invincible1921 je napisao/la: ↑03 mar 2026, 15:15
Shategabri je napisao/la: ↑03 mar 2026, 15:10
invincible1921 je napisao/la: ↑03 mar 2026, 15:05
Nije to isto..Za vijetnam su bili jer se citava doktrina amerike i njenog interesa zasnivala na suzbijanju komunizma.
Irak je opet bio njihov licni interes za kontrolu podruvja i naftu, dakle opet su imali neki interes
Ovdje nemaju apsolutno nikakav osim da vode neki Netenjahuov rat jer ga on sam ne moze voditiy. Ovdje osim trosenja resursa, para, i zivota svojih vojnika apsolutno nista niti mogu postic
Tad komunizam, sad ekstremni islamizam, uvijek oni spasavaju svijet od nekog i nečeg.
Tako bar predstavljaju. Šta je stvarni cilj i pozadina, to je nebitno.
Da ali u svim prijasnjim situacijama su imali realnu sansu za pobjedu i opravdanje za smrt vojnika i trosenje resursa...ovdje je realno nemaju..doslovno idu u srljanje jer je Netenjahu skonto da njemu to treba
Ciljevi su mogli bit:
-Osvajanje irana - Nema sanse za to
-Smjena rezima - Nema nikakve sanse pogotvo na ovaj nacin
-Unistenje infrastrukture - Djelimicno izvedivo, ali jako upitno s obzirom na cijenu koju ce platit i oni i Izrael
...dakle, promasen citav fudbal
Trumpu je cilj kako i sam kaže "make America great again". Ja mislim da se iz tog ugla treba pratiti razvoj dogadjaja. Prvo su upali u Venecuelu. Nakon toga je i sam govorio kako će se ta zemlja obogatiti od nafte, kako u zemlju ulaze američke naftne kompanije.
Nakon toga bombarduje Iran. Odgovor Irana je evo kao što vidimo otežano kretanje nafte, gadjanje arapskih postrojenja za naftu. Indikativno je i da su arapske zemlje počele da brže pumpaju naftu. Još je indikativnije da je Amerika tražila prestanak rata odmah po ubistvu iranskog vodje.
Eto tako je Amerika umjetno poremetila dobavljački lanac nafte. Ovu (privremenu) nestašicu će zapadne zemlje amortizirati vjerovatno iz naftnih rezervi i manipulacijom akciza tako da neće doći do nekog ozbiljnijeg pada ali će se stvoriti uvjeti za promjenu dobavljačkih tokova.
A sve ovo je finansirao iz carina koje su uveli drugim zemljama.