successminator je napisao/la: ↑15 mar 2026, 18:28NK Široki Brijeg je istovremeno klub sa najneispravnijom i najispravnijom politikom u BiH. Najneispravnijom zato što nijedan Bošnjak, musliman iz bilo kojeg dijela svijeta ili Srbin nije igrao tamo zadnjih 30 godina i ko zna kada bi mogao zaigrati. To krši osnovna načela sporta.
S druge strane, imaju i najispravniju politiku jer forsiraju igrače iz vlastite omladinske škole i ulažu u infrastrukturu. Ljudi su stigli čak i obnoviti trening kamp, dok ga 99% klubova u BiH nije uspjelo ni napraviti. Imaju mnogo igrača iz vlastite omladinske škole u prvom timu (imali su i u prošlosti) i na svom vrhuncu omladinske selekcije su im bile kao reprezentacija Hrvata iz BiH. Npr. ovaj Mato Stanić je iz Žepča, ako se ne varam. Pouzdano znam i da su kao klub odlični domaćini i generalno sam čuo samo pozitivne stvari o njihovom gostoprimstvu. Dalje, pored toga što proizvode kvalitetne fudbalere, ljudi proizvode i vlastite trenere. Denis Ćorić, Toni Karačić i Jure Ivanković su njihova trenerska škola. Koliko premijerligaških trenera su izbacili ostali premijerligaški klubovi?
Što se tiče sportskog segmenta upravljanja klubom, drugi klubovi bi trebali da uče od njih. Kada bi se još odmakli od politike i dopustili Bošnjacima i Srbima da tamo igraju, bili bi pravi klub u svakom smislu.
Za upravljanje bi se dalo zadnjih par godina izbrisat iz povijesti, ima tu još puno posla do financijske stabilizacije.
Što se tiče tih nacionalnih razlika, Široki Brijeg je prije svega homogena sredina, i to za razliku od mnogih drugih gradova svih predznaka, homogena nenasilnim putem. U takvom slučaju i uz činjenicu da je NKŠB klub koji ponajviše koristi igrače iz vlastite akademije, koju pak većinom polaze Hrvati iz cijele BiH, nema zašto čuditi da je roster također homogeniji. Mene nebi čudilo da potpiše sutra musliman, u gradu radi dosta muslimana iz područja Jablanice / Mostara i brojka samo raste. Koliko znam neki su i doselili. PS: Nisu ih ubile nikakve ustaše