Stadion ima prihode od vansportskih aktivnosti kada imaš takve aktivnosti. Ovdje to neće biti rentabilno decenijama koje slijede. Znaš kakvu popunjenost moraš imati? Da praktično svake sedmice, pa čak i češće, imaš događaj koji PUNI stadion (koncerte, sportske događaje, šta god). U Sarajevu, kojem bi to bilo lakše, ne može se doći do možda 10% te potrebne iskorištenosti (eto da pretpostavimo da bi čak i navukli neke koncerte, opet nije ni blizu).Postoje puno ozbiljnije države, sa puno većom kupovnom moći, ozbiljnijim događajima, pa nemaju spektakularno veće stadione.AshburtonG je napisao/la: ↑01 apr 2026, 18:14Ne kontam ni ja sta ovi ljudi pricaju. Vjerovatno kroz prizmu nivoa interesovanja u onom prijelaznom periodu. Sada raja ima nove heroje za sljedecih 10 godina. Jucer bi se se Kosevo napunilo bez ikakvih problema. Pa Sarajevo u evropskim utakmicama ima 25k tamo...
Stadion vec u normalnim drzavama vec odavno nije samo za fudbal i samo kod nas je ta retorika u smislu: " Sta ce nam, repka igra svakako samo par puta godisnje!" Bukvalno se kroz vansportske aktivnosti i prihode od istih moze stadion odrzavat. Okej, u smislu koncerata i slicnih dogadjaja bi Sarajevo definitivno bila bolja lokacija, ali ni Zenica nije losa.
Mi navijaci nakon toga moramo bit spremni na dizanje cijena. Vec vidim kako ce se pojedinci zalit sto moraju platit 50 uzmjesto 40 maraka.
Naš problem i jeste to što smo megalomani odmah. Da sutra neko kaže "evo savršena dvorana u Sarajevu, potpuno nova, kapacitet 9.000", kod nas bi se to oborilo jer "daj nam 15.000". Isto je za stadion. Odmah ide neka računica na osnovu utakmice koja je jedna u pet godina
Sve što je iznad 20.000 je sa stotinu upitnika "a što će nam"? Ali eto, dok se barata sa stadionima koji su kapacitetom maksimalno kao arena u Tirani, i nekako. Ni manje nije problem. Ja bih čak rekao da bi bilo bolje recimo da je 17-18 hiljada. Poenta je da stadion bude moderan, lijepo sređen, da ne liči ko ruglo iz 70te (što je opet Bilino najmanje u odnosu na ostale).
Koševo, ako već ne misle rušiti, upravo i treba osposobiti na neki ok nivo tako da se mogu nekada odigrati utakmice pred 30.000 ljudi, ako postoji potreba (kao što je ovo najavljeno pred SP). Bukvalno jednom u deset godina
I iskreno, uopšte mi nije jasan taj plan gdje ruše zapad prije istoka na BP. Ok, prvo hoće dići sjever i jug, recimo da kapacitet bude 16.000. To je razumno. Ali, zar onda nije smislenije na ho-ruk napraviti istok, pa zapad kad se stigne, čak i ne mora? Da kažem da je ideja da sruše zapad, pa se i dalje može igrati, jer je na istoku sve bitno - ovo ne pije vode jer je kapacitet stadiona bez zapada smiješan