Svjetsko prvenstvo 2026
Moderatori/ce: insider,TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_
-
izet fazlinovic
- Kontakt:
Re: Svjetsko prvenstvo 2026
Posjetite moju kolumnu Mundial Special 26'u kojem predstavljam sve timove SP-a 26 u stilu specijalnog časopisa
viewtopic.php?t=19679
viewtopic.php?t=19679
- PeppermintSA
- Kontakt:
Ono je, po mome mišljenju i gledanju fudbala, bila polovna reprezentacija. Bičakčić, Hajrović, Salihović, Vranješ, de ba... sve je to bilo bezveze. Bešić je bio polovnjak, što je njegova kasnija karijera i pokazala. Mujdža je nakon povrede 2012. u Parizu bio, nažalost, gotov igrač.Madal je napisao/la: ↑06 apr 2026, 20:50Jbg nekako si naveo vodu na svoj mlin, ne mozes reci “pa eto Kolasinac i Salihovic” kad su tada bili odlicni igraci, Seo je i sad.PeppermintSA je napisao/la: ↑06 apr 2026, 20:41Ništa slabiji klubovi nego ona prijašnja generacija, s tim da u ovoj ekipi imaš 5-6, a uskoro i desetak igrača u rasponu godinu od 18 do 23 čiji je plafon ogroman, tj. sigurno će zaigrati za najbolje svjetske klubove.Shevko je napisao/la: ↑06 apr 2026, 18:29Možda je ovo i najbolja generacija do sada, igrači ne igraju u vrhunskim klubovima, ali bi pojeli sve ove prijašnje.
Sjećam se kada se plakalo po forumu jer nemamo krila a sada imamo dva mlada moderna a da ne pričamo koliko smo dobri nazad.
Potpisao bih 20 godina tahirovića i šunjića u vezi, za dobre bekove, odlične štopere i krila.
Ne smijemo zaboraviti da je i ona prošla generacija bila puna igrača iz bezveznih klubova i liga. Zahirović iz onog nakog Nalčika, Misketa koji je tada već bio u Kini, Hajrovića koji je još uvijek bio u Grasshoppersu, Šunjića koji je igrao u Zoryji, Rahimića koji je prestao igrati klupski fudbal, Ibričića, Vranješa, Višiću i Medjunjanina iz šimšir turskih klubova, Bešića iz Ferencvaroša, Anela Hadžića iz Šturma, Avdiju Vršajevića iz Hajduka itd.
Realno, tu je bilo možda 5 igrača da kažeš da su igrali u nekim atraktivnim klubovima, odnosno da je neko za njih čuo u Evropi - Džeko, Pjanić, Lulić, Ibišević i Spahić. Eto, i Salihović i Kolašinac. Ovo ostalo je sve bilo promućkaj pa prospi, ako gledamo klubove. A ako ćemo biti potpuno realni, moglo se reći da su samo Džeko, Pjanić i Lulić igrali u zaista velikim klubovima i tamo zaista bili nosioci igre.
Vrlo sam siguran da ćemo za dvije do tri godine pričati o reprezentaciji ili generaciji koja kompletna igra na najvišem nivou. Hoću reći, poprilično sam siguran da ćemo tada imati najmanje desetak igrača po najboljim svjetskim klubovima i ligama. I tu ne mislim na nekakve Braunšvajge ili Frajburge, već na Manchester United, Arsenal, Juventus, Real Madrid itd. Zašto? Jer kad sa 18 ili 19 ili 20 ili 23 godine odigraš Svjetsko prvenstvo, a već se o tebi priča, nebo je plafon.
Muhamed Bešić, za kojeg držim da je polovnjak (što sam i onda tvrdio), proda se u Everton iz faking Ferencvaroša zahvaljujući jednoj dobroj utakmici na Mundijalu. Toni Šunjić koji je bio osrednji igrač kakvih ima na desetine po zemljama poput Mađarske, Austrije i Slovačke proda se iz ukrajinske lige u Stuttgart zahvaljujući SP. Medjunjanin se u 29. godini, kao već mrtav igrač, iz Turske proda u špansku Primeru, isto kao i Ognjen Vranješ - sve zahvaljujući SP. A uz sve to, nismo ništa na SP napravili. Ispali smo odmah u grupu. Dakle, govorimo o igračima koji su češće no rijeđe bili isluženi i ozbiljnijim godinama.
E, šta onda očekivati od ovih današnjih momaka? Mi smo ovdje već sahranili Tahirovića kao polovnjaka, ono gotovo kao gotovog igrača. Momku je jako 23 godine, odigrao protiv Italije kao singerica, zabio penal i ide na SP. Nek odigra tri takva poluvremena, ode on, paša, u neku tamo Borussiju ili neku tamo Sevillu. Dajem njega za primjer.
U tom svemu dodaj i Begovica, Mujdzu i Bicakcica ne znam sto njih zaboravi navesti. Eto, nabrasmo 10.
Taj Besic koji je polovnjak je pokidao. Hajrovic koji je stvarno bio kvalitetno krilo, na stranu Zilina, samo nije dugo trajao. Medunjanina se isto ne stidimo uvesti s klupe, a nisam se stidio ni Misimovica iz Kine.
Ja se slazem da smo sad potentnija generacija u smislu buducnosti ali ono sto smo poslali u Brazil je bilo vrhunski. Medju najboljim od ostatka svijeta, dakle kad oduzmes Njemacku, Brazil, Argentinu, Francuze i slicne.
Kažeš da je ono što smo poslali u Brazil vrhunski. Molim te, vrhunski za šta? Pa ne igraš sam sa sobom. Postoje i druge reprezentacije koje dođu s nekim tamo igračima. Zna se šta je vrhunska reprezentacija. Vrhunska reprezentacija je reprezentacija u kojoj svi igrači igraju u najboljim klubovima na svijetu i koji su među najboljim igračima na svojim pozicijama na svijetu.
Mi smo na tom Mundijalu bili reprezentacija B kategorije, ali bliži C nego A. Za Hrvatsku 2018. se može reći da je bila vrhunska, a onda uporedi njen roster s našim iz 2014. Njeni igrači bili nosioci igre u Realu, Barcelone, Liverpoolu, Interu, Atletico Madridu itd. Sve ispod toga nije vrhunski.
Besic polovnjak, ee svasta. Besic je bio brutalan, sa loptom i bez, syebale ga povrede, dosta puta je on u premijer ligi u engleskoj dominiro u centru, protiv yaya tourea i slicni, besic u tim godinama dok je bio u evertonu je duplo bolji nego svi ovi sada vezni zajedno, mora se biti realan. Njega su nazalost druge stvari sto nemaju veze sa fudbalom sprijecile da napravi veliku karijeru
Kad su besic, pjanic i miske zajedno igrali mogli smo loptu drzati protiv skoro svake reprezentacije, pa i protiv argentine, to je fudbalski najvisi nivo bio, sjecam se ja koda je juce bilo.
Kad su besic, pjanic i miske zajedno igrali mogli smo loptu drzati protiv skoro svake reprezentacije, pa i protiv argentine, to je fudbalski najvisi nivo bio, sjecam se ja koda je juce bilo.
- ArtVandelay
- Kontakt:
Zar ćeš vjeru i naciju
pogazit k’o staru modu,
zar ćeš rađat’ tamo negdje
dušmanine svome rodu?
Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
nemoj gledat’ kratkoročno
razmišljaj na duge staze!
pogazit k’o staru modu,
dušmanine svome rodu?
Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
Pisamo ti se na izbor. 
Hvala Bogu pa neznalice kao ti nemaju pristup reprezentaciji.
- ArtVandelay
- Kontakt:
Samo nam fali kamp u St. Louisu, pa da atmosfera teferiča bude potpuna.
Zar ćeš vjeru i naciju
pogazit k’o staru modu,
dušmanine svome rodu?
Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
pogazit k’o staru modu,
dušmanine svome rodu?
Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
I JaneltArtVandelay je napisao/la: ↑06 apr 2026, 23:21Samo nam fali kamp u St. Louisu, pa da atmosfera teferiča bude potpuna.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
- ArtVandelay
- Kontakt:
Sa ovom 26-oricom ne gine nam četvrtfinale. Jedino bi možda Hadžiahmetovića žrtvovao za nekog kreativca na sredini.
Zadnja izmjena: ArtVandelay, dana/u 06 apr 2026, 23:29, ukupno mijenjano 1 put.
Zar ćeš vjeru i naciju
pogazit k’o staru modu,
dušmanine svome rodu?
Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
pogazit k’o staru modu,
dušmanine svome rodu?
Nemoj sestro ja te molim
ne daj da ti ponos gaze,
Jbg ti uzmes ove na dnu spiska za Brazil a la Vranjes. Mislim igraci poput Salihovica u tim godinama i Bicakcica su role igraci koji su sasvim pristojan privjesak vrlo kvalitetnom kosturu tima za koji smo se slozili da je vrhunski.PeppermintSA je napisao/la: ↑06 apr 2026, 22:46Ono je, po mome mišljenju i gledanju fudbala, bila polovna reprezentacija. Bičakčić, Hajrović, Salihović, Vranješ, de ba... sve je to bilo bezveze. Bešić je bio polovnjak, što je njegova kasnija karijera i pokazala. Mujdža je nakon povrede 2012. u Parizu bio, nažalost, gotov igrač.
Kažeš da je ono što smo poslali u Brazil vrhunski. Molim te, vrhunski za šta? Pa ne igraš sam sa sobom. Postoje i druge reprezentacije koje dođu s nekim tamo igračima. Zna se šta je vrhunska reprezentacija. Vrhunska reprezentacija je reprezentacija u kojoj svi igrači igraju u najboljim klubovima na svijetu i koji su među najboljim igračima na svojim pozicijama na svijetu.
Mi smo na tom Mundijalu bili reprezentacija B kategorije, ali bliži C nego A. Za Hrvatsku 2018. se može reći da je bila vrhunska, a onda uporedi njen roster s našim iz 2014. Njeni igrači bili nosioci igre u Realu, Barcelone, Liverpoolu, Interu, Atletico Madridu itd. Sve ispod toga nije vrhunski.
Jos uz to malo i smanji vrijednost Hajrovicu (odveo nas na SP u Zilini) i Besicu (ubio u utakmici s jednom Argentinom). I slazem se nisu dugo opstali niti su vrhunski kvalitet ali ako njih dvojicu s takvim doprinosom reprezentaciji onda malo i smanjimo vrijednost onda sasvim sigurno mozemo reci da smo bili odlicna reprezentacija.
A Hrvatska 2018god po igracima i pripada samoj kremi i eliti fudbala rame uz rame sa Francuskom, Spanijom i tom klapom sto su na kraju krajeva i rezultatima pokazali.
Mi smo 2014 bili medju najboljima nakon tih monstruoznih reprezentacija. Ne da mi se traziti kakvi su tad bili ali ono u igrackom rangu Urugvaja iz prajma, Kolumbije, Čilea i slicnih. Od nekih i bolji, od nekih slabiji. I totalno smo underachivali. Fina je konverzacija pa bi evo volio da mi navedes od koga smo to sve bili losiji ako gledamo igracki i popunjenost na pozicijama a sto da ne i igrom tada ako izuzmemo one najbolje (zna se ko su da ih ne nabrajam sve)
Zadnja izmjena: Madal, dana/u 06 apr 2026, 23:36, ukupno mijenjano 1 put.
A ljudi slabo pamte to je ovde glavni problem
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
ko te jeb'o godinama **** te opet
-Beogradski sindikat
Salt Lake City visinske pripreme 
-
Edincapitano
- Kontakt:
Besic je bio fenomenalan igrac ali izvan terena cisti klosar, kad je podpisao ugovor od 5 ili 7 godina s Evertonom, tu mu je bio kraj i ako su ga malo povrede zayebavale.ElAn10 je napisao/la: ↑06 apr 2026, 22:57Besic polovnjak, ee svasta. Besic je bio brutalan, sa loptom i bez, syebale ga povrede, dosta puta je on u premijer ligi u engleskoj dominiro u centru, protiv yaya tourea i slicni, besic u tim godinama dok je bio u evertonu je duplo bolji nego svi ovi sada vezni zajedno, mora se biti realan. Njega su nazalost druge stvari sto nemaju veze sa fudbalom sprijecile da napravi veliku karijeru
Momak dosao do para i halalio se fudbala, ali da je bio igracina kad je bio zdrav, jeste.
Odlično. Da im niko ne smeta
U Saint Louisu bi haos bio opsti
I Bogu je prosto bilo krstimol' se ili klanjamo....
Duplo veće slavlje sada i euforija nego nakon plasmana u Brazil. Da ne nabrajam razloge ali gledajuci svjetske influensere, podcaste, tiktok profile sa nekoliko stotina hiljada pratilaca itd, da ne nabrajam regiju, nikad u historiji Bosna nije imala više neutralnih navijača. Pa Kaunas utakmicu je gledalo mozda 10 miliona ljudi. Nije nesto ni u regiji odjeknulo. Ovu utakmicu protiv Italije iz Zenice je gledalo brat bratu 300-400 miliona ljudi gdje smo pobrali simpatije cijele svjetske fudbalske javnosti. U Zagrebu se po kafićima raduju ljudi ko da je Hrvatska u pitanju a prije Brazila kažem Kaunas gledali mi, dijaspora i poneki Grk..Onda ovi mladi(Dedić,Bajrak, Kerim, Tarik) imaju tu auru da privlače mase i nisu omiljeni samo nama nego su zapali za oko cijeloj Evropi..
Ja radim sa Srbima iz Srb i Indijcima online svaki dan.
Prvo ujutro na grupnom pozivu evo već peti dan Srbi umjesto pozdrava odmah Bajrak Bajrak Bajrak Allahhh Allahhh glume arapske komentatore
Još se ide u Ameriku gdje imas pola miliona naših a u Brazilu naših 18 dilera i 2 zalutala
DVA NAJTRAGIČNIJA DATUMA U HISTORIJI ZENICE:
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
02.10.2016 KASUMOVIĆ POSTAO GRADONAČELNIK ZENICE
21.10.1697 EUGEN SAVOJSKI SPALIO ZENICU DO TEMELJA
3100 usd za dvijeBosnianDragon2024 je napisao/la: ↑06 apr 2026, 03:27Ako nije tajna...jel mogu pitat koliko $$$ je karta?
izet fazlinovic je napisao/la: ↑06 apr 2026, 22:36Posjetite moju kolumnu Mundial Special 26'u kojem predstavljam sve timove SP-a 26 u stilu specijalnog časopisa
viewtopic.php?t=19679
...jer žive, i prkose vragu, dok smrt im opaku slute.
Bolje im je ovde kod mene da su nego u St. Louis. Krace putovanje, a to itekako puno znaci. Direktan put do i sa aerodroma, bez nekih guzvi. Mozda malo i nadmorska visina pomogne, malo ispod 1300m 
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...
-
Sindikat12
- Kontakt:
Naravno da su nasi okupirali komentare
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je
G.B.
Rona i Leao - Mjauuu 🐈
Devedesetka - 👏👏
Velid Spaho - Dobro je