InatSilniBosanski je napisao/la: ↑08 apr 2026, 11:59
dubrovnik je napisao/la: ↑08 apr 2026, 11:47
SanaBosna je napisao/la: ↑08 apr 2026, 11:23
Dobro i ja sam malo pretjerao sto se tice catovic itd i poziv za SP ali ako ima ili ako bude neko novo ime onda bi valjao Pejcinovic ili Mahmic ovo ostalo sacekati za ligu nacija, ali jedino ako ima prostor sto se tice spiska znaci neka povreda itd.
Bas gledam ovaj Pejcinovic je lud ako misli da ce dobiti poziv u A selekciju Njemacke, slusam danas kaze barbarez treba spisak od naj manje 35-55 igraca pa mogu ovako upasti kao rezerva to sirog spiska.
Plasman na SP je potrebno iskoristiti za prosirivanje baze igraca. Potencijalnim kandidatima treba prici mudro i uvjeriti ih da pokrenu promjenu sprtskog drzavljanstva i to je onda gotova prica. Ne bih rekao da se treba drzat obecanja striktno i upucivati im pozive pod moranjem. Male lazi za napredak reprezentacije se mogu tolerirati. Kospo je najbolji primjer za to. Ima vremena za poziv kad promjene zastavu saveza.
Ma ne razmisljaju ljudi tako pa zato ne shvataju neke stvari. Hrvati koju su nogometna sila ginu i dalje za svakog igraca, mi odemo jednom na SP i ne trebamo moliti nikoga itd.
Prica o zaslugama je komicna, cekam jos da mi neke napise koje su to zasluge Mujakica npr i da mi napise jedan razlog zasto Bazdar ispred Pejcinovica, samo fudbalski gledano.
Evo uzmi hipoteticki da se Anel vrati u reprezentaciju, da Barisic ode u neki slabiji klub lige 5 ili npr u Porto, sto je itekako realno, da Kospo se etablira kao igrac lige 5 sto bi bio neki njegov minimum naspram talenta i ocekivanja, da Nidal nastavi ovako rasti i zavrsi u nekom jos jacem klubu.
Sav ovaj scenarij je itekako realan, a siguran sam da se desi da bi bili komentiri o Katicevim zaslugama, borbenosti i sl. iako bi on u toj situaciji bio ocigledan visak.
Zasluga je ta što su bili dio tima, dio mentaliteta koji se izgradio. Što su svaki put kad bi igrali, bez obzira na nedostatke koje imaju, dali maksimum.
Katićeva zasluga je recimo što je dvije injekcije primio da odigra protiv Italije, pa sad neće igrati do kraja sezone za Schalke.
Ti misliš da je sve to nebitno, ali ni Barbarez, ni igrači, a ni mi navijači ne mislimo da je nebitno. Dođe ti Alajbegović i popiša se samouvjerenošću po Donnarummi. Dođe Muharemović i kaže da ćemo pojesti Italijane. Dođe Esmir i smije se Gattusu u facu, rabone radi u 105. minuti najveće utakmice u historiji reprezentacije.
I ti misliš da je to tek onako, eto, slučajno. Svi su oni dio ovog uspjeha i zasluge se apsolutno ne smiju i ne mogu zaboraviti, jer su temelj poštenih odnosa i samopouzdanja koje vlada u reprezentaciji.
Zamisli skineš sa spiska Baždara za nekog Pejčinovića za kojeg ne postoji garancija da će uopšte biti bolji igrač.
Tih dijasporskih megazvijezda smo se nagledali kroz cijelu historiju reprezentacije, a svi su predstavljani kao Maradone. Prcić, Vrančići, Milošević, pa onda nesuđeni, mlađi Hajrović, Arslanagić, Kučuković...
Meni je Burnić najlošiji igrač reprezentacije, ali ja bih ga životom branio da sad iskoči bilo gdje nekakav talentovan lijevi bek i da do kraja sezone odigra vrhunski.
Ne može biti pasjaluka tog tipa, ako se otvori radi povreda mjesto među 26 onda ok, ali da Pejčinović koji se premišljao dobije poziv, a Baždar koji je jedva dočekao da zaigra za nas ne dobije, to je pasjaluk i to bi se osjetilo na atmosferi milion posto.
Postoji vrijeme, mjesto i način za proširivanje kadra, Svjetsko prvenstvo to nije.