HariTz je napisao/la: ↑15 apr 2026, 23:35
Da budemo realni, većina ovdje pjeni (uključujući i mene) kada se stalno postavljaju ista generična pitanja.. atmosfera, kakvo je raspoloženje, šta očekujete itd. itd.
Mnogi su htjeli da znaju odakle se Beširović pojavio i pravili su poveznicu sa slučajem Đakovca. Ima “mali milion” pitanja koja su se ovdje vrtila, a koja smo svi htjeli da se postave umjesto retardiranih pitanja koja se postavljaju evo već skoro 30 godina.
Da je baraž otišao na drugu stranu, sve bi se ovo drugačije gledalo.
Svako treba stati iza svog rada. Selektor dodje na press kako god da odigramo i odgovara na svakakva pitanja. Igraci takodjer. Isto tako i novinari moraju biti svjesni svoje uloge i stati iza onoga sto su radili i pricali jer je neupitno da uveliko uticu na atmosferu i mijenje javnosti oko reprezentacije.
Apsolutno je potrebno imati kriticki stav prema svima i svemu i traziti odgovore i zahtjevati rezultate. Ja to podrzavam. Ali kad spomenes reprezentacija BiH ko ti pada napamet? Meni Barbarez, Spahic i Dzeko. Sad imas sve trojicu u reprezentaciji i ti dodjes kao novinar i na osnovu nekih gluposti ispitujes njihove dobre namjere prema reprezentaciji. Dakle ne taktiku, formaciju, pozive igraca, vec dobre namjere. To je, da izvine novinar ne znam ni koji je nit me interesuje, izrazito retardirano, podmuklo i maliciozno.
Jedno je pitati sta ste vidjeli u Djakovcu, Besirovicu sto podrzavam, a drugo je ovo.
Jedno je poslije 7-0 pitati da li je ovo pravo lice BiH ili nije, ako jeste pravo lice kad cemo se poboljsati? Imamo li sta pokazati u narednom mecu? Da li ovakve rezultate trebamo iscekivati i u buducnosti? A sasvim drugo je pitati razmislja li o ostavci.
Posao novinara nisu samo kritike vec i da prepozna kad je nesto drugacije, dobro i nesto sto treba istrpiti i dati podrsku i vjetar u ledja kad ne ide, ako se ne radi o duzem vremenskom periodu bez poboljsanja. Ako sam ja to prepoznao, a ne zaradjujem hljeb od toga, kako da osoba kome je to hljeb nije to prepoznala? Da li je uredu da ja onda pitam tu osobu preispituje li zivotne odluke i strucnost u poslu koji radi?
Posao novinara je da slusa javnost ali posao novinara je i da prepozna kad javnost nije upravu za neke stvari. Valjda bi jedan sportski novinar trebao razmisljati zrelije od frajera sto ispred prodavnice pije pive i komentarise kako Barbarez uzima pare za pozive?
Ja se ne uplicem puno u rad novinara, pa i sportskih, ko radi klikbejt ne otvaram i ne citam, ali za reprezentaciju sam osjetljiv i smatram da je svi cinimo. Selektor, strucni stab, savez, igraci, novinari, fanatikosi, raja sa stadiona, ljudi ispred televizora. I trebamo svi puhati u isto i ne smije tu biti prostora za retardirane ispade kojih je bilo.