PeppermintSA je napisao/la: ↑22 apr 2026, 02:12
Edincapitano je napisao/la: ↑21 apr 2026, 23:03
Sindikat12 je napisao/la: ↑21 apr 2026, 22:59
Dakle, koliko bi potencijalni gubitak Busuladžića bio velik?
– To se ne može procijeniti. Mnogi igrači koji su izabrali da ne igraju za Švedsku nisu bili tako veliki gubici. Možda je Ahmedhodžić mogao imati ulogu u švedskoj reprezentaciji, kao i Ghoddos. Ali naravno da je pomalo deprimirajuće, kaže Olof Lundh u Bollklubbenu.
Novinar Fotbollskanalen nastavlja:
– Iako izgleda dobro i obećavajuće, teško je reći da je to ogroman gubitak.
TV4-ov stručni komentator Nordin Gerzić dodaje:
– Ne može se procijeniti! Bosna izgleda da je pronašla način da ga veže za sebe, ali u Švedskoj mogu nabrojati 20 imena koji su trenutno ispred njega.
– Za mene je u reprezentaciji stvar vrlo jednostavna: u reprezentaciji zaslužuješ da igraš.
Bas tako.
Mozda Anel bi imao neku ulogu, sve ostalo nebi bili ni blizu. Dennis, Tahirovic, Kenan, Gigovic itd.
Stvoren je neki mit od te Švedske, dijelom zbog endemskog primjerka zvanog Zlatan Ibrahimović, a dijelom zbog jednog podaničkog odnosa kojeg svaki Balkanac, a Bosanac naročito ima prema onim zapadnim zemljama u koje je tradicionalno odlazio prvo kao gasterbajter, zatim kao izbjeglica, a naposljetku i kao savremeni ekonomski migrant. Dakle, svaki igrač na IĆ koji se pojavi u Švedskoj odmah zazovni kao potencijalni novi Ibrahimović. A zatim, to se poprati s uopštenom tezom o "uređenom sistemu" koji bezbeli, po defaultu proizvodi dobre proizvode - bilo da je riječ o IKEA-i, softverskim inženjerima ili fudbalerima.
Stvarnost je, nažalost, kudikamo gora. Švedska je fudbalska zemlja B kategorije - i to često donjeg doma. Osim Ibrahimovića, ja ne znam ni za jednog jedinog igrača porijeklom s prostora bivše Jugoslavije, a da je postao ne neki veliki igrač, nego makar neki solidan i standardan igrač iz liga petice. Ako je Ahmedhodžić najveće ime, nakon Ibrahimovića, onda no comment.
Stoga, nemam neka očekivanja od Busuladžića. Kad mi neko kaže kapiten U-19 Švedske, to mi ama baš ništa ne znači. Ono Švedska? Hu kers ba?
Dejan Kulusevski?

Makedonac u Tottenhamu, prije u Juventusu.
Ja mislim da uvijek treba imati otvorene oci sto se tice dijaspore, jel to Svedska ili Austrija ili Njemacka ili Norveska, ma ko god, jer mi od nase lige slabo da mozemo nesto napraviti, vidi samo trenutne ekipe, momci pricaju Njemacki na treningu
Bez dijaspore smo nula, i tako je od kako smo postali drzava. Od Brazila 2014 do Kanade 2026, osim eto Dzeke, ostali 90 posto od kljucni igraca su dijasporci. Imas naravno, Vasilj, Memic, Sunjic ali ostalo je opet dijaspora. Kerim, Tarik, Tahirovic , Dedic, Seo, Ermedin, Esmir itd, a s klupe imas Gigovic, Dennis, Haris itd.
Svedska je vele sila za nas i ne treba pljuvati po njima, bolje bi bilo da se malo ugledamo na kako oni rade jer su dobra sportska nacija.
Nije malena stvar biti kapiten u19 Svedske, ne moze svak biti Yamal kad ima 18 godina, Kenan bi sigurno bio glavni kod nas u u19 ili u21, ali nije jos za a repke, s pogotovo nije za SP.
Kako god, vazno je da se siri bazen igraca i da imamo vise opcija