Jako dobra generacija. 3-1 dobili Portugala kući, Velsa demolirali 0-4 u gostima i čini mi se 2-0 kući, od Portugala izgubili, čini mi se, 4:3 u Portugalu. Uz pomenuti trojac, bitan šaraf je bio Marijan Ćavar koji će iduće godine preći u Eintracht Frankfurt ali neće tamo ostaviti traga. Takođe i Radeljić. Baš dobra generacija.Bazinga12345 je napisao/la: ↑23 apr 2026, 23:46Pa bila je solidna i ona sa Gojakom, Demirovićem i Menalom.
To su bile kvalifikacije za Euro 2017. Dakle, igralo se 2016. na 2017. i prošlo je ihihi godina dok neki od tih igrača nisu upali u seniorsku reprezentaciju. To je ono što trunim na ovom forumu 10 godina, a to je da uvijek kasnimo sa uvođenjem mladih talentovanih igrača u A selekciju. Tek smo u ove dvije godine to promijenili i za to skidam Barbarezu, Spahi i savezu kapu. Generacija koja otrese Portugala kao slinu, a u toj ekipi Portugala su igrali Ruben Neves, Ruben Diaz i pokojni Diogo Jota, ima kvalitet. I mi umjesto da najbolje igrače odmah prekomandujemo, žrtvujemo ciljano idućih 12 mjeseci onako kako je Barbarez to uradio, i onda dobijemo neku novu mladu generaciju, mi nastavimo cijediti kojekakve polovnjake od 25-29 godina. Demirović, naprimjer, debituje za A reprezentaciju 2021., PUNIH 5 godina nakon te pobjede nad Portugalom.
Kroz primjere Bajraktarevića i Muharemovića vidimo da pravovremeno uvođenje u A reprezentaciju može takođe pomoći u pokretanju klupske karijere. Zaista sam dojma da je u toj generaciji bilo još nekoliko igrača, pored Demirovića, koji su morali kroz reprezentaciju biti isprofilisani u ozbiljnije igrače. Naprimjer, Radeljić je u to doba igrao za rezerve Stuttgarta, čini mi se da je čak bio i kapiten i zaista igrao dobro. Nije prekomandovan. Onda je preko Osijeka i Širokog završio u tada ozbiljnom Sheriffu gdje je u 24. godini postao kapiten ekipe i igrao Ligu šampiona. Nije nikad pozvan. I tek u 28. godini kao igrač Rijeke dobije poziv. Ne mislim da je on neki vanzemaljac, naravno,, ali mislim da je mogao postati 50% bolji igrač nego što je danas da je naprimjer nagrađen u 20. godini pozivom u A selekciju nakon odlično odigranog U-21 ciklusa, kao projekt - u trenutku kad su nam u odbrani igrali Saničanin, Adnan Kovačević, Ćivić i faking Cipetić. Možda bi danas Radeljić bio igrač Bolonje ili Augsburga. Istovjetno, poprilično sam siguran da Bajraktarević ne bi danas bio u PSV-u da nije pozvan u reprezentaciju baš protiv Holandije, u trenutku dok je bio manje-više rezervni igrač slabog MLS tima. Hoću reći, teza da kvalitet uvijek iznađe put nije tačna. Reprezentacija mora da pomogne, što je na kraju krajeva i Džeko sam rekao nedavno jer zna iz ličnog iskustva.
Sve ovo što pišem se takođe odnosi na ove mlade igrače koji se spominju u kontekstu reprezentacije. Kad neko kaže da Ličina nema šta da se dovodi u vezu sa A selekcijom jer igra za Next Gen u Serie C, taj kao da zaboravlja mnogo štošta. Možda bi mu jedna ili dvije utakmice u A selekciji, onako kako je Muharemović prije 18 mjeseci odigrao, upravo gurnule k ozbiljnijem fudbalu. Nismo mi Španija, Njemačka ili Francuska da čekamo gotove proizvode. Moramo ih sami profilisati i na neki način proizvoditi kroz reprezentaciju. I to ćemo morati raditi čak i kada budemo skockali roster od 20 ozbiljnih igrača. Uvijek mora biti prostora za 2-3 talenta kao zalog za budućnost.