Hoces na tekmu u St. louis? Ja kontao u Chicago na US vs Svabija al cu u St.Louis.
Ako odes probaj cevape u J's Pitarija, tu su bolji.
Moderator/ica: insider
Hoces na tekmu u St. louis? Ja kontao u Chicago na US vs Svabija al cu u St.Louis.
Odlucio sam da necu nigdje, osim ako bude tekma kod mene ovde. Super, svakako ce biti atmosfera kao da si kod nas na stadionu
Mađarski premijer Peter Magyar rekao je u ponedjeljak da će se njegova zemlja ponovno pridružiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i biti spremna provoditi naloge za uhićenje, uključujući i onaj koji se odnosi na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.
Hoće , ali u qrcu . Onaj kreten može doći u Mađarsku izvaditi qrac i popišati tog istog Magyara po glavi i lagano od šetati , da mu dlaka ne fali sa glave . Izrael može šta hoće trenutno da uradi bez apsolutno ikakvih posljedica , ne znam čemu pisanje gluposti ...

Utalite se s nekim, kod seljaka nađete tele, imaš ljude koji zakolju i izrežu ti. Seljaku platiš tele, mesaru daš glavušu i kožu, popakuješ i u zamrzivač. Imaš mesa 6 mjeseci - godinu dana, zavisi koliko ko koristi. Često prođeš jeftinije, samo što moraš odmah izvaliti keš, ali i da nije jeftinije, bar znaš šta jedeš.invincible1921 je napisao/la: ↑27 apr 2026, 14:55Po kojoj ga je cijeni kupovo od naseg a po kojoj ga uovzi,,,i onda jos bolje pitanje po kojim cijanama prodaje toAsteriks je napisao/la: ↑27 apr 2026, 14:51Prije par godina, pitali par mesara u općinama Jablanica i Konjic, zašto više nema stočnih pijaca poput one u Buturović Polju do 2008. i sličnih.
Ovi govorili kako im se ne isplati kupovati od domaćeg stočara, kada za vrijednost jednog teleta mogu uvesti dva.
Poenta je da se većinom jede uvozni fušeraj, dok subvencije i sigurnost otkupa nisu nivo, gdje bi stočar imao stabilna primanja.
Nekad su mesari dolazili na vrata domaćinu.
Msm ok, ne može se živjeti bez uvoza, ali ako će kg teletine biti 40 KM, daj onda da se ulaže u domaće.To je bila sva poenta mog posta..ljudi su napravili luksuz od svega, a kvaliteta bog te pita
U Federaciji imaš 199 500 goveda, te vjerovatno još par hiljada onih koja nisu dokumentovana.edvaE2 je napisao/la: ↑29 apr 2026, 11:34Utalite se s nekim, kod seljaka nađete tele, imaš ljude koji zakolju i izrežu ti. Seljaku platiš tele, mesaru daš glavušu i kožu, popakuješ i u zamrzivač. Imaš mesa 6 mjeseci - godinu dana, zavisi koliko ko koristi. Često prođeš jeftinije, samo što moraš odmah izvaliti keš, ali i da nije jeftinije, bar znaš šta jedeš.invincible1921 je napisao/la: ↑27 apr 2026, 14:55Po kojoj ga je cijeni kupovo od naseg a po kojoj ga uovzi,,,i onda jos bolje pitanje po kojim cijanama prodaje toAsteriks je napisao/la: ↑27 apr 2026, 14:51Prije par godina, pitali par mesara u općinama Jablanica i Konjic, zašto više nema stočnih pijaca poput one u Buturović Polju do 2008. i sličnih.
Ovi govorili kako im se ne isplati kupovati od domaćeg stočara, kada za vrijednost jednog teleta mogu uvesti dva.
Poenta je da se većinom jede uvozni fušeraj, dok subvencije i sigurnost otkupa nisu nivo, gdje bi stočar imao stabilna primanja.
Nekad su mesari dolazili na vrata domaćinu.
Msm ok, ne može se živjeti bez uvoza, ali ako će kg teletine biti 40 KM, daj onda da se ulaže u domaće.To je bila sva poenta mog posta..ljudi su napravili luksuz od svega, a kvaliteta bog te pita
Isto, mnogi sad uzgajaju i piliće; kupiš, pakuješ, zamrzivač.
Postoji način da jedeš kvalitetno, a često jeftinije prođeš, ali treba malo organizacije. Međutim, lakše je otići kupiti 3 kg mesa iz Brazila u mesnici.
Živio sam u Konjiicu, te obišao veliki broj sela te općine.edvaE2 je napisao/la: ↑29 apr 2026, 13:43@Asteriks nije lako u okolici Sarajeva i možda još par većih gradova, ali na 90% teritorije BiH nije ni tako teško. Vrlo upitna je relevantnost statistike koju izvlačiš jer onaj koji ima 2,3,4 teleta godišnje, a takvih je daleko najviše, njih nema u statistici. Oni često nemaju ni osnova za poticaje pa se nigdje ni ne registruju, tj. država ih "ne vidi".
Sad, kad bi on imao puno upita za prodaju sigurno bi počeo razmišljati da od toga živi, pogotovo u današnje vrijeme i sa sadašnjim cijenama. Mimo velikih gradova, i dalje masa ljudi radi za minimalac. Vjeruj da danas seljak može zaraditi 3-4 minimalnca (mislim na godišnje 40.000-50.000 KM), a do prije 5 godina nije mogao ni sanjati da 20% toga zaradi. Pa janje je u to vrijeme u mom gradu (u mesnici) bilo 120 do 150km (oko 12-13kg) sad ga ispod 300-350 ne možeš naći. Prije je bila ona izreka da "svaki građanin mora imati svog seljaka"; mislim da danas više nije relevantna jer seljaci počinju zarađivati više od građanina.
Nedavno u prodavnici: paprike 6 do 8km, ajd kontam uvoz pa skupo, ali kad sam vidio 1kg mladog luka 7,5km.... halooo, ko je lud?! Ali eto, čovjek pored mene uze 2 svežnja. Kontam si, plati levatino kad si glup. Da napomenem, u mom kraju (ZE-DO) svi imaju neku parcelu zemlje da "ture"nešto u nju.
Postajemo gospoda i kapitalističko društvo. Dolazi vrijeme kada će domaća proizvodnja hrane biti nacionalni interes. Država će to možda shvatiti, možda neće, ali i mi obični puk možemo puno toga uraditi i da uštedimo (ne kupujemo), a i da se mi i naša djeca zdravije hranimo. Međutim, to povlači za sobom da ne možeš raditi na poslu od 8 do 16 i to je to. Prolaze ta vremena.
Bilo je toliko para dok je minimalac bio 600 KM i dok su ljudi radili za manje plate.
Ja vjerujem da to djeca i odjavljuju, kako bi imali slobodan dan.VensanKasel je napisao/la: ↑29 apr 2026, 14:41U zadnjih 10 dana četvrti put dojava o bombi u školi ...
Lako bi ih otkrili da su djeca.19vendetta87 je napisao/la: ↑29 apr 2026, 16:08Ja vjerujem da to djeca i odjavljuju, kako bi imali slobodan dan.VensanKasel je napisao/la: ↑29 apr 2026, 14:41U zadnjih 10 dana četvrti put dojava o bombi u školi ...
Ma nije tačno. Minimalac prošle godine podignut, a cijene su i tada bile slične kao i danas. Možda malo niže, ali ni blizu razlika kao 2020-2021 i 2025-2026. Korona kad je bila najviše su skočile cijene i nisu se nikada više smanjile, tada i jeste bila najveća inflacija (oko 30%). Tu se vraćamo na onaj prvobitni problem, odnosno da previše robe uvozimo. Može se uštediti ako se malo organizujemo, ali to je ono što pojedinac za sebe može uraditi. Ovo što recimo @Asteriks piše je drugi par cipela jer on piše za određenu skupinu i pojavu. Na to mi kao pojedinci ne možemo, ili vrlo malo možemo uticati. To već zahtijeva sistemsko rješenje države pa nam sela ne bi bila prazna, mljekari ne bi prosipali mlijeko i mi bi imali naše proizvode u prodavnicama.kraljttbvb je napisao/la: ↑29 apr 2026, 15:34Bilo je toliko para dok je minimalac bio 600 KM i dok su ljudi radili za manje plate.
Sad ko imaju vece plate, a dodje na isto, jer je inflacija pojela platu.
Kad si radio za duplo manje, bilo je i janje duplo jeftinije...
Trenutno korisnika/ca: VolimBiH96 i 9 gostiju.