Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

soko
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la soko » 27 apr 2026, 16:33

Murga je napisao/la:
27 apr 2026, 06:17
soko je napisao/la:
26 apr 2026, 17:18
Murga je napisao/la:
26 apr 2026, 06:59
Bio sam vise puta, imaju dobre pide. Cevapi nisu bas nesta
Imaju dobro pivo prave sa lokalnim pivarama

slika
Nisam znao. Ja sinoc slucajno naletio na YT :D
Hoces na tekmu u St. louis? Ja kontao u Chicago na US vs Svabija al cu u St.Louis.
Ako odes probaj cevape u J's Pitarija, tu su bolji.

akisarajevo92
Kontakt:

Post Postao/la akisarajevo92 » 27 apr 2026, 17:37

Steta bi da pravi prugu kroz RS, da poveze Hrasnicu i Dobrinju

jos nam i u travmajima trebaju natpisi ratnih zlocinaca :rol:
Don't believe the hype.

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 apr 2026, 02:27

CHR je napisao/la:
26 apr 2026, 13:23

Hule institucija.

Idemo dalje

alemsa
Kontakt:

Post Postao/la alemsa » 28 apr 2026, 03:56

Sta je reci @tekashi, laskas jebte

Nema labavo ha ya

Murga
Kontakt:

Post Postao/la Murga » 28 apr 2026, 05:58

soko je napisao/la:
27 apr 2026, 16:33
Murga je napisao/la:
27 apr 2026, 06:17
soko je napisao/la:
26 apr 2026, 17:18

Bio sam vise puta, imaju dobre pide. Cevapi nisu bas nesta
Imaju dobro pivo prave sa lokalnim pivarama

slika
Nisam znao. Ja sinoc slucajno naletio na YT :D
Hoces na tekmu u St. louis? Ja kontao u Chicago na US vs Svabija al cu u St.Louis.
Ako odes probaj cevape u J's Pitarija, tu su bolji.
Odlucio sam da necu nigdje, osim ako bude tekma kod mene ovde. Super, svakako ce biti atmosfera kao da si kod nas na stadionu :D uzivaj :bih:
Ne obra se bostan, dok sljive ne popadaju...

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 28 apr 2026, 11:53

Mađarski premijer Peter Magyar rekao je u ponedjeljak da će se njegova zemlja ponovno pridružiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i biti spremna provoditi naloge za uhićenje, uključujući i onaj koji se odnosi na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.
A smooth sea never made a skilled sailor.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 29 apr 2026, 10:04

Asteriks je napisao/la:
28 apr 2026, 11:53
Mađarski premijer Peter Magyar rekao je u ponedjeljak da će se njegova zemlja ponovno pridružiti Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) i biti spremna provoditi naloge za uhićenje, uključujući i onaj koji se odnosi na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.
Hoće , ali u qrcu . Onaj kreten može doći u Mađarsku izvaditi qrac i popišati tog istog Magyara po glavi i lagano od šetati , da mu dlaka ne fali sa glave . Izrael može šta hoće trenutno da uradi bez apsolutno ikakvih posljedica , ne znam čemu pisanje gluposti ...

slika

Aleme pazi šta pišeš na Facebooku , mogao bi dobiti pedalu iz Sjedinjenih Izraelskih Država :urnebes:
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 29 apr 2026, 11:34

invincible1921 je napisao/la:
27 apr 2026, 14:55
Asteriks je napisao/la:
27 apr 2026, 14:51
Prije par godina, pitali par mesara u općinama Jablanica i Konjic, zašto više nema stočnih pijaca poput one u Buturović Polju do 2008. i sličnih.

Ovi govorili kako im se ne isplati kupovati od domaćeg stočara, kada za vrijednost jednog teleta mogu uvesti dva.

Poenta je da se većinom jede uvozni fušeraj, dok subvencije i sigurnost otkupa nisu nivo, gdje bi stočar imao stabilna primanja.

Nekad su mesari dolazili na vrata domaćinu.

Msm ok, ne može se živjeti bez uvoza, ali ako će kg teletine biti 40 KM, daj onda da se ulaže u domaće.
Po kojoj ga je cijeni kupovo od naseg a po kojoj ga uovzi,,,i onda jos bolje pitanje po kojim cijanama prodaje to :D To je bila sva poenta mog posta..ljudi su napravili luksuz od svega, a kvaliteta bog te pita
Utalite se s nekim, kod seljaka nađete tele, imaš ljude koji zakolju i izrežu ti. Seljaku platiš tele, mesaru daš glavušu i kožu, popakuješ i u zamrzivač. Imaš mesa 6 mjeseci - godinu dana, zavisi koliko ko koristi. Često prođeš jeftinije, samo što moraš odmah izvaliti keš, ali i da nije jeftinije, bar znaš šta jedeš.

Isto, mnogi sad uzgajaju i piliće; kupiš, pakuješ, zamrzivač.

Postoji način da jedeš kvalitetno, a često jeftinije prođeš, ali treba malo organizacije. Međutim, lakše je otići kupiti 3 kg mesa iz Brazila u mesnici.

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 29 apr 2026, 13:08

edvaE2 je napisao/la:
29 apr 2026, 11:34
invincible1921 je napisao/la:
27 apr 2026, 14:55
Asteriks je napisao/la:
27 apr 2026, 14:51
Prije par godina, pitali par mesara u općinama Jablanica i Konjic, zašto više nema stočnih pijaca poput one u Buturović Polju do 2008. i sličnih.

Ovi govorili kako im se ne isplati kupovati od domaćeg stočara, kada za vrijednost jednog teleta mogu uvesti dva.

Poenta je da se većinom jede uvozni fušeraj, dok subvencije i sigurnost otkupa nisu nivo, gdje bi stočar imao stabilna primanja.

Nekad su mesari dolazili na vrata domaćinu.

Msm ok, ne može se živjeti bez uvoza, ali ako će kg teletine biti 40 KM, daj onda da se ulaže u domaće.
Po kojoj ga je cijeni kupovo od naseg a po kojoj ga uovzi,,,i onda jos bolje pitanje po kojim cijanama prodaje to :D To je bila sva poenta mog posta..ljudi su napravili luksuz od svega, a kvaliteta bog te pita
Utalite se s nekim, kod seljaka nađete tele, imaš ljude koji zakolju i izrežu ti. Seljaku platiš tele, mesaru daš glavušu i kožu, popakuješ i u zamrzivač. Imaš mesa 6 mjeseci - godinu dana, zavisi koliko ko koristi. Često prođeš jeftinije, samo što moraš odmah izvaliti keš, ali i da nije jeftinije, bar znaš šta jedeš.

Isto, mnogi sad uzgajaju i piliće; kupiš, pakuješ, zamrzivač.

Postoji način da jedeš kvalitetno, a često jeftinije prođeš, ali treba malo organizacije. Međutim, lakše je otići kupiti 3 kg mesa iz Brazila u mesnici.
U Federaciji imaš 199 500 goveda, te vjerovatno još par hiljada onih koja nisu dokumentovana.

Od ove cifre, oko 65 posto otpada na krave i steone junice.

Eh sad, gledajući potražnju za kvalitetnom teletinom i junetinom, nije tako lagano pronaći domaćina. Mnoga sela su pusta, a oni koji i drže, recimo jedno od teladi često kolju za sebe.

Može se naći, ali zamisli da u toku godinu nekih 200k stanovnika FBiH želi domaće. A gdje su ostali, mada naravno nisu svi mesojedi.

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 29 apr 2026, 13:43

@Asteriks nije lako u okolici Sarajeva i možda još par većih gradova, ali na 90% teritorije BiH nije ni tako teško. Vrlo upitna je relevantnost statistike koju izvlačiš jer onaj koji ima 2,3,4 teleta godišnje, a takvih je daleko najviše, njih nema u statistici. Oni često nemaju ni osnova za poticaje pa se nigdje ni ne registruju, tj. država ih "ne vidi".

Sad, kad bi on imao puno upita za prodaju sigurno bi počeo razmišljati da od toga živi, pogotovo u današnje vrijeme i sa sadašnjim cijenama. Mimo velikih gradova, i dalje masa ljudi radi za minimalac. Vjeruj da danas seljak može zaraditi 3-4 minimalnca (mislim na godišnje 40.000-50.000 KM), a do prije 5 godina nije mogao ni sanjati da 20% toga zaradi. Pa janje je u to vrijeme u mom gradu (u mesnici) bilo 120 do 150km (oko 12-13kg) sad ga ispod 300-350 ne možeš naći. Prije je bila ona izreka da "svaki građanin mora imati svog seljaka"; mislim da danas više nije relevantna jer seljaci počinju zarađivati više od građanina.

Nedavno u prodavnici: paprike 6 do 8km, ajd kontam uvoz pa skupo, ali kad sam vidio 1kg mladog luka 7,5km.... halooo, ko je lud?! Ali eto, čovjek pored mene uze 2 svežnja. Kontam si, plati levatino kad si glup. Da napomenem, u mom kraju (ZE-DO) svi imaju neku parcelu zemlje da "ture" :mrgreen: nešto u nju.

Postajemo gospoda i kapitalističko društvo. Dolazi vrijeme kada će domaća proizvodnja hrane biti nacionalni interes. Država će to možda shvatiti, možda neće, ali i mi obični puk možemo puno toga uraditi i da uštedimo (ne kupujemo), a i da se mi i naša djeca zdravije hranimo. Međutim, to povlači za sobom da ne možeš raditi na poslu od 8 do 16 i to je to. Prolaze ta vremena.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 29 apr 2026, 14:41

U zadnjih 10 dana četvrti put dojava o bombi u školi ...
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 29 apr 2026, 14:44

edvaE2 je napisao/la:
29 apr 2026, 13:43
@Asteriks nije lako u okolici Sarajeva i možda još par većih gradova, ali na 90% teritorije BiH nije ni tako teško. Vrlo upitna je relevantnost statistike koju izvlačiš jer onaj koji ima 2,3,4 teleta godišnje, a takvih je daleko najviše, njih nema u statistici. Oni često nemaju ni osnova za poticaje pa se nigdje ni ne registruju, tj. država ih "ne vidi".

Sad, kad bi on imao puno upita za prodaju sigurno bi počeo razmišljati da od toga živi, pogotovo u današnje vrijeme i sa sadašnjim cijenama. Mimo velikih gradova, i dalje masa ljudi radi za minimalac. Vjeruj da danas seljak može zaraditi 3-4 minimalnca (mislim na godišnje 40.000-50.000 KM), a do prije 5 godina nije mogao ni sanjati da 20% toga zaradi. Pa janje je u to vrijeme u mom gradu (u mesnici) bilo 120 do 150km (oko 12-13kg) sad ga ispod 300-350 ne možeš naći. Prije je bila ona izreka da "svaki građanin mora imati svog seljaka"; mislim da danas više nije relevantna jer seljaci počinju zarađivati više od građanina.

Nedavno u prodavnici: paprike 6 do 8km, ajd kontam uvoz pa skupo, ali kad sam vidio 1kg mladog luka 7,5km.... halooo, ko je lud?! Ali eto, čovjek pored mene uze 2 svežnja. Kontam si, plati levatino kad si glup. Da napomenem, u mom kraju (ZE-DO) svi imaju neku parcelu zemlje da "ture" :mrgreen: nešto u nju.

Postajemo gospoda i kapitalističko društvo. Dolazi vrijeme kada će domaća proizvodnja hrane biti nacionalni interes. Država će to možda shvatiti, možda neće, ali i mi obični puk možemo puno toga uraditi i da uštedimo (ne kupujemo), a i da se mi i naša djeca zdravije hranimo. Međutim, to povlači za sobom da ne možeš raditi na poslu od 8 do 16 i to je to. Prolaze ta vremena.
Živio sam u Konjiicu, te obišao veliki broj sela te općine.

Ono što se može vidjeti na terenu jesu pusta sela. Nekad je bilo par krava, volova te 50ak ovaca po domaćinstvu, dok sada u takvom selu na prste jedne ruke možeš pobrojati stoku.

Imam i kuću u općini Čapljina, blizu Domanovića, a otac dobro poznaje neka obližnja mjesta. Kaže egzodus.

Ništa bolje ni u ostalim dijelovima HNK, jer sve se slilo u gradove.

Još jedan dokaz nepostojanja ozbiljnog stočnog fonda u HNK je nepostojanje stočnih pijaca, a mesari uvoze meso i zivotinje iz Srbije, pa Poljske itd.

Naravno poticaji po muznom grlu, te litri mlijeka su mizerni. I ono najgore, ne postoji nikakva sigurnost otkupa. Pogledaj malo zadnje vijesti, na nekim mjestima BiH ljudi prosipaju nastale viškove mlijeka.

Jedna Austrija ima 1,8 miliona goveda.

kraljttbvb
Kontakt:

Post Postao/la kraljttbvb » 29 apr 2026, 15:34

edvaE2 je napisao/la:

Pa janje je u to vrijeme u mom gradu (u mesnici) bilo 120 do 150km (oko 12-13kg) sad ga ispod 300-350 ne možeš naći.
Bilo je toliko para dok je minimalac bio 600 KM i dok su ljudi radili za manje plate.

Sad ko imaju vece plate, a dodje na isto, jer je inflacija pojela platu.

Kad si radio za duplo manje, bilo je i janje duplo jeftinije...
Florian Wirtz tells Sports Illustrated: “I'm lucky to have so many excellent clubs right on my doorstep and to now be able to play for one of the best clubs in Germany and Europe”.

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 29 apr 2026, 16:08

VensanKasel je napisao/la:
29 apr 2026, 14:41
Ja vjerujem da to djeca i odjavljuju, kako bi imali slobodan dan.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

xaviesta
Kontakt:

Post Postao/la xaviesta » 29 apr 2026, 16:21

19vendetta87 je napisao/la:
29 apr 2026, 16:08
VensanKasel je napisao/la:
29 apr 2026, 14:41
Ja vjerujem da to djeca i odjavljuju, kako bi imali slobodan dan.
Lako bi ih otkrili da su djeca.
Don't hate what you don't understand.

superFrankie
Kontakt:

Post Postao/la superFrankie » 29 apr 2026, 18:58

Auh jake potjere, do zadnje sekunde. Sa Moranom uvijek drama

DamirT
Kontakt:

Post Postao/la DamirT » 29 apr 2026, 19:03

IP adresa tih dojava je bila iz Estonije.
Puno love sam potrošio na piće, žene i auta. Ostatak sam spiskao.
G.B.

"Bruka i sramota. Dovidjenja" - Igor Kristic

Rona i Leao - Mjauuu 🐈

Devedesetka - 👏👏

Velid Spaho - Dobro je

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 29 apr 2026, 19:37

Sretan rođendan našoj vili. :yawn:
slika
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

VivaLaStella
Kontakt:

Post Postao/la VivaLaStella » 30 apr 2026, 01:14

https://sportsport.ba/fudbal/atletico-a ... ite/521128

ono kad spamujes 5 objava po minuti i ubaciš pogrešan link
pravda za mnoy

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 30 apr 2026, 09:09

kraljttbvb je napisao/la:
29 apr 2026, 15:34
edvaE2 je napisao/la:

Pa janje je u to vrijeme u mom gradu (u mesnici) bilo 120 do 150km (oko 12-13kg) sad ga ispod 300-350 ne možeš naći.
Bilo je toliko para dok je minimalac bio 600 KM i dok su ljudi radili za manje plate.

Sad ko imaju vece plate, a dodje na isto, jer je inflacija pojela platu.

Kad si radio za duplo manje, bilo je i janje duplo jeftinije...
Ma nije tačno. Minimalac prošle godine podignut, a cijene su i tada bile slične kao i danas. Možda malo niže, ali ni blizu razlika kao 2020-2021 i 2025-2026. Korona kad je bila najviše su skočile cijene i nisu se nikada više smanjile, tada i jeste bila najveća inflacija (oko 30%). Tu se vraćamo na onaj prvobitni problem, odnosno da previše robe uvozimo. Može se uštediti ako se malo organizujemo, ali to je ono što pojedinac za sebe može uraditi. Ovo što recimo @Asteriks piše je drugi par cipela jer on piše za određenu skupinu i pojavu. Na to mi kao pojedinci ne možemo, ili vrlo malo možemo uticati. To već zahtijeva sistemsko rješenje države pa nam sela ne bi bila prazna, mljekari ne bi prosipali mlijeko i mi bi imali naše proizvode u prodavnicama.

Ja razumijem i trgovca, on će imati veću maržu na uvozu i njemu je to najvažnije, međutim ako država u dovoljnoj mjeri subvencionira "seljaka" onda i on može biti konkurentan na našem tržištu, a i na inostranom.

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: delko, nerkolfc i 8 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []