Huske je napisao/la: ↑14 maj 2026, 18:56
LingLong je vrhunska guma. Ojačana, to je njihov temelj proizvodnje jaka guma i mnogo gume na sve strane za vrhunski grip. Taj vrhunski grip i mnogo gume koju decu više goriva troši, neznatno ali ja to inženjerski sve računam i testiram kako ni profesionalci ne rade.
Tu mi je negdje nešto iznad 5l, 5.2l, dok je Prinx Winter Excelia iako zimski zahvaljujući svojim tehnologijama i nešto drukčijem pristupu uspio na 5 uzastopnih rezervoara uvijek biti na 4.8l.
Potrošnja gume, evo stanje LingLonga na tačno 45 000km. Još odlične i još prednje imaju prostora do graničnika. Svejedno na 50 000 kad budem radio servis prebaciću ih nazad i prvi put uraditi rotaciju. Siguran sam da mogu 100 000km kao od šale, a da i dalje imam 2.5mm na sve 4. Još da napomenem kako auto staje instantno i da u ovih godinu i pol ABS se nije upalio nijednom, a ESP jeste na mokrom starom asfaltu prilikom naglih ubrzavanja što je logično s obzirom na moment auta. Tu se sa malo osjećaja postepeno dozira moment.
Neki dan na velikoj pumpi za beton baš LingLong, ono ogromne gume. I ljudi se onda misle na malo auto šta da stave.
Kada su se meni ovako ova 2 proizvođača izvrsna, a i prije su bili odlični Sportiva, Sava i Kormoran, ja se jednostavno ne bih ustručavao bilo kojeg proizvođača.
Evo ljudi na BMWa stavljaju 19ke Altenzo gume, pa ima niz ovih proizvođača Austone, Tracmax, Trazno, Sailun, Dynamo, Croswind, Suny itd. Ne bih se ustručavao nimalo, uvijek bi mi bila opcija ispred premiuma.
Svakako koliko god km da pređete red je nakon 5-6 godina da zamijenite gume, pa makar i bile odlične šare.
Meni bi npr. bilo zanimljivo isprobati ovu Prinx Aquila Rev ljetnu gumu, jer sam očaran kakva je tehnologija na njihovim zimskim, a LingLong ljetni je fantastičan pa bih se vrlo teško odlučio.
Zanimljivo mi je kod ove Prinx zimske kako više gasa dajem i brže idem ona sve više hvata asfalt i na mokrom i suhom. A to je jer se pri povećanju brzine zagrijava i mikromolekule se šire, ona postaje elastičnija te tako bude u još čvršćem dodiru sa asfaltom. Dok ja to posmatram iz auta i osjetim da ona hvata sve jače, a sa izvana vidim samo gumu, ipak unutar guma se krije savremena tehnologija, mi nismo svjesni.
A koliko su tihe i udobne tek.
Problem nekih guma zna biti buka, i to nije nimalo dobro. Npr. Jednom mi se kolega požalio kad je stavio Lassa gume na Caddija da je to bila zamarajuća buka. Eto tako, gledao bih ja te certifikate za buku.
Ipak Prinx ima 72db a stvarno je tiha kao Linglong 69db, tako da ne znam jesu li certifikati tačni. A imam neku Bridgestone u gepeku rezervnu i kad je Kormoran izduvao jednom, bilo je mnogo buke od Bridgestonea a on je Premium. Dobra joj šara a ne znam što je ovako bučna bila.
Ipak od svih pobrojanih najprije bih Kineza, Kinezima danas najviše vjerujem.
I još samo da napomenem na starom asfaltu uz jako startno auto proklizava svaka. Tako na onom Golfu GTE su bile nove Goodyear F1 Eagle Asymetric 17", dakle dovoljno gume za jak grip. Po mnogima uz Continental Premium Contact najbolja ljetna guma. Ipak pri jakom momentu on je tada na starom ali suhom asfaltu proklizavao i palio ESP.