DamirT je napisao/la: ↑16 maj 2026, 21:52
Raonffa je napisao/la: ↑16 maj 2026, 21:46
Okej je ovo, fino iskustvo za ovu mladu generaciju. Na ovaj roster pridodati Avdića, Hadžimuhamedovića i Hadžića iz mlade reprezentacije i dobije se neophodna širina na vanjskim pozicijama, a Boga mi i kvalitet odnosno fin potencijal.
S obzirom na kvalifikacionu grupu za Euro 2028, mislim da je realno da se tu kvalifikujemo. Ali puno bitnije od plasmana je napraviti nekakav sistem, forsirati mlade igrače, tražiti potencijalne reprezentativce po Evropi (koliko god ih malo bilo), pa se u budućnosti možemo nadati i nekim rezultati.
Jer plasman kao plasman nije toliko važan, igrali smo već Svjetsko, tri Eura, tako da nije to nešto što nismo doživjeli. Treba se potruditi na tim prvenstvima ne budemo samo prolaznici.
A djeluje da smo na dobrom putu s obzirom na sve okolnosti i generalno loše stanje u rukometu.
Svaka cast na postu. Mada smo mi i ovu smjenu generacija uradili jer smo morali. Dok je bilo ovih starijih, nijedan selektor se nije usudio da zove par mladjih igraca, kao sto npr Barbarez radi.
Materijala itekako ima. Jos se nadam da cemo poceti igrati cesce ovaj rukomet iz prvog poluvremena.
Mada i ovo sve pada u vodu kad ti moras moliti Boga da sudije ustanu na pravu nogu, pa da normalno sude. Znaci ne da nas poguraju, nego normalno sudjenje za obje ekipe.
Znam da sam dosadan veceras sa sudijama, ali je sramota kako su sudili dok se FO nisu odvojili rezultatski, pogotovo prvo poluvrijeme.
Slažem se za smjenu generacija, mada mogao je Damir možda još uvijek raubati neke starije igrače koji nisu pravili razliku a godinama su se vrtili tu oko reprezentacije. On je izabrao drugi put i na tome mu treba čestitati, pogotovo što su svi ovi igrači ušli na mala vrata jer realno niko od njih nije neki giga mega talenat kojeg je bilo nemoguće ne pozivati. Većinom su to momci koji su krenuli iz naše lige i sebi krče put kako znaju i umiju.
Ova podmlađena reprezentacija sigurno može igrati brži i moderniji rukomet, tome svakako treba težiti, a to su i pokazali večeras. Naravno, sve počinje od omladinskih selekcija i bez njih nema ničega. Mi smo na jednom turniru dobili Hadžimuhamedovića i Hadžića (ne znam je li Avdić igrao sa njima u juniorima) i to u juniorskoj reprezentaciji koja de facto nije postojala godinama, da ne kažem desetljećima. Sad skontaj da te omladinske selekcije imaju kontinuitet postojanja, koliko bi samo mogli profitirati od toga.
Farani, Portugalci, Egipćani, Nizozemci, sve te reprezentacije su se u ozbiljnom rukometu pojavile u zadnjih 5+ godina i svaka od njih je to uradila filtriranjem igrača kroz omladinske selekcije. Nije se baš tek tako pojavila generacija od 10-15 rukometaša pa oni sad dobri, nego ljudi imaju sistem.
Mi imamo nekoliko rukometnih sredina, imamo fin potencijal, ide nam na ruku to što rukomet nije globalno popularan sport i nije tolika razlika između naše lige i vrhunskog rukometa. Mislim jeste ogromna razlika, ali razlika je u karikiram 10 evropskih država gdje se igra bolji klupski rukomet u odnosu na nas. U košarci je razlika u 15-20, u fudbalu još veća itd. Vjerujem da će raja skontati šta sam želio reći u ovom pasusu.
Tako da samim tim imamo bolji početni položaj da u domaćim okvirima budemo konkurentiji u ovom sportu sa najboljima. Ali normalno kod nas je organizacija i savez cirkus nad cirkusima i dobro je uopšte da imamo seniorsku reprezentaciju, a kamo li još ove omladinske. Mada imamo primjer Izviđača, što znači da se može, ali klubovima iz probosanskih sredina je to misaona imenica iako ima nekih izuzetaka. Kad bi bilo volje i malo više ulaganja, mogli bi mi biti uvijek solidni i konkurentni u ovom sportu, jer talenta i tradicije imamo.
Što se tiče sudija, to je posebna priča i jedan od razloga zašto je rukomet kao sport nepopularan i nikada neće biti globalno privlačan kao recimo fudbal, košarka, pa i odbojka.
"Kako nemamo trofeja? Pa jel se druga liga igra za trofej? A i da nemamo trofeja,imamo vise navijaca. Jeste vidili utakmicu sa Jedinstvom?"