E vidis, sta sa tobom dalje diskutovati i smatrati te za ozbiljno kada kazes da nismo dobro odigrali kvalifikacije (sa podmladjenim sastavom u Austriji vodili do pred kraj i zamalo direktno otisli na SP), ili da smo otisli na prvenstvo spletom okolnosti, crvenih kartona, promasenih zicera i cega sve ne, kao da nam je poklonjen crveni karton umjesto iz kontranapada i sasvim zasluzeno, i mi imali zicere i mogli proci bez penala, i tamo dalje.PeppermintSA je napisao/la: ↑14 jun 2026, 17:48Ne slažem se. Nisi pobijedio u 6 posljednjih utakmica što bi samo po sebi moralo pokrenuti sve moguće crvene alarme, kvalifikacije nisi odigrao narocito dobro, plasirao si se spletom okolnosti, protivničkih crvenih kartona, promašenih zicera, prečki itd. Stoga, otputovati na SP sa stavom da je sve ružičasto i da je ono što igramo recept je deluzivnoy Igrati s dva špica-sidraša u 2026. je prosto pogrešno. Postoji razlog zašto niko drugi tako ne igra. Postoje zemlje sa 5 špiceva koji su bolji nego što je Džeko ikad bio, pa njihove reprezentacije ne forsiraju igru sa dva klasična centarfora, upravo zato što time bivaš oslabljen na sredini, a sredina je ključ za sve. Stoga, kad si slab u sredini, onda sredinu moraš pojačati upravo kako bi nadomjestio nedostatak kvalitete. Lako je kad imaš Kantea koji moze trčati za dvojicu. Ali kad nemaš, moraš imati tu dvojicu. Mi de facto igramo sa igračem manje. Meni je jasno zašto Barbarez forsira ovu igru. Nema to nikakve veze s Dzekom, jer da ima, onda ne bi izašao s dva špica kad Dzeke pa i Tabakovića nema. Njegova je logika da izađe sa što višom postavom, stane u niski blok, drži nulu, ima dva visoka špica u defanzivnom skoku prilikom prekida za protivnika, a da preskakanjem igre dođemo u neke opasne situacije, da izvučemo neki faul iz kojeg može doći centaršut, korner itd. Da krila budu defanzivno orijentisana, da bekovi ne prelaze centar. Dakle, sve ono što smo radili protiv Kanade je bilo do kraja sprovedena taktika koju su igrači ispoštovali do samog kraja - samo što ono ne valja kurcu jer nije samo poenta ne izgubiti - poenta je i pobijediti, a mi ovom igrom NE pobjeđujemo.Beduin je napisao/la: ↑14 jun 2026, 17:30Sta ima covjece vrijeme pokazati, zar nije pokazalo? Otisli smo na prvenstvo sa tom formacijom i taktikom, vodili smo na otvaranju prvenstva protov domacina i objektivno jaceg protivnika od nas i zamalo i pobijedili, sta ti vise nije jasno?PeppermintSA je napisao/la: ↑14 jun 2026, 14:05Vidim da me iznad ovaj delegat izprozivao za moje insistiranje da ne možemo igrati 4-4-2. Vrijeme će pokazati ko je u pravu.
No, ostavimo to po strani. Htio bih nešto drugo istaći. Naša reprezentacija jeste u izgradnji i to svi s pravom ističu, no niko da kaže šta to konkretno znači. Šta znači doći na SP sa reprezentacijom koja je još uvijek u izgradnji? Kao prvo, to znači da fali još 5-6 kvalitetnih pojedinaca u njoj da bi bila zaokružena. U našem slučaju, to podrazumijeva dijasporu, dakle sva ona imena koja se spominju - Pejčinović, Topalović, Ćatović, Ličina, Busuladzic itd. Međutim, s druge strane to podrazumijeva i iskorak u karijerama trenutnih mladih igrača u reprzentaciji. Svjetska prvenstva su najveće platforme za promociju mladih fudbalera. Kada se ispromoviše neki mladi igrač na SP, njegova karijera kreće uzlaznom putanjom. Gledali ste sinoć Brazil-Maroko. Premda se o Bouaddiju priča već mjesecima kao o top mladom igraču, činjenica da je pred očima 5 milijardi ljudi izdominirao Brazil - doslovno izdominirao, će ga lansirati u neki Real, Barcelonu, City, štatijaznam. On je samo jedan u moru primjera, no da bi se to desilo, reprezentacija za koju takav mladi igrač igra mora igrati fudbal i pravom smislu te riječi. Grčka je postala prvak Evrope haramballom, koji je to grčki igrač postao neki faktor u Evropi? Da li je najednom grčka liga postala centar interesovanja za evropske skaute? Da li je i jedan mladi igrač iz Grčke takoreći “naplatio” taj uspjeh? Naravno da nije.
Ako mi konstantno pričamo kako imamo neke velike talente - Alajbegovića, Dedića, Bajraktarevića, pa navodno i tog Mahmića, svi od reda ofanzivni (Dedić je ofanzivni bek), a mi igramo fudbal koji ne da guši bilo kakvu ofanzivnu igru, nego čak traži od njih da prevashodno budu defanzivci - Dedić koji prosječno ima 14 ubacivanja u napad po utakmici, protiv Kanade nije imao ni jedno, što znaci da je to bila taktika, onda se postavlja pitanje kakve fajde će ovo SP imati za nas? Da eventualno nekim haramballom prođemo grupu kao treći i onda ispadnemo u 1/16 finala i samo se utopimo u sivilo mora žlj reprezentacija koje će tako proći? Evo, sinoć je dosta nas gledalo Haiti - Škotska. Ko je ikad čuo za onog Experiencea iz Haitija? Priznajem da ja nisam, a garantujem vam da će dečko na SP završiti u nekom ozbiljnom klubu. To je trebao biti put za gore pobrojane naše igrače. Alajbegović je trebao umjesto Rome dobijati ponude Liverpoola, Cityja, Arsenala itd. zahvaljujući stand out performansa na ovom Mundijalu, a ne da ulazi 10 minuta sa klupe i igra haramball. Ako ovo SP ne donese nama ništa osim par noći slavlja zbog iščupanog neriješenog rezultata protiv Kanade i eventualno Švicarske, uz neatraktivnu, suhoparnu igru koja tjera neutralne gledaoce da okrenu kanal, mi u suštini ništa nismo uradili upravo zato što je ovo SP learning experience.
E sad, možda je sve to zato što ja želim da mi za 2-3 godine budemo kao Maroko, za 10 igrača u najboljim svjetskim klubovima i da se zaista nadigravamo sa Brazilom i sve ispod toga mi je bljutavo.
Ova formacija i taktika je jedina zasad dala rezultat i to je jedina istina, jer je Dzeko MORAO igrati, Demirovic kao i sam Dzeko najbolje igra sa jos jednom napadacem uz sebe, tako da je ocekivano sve ovo. Ermedin trci i za Dzeku, dok ovaj drugi radi sve ostalo sto treba i to uspjesno.
I da ponovom posljednji put, nakon ovog prvenstva ocekujem manju minutazu za Dzeku i da se umjesto njega isprobava Mahmic ili neki drugi ofanzivniji veznjak pa da to izgleda modernije sa vise dodira lopte, uigranije i smislenije. Ali ovo do sad je dalo rezultat i nije imalo smisla mijenjati dok ne zavrsimo sa SP.
Ocito da ti ne cijenis ove momke, sve smatras nasom srecom, a kad smo ispadali onda nije sreca za protivnike, tako da nema fajde dalje pricati. Tebe pojede ovaj odlazak na veliki turnir, jer nemas prostora da agresivnije pljujes i diskreditujes kako selektora, tako i pojedine igrace. Sreca pa vecina nas ne gleda tvojim ocima i rezonom na nasu reprezentaciju.