Posto se u onu temu utakmice strasno puno pise, sere i katastrofizira do maksimuma napisat cu ovdje par stvari vezano koje su meni zapale za oko u vezi utakmice sa Svicarskom. Nekad sutra cu pogledat mec ponovo ali ovo mi je na prvu sve zapalo za oko.
Sve u svemu, jako gutava utakmica gdje su Svicarci svjesno koristili nadmoc u veznom redu, mi kada smo poceli i pokusali da kroz sredinu igramo i uspjeli par puta, prodisali smo i to je otprilike trajalo do prvog gola koji smo primili naprosto jednom losom reakcijom: neociscena lopta, lik uspije perfektan volej uhvatiti, to je to. To je pokrenulo malo momentum Svicarcima i onda crveni karton je uzrokovao potpuni raspad gdje im se vezni red jos vise digao i to je bilo to. Iskreno, zao mi je Tarika jer nije bio strasno daleko od lopte, po meni, mogao je i pustiti da izadje 1v1 jer na 2:0 ne bi nam nista bilo puno gore nego 1:0, on bi ostao cist za sljedecu utakmicu, a i ko zna mozda bi Vasilj odbranio. Ali OK, protiv Katara mislim da i Radeljic moze odgovorit zadatku.
Malo konkretnije o veznom redu:
Svicarci su vrlo pametno radili dvije stvari, napunili su vezni red sa 4 igraca (u neki dijamant oblik, izgleda ugledaju se na Papeta iz 2014

), stvorili brojcanu nadmoc gdje su onda njihovi bekovi izlazili visoko i tjerali Alajbegovica da se povremeno vraca nazad kako bi Dedic mogao lakse markirati Ndoyea a Katic moze cuvati prostor. Sreca da je Ndoye sve sto je radio upropastio. Prvih pola sata otprilike su vrlo jednostavno udvajali Dedica kad god bi mi pokusali buildup preko njega (sto se stalno dogadjalo, uglavnom je islo Vasilj -> Katic -> Dedic), gdje bi Dedic morao pokusat napamet gadjati Dzeku dugim loptama gdje mahom nismo bili uspjesni. Sredinom prvog poluvremena smo pokusali kreirat nesto kroz sredinu, par pasova Sunjica je proslo prema naprijed, gdje smo uspjeli sacuvat loptu i tu se nekako i momentum utakmice izjednacio.
To je realno trajalo nekad do prvog gola, ali ja bih rekao da je na kraju nama presudilo ono sto nam je bilo sudjeno da presudi eventualno: vezni red. Nismo bili u stanju kreirati konzistentno kreirati kroz sredinu, oni su nam zatvarali krila, Tahirovic je trebao puno prije izaci iz igre jer po meni nije u ofanzivi nista donio (imao je i onu jednu upropastenu priliku kada mu je Dzeko poslao loptu ako se ne varam) a Basic je djelovao solidnije (doduse, to je mozda i dijelom cisto jer je bio svjeziji).
Nisam ocekivao pobjedu ali sam se nadao kao i svaki navijac. I dalje mislim da Katar mozemo pobijedit prvenstveno jer su uzasni u branjenju prekida, jer objektivno nemaju kvalitet da se nose s nasim krilima i mislim da trebamo probat sa Mahmicem kao drugim napadacem mozda, odnosno nekom vrstom 10ke i mozda cak dvojicom napadaca pored toga, ultra ofanzivno, ali realno ako ikoga trebamo moc dominirati posjedom i dizati gol razliku onda je Katar.
Da, jos jednu stvar, za razliku od meca protiv Kanade, gdje smo po mom misljenju uspijevali u duelima da fizicki pariramo, imam osjecaj da su nas Svicarci u mnogo navrata razbili. Alajbegovic je vise puta gubio loptu kada je lagano gurnut (ne mislim da su nuzno faulovi, ali ili je on jos fizicki nerazvijen za fudbal na ovom nivou, ili previse voli da se baca i pokusava iznudit faulove), Bajraktarevic je mislim skoro svaki dribling kompletno fizicki raznesen, Dedic je takodjer par puta izgubio duele, doduse kod njega je mnogo gore bilo sto je jednom ili dva puta samo potpuno izgubio korak pri driblingu. Doduse, ostatak ekipe je relativno OK djelovao, Sunjic se pogotovo dobro nosio (bolje nego 10cm veci Tahirovic), stoperi standardno dobro.