Edin Džeko

Moderatori/ce: TaRgEt_,Monolog,ribery,_dreamer_,insider

viKK
Kontakt:

Re: Edin Džeko

Post Postao/la viKK » 26 jun 2026, 13:12

invincible1921 je napisao/la:
26 jun 2026, 12:29
Dzeko je babuka nema potrebe da ista pisemo o njegovoj karijeri a pogotovo ovoj reprezntativnoj....sve sto bi napisao u hvalospjevu bilo bi premalo opet.

Medjutim mozda se mnogi nece slozit, ali ja se najiskrenije nadam da ce se nakon SP oprostiti....prvo godine su tu vec poprilicno, ne moze da isprati igru bar ovu sto nama treba. Ok kad dobije loptu u napadu opasan je vazda, ali pitanje je koliko trpimo radi toga.

Takodjer nakon ovog SP i ho ruk igre, mora se poceti malo razmisljati o sistemu i planu igre jer sad vec imamo neki kostur i igrace koji nadolaze. Hocu reci da dokle je god dzeko tu mi necemo prec u formaciju sa jednim spicem.

Mislm da mu stvarno ne treba da nakon ove krune karijere trpi kritike i da ga se krivi za evnetualne neuspjehe u kvalfikacijama za Euro
Pisao sam vec na drugoj temi vezano za ovo viewtopic.php?p=10644304#p10644304
Uglavnom nisi jedini, ja mislim da je mozda i najbolji trenutak za njega, nekako cak i iz neke romanticarske perspektive gledano, da zavrsi nakon ovog prvenstva.. mozda nisam u pravu, ali mislim da je brzina i intenzitet fudbala u prvoj Bundesligi prevelika, on je vec u godinama gdje i kroz treninge vec lakse navlaci ozlijede, u klubu kao i u reprezentaciji ne moze nikakav defanzivni doprinos donijet, a Schalkeu kojem sigurno nece bit lako ce trebat svih 11 igraca u maksimalnom naponu u oba pravca.

U reprezentaciji mislim da se treba pocet pruzat prilika Mahmicu kao nekoj 10ci i uigravat ga sa jednim napadacem, sto ranije i vise momci imaju priliku da igraju jedni s drugima i "nauce" jedni na druge, to bolje za ekipu i sve nas koji navijamo za ovu reprezentaciju. Da konacno i docekamo da Demirovic ne mora trcat za dvojicu, da ustvari mozemo napravit organizovan i efektivan presing na zadnje linije protivnika..

Da se razumijemo, sigurno cemo u buducnosti dozivljavat promasaje ili prilike gdje cemo govorit "da je Dzeko bio umjesto njega.." ali mislim da ulazeci u jesen i sljedece kvalifikacije, mi kao ekipa cemo vise limitacija nego prednosti imati kroz igranje Edina 60+ minuta na terenu. Sto prije krenu da se uce igrat bez njega, to bolje.

Naravno, kad bi Edin bio spreman ulaziti s klupe po 20ak minuta, kada nam treba glava vise u napadu i slicno, ne bih imao protiv da jos 3 godine igra ako hoce. Problem je sto djeluje mi da to ne dolazi u obzir kod njega i Barbareza.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 26 jun 2026, 13:30

viKK je napisao/la:
26 jun 2026, 13:12
26 jun 2026, 12:29
Dzeko je babuka nema potrebe da ista pisemo o njegovoj karijeri a pogotovo ovoj reprezntativnoj....sve sto bi napisao u hvalospjevu bilo bi premalo opet.

Medjutim mozda se mnogi nece slozit, ali ja se najiskrenije nadam da ce se nakon SP oprostiti....prvo godine su tu vec poprilicno, ne moze da isprati igru bar ovu sto nama treba. Ok kad dobije loptu u napadu opasan je vazda, ali pitanje je koliko trpimo radi toga.

Takodjer nakon ovog SP i ho ruk igre, mora se poceti malo razmisljati o sistemu i planu igre jer sad vec imamo neki kostur i igrace koji nadolaze. Hocu reci da dokle je god dzeko tu mi necemo prec u formaciju sa jednim spicem.

Mislm da mu stvarno ne treba da nakon ove krune karijere trpi kritike i da ga se krivi za evnetualne neuspjehe u kvalfikacijama za Euro
Pisao sam vec na drugoj temi vezano za ovo viewtopic.php?p=10644304#p10644304
Uglavnom nisi jedini, ja mislim da je mozda i najbolji trenutak za njega, nekako cak i iz neke romanticarske perspektive gledano, da zavrsi nakon ovog prvenstva.. mozda nisam u pravu, ali mislim da je brzina i intenzitet fudbala u prvoj Bundesligi prevelika, on je vec u godinama gdje i kroz treninge vec lakse navlaci ozlijede, u klubu kao i u reprezentaciji ne moze nikakav defanzivni doprinos donijet, a Schalkeu kojem sigurno nece bit lako ce trebat svih 11 igraca u maksimalnom naponu u oba pravca.

U reprezentaciji mislim da se treba pocet pruzat prilika Mahmicu kao nekoj 10ci i uigravat ga sa jednim napadacem, sto ranije i vise momci imaju priliku da igraju jedni s drugima i "nauce" jedni na druge, to bolje za ekipu i sve nas koji navijamo za ovu reprezentaciju. Da konacno i docekamo da Demirovic ne mora trcat za dvojicu, da ustvari mozemo napravit organizovan i efektivan presing na zadnje linije protivnika..

Da se razumijemo, sigurno cemo u buducnosti dozivljavat promasaje ili prilike gdje cemo govorit "da je Dzeko bio umjesto njega.." ali mislim da ulazeci u jesen i sljedece kvalifikacije, mi kao ekipa cemo vise limitacija nego prednosti imati kroz igranje Edina 60+ minuta na terenu. Sto prije krenu da se uce igrat bez njega, to bolje.

Naravno, kad bi Edin bio spreman ulaziti s klupe po 20ak minuta, kada nam treba glava vise u napadu i slicno, ne bih imao protiv da jos 3 godine igra ako hoce. Problem je sto djeluje mi da to ne dolazi u obzir kod njega i Barbareza.
:thumbup: to je to

Sto se tice zadnjeg pasusa, sa neke cisto sportske strane, to bi idealno bilo da udje 20 30 min ako zagusti....medjutim to se nece desit nikad iz dva razloga....prvi niti ce se koji selektor na to odlucit niti ce dzeko na to pristat, drugi, jbg ni ne ide da takva legenda ulazi s klupe 20 minuta :D a i kao trece, brate dzeko ce u kvalama za euro imat dobro preko 40 godina...

Oprosti se brate, dosta je bilo ...otidji kao heroj kakav i jesi, nemoj "zivjeti" previse dugo da postanes villain :D
Zadnja izmjena: invincible1921, dana/u 26 jun 2026, 13:33, ukupno mijenjano 1 put.
=\_1921_/=

jestamaji
Kontakt:

Post Postao/la jestamaji » 26 jun 2026, 13:32

od ovoga nema više, nije moguće. normalno da će se oprostiti poslije SP

viKK
Kontakt:

Post Postao/la viKK » 26 jun 2026, 13:36

jestamaji je napisao/la:
26 jun 2026, 13:32
Ja sam isto bio ubijedjen pogotovo kada je u intervjuima spominjao ono kako ustaje ujutro i sve ga boli, koliko mora puno da vremena ulaze za oporavak nakon utakmica a i ocekivao bih da zeli vise vremena sa porodicom, sigurno hoce da bude s djecom dok odrastaju. Medjutim ima i ona neka Ligatina izjava od nedavno kako ce 100% nastaviti jos minimalno sezonu... sad, da li je u pitanju samo suplja prica, ko ce znat. Cudno je to kod sportista koji udju u neke duboke godine za fudbalere, to mahom bude popraceno neigranjem, ozlijedama i onda to oprastanje dodje prirodno. S druge strane ako i dalje dajes neki doprinos (a jeste i za Schalke i reprezentaciju) logicno da mozda i pocnes precijenjivat svoj kapacitet. Cristiano je za mene apsolutni epitom toga. Mislim da je Dzeko dok je bio grijao klupu u Fiorentini bio puno blize penzionisanju nego trenutno, ali vidjet cemo.
Zadnja izmjena: viKK, dana/u 26 jun 2026, 13:40, ukupno mijenjano 1 put.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 26 jun 2026, 13:37

viKK je napisao/la:
26 jun 2026, 13:36
jestamaji je napisao/la:
26 jun 2026, 13:32
Ja sam isto bio ubijedjen pogotovo kada je u intervjuima spominjao ono kako ustaje ujutro i sve ga boli, koliko mora puno da vremena ulaze za oporavak nakon utakmica a i ocekivao bih da zeli vise vremena sa porodicom, sigurno hoce da bude s djecom dok odrastaju. Medjutim ima i ona neka Ligatina izjava od nedavno kako ce 100% nastaviti jos minimalno sezonu... sad, da li je u pitanju samo suplja prica, ko ce znat.
Pa nek igra za salke 15 min po tekmi, to je druga stvar :D mi pisemo u kontekstu reprezentacije
=\_1921_/=

Iceplayer
Kontakt:

Post Postao/la Iceplayer » 26 jun 2026, 13:38

Kakvo opraštanje čovjek je najzaslužijih što igramo SP, u kvalifikacijama je bio fenomenalan i mnogo bolji od ne samo naše djece od 20+ godina već i u Europi.
Nema smisla da ga izostavljamo kada on zna da može još da ponudi, isto kao što još nema smisla za Ronalda i Messija da napuštaju karijere...

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 26 jun 2026, 13:44

Iceplayer je napisao/la:
26 jun 2026, 13:38
Kakvo opraštanje čovjek je najzaslužijih što igramo SP, u kvalifikacijama je bio fenomenalan i mnogo bolji od ne samo naše djece od 20+ godina već i u Europi.
Nema smisla da ga izostavljamo kada on zna da može još da ponudi, isto kao što još nema smisla za Ronalda i Messija da napuštaju karijere...
Pa sad....protiv velsa konkretno je po meni bio ocajan,,,ali eto zabi ga na kraju. Sta ce brate ponudit,,,,nije to da sad ima 28 pa za dvije godine 30, njemu je sad svaki mjesec ko kerimmu godina karijere....

Dzeko je velicina, ali odvadi malo prije nego ga strpas s mesijem :D
=\_1921_/=

19vendetta87
Kontakt:

Post Postao/la 19vendetta87 » 26 jun 2026, 14:02

Iceplayer je napisao/la:
Sva sreca pa se forumasi nista ne pitaju, te da Spahic ne zeli ni da cuje za Edinovo oprastanje od najdražeg dresa.
👉 Almedin Ziljkić - Ubica BORD mitomana i botova 😎

Iceplayer
Kontakt:

Post Postao/la Iceplayer » 26 jun 2026, 14:05

26 jun 2026, 13:44
Iceplayer je napisao/la:
Pa sad....protiv velsa konkretno je po meni bio ocajan,,,ali eto zabi ga na kraju. Sta ce brate ponudit,,,,nije to da sad ima 28 pa za dvije godine 30, njemu je sad svaki mjesec ko kerimmu godina karijere....

Nemam sta odvaditi u top 10 parametara igrača svih vremena europskog nogometa. Jedan od najboljih igrača svih vremena nemamo mi raskoš da ostavljamo takve igrače ako on vjeruje da može još igrati.

Ps. protiv Welsa su i igrači od 22 godine bili očajni, a on sa još 3 igrača najbolji na terenu...

Elrond
Kontakt:

Post Postao/la Elrond » 26 jun 2026, 14:10

Sto prije ode iz reprezenatcije, tim bolje.
Hvala na svemu, ali dovidjenja i sretno.

Nadam se da ce njegovim odlaskom bar malo se povecati profesionalizam. Dosta je bilo spavanja kuci kad se dodje na pripreme u Sarajevo i bancenja po kafanama. To samo kod nas je bilo i nigdje vise.
Ni Ronaldo u Portugalu nije imao takav status.

Ova ekipa je nova, pusti da je grade oni koji ce tu i ostati. Ne treba im prenositi mahalstinu koja je vladala u reprezentaciji ranije.

viKK
Kontakt:

Post Postao/la viKK » 26 jun 2026, 14:11

Iceplayer je napisao/la:

U barazu je opcenito bio u boljoj fizickoj spremi nego trenutno, sto je i za ocekivat, jedva je igrao 90 minuta kad sve zbrojis od kraja marta do prvenstva. Ali ni u barazu nije puno pretrcao ni pritiskao, jedino je protiv Italije odigrao van svih ocekivanja, mozda i jer je bio svjestan da je potencijalno zadnja utakmica u dresu reprezentacije.

Protiv Velsa je bio de facto nevidljiv osim par momenata ofanzivne klase (spustanje lopte glavom za Demirovica kad je Darlow odbranio, gol iz kornera i centarsut demirovicu gdje ovaj fula loptu). Da je recimo Demirovic pogodio nakon tog centarsuta, on bi nedvojbeno bio igrac utakmice.
Problem i jeste to sto Dzekina ofanzivna klasa se vidi u vrlo specificnim situacijama do kojih moras doci: prekidi, utakmice gdje mi imamo vecinu posjeda i on moze cekati povratne pasove i centarsuteve i momenti gdje imas lose postavljenu odbranu protivnika, sto ti niko ne garantuje, niti mozes koristiti kao neki ofanzivni game plan (npr. klasican primjer je to protiv Walesa). Ovo drugo je kljuc, jer mi posjed imamo protiv rijetkih ekipa, upravo jer zrtvujemo mobilnijeg igraca, koji moze ustvari radit presing i kretat se vise po sredini terena, da bi igrali Edina. Mislim, vrati se i Edin nekad na sredinu terena da uveze neke pasove sa veznjacima i to je izgledalo dobro, protiv Svicarske npr. smo tek tada prodisali, ali on to moze uradit 2-3 puta i trcat nazad u napad.

To nije nikakav kvalitetan dugorocni i smislen nacin igre, pogotovo protiv jacih protivnika koji ce se spremit za to. A i on se trosi, bukvalno svaki jaci trk nazad u napad ga ubije za 10%. Moras imat razradjen sistem, defanzivno i ofanzivno u kojem ti ucestvuje svih 11 igraca, ako hoces da budes konkurentna ekipa. Sad ce neko doc i reci, pa Messi ne sudjeluje u odbrani pa ovih 10 sljakaju za njega i funkcionira im, ja cu na to rec: vidjet cemo dokle ce to njima ici za rukom, ja mislim da zauvijek nece 2. Dzeko nije Messi, iako mozemo reci da je on "nas Messi", ja mislim da mi cinimo vecu zrtvu za manji dobitak nego sto to argentinci rade.
Iceplayer je napisao/la:
26 jun 2026, 14:05
Nemam sta odvaditi u top 10 parametara igrača svih vremena europskog nogometa. Jedan od najboljih igrača svih vremena nemamo mi raskoš da ostavljamo takve igrače ako on vjeruje da može još igrati.

Ps. protiv Welsa su i igrači od 22 godine bili očajni, a on sa još 3 igrača najbolji na terenu...
Ne igraju na terenu njegove brojke postignutih golova od prije 10 godina. Ako se tom logikom slijedimo najbolje da ga igramo i kad ima 55 godina, s obzirom da ce i tad iste parametre i statistike imat iza sebe. Ustvari, najbolje da se niko nikad ne penzionise. Treba brzo javit Messiju i Ronaldu da im nema penzije nikad.

Grunf
Kontakt:

Post Postao/la Grunf » 26 jun 2026, 14:17

Stvarno zamršena situacija, teško je biti pametan. S jedne strane je tačno da kod visokih lopti je uvijek opasan, pogotovo ako navaljujete kao protiv velsa i Italije, ali s druge je činjenica da kad je izašao sa katarom da smo prodisali i kao protok lopte i kao presing i sam Demirović čija trka je počela imati smisla. Plus ovaj mali mahmic je uspio uvezati i esmira koje je do tada bio dosta izolovan.

Isto tako izgleda da on ima problem sa bajramovicem, koji opet ima valjda velik uticaj kod barbareza u donošenju odluka tokom utakmice.
SŠ se ne može voditi logikom da neko mora da igra zbog istorijskih zasluga ili zato sto mi je možda zadnja ili zato sto hoće da da još jedan gol na SP. Tim vise odluka da ga se zamijeni ima veliku težinu jer su pokazali objektivnost.

viKK
Kontakt:

Post Postao/la viKK » 26 jun 2026, 14:22

Grunf je napisao/la:
26 jun 2026, 14:17
Isto tako izgleda da on ima problem sa bajramovicem, koji opet ima valjda velik uticaj kod barbareza u donošenju odluka tokom utakmice.
SŠ se ne može voditi logikom da neko mora da igra zbog istorijskih zasluga ili zato sto mi je možda zadnja ili zato sto hoće da da još jedan gol na SP. Tim vise odluka da ga se zamijeni ima veliku težinu jer su pokazali objektivnost.
Odakle dolaze ove informacije uopste? Apsolutno sam na strani SŠ u toj situaciji i Edin bi na kraju krajeva trebao sa 40 godina da pokaze odgovornost i stane uvijek na stranu ekipe i izadje iz igre ako je to u interesu ekipe. Jeste da je intenzitet meca bio nizak protiv Katara i razumijem ja da je on vjerovatno ocekivao da postigne gol (kad gledam snimak, tacno vidim da svi gledaju njemu da vrate loptu kad su u prilici kod 16m) ali brate ljudi su nam lagano iznosili loptu jer se on seta i ne moze da potrci na svog stopera.

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 26 jun 2026, 14:24

19vendetta87 je napisao/la:
26 jun 2026, 14:02
Iceplayer je napisao/la:
Sva sreca pa se forumasi nista ne pitaju, te da Spahic ne zeli ni da cuje za Edinovo oprastanje od najdražeg dresa.
Da se pitaju idioti sa ovog foruma gledali bi u San Marino kao u Francusku.

Čini se kao da postoji ciklična pojava od 3-4 utakmice i to na način da kada Edin ne zabije u tom periodu onda je ostario, ne može više, maksimalno 30 minuta, hvala na svemu ali nemoj, kako te nije sramota što ne tražiš izmjenu itd itd, pa kada par utakmica zabije onda je opet legenda, najbolji, i sa 40 bolji od ove djece itd itd...

Gamand od naroda :puke:

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 26 jun 2026, 14:26

Iceplayer je napisao/la:
26 jun 2026, 14:05
Iceplayer je napisao/la:

Jesi ti svjestan da ce dzeko u kvalifikacijama i na euru imati skoro 43 godine...CETRDEST TRI...ako cemo po zaslugama, treba onda vidjet kakav je Haso da uleti ako Dedic ne mogne
=\_1921_/=

emir_

Post Postao/la emir_ » 26 jun 2026, 14:27

Edin je već sada prestar i spor za ozbiljnu igru. Najbolje vrijeme za završetak karijere mu je sad. Sve ostalo je patnja.
4-IN-A-ROW

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 26 jun 2026, 14:29

edvaE2 je napisao/la:
26 jun 2026, 14:24
Iceplayer je napisao/la:

Čini se kao da postoji ciklična pojava od 3-4 utakmice i to na način da kada Edin ne zabije u tom periodu onda je ostario, ne može više, maksimalno 30 minuta, hvala na svemu ali nemoj, kako te nije sramota što ne tražiš izmjenu itd itd, pa kada par utakmica zabije onda je opet legenda, najbolji, i sa 40 bolji od ove djece itd itd...

Ja nisam ruznog slova Edinu reku, a mnogi su se ovdje kroz godine iza.srali da valja po njemu,,,tako da ni sada ne kazem nista lose. Najgore je sto ce vecina ovih sto bi htjeli da igra do 50te , prvi mu psovat na bilo kakvu losu utakmicu.

Da zanamarimo sve izreceno koliko je njegov uticaj na igru los ili dobar, ja vam opet ponavljam, covjek ce imat 43 godine na euru...jestel vi ozbiljni svijuti ?

Ja kazem svaka cast na svemu, ukljucjuci i ovo SP i kvalifikacije, ali dosta je brate...
=\_1921_/=

edvaE2
Kontakt:

Post Postao/la edvaE2 » 26 jun 2026, 14:34

26 jun 2026, 14:29
edvaE2 je napisao/la:

Ja nisam ruznog slova Edinu reku, a mnogi su se ovdje kroz godine iza.srali da valja po njemu,,,tako da ni sada ne kazem nista lose. Najgore je sto ce vecina ovih sto bi htjeli da igra do 50te , prvi mu psovat na bilo kakvu losu utakmicu.

Da zanamarimo sve izreceno koliko je njegov uticaj na igru los ili dobar, ja vam opet ponavljam, covjek ce imat 43 godine na euru...jestel vi ozbiljni svijuti ?
Ja i? Šta ako će imati 43, a neće nego 42. Može igrati BL a ne može za nas, jel? Imamo bolje? Mahmića se diže u nebo radi pola sata što je igrao, a sutra će mu se ebati od do kad ne bude u formi. Ko je to Edinu konkurencija?

Eto vi ovdje pametni, a SŠ i ljudi u Šalkeu glupi.

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 26 jun 2026, 14:37

edvaE2 je napisao/la:
26 jun 2026, 14:34
26 jun 2026, 14:29
edvaE2 je napisao/la:

Ja i? Šta ako će imati 43, a neće nego 42. Može igrati BL a ne može za nas, jel? Imamo bolje? Mahmića se diže u nebo radi pola sata što je igrao, a sutra će mu se ebati od do kad ne bude u formi. Ko je to Edinu konkurencija?

Eto vi ovdje pametni, a SŠ i ljudi u Šalkeu glupi.
Vidjcemo i to za salke kolko ce igrat ...dabogda pronaso novu mladost i igro svaku 90 min i zabio 30 golova u sezoni,,,ali cisto sumnjam prosto ne vjerujem, prije da ce bit tu za poluvrijeme max, ako i toliko. Uostalom to je vec ova godina, euro je za 2 godine....

Cuj ko mu je konkurencija,,,,pa dok je u timu, niko jer prosto posto je on Edin Dzeko, i tako i treba i da bude, to niko nije sporio...ali mislim da je i on svjestan svega i da se oprasta nakon ovog SP

Nemamo mi sta dizat Mahmica,,,,igrlai smo ho ruk do sad jer nismo imali ove sve igrace na okupu sve vrijeme, Sad vec imas fin kostur i mora se pocet razmisljat o sistemu igre i sta nam najvise odgovara,,,to je vjerovatno igra sa jednim napadacem, sto necemo nikad igrat dok je dzeko tu....
=\_1921_/=

Kajzer10
Kontakt:

Post Postao/la Kajzer10 » 26 jun 2026, 14:46

Igranje na Euru nije realno. To nije stvar necijih zelja nego biologije. On prije svega tad nece imati klub. Realno je jos sezona u klubu, a reprezentacija i prije. Moguce da poslije svjetskog i najavi oprostaj.

Odgovori

Natrag na “Fudbalska reprezentacija BiH”

Trenutno korisnika/ca: Bing [Bot], BobRock, dena24, Frankie, General505, Goalgetter, Marokanci58, Matterhorn22, Micron, Proximic, sagitarius i 86 gostiju.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []