FC Bayern München

Moderatori/ce: Monolog,ribery,_dreamer_,hammers,geronimo

Treba li Neuer ostati još jednu godinu

1) Da
18
39%
2) Ne
20
43%
3) Svejedno
8
17%

Ukupno glasova: 46

Centre forward
Kontakt:

Re: FC Bayern München

Post Postao/la Centre forward » 01 jul 2026, 21:55

Lewa je zaista im'o impresivne brojke, nastupe i golove, al' ovo što Sir radi je neki drugi level.

Gerd 21. vijeka.

Od Marokanca očekujem(o) mnogo. Valjda rade na nekoj klasi ili u odbrani ili u sredini.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

dirkules
Kontakt:

Post Postao/la dirkules » 01 jul 2026, 22:01

Stefan Effenberg je napisao/la:
01 jul 2026, 16:10
Da me se krivo ne shvati, Kompany je i pretprošle sezone imao moju podršku kao trener unatoč slabijoj sezoni nego što je bila ova prošla. Ono gdje bih volio da se Kompany prilagodi makar malo, jesu upravo te najveće utakmice u sezoni. Tada očekujem ipak pametniji pristup a ne bezglavo srljanje naprijed i onda primimo protiv Reala 4 komada (a mogli smo i više) a protiv PSG-a 6 komada (a mogli smo i više). Nekad smo i Barci dali 7 komada u dvije tekme sa 0-om sa njihove strane jer smo bili pametniji i nismo srljali, samo kao primjer da se može i sa malo opreznijim pristupom.

Ne želim reći da mi se taj nogomet ne sviđa, svakako Kompanyev nogomet i način razmišljanja je DRASTIČNO bolje za gledati nego neki bunker(Alegri, Kovač) ili ovo što radi Nagelsman, tu nema dileme. Samo u tim najvećim utakmicama doza prije svega respekta prema protivniku mora biti jer neće naš NAPAD uvijek zabiti više od protivnika.

Da se vratim na Kimmicha i Pavlovića, upravo tako, niti jedan neće napraviti taj neki potez koji će razbiti dinamiku utakmice i napraviti prevagu u našu korist jer su previše slični igrači. Shvaćam tvoje razmišljanje da u slučaju gubitka lopte je momentalno opasno za naš gol, to stoji.

Međutim, bilo je u prošlosti puno veznih igrača koji su igrali upravo na takav način -> sa rizikom. Naravno, ne uvijek, ne treba niti tu srljati non stop ali opet nije niti normalno da to napraviš svega 3-4x u 4 utakmice. To je puno premalo.

Ulaz iz drugog plana? Tako je, to se ne očekuje jer moraju držati poziciju koju zahtjeva trener -> eto, ovdje je momentalna prilika za dodatnim adutom u našoj igri ako konačno to barem jedan od njih počne raditi.

Za distribuciju lopte je svakako dovoljan jedan od njih dvojice a drugi bi trebao biti sve ono što sam napisao u postu prije. Ovako su na terenu dva slična igrača koji imaju sličan način razmišljanja i jako su slični po svojim karakteristikama.
Kompa je sistem kov trenera, koji vjeruje onome što implementira u pripremama i toga se drži. Takvi su i Naggy, Flick sa kojim smo uzeli LP. I takav način se pokazao kao superuspješnim što smo vidjeli u ligaškim načinima takmičenja. On veoma malo ima problema otvoriti srednji i niski blok ekipa u BL, pa i u LP nije bilo problema, tako isto i Flick već dvije sezone gledamo kako uzima ligu sa Barcom skoro bez problema. Te prilagodbe, po tome su poznati taktičari kakav je Carlo, kakav je Jupp bio.

Volio bih i ja male prilagodbe vidjeti, mada ako gledamo navedene mečeve nama je veći problem bio Real sa dva najbolja kontraška i prostor igrača svijeta ako se vodimo podacima da je Real u Madridu kreirao 4 velike šanse (mi 3), u Minhenu 3 (mi 2). Mi smo PSG imali u Parizu gdje nismo iskoristili 3 velike šanse dok su oni bili skoro pa clinical (1 neiskorištena). U Minhenu je to bilo izjednačeno, po 3 velike šanse. Kada su uloge bile zamijenjene vidjeli smo u ligaškom dijelu LP u Parizu, ali su naši u navali bolje koristili šanse.

Kompa je mlad, 6-a sezona profi karijere trenera, neke stvari dolaze iz iskustva, no ja sam i dalje na stanovištu da su naši igrači u Minhenu podbacili, odigrali ispod nivoa svojih sezona, na trenutak kao prepadnuti, kao da ih je pritisak pojeo počev od Olisea, Kanea do sljedećih.

Da se vratim gore, teško je u njihovim pozicijama igrati sa rizikom, zašto? Zbog pozicioniranja bekova u posjedu, oni su u totalnom međuprostoru između krila i 9-ke, 10-ke, toliko visoko sa slobodom. Mi u tome imamo 6 igrača većinom u prostoru protivničke zadnje linije, time Kimmich i Pavlo ostaju uz štopere kao zadnja linija.

Ulaz iz drugog plana bi mogao biti uz promjenu pozicija i sloboda bekova totalno ili neke uigrane šablone jer sa 3 igrača pozadi to je već ekstrem (gledaj prethodno). Isto važi i za distribuciju, ili promjena uloga bekova ili uigrani šabloni do perfektnosti.
E sad gledaj moje razmišljanje.

U postu prije sam napisao što mi je nedostajalo u našoj sredini u te 4 utakmice. Uzmimo za primjer Palinhu. Razbijač, skakač, trkač, čvrst kao stijena, srce ostavlja na terenu, zna odigrati prvom do sebe -> ali UVJEREN SAM da bi naša obrana bila DRASTIČNO BOLJA u te 4 tekme nego što je bila pa čak i sa ovakvom ofanzivnom postavkom Kompanya. I tu mi se stvaraju nelogičnosti oko načina razmišljanja čak i samog Kompanya.

Kao puno primjera mogu navesti igrače koji su bili upravo to (Casemiro, Gustavo, Martinez): skakači, trkači, razbijači. Svaka ekipa ih treba. Pa čak je i Goretzka odradio brutalan posao trkački i svojom snagom pa je bio važan kotač u osvajanju naše zadnje Lige prvaka.

I onda dolazimo do igre naših veznih igrača u te 4 tekme: to koliko su oni puta vratili loptu nazad, u širinu ili prvom do sebe -> može bez problema i jedan Palinha.

Da, sad ćeš reći (pretpostavljam) ma kakav Palinha, nije on za ovakvu Bayernovu igru. I ja ću ti reći da si u pravu da njegove karakteristike ne trebamo protiv bunker ekipa iz Bundeslige, ali isto tako ću reći da bi njegove karakteristike bile OD IZNIMNE VAŽNOSTI protiv Reala i PSG-a.

Pošto igramo takav va-banque nogomet čak i protiv najjačih ekipa svijeta, zar nije logično da bi u takvim tekmama upravo jedan igrač sličnih karakteristika kao Palinha bio bolji partner Kimmichu jer bi svojim osobinama više donio obrani nego što to donose Kimmich i Pavlović? I automatski bi oslobodio Kimmicha određenih defanzivnih obaveza pritom omogućavajući Kimmichu da se više brine za kreaciju napada?

Ili ovako, ok, nećemo u Kompanyevom nogometu razbijača i destruktivca, u redu. Ali zar onda nije logično da naši vezni igrači ako nemaju duel imaju mnoge karakteristike koje bi morale krasiti vezne igrače a što sam napisao prije?

Ako naši vezni igrači nemaju duel igru (ili realno imaju jako slabu), onda je logično da DOMINIRAJU sa mnogim drugim osobinama. Međutim, ja to vidio nisam.
Tvoje razmišljanje ima podlogu, ali ipak u slučaju Palhinhe se ne mogu složiti, evo i zašto. Palhinha je bio vrhunski duel igrač, skoro u svakom defanzivnom parametru u EPL i samo defanzivnom, i tu je problem. Dolazi iz dijametralno različitog sistema, različitih situacija na terenu, iz igre u srednjem i niskom bloku do euroteškaša koji je gotovo stalno u posjedu i protiv koga se ekipe postavljaju u istoj razini kao njegov bivši klub Fulham. Bio je na početku priprema kluba i sigurno je Kompa pokušavao ga integrisati u ekipu, vidio kakav je u distribuciji lopte, kakav je pod pressingom i očito da nije zadovoljio kriterije trenera. Njegovo dovođenje je bilo jedno veliko gospodsko ponašanje našeg kluba nakon poznatog, ali nije bio želja trenutnog trenera. Da li igrač koji je plaćen 50+ treba da sjedi u 80-90% utakmica na klupi, u 30-im godinama? Moje viđenje da ne ide to, gdje je aspekt igračkog samopouzdanja tu itd.

Rekao sam da ima podlogu, novi igrač, ali taj neko mora se poklopiti mnoge stvari za dovođenje. Od toga da trener odobri i bude za, do toga da mora imati pored kvaliteta koje spominješ i tehničke iole igre, do toga da cijena bude prihvatljiva za klub. Prvi igrač na marketu koji mi je pao na um a da ispunjava kriterije idealnog partnera Kimmichu je Anderson, no vidjeli smo koliko ga City plati Nottinghamu. Ionako katastrofalne cijene su još više pogođene ovim transferima engleza, haos.

Mnogo stvari da bude match, barem ja to vidim tako i zato mislim da će Kompa radije pokušati razvijati Pavla nego potrošiti 50-60 mil za upitnu investiciju.
Taktička zamisao: i da i ne, zavisi kako se gleda na taj dio.

Po meni je on prije kao igrač takav i zato je unikat jer može i klasičnu devetku igrati a i playmakera. Može i jedno i drugo. Jednostavno se puno puta spušta po loptu kako bi pomogao u kreaciji napada jer vezni nisu u stanju to odraditi -> ovo mi je veća istina nego taktička zamisao trenera ali ok.

Meni je to prije svega pokazatelj da naši vezni igrači nisu u stanju osloboditi se pritiska protivničkog igrača i napraviti nešto u tim situacijama. Zato se i on mora spustiti (ne mora naravno ali i on vidi da se ne možemo osloboditi pritiska pa želi sudjelovati u igri -> što je s jedna strane odlično ali opet upitno jer ga onda nema naprijed?) da pomogne u kreaciji napada.
Harry Kane tema. Ako si gledao ga u Tottanhamu mogao si vidjeti da je on i tada imao spuštanja na razinu 8-ice ili 10-ke, najviše od toga je profitirao Son zbog svoje brzine i mogućnosti napadanja prostora. Tuchel ga je nastavio koristit istim načinom, Kompa možda i doveo do najboljeg nivoa iskorištavanja tog talenta i najviše iz toga su kod nas profitirali Gnabry i Diaz kao onomad Son, slični profili igrača. i to je taktička zamisao da ako ekipe igraju čovjek na čovjek markiranje (što igramo mi, PSG) on može napraviti prostor za navedene gore da uđu u prostor iza, ili protib srednjih blokova da se napravi višak kroz sredinu. To je jedna velika odlika, unikatna, i zašto ne stavljati igrača u poziciju koju voli, koja mu maksimizuje talenat i mogućnosti? U ulozi klasičnog target mana njegov talenat, mogućnosti i odlike nisu iskorištene na najboljem.
E zasad možemo biti sretni što nismo doveli Wirtza i Woltemadea. Zasad, ostavljam prostor pošto su mladi pa mogu napredovati ali tih novaca ova dvojica ne vrijede ni blizu.

Nema garancije naravno. Međutim po našim ulaganjima (kupovina igrača + produženja ugovora) mi govore da naša uprava žarko želi Ligu prvaka, žarko.

I zato mi je nejasno da ne vide glavni problem ove ekipe a to je sredina terena. Daj ovdje jednog igrača PREVAGE i šanse za osvajanjem Lige prvaka rastu jako jako puno.
Do nedavno sam žalio Wirtza, ali sam definitivno promijenio mišljenje zbog sveukupne kompatibilnosti sa Kaneom, Oliseom. Njima dvojici daleko bolji match su profili Diaza, Gnabrya, brzi, direktni igrači koji napadaju prostor, a Wirtz je klasični play profil, dovoljno toga imamo u Kaneu, Oliseu, Kimmichu, Musiali itd. Ono što čekam baš je da vidim kako će Kompa pokušati potencijalni problem kompatibilnosti Musiale sa ostalima gore. Sistem je iz Gnabrya, dakle Kompa, izvukao maksimum maksimuma što on može dati. Kako igraču driblinga kreirati povoljne situacije da pokaže maksimum a da to ne bude kao kod Naggya gdje je protiv Paragvaja ga uveo na krilo, i opet je uspio uradit 6 uspješnih driblinga. No cilj je da to bude efektno za tim, na potezu je trener.
Bio sam napisao odgovor pa mi se sve izbrisalo :rol:
Garavi Zeko M-84, Sultan M-84, Plavi Princ T-55, T-55, Transporter BVP-80

Bundesliga
Kontakt:

Post Postao/la Bundesliga » 02 jul 2026, 01:11

Bayernov problem u ovom sistemu nije defanzivni vezni, već opšta postavka igre kada te protivnik kontrira. Bayo se brani presingom, a taj presing ne funkcioniše ako izgubiš loptu, a bekovi ti stoje previsoko, pa ti ostanu štoperi i možda veznjaci sami na brisanom prostoru, gdje protivnik ima veliku prednost zbog položaja tijela, lice naprijed, a ovi se moraju vraćati nazad. A bokovi ti ostanu prazni, to je bio problem protiv PSG-a, pa i Reala, tako su im uvaljali dosta golova. Ne mogu bekovi stajati onako visoko ako nemaš gotovo pa savršenu sigurnost u posjedu. I tu dolazimo do Bayinih veznjaka i zašto ja govorim da Kimmich i Pavlović to ne mogu odraditi protiv top protivnika. Pokušavaš igrati tako protiv PSG-a, a nemaš kontrolu na sredini, štaviše Kimmich i Pavlović haman nevidljivi bili. Ne može to tako. Eh zato ako Kompany ovo želi igrati, treba mu neko ko će gospodariti sredinom terena i gotovo nikada ne griješiti u posjedu. U svakom slučaju bekove mora malo pomjeriti jer više ni ne stoje ni blizu bekovskih pozicija. A znamo da sredinu neće mijenjati jer su im "Švabe" na tim pozicijama. Ovdje ne krivim ni Eberla ni Kompanya, oni bi možda i doveli druge igrače na sredini, ali im se to ne dopušta.
I am not yet born; O hear me.
Let not the bloodsucking bat or the rat or the stoat or the
club-footed ghoul come near me.

Jup
Kontakt:

Post Postao/la Jup » 02 jul 2026, 17:55

Hoce li nam frankovci uzeti olisea opasno su navalili ako ga uvjere i daju mu bolje uslove a mogu odleprsaa on u Madrid . Ali u tom slučaju ako dobijemo 200 miliona + i on bude htio u Madrid uzeti lovu i dovesti dva vrhunska krila za te pare
Pravda za Tyson Furya

Scholl
Kontakt:

Post Postao/la Scholl » 02 jul 2026, 18:29

Sine ne postoje bolji uslovi
Postoji samo jedno , a to je da se poziv najveceg kluba na svijetu na odbija
Olise i mbape ce ciniti napad real nadrida vrlo vrzo
Vinicijus ce da odleti

Saurman
Kontakt:

Post Postao/la Saurman » 03 jul 2026, 14:16

Ne ide Olise nigdje samo opušteno.
1974---1975---1976---2001---2013---2020

muhamedhulk
Kontakt:

Post Postao/la muhamedhulk » 03 jul 2026, 15:34

dodje jos jedan za 50 mil. sigurno nije kao back up daviesu...
NEMA NAZAD!
FC Bayern Rekordmeister!
Sarajevo šampion!
Dallas Cowboys!

Safet Sušić - najbolji igrač u historiji Sarajeva i BiH, najbolji selektor u historiji reprezentacije BiH!

Centre forward
Kontakt:

Post Postao/la Centre forward » 03 jul 2026, 22:13

Odbija se poziv najvećeg kluba itekako. Bar su ga odbijale Bayernove zvijezde i to kad Bayern, u smislu kvalitete, nije bio sama krema Evrope.

Došao nam je i Smedji. Valjda se brzo adaptira i pokaže ono zbog čega je doveden.

Je li puno očekivat', pored dosadašnjih transfera, klasnog veznjaka/stopera i pristojnog CF kad Ekselencija odmara ?

Ako su naši slali ponudu za Vlahovića onda su spremni dobro odriješit' kesu.
05.09.1995 ♥

11-0-0 Rekordmeister

Ratzel Hettner Ritter Meyer Waldseemüller CF Gauss

Odgovori

Natrag na “FC Bayern München”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []