Džemaludin Latić je jedan od najvećih naših pjesnika, al je lik pukotina žešća. Kod nas u gradu je jednom bio kao gost i držao govor kako učiteljica treba djeci govoriti da je "2+2, tako mi Allaha".LenyYoro15 je napisao/la: ↑14 jul 2026, 15:21Čuveni tekst Džemaludina Latića u izviđenju Aziza Alilija o sudbini Mustafe Busuladžića. Komunisiti ga ubili u 31. godini jer je bio pripadnik Mladih Muslimana. I dan dan ćete na wiki naći da je bio ''nacista'', što je daleko od istine.
Ubili ga na željezničkoj stanici u Velešićima.
Evo jedna zanimljivost:
U poznatoj kasidi „Ya Mustafa“ posvećenoj Mustafi Busuladžiću, posljednja strofa sadrži zanimljiv stih: „Noć je prošla, propali su zlotvori, pocrkali manji neg’ se rodili…“
Na sinoćnoj naučnoj konferenciji „Bošnjačka stvarnost 1938-1945 – savremeni izazov“, jedan od izlagača je bio i prof. dr. Džemaludin Latić, autor kaside „Ya Mustafa“. Na kraju svečanosti je Adla Mulić, studentica FIN-a, proučila navedenu kasidu, a potom je neko iz publike upitao dr. Latića šta znače riječi: „Manji neg’ se rodili“. On je odgovorio da se tu radi o kletvi koju je izgovorio poznati hafiz Ibrahim Trebinjac i kojom je prokleo spletkaroša zbog kojeg je otišao na dvogodišnju tešku robiju.
„Ibrahim Trebinjac će biti uhapšen i to pred džamijom u Ćurčića mahali. Tamo je on klanjao neki namaz. Kada je izlazio iz džamije, jedan (mi smo ga na robiji zvali šmeker ili cinker) doušnik Komunističke partije, ubacio mu je u džep neki kompromitirajući papir protiv vlasti. Onda su odmah prišli Udbaši i odveli hafiza Trebinjca u zatvor koji se nalazio preko puta Vijećnice.
Onda je hafiz Trebinjac prokleo onoga spletkaroša koji je mu je ubacio taj papirić u džep, rekao je „Da Bog da umro manji nego se rodio!“ I zaista je Allah tako kaznio tog čovjeka, da je on zaista umro manji nego se rodio. Tako je dugo bolovao i tako mu se izobličilo tijelo i smanjilo. O tome nam je hafiz pričao i o tom događaju i o toj kazni koja je snašla onoga koji mu je spletku napravio“, kazao je dr. Latić o ovom veoma zanimljivom događaju.
Skoro sam čitao u Jergovićevoj knjizi 1983. o njihovom montiranom procesu. On tu navodi da su oni bili ljudi s margine, takoreći ni po čem bitni. Na kraju im taj proces posluži da doguraju do vrha vlasti nove države.
Odlomak iz knjige:
https://www.jergovic.com/ajfelov-most/1 ... -godine-8/