Chat - bez politike i ratnih prica

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderator/ica: insider

ArtemisFowl
Kontakt:

Re: Chat - bez politike i ratnih prica

Post Postao/la ArtemisFowl » 14 jul 2026, 18:10

LenyYoro15 je napisao/la:
14 jul 2026, 15:21
ArtemisFowl je napisao/la:
14 jul 2026, 11:20

Svevremenski banger
Čuveni tekst Džemaludina Latića u izviđenju Aziza Alilija o sudbini Mustafe Busuladžića. Komunisiti ga ubili u 31. godini jer je bio pripadnik Mladih Muslimana. I dan dan ćete na wiki naći da je bio ''nacista'', što je daleko od istine.

Ubili ga na željezničkoj stanici u Velešićima.

Evo jedna zanimljivost:

U poznatoj kasidi „Ya Mustafa“ posvećenoj Mustafi Busuladžiću, posljednja strofa sadrži zanimljiv stih: „Noć je prošla, propali su zlotvori, pocrkali manji neg’ se rodili…“

Na sinoćnoj naučnoj konferenciji „Bošnjačka stvarnost 1938-1945 – savremeni izazov“, jedan od izlagača je bio i prof. dr. Džemaludin Latić, autor kaside „Ya Mustafa“. Na kraju svečanosti je Adla Mulić, studentica FIN-a, proučila navedenu kasidu, a potom je neko iz publike upitao dr. Latića šta znače riječi: „Manji neg’ se rodili“. On je odgovorio da se tu radi o kletvi koju je izgovorio poznati hafiz Ibrahim Trebinjac i kojom je prokleo spletkaroša zbog kojeg je otišao na dvogodišnju tešku robiju.

„Ibrahim Trebinjac će biti uhapšen i to pred džamijom u Ćurčića mahali. Tamo je on klanjao neki namaz. Kada je izlazio iz džamije, jedan (mi smo ga na robiji zvali šmeker ili cinker) doušnik Komunističke partije, ubacio mu je u džep neki kompromitirajući papir protiv vlasti. Onda su odmah prišli Udbaši i odveli hafiza Trebinjca u zatvor koji se nalazio preko puta Vijećnice.

Onda je hafiz Trebinjac prokleo onoga spletkaroša koji je mu je ubacio taj papirić u džep, rekao je „Da Bog da umro manji nego se rodio!“ I zaista je Allah tako kaznio tog čovjeka, da je on zaista umro manji nego se rodio. Tako je dugo bolovao i tako mu se izobličilo tijelo i smanjilo. O tome nam je hafiz pričao i o tom događaju i o toj kazni koja je snašla onoga koji mu je spletku napravio“, kazao je dr. Latić o ovom veoma zanimljivom događaju.
Džemaludin Latić je jedan od najvećih naših pjesnika, al je lik pukotina žešća. Kod nas u gradu je jednom bio kao gost i držao govor kako učiteljica treba djeci govoriti da je "2+2, tako mi Allaha".

Skoro sam čitao u Jergovićevoj knjizi 1983. o njihovom montiranom procesu. On tu navodi da su oni bili ljudi s margine, takoreći ni po čem bitni. Na kraju im taj proces posluži da doguraju do vrha vlasti nove države.

Odlomak iz knjige:
https://www.jergovic.com/ajfelov-most/1 ... -godine-8/

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 14 jul 2026, 20:38

Svevremenski banger

SSj4
Kontakt:

Post Postao/la SSj4 » 14 jul 2026, 20:48

Asteriks je napisao/la:
14 jul 2026, 17:16
Njihov već sada bivši izbornik Dalić je veeliki pobornik uje Thompsona.

Rosicky ipak ima bojazan, predostrožnosti radi, da Bošnjaci ne postanu kao oni. :lol:

Za mene evo kao istoričara Bošnjaka, Busuladžić je nebitna ličnost i nikada ulica nije trebala po njemu nositi naziv.
Ja i dalje ne znam kakve veze ima Dalić s mojom reprezentacijom.
Samo jedni druge krive i uopšte ne žive

Obdunsmen
Kontakt:

Post Postao/la Obdunsmen » 14 jul 2026, 21:01

Puno lijepih ljubavnih pjesama.

djonla
Kontakt:

Post Postao/la djonla » 14 jul 2026, 21:03

ASD je napisao/la:
14 jul 2026, 20:38

Svevremenski banger
Azra Hasanovic podjonila ovu

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 15 jul 2026, 01:21

Najjaca. Plac :rol:

Asteriks

Post Postao/la Asteriks » 15 jul 2026, 09:22

SSj4 je napisao/la:
14 jul 2026, 20:48
Asteriks je napisao/la:

Rosicky ipak ima bojazan, predostrožnosti radi, da Bošnjaci ne postanu kao oni. :lol:

Za mene evo kao istoričara Bošnjaka, Busuladžić je nebitna ličnost i nikada ulica nije trebala po njemu nositi naziv.
Ovdje je posrijedi vanredan slučaj. Da Hrvat iz BiH navija za BiH. Raritet.

Vjerovatno ti, Zvonko Komšić i Nikolina Veljović. :mrgreen:
Nad zelenom rijekom labudov luk.

OldTownDistrict
Kontakt:

Post Postao/la OldTownDistrict » 15 jul 2026, 09:42

Asteriks je napisao/la:
15 jul 2026, 09:22
SSj4 je napisao/la:
Asteriks je napisao/la:

Ne lupaj pod stare dane.
"Nemam vremena da se vise bavim Zeljom, a dok investitor ne udje ne interesuje me vise ni kad ni s kim igra" - NoDi80

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 15 jul 2026, 09:54

14 jul 2026, 18:10

Džemaludin Latić je jedan od najvećih naših pjesnika, al je lik pukotina žešća. Kod nas u gradu je jednom bio kao gost i držao govor kako učiteljica treba djeci govoriti da je "2+2, tako mi Allaha".

Skoro sam čitao u Jergovićevoj knjizi 1983. o njihovom montiranom procesu. On tu navodi da su oni bili ljudi s margine, takoreći ni po čem bitni. Na kraju im taj proces posluži da doguraju do vrha vlasti nove države.

Odlomak iz knjige:
Kao neko kome je ova tema bila bas zanimljiva mnogo sam čitao i istraživao o ovome. Danas sa ove distance i na osnovu svih kasnijih događaja možemo bez dvojbe zaključiti da taj proces jeste bio montiran ali da ih dovede kasnije na vlast. To su bili apsolutno ljudi sa margine bez bilo kakve moći ili mogućnosti da urade nešto protiv države. Koji još to režim ili autoritativn vlast protivnicima režima organzuje javno suđenje sa snimanjem. Ovo se u svim režimima radi po kratkom postupku, kakvo suđenje kakvi snimci kamere. Jednostavno proces jeste bio montiran ali da ovi izađu na političku površinu. Uklonjeni su bošnjački politicari sa kicmom kao pozderci i prije toga bijedic, a doveli nam ove metiljave.
Samo jednu stvar nisam uspio saznati da su oni uoće znali za ove sve, odnosno jesu li nesvjesno tako postavljeni ili su i oni bili dio plota.
Sto se tiče Mustafe, kao sto neko reče potpuno ne bitan lik u historiji bošnjaka. Liku komunizam bio veće zlo od nacizma. Igrao se sa vatrom od vatre stradao.

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 15 jul 2026, 10:03

Za one " to ima samo kod nas"...

Ponavlja se priča BHANSA-e, no ovaj puta su daleko veći iznosi i stvar je ozbiljnija.
Naime, Reuters javlja da je Poljska kontrola letenja (PANSA) obavještena od Eurocontrola da su im sredstva zamrznuta jer je Pfizer tužio Poljsku zbog nenaplaćenih vakcina protiv Covida-19. Naime, Poljska je u IV. mjesecu 2022. odustala od Pfizer vakcina vrijednih 1,3 milijardi EUR radi završetka pandemije i rata u Ukrajini.

Pfizer je tužio i Rumunjsku za 651 milijuna EUR po istoj osnovi, te je blokirana Romatsa, rumunjska kontrola leta. Kojeg ovo ima smisla i kako je moguće da sud blokira kontrole leta iako one nemaju veze sa vakcinom.
Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

CHR
Kontakt:

Post Postao/la CHR » 15 jul 2026, 10:14

Asteriks je napisao/la:
15 jul 2026, 09:22
SSj4 je napisao/la:
Asteriks je napisao/la:

Nikolina grmi

VensanKasel
Kontakt:

Post Postao/la VensanKasel » 15 jul 2026, 11:02

Arvid je napisao/la:
13 jul 2026, 23:26
VensanKasel je napisao/la:
13 jul 2026, 19:27
Pensioner26 je napisao/la:
13 jul 2026, 19:22
Hahaha, pa jel moguće da su bijednici postavili slike od djece stradale u Srbiji kako bi ih prikazali kao zrtve rata? Pa s kim mi granicimo, dobro u opstajemo
Mi da, ti ne. :D

Ti živiš u genocidnoj zemlji koliko se sjećam.

Moraju, na to vlast godinama ostaje. Laž i mitomanija, Vučić doktorirao.

A najjaci je :rol:
Lagano širi mitomaniju i po svijetu, ide You Tube.

Poslije Drugog svjetskog rata grad koji je najviše bombardovan je - Beograd.
Također grad koji je najviše uništen - Beograd.

Napali su ga Kosovo, Hrvatska i mi. :urnebes:

Moja zemlja mala brana velikoj rijeci ludila ...

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 15 jul 2026, 11:09

LegendKiller je napisao/la:
15 jul 2026, 09:54
14 jul 2026, 18:10

Odlomak iz knjige:
Kao neko kome je ova tema bila bas zanimljiva mnogo sam čitao i istraživao o ovome. Danas sa ove distance i na osnovu svih kasnijih događaja možemo bez dvojbe zaključiti da taj proces jeste bio montiran ali da ih dovede kasnije na vlast. To su bili apsolutno ljudi sa margine bez bilo kakve moći ili mogućnosti da urade nešto protiv države. Koji još to režim ili autoritativn vlast protivnicima režima organzuje javno suđenje sa snimanjem. Ovo se u svim režimima radi po kratkom postupku, kakvo suđenje kakvi snimci kamere. Jednostavno proces jeste bio montiran ali da ovi izađu na političku površinu. Uklonjeni su bošnjački politicari sa kicmom kao pozderci i prije toga bijedic, a doveli nam ove metiljave.
Samo jednu stvar nisam uspio saznati da su oni uoće znali za ove sve, odnosno jesu li nesvjesno tako postavljeni ili su i oni bili dio plota.
Sto se tiče Mustafe, kao sto neko reče potpuno ne bitan lik u historiji bošnjaka. Liku komunizam bio veće zlo od nacizma. Igrao se sa vatrom od vatre stradao.
Ali su ih ti isti Pozderci i nagazili u ovom postupku, oni stoje iza te montaže. Tako da ne znam..

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 15 jul 2026, 11:12

i Darijana Filipović navija za BiH

slika

invincible1921
Kontakt:

Post Postao/la invincible1921 » 15 jul 2026, 12:04

15 jul 2026, 11:12

slika
Meni je jedan od jacih priloga na ovu temu bila posjeta kuci Karacic....jedan brat igro za nas, onaj drugi bolji za Hrvatsku. Ide prilog kao pogledajte kako se u kuci Karacica navija za obje reprezntacije....od cca 20 ljudi u kuci, jedino otac ima dres BiH,,,,naravno za potrebe snimanja, sigurno ga je skinuo cim se kamera ugasila :D
=\_1921_/=

Wilshere10
Kontakt:

Post Postao/la Wilshere10 » 15 jul 2026, 12:09

Da mi je biti majoriziran kao Hrvati u BiH. Komplet državu poklopili a brojnost im je manja od rostera Chelsea. :yawn:
Vi ste svoju nafaku posrkali, sad je na nas red.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 15 jul 2026, 12:14

invincible1921 je napisao/la:
15 jul 2026, 12:04
15 jul 2026, 11:12

slika
Meni je jedan od jacih priloga na ovu temu bila posjeta kuci Karacic....jedan brat igro za nas, onaj drugi bolji za Hrvatsku. Ide prilog kao pogledajte kako se u kuci Karacica navija za obje reprezntacije....od cca 20 ljudi u kuci, jedino otac ima dres BiH,,,,naravno za potrebe snimanja, sigurno ga je skinuo cim se kamera ugasila :D
Baš simpatičan prilog, ima svih mogućih dresova. Mislim da je Vardarov bio možda i najzastupljeniji :D

To je porodica za primjer. Treći brat brani za Zrinjski trenutno, bivši U21 reprezentativac.

LegendKiller
Kontakt:

Post Postao/la LegendKiller » 15 jul 2026, 12:19

15 jul 2026, 11:09

Ali su ih ti isti Pozderci i nagazili u ovom postupku, oni stoje iza te montaže. Tako da ne znam..
[/quote]

Ne znam na čemu temeljiš ovaj stav, ali ne postoji ni najmanja naznaka da Pozderci imaju veze sa njima. Zapravo te ljude do tada je slabo ko i poznavao. Zna se ko je kontrolisao Službu, Pozderac nije mogao spriječiti da njega prisluškuju a kamoli nešto vise, doduše ta Služba je i Tita prisluškivala zato je Rankovic i stradao.
Pogledaj malo ko je tada procesuiranim davao podršku i sve će ti biti jasnije, Seselj i Dobrica Cosic, navodno zbog slobode govora i misli. Da smo mi ušli u ove 90te sa vodstvom Pozderaca ja sam siguran da bi sudbi države i bosnjaka bila drugačija u odnosu na ono sto smo preživjeli i šta sada preživljavamo.

ArtemisFowl
Kontakt:

Post Postao/la ArtemisFowl » 15 jul 2026, 12:39

LegendKiller je napisao/la:
15 jul 2026, 12:19
15 jul 2026, 11:09

Ne znam na čemu temeljiš ovaj stav, ali ne postoji ni najmanja naznaka da Pozderci imaju veze sa njima. Zapravo te ljude do tada je slabo ko i poznavao. Zna se ko je kontrolisao Službu, Pozderac nije mogao spriječiti da njega prisluškuju a kamoli nešto vise, doduše ta Služba je i Tita prisluškivala zato je Rankovic i stradao.
Pogledaj malo ko je tada procesuiranim davao podršku i sve će ti biti jasnije, Seselj i Dobrica Cosic, navodno zbog slobode govora i misli. Da smo mi ušli u ove 90te sa vodstvom Pozderaca ja sam siguran da bi sudbi države i bosnjaka bila drugačija u odnosu na ono sto smo preživjeli i šta sada preživljavamo.
To je bilo vrijeme iza TItove smrti kada je parola bila "I poslije Tita - Tito" gdje je krenulo takmičenje u dokazivanju ko bolje "voli" Maršala. Partijski aparatčici su to vrijeme koristili kao dokazivanje domoljublja ili šta već. Zato tvrdim da su im smjestili ovi iz vrha tadašnje BiH vlasti. Ne znam jesu li to Pozderci ili neki drugi, ali uglavnom bilo je to iz tih razloga. Sve za političke poene, a završilo je kako je završilo. Da su Srbi imali toliko jaku inteligenciju, da su mogli 10 godina unaprijed planirat koga će postaviti na vlast i slične poteze, sigurno ne bi uradili onakve historijsko glupe poteze u ratu.

Za ovo zadnje si sigurno u pravu, od ovog nije moglo gore.

Marsal
Kontakt:

Post Postao/la Marsal » 15 jul 2026, 12:46

A niko ne spominje što Baketovu mezimicu hefta Srbin :tokralju: i on će kao spasit nas Bošnjake, a ne može ženu i jedino dijete dovest u red.
Heroji Grada Zenice = NGG Za Čelik i UG Robijaši 1988

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.

DEBUG SSO: [] | STATUS: []