kraljttbvb je napisao/la: ↑17 jul 2026, 15:38
Slatinash_7 je napisao/la: ↑17 jul 2026, 11:17
Ja bih rekao da kvalitetna hrana (bilo čija) nema cijenu..ali zapravo ima i problem je sto ta cijena nije realna u drugoj ruci tj u ugostiteljskom objektu ili prodavnici..gospodin kupi kilu tog sira od 22 KM,stavi ga 100 grama (2 KM) i uzme 100 grama brašna od 20 KM (što je nepostojeća cijena) i ubaci u ulje napravi uštipke za 10 minuta i to naplaćuje 15 KM a njega košta 5 KM u vrh glave...
Pa plaćaš sjedenje.
Možeš kuci za 20 KM napraviti bruku ustipaka, ali nećeš društvo voditi kuci da ih pocastis sa nekom mezom, nego u restoran.
Kad nekome kazes hajmo na kafu, logicno da ides u kafić, a ne vodiš ga kuci jer te jeftinije dodje...
Plaćaš sjedenje, uslugu, sve ja to znam i sve mi je to uredu, ali ne volim recimo kafa 2.0 KM a kafa s mlijekom 2.5 KM, nit on potroši mlijeka nit vremena da mi ugrije mlijeko na aparatu za pola marke, to je čista pljačka..Znači ako u ukupnoj cijeni proizvoda ide recimo 30% plata radnika, 30% nabavna cijena, 30% režije kirija i to i 10% gazdi,nemoj mi na dizanje minimalne plate od 50% ti dići cijenu usluge kompletne za 30% jer to nije realno, tu se ti nalaziš kao pijačar i vidiš svoju priliku,mene to nervira,na svako poskupljenje svi dizu cijene i niko ih ne vraća..Kad mi frizer digne cijenu jer je gorivo skočilo za 30% i to pravda tako sto mu skace cijena zivota pljunuo bi ga,odvadi malo druze. Sto kaze onaj vic,kad je došao Njemac i vidio kod naseg "gazde" sta ima pitao ga koliko stotina godina je trebalo porodici da ovo stekne jer on to nema a djed mu bio vlasnik firme, kaze ovaj naš ma mi to za par godina steknemo...nase gazde su poprilicno konkurentne s parama gdje god odu tj mogu sebi priustiti bruku stvari kao i vlasnici po evropi al im zato radnici ne mogu do Makarske na sedam dana dok radnici gore mogu na 10 polupansion, to je nepravda i ciganluk, pijačarstvo, Fikret Hodžić Fadil i Trojka