Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

MaGiCa
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la MaGiCa » 30 maj 2011, 14:49

Evo jednog posta od vrhunskog analiticara tenisa, sa jednog drugog foruma:

U vreme kad je Novak bio udobno zavaljen na trecem mestu, duboko u senci Rafe i Feda, pitao sam se sta bi sve bilo potrebno da se iz te senke izvuce i zauzme svoje parce medijskog kolaca koji po talentu i zasluzuje. I morao je da zavede kompletan teror u svetskom tenisu da bi bio primecen na nacin na koji se primecuju veliki sportski sampioni. Ako ovo potraje, a sad sam vec gotovo siguran da ce potrajati do kraja sezone na sljaci, cenim da ce pomama za Novakom dostici tolike razmere da ce dopizdeti i nama kojima je ranije smetalo sto je neopravdano bio toliko zapostavljen.

Bice vrlo zanimljiva faza nakon ove serije pobeda koja jednom mora da se zavrsi, onda kad teniski svet, jos uvek zabavljen statistikom, shvati da se u tenisu nista nije promenilo i da je Novak here to stay. Jos uvek cak i "ozbiljniji" komentatori dosta od ovog streak-a otpisuju na Novakovu mentalnu stabilnost koja mu daje edge u vaznim momentima ali sad je vec prilicno jasno da je Novak osnovne elemente igre toliko podigao da ce dobijati i one meceve tokom kojih razmislja da li je pre polaska kuci ostavio ukljucenu slavinu i hoce li mu voda poplaviti podrum. Udarci koje danas Novak salje preko mreze toliko su cisti i toliko cesti da ljudi potpuno zaboravljaju koliko je svaki od njih komplikovan za pogoditi. Danas su komentatori na ES zvakali pet minuta o dva, inace sjajna, Gaskeova BH vinera i hvalili njegov fantastican shot making a onda, kad je izasla statistika, ispostavilo se da je pored ta dva imao jos tri vinera a da je sa druge strane Novak opalio citavih 15. Fair enough za drugi deo price. Treba probiti Djokovica pet puta u jednom setu.

To je otprilike za nauk "teoreticarima" koji prduckaju o nevidjenim talentima ciji talenat cene preko tog shot making-a (tipa Gaskea, Dolgopolova, pa cak i nesrecnog Tipsarevica), par fenomenalnih udaraca se lako vide kod mediokritetskih igraca (malo nepravedno kad je Gaske u pitanju posto je veliki talenat u pitanju ali to je druga prica zasto on taj talenat nije pretvorio u rutinu) ali se tesko vide kod igraca kojima je svaki treci udarac u mecu fenomenalan. Zato onima koji slabije prate tenis Novakov tenis danas moze izgledati dosadan i jednolican, on je u nekim fazama meca na takvom spidu da bukvalno izgleda kao masina koja sve vraca i sve pogadja. Ali, sustina je u tome da su ti udarci koji na tom nivou Novakove igre izgledaju kao just one more shot zapravo visa matematika za vecinu igraca na svetu. To je shot making na nivou tenisa koji igraju Novak, Rafa i Fed, a ne isprdjivanje sa lopticom koje izgleda kao kad dva igraca posle treninga krenu da se zajebavaju sa trick shot's, kao sto to radi, recimo, Dolgopolov (zato tako i prolazi protiv ozbiljnih igraca koji ga ozbiljno shvate). Takve stvari je mogao da radi samo Mek i da istovremeno igra vrhuski tenis. Ostalima je sudbina da budu zapamceni kao cirkusanti koji sluze da malo zabave publiku izmedju dva dobra teniska meca.

U svakom slucaju, bilo bi izvrsno gledati ovo sto se danas desava pa i da se ovaj momak preziva Djokonsen, Djokerer ili Djokoljnikov. To sto se preziva Djokovic je cist bonus za srpsku navijacku publiku. Tenis koji treba gledati po svaku cenu kad god se ima prilika jer tesko da ce vecina od nas za zivota jos mnogo puta gledati ovo sto sada gledamo. A po prvi put cak to moze da se gleda i ovde kod nas uzivo i to ne za neke velike pare. Kakva neocekivana privilegija.

Razlike izmedju Feda i Novaka kod forhenda su drugi par cipela, to su sjajni udarci ali se razlikuju u motorici udarca.

Razlike izmedju ta dva udarca se najbolje vide kad obojica udaraju komotno i iz zone, flet napadacki forhend. Dakle, najprirodniji udarac. Fed udara sa manjom rotacijom ali vecim potiskom, napada lopticu direktno i snagu potiska prenosi na zglob kojim odredjuje tip, jacinu i pravac udarca. Telo mu prakticno ide ispred loptice (obrati paznju na neke snimke Fedove glave u trenutku udarca, kao da je spustena ukoso unazad i da gleda lopticu "u poverenju"), potisak povlaci udarac na zglob, telo produzava ravno prema mrezi a reket zavrsava u visini ramena u neutralnom polozaju. Novak se namesta oko loptice, napada je sa strane i koristi manji potisak ali zato vecu rotaciju ciju snagu prenosi u zglob kojim regulise udarac, lopticu hvata ispred tela i pogled mu je uvek ka mrezi, telo mu produzava rotaciju unutar valjka a reket na kraju zavrsava rotaciju u neutralnom polozaju u visini glave. Dva su razloga za to. Jedan je sto njih dvojica igraju razlicit grip a drugi je sto su od malena ucili da koriste najvece prednosti svoje fizike, Federer snagu i elasticnost zgloba + izuzetan sitan footwork a Novak izuzetnu rotaciju u kukovima i fantastican zadnji korak (cesto produzavan proklizavanjem). Rafin forhend je po meni najzanimljiviji, on istovremeno koristi i potisak i rotaciju, s tim sto mu rotacija nije horizontalna vec pod visokim uglom zbog onog visokog spina koji udara. Isto kao i Novak ide oko loptice kad prilazi, povlaci reket iz vrlo niskog polozaja i zaustavlja rotaciju na udarcu tako da mu reket najcesce ostaje u otvorenom polozaju sa leve strane sa koje ga i udara ali visoko iznad glave. Vrlo atipican udarac. Istini za volju, Rafa ispada iz ovog poredjenja jer govorimo o fletu a njemu je osnovni udarac sa te strane spin jer je naucio kako da unese tu vertikalnu rotaciju upravo u visinu spina i to maksimalno eksploatise na nesrecu vecine igraca na Turu.

Sad, sta je kome najlepse od tih udaraca to je stvar ukusa. Federerov forhend vecini gledalaca izgleda najelegantnije jer mu je pokret napred najprirodniji, mnogo snage izvlaci iz zgloba i ponekad bukvalno izgleda kao da ga je samo plasirao preko mreze jer telo ne odaje utisak velikog napora vec kontinuiranog kretanja tokom kojeg je eto, loptica i udarena. Novak, da bi izvukao svoju rotaciju, najcesce je namesten sa obe noge na zemlji paralelno sa mrezom, a za to mora da zastane kod udarca. Primetices da kad Novak udara iz zone i napada gotovo po pravilu izgleda kao da za delic sekunde zastane, odmeri udarac i onda raspali. To izgleda tako zato sto to i radi. Takodje ces primetiti da koliko god da je Novak u strecu telo mu je vertikalno u odnosu na podlogu kad god je moguce da stigne lopticu u tom polozaju. To je upravo zbog toga da bi postigao tu rotaciju koja daje snagu njegovim udarcima.

Meni se cini da upravo u tim razlikama kod kretanja lezi mit o Federerovoj eleganciji. Naravno, i zbog cinjenice da udara BH jednom rukom sto je uvek elegantnije nego izvrtati telo za dvorucni.

Covek objasnio.slika

soba 39
Kontakt:

Post Postao/la soba 39 » 30 maj 2011, 14:55

MaGiCa je napisao/la:
Valencia je napisao/la:Lose igra Nadal za njegove standarde. U prvom setu napravi neiznedjenih gresaka kao u cijelom mecu prosle godine. Al' i ovakav Nadal je ozbiljan kandidat da osvoji RG,..

Ljubicic igra dobro, bekend odlicno funkcionise,... Kada igrac ima forhend i bekend, nema taktike za njega, moras ga pobjediti vlastitim udarcima :mrgreen: .

Koji je kompleksas onaj Vavrinka,... Pa on se sav izgubi kada je Federer preko puta. Federer igra dobro, al' se mora priznati da za sada nije im'o pravog protivnika.

Nadam se da povreda na Mareju nije ostavila traga, pa da u polufinalu gledamo Federer - Djokovic, Nadal - Marej 8-) ... Pa onda i finale Djokovic - Nadal :mrgreen: .
Realno, to i jesu najboljih 4 na svetu, ali i najboljih 4 tokom ove sezone sljake. Cini mi se da do toga nece doci, jer i Soderling i Troicki mogu da dobiju Nadala tj. Murraya.
Takodje, Federeru nije sigurno 1/2 finale, ali se nadam da ce doci do njega.
Federer nije imao ozbiljniji test do 1/4 finala. Losi igraci + mental midgeti (Tipsarevic i Wawrinka) nisu pravi reper njegove snage.

@soba39

Jel mora i ovde to klubastvo?
Ne mora ali moramo sezonu "čupati" :lol:
"Indija,Pakistan..."

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 30 maj 2011, 15:05

MaGiCa je napisao/la:
Valencia je napisao/la:Lose igra Nadal za njegove standarde. U prvom setu napravi neiznedjenih gresaka kao u cijelom mecu prosle godine. Al' i ovakav Nadal je ozbiljan kandidat da osvoji RG,..

Ljubicic igra dobro, bekend odlicno funkcionise,... Kada igrac ima forhend i bekend, nema taktike za njega, moras ga pobjediti vlastitim udarcima :mrgreen: .

Koji je kompleksas onaj Vavrinka,... Pa on se sav izgubi kada je Federer preko puta. Federer igra dobro, al' se mora priznati da za sada nije im'o pravog protivnika.

Nadam se da povreda na Mareju nije ostavila traga, pa da u polufinalu gledamo Federer - Djokovic, Nadal - Marej 8-) ... Pa onda i finale Djokovic - Nadal :mrgreen: .
Realno, to i jesu najboljih 4 na svetu, ali i najboljih 4 tokom ove sezone sljake. Cini mi se da do toga nece doci, jer i Soderling i Troicki mogu da dobiju Nadala tj. Murraya.
Takodje, Federeru nije sigurno 1/2 finale, ali se nadam da ce doci do njega.
Federer nije imao ozbiljniji test do 1/4 finala. Losi igraci + mental midgeti (Tipsarevic i Wawrinka) nisu pravi reper njegove snage.

@soba39

Jel mora i ovde to klubastvo?
Sa ovakvom igrom Nadalu nista nije zagarantovano. Al' lik je mentalno jak poput hijene, moze on i iz lose igre doci do pobjede. Marej ce sigurno pobjediti ukoliko ga povreda ne zaustavi. Ako Federera iole bude slusao servis, mislim da ne bi trebalo biti veliki problema za plasman u polufinale.

A dobar je tekst koji si kopir'o. Na sta sve ljudi obracaju paznju :mrgreen: . Sad mi je zao sto nema Fernanda Gonzaleza da vidim na koji nacin ispaljuje granate iz forhenda :mrgreen: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

sarajlija89
Kontakt:

Post Postao/la sarajlija89 » 30 maj 2011, 15:25

Kao sto rece covjek - sve je stvar ukusa 8-) Sva trojica, daju neku svoju dimenziju tenisu koji gledamo i suvisna su poređenja na taj nacin....

Licno, Federerov footwork i timing su nesto posebno... Govor tijela u trenutku udarca, daje takav utisak da se svaki udarac cini veoma lakim i jednostavnim, sa minimum napora, unaprijed predviđen udarac i izuzetno elegentno i lijepo za oko....Tu je sigurno nenadmasan.

S druge strane, Rafa i Novak imaju tu sposobnost da odigraju iz prilicno defanzivnih situacija i sa osnovne linije neke spektakularne udarce i na taj nacin plijene paznjom, lijepo je i to vidjeti....ali jbg, Fedex je Fedex...

POETRY IN MOTION 8-)

Rafa nakon tezeg prvog seta, prilicno rutinski odrađije ova 2 i to je gotova prica 8-) Iako je Ljubo vratio break u 3. setu....ali nista od tog :P
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI

★ 29 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO ★

BaDa12
Kontakt:

Post Postao/la BaDa12 » 30 maj 2011, 16:16

Završi jedna lijepa priča turnira. Ljubo se fakat fino držao kroz prvu sedmicu na RG. Danas je imao lijepu igru u prvom setu, i čak ga mogao okrenuti u svoju korist kad je još bilo 4:4, 5:4. U početku je igrao onu svoju staru igru, sa odličnim backhandima, igrao duboke lopte, ali nekad su bile preduboke ( :| ) pa odoše u out.

U svakom slučaju, bilo je i nerealno očekivati da će on da pobijedi Rafu, koji, istini za volju, nema još potpunu svoju igru, ali Rafa je kod kuće. Igra će ga služiti koliko mu je potrebno, do jednom. Možda će mu neki veći otpor pružiti Soderling, (još je rano, ali dosad vlada u meču sa Simonom). A, onda nama slijedi da uživamo. A, tek moguće finale sa Fedexom/Noletom. Sjajno. 8-)
"Bio sam profesionalac 20 godina, ali mi je ovo najdraža pobjeda u karijeri." Safet Sušić Pape 26.3.2011.
"Misimovića jedino ja mogu da zamijenim." Safet Sušić Pape 04.06.2013.

Sportsport.ba liga-Čekićari: prava lažna devetka

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 30 maj 2011, 16:56

Dobi Monfils ,Ferera 8:6 u petom setu ;)
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

sarajlija89
Kontakt:

Post Postao/la sarajlija89 » 30 maj 2011, 17:04

Fin mec, dug - najvaznije, sto odgovara Fedexu :mrgreen:

Ne bi trebao imati problema sa Monfilsom, mada Francuz zna biti zajeban kad ima svoj dan, ali kako Fedex igra, tesko ce i set uzet...

Soderling lagano prvi set uzeo protiv Simona, u drugom je 3-3..i upravo Sod pravi break za 4-3..ma i ovo je gotovo :mrgreen: 8-)
"The only real competition between us and the clubs from Milan will be among those who will come first: we to put the third star, they thier second."-GIANNI AGNELLI

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 30 maj 2011, 17:07

sarajlija89 je napisao/la:.

Soderling lagano prvi set uzeo protiv Simona, u drugom je 3-3..i upravo Sod pravi break za 4-3..ma i ovo je gotovo :mrgreen: 8-)
jašta je ,znamo koji je Soderling divljak :lol:
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Edin TM87
Kontakt:

Post Postao/la Edin TM87 » 30 maj 2011, 18:20

Evo mene ljudi, sjecate se kad sam napis'o da Roger osvaja RG bez izgubljenog seta! 8-)

Jedini igrac na turniru koji nije izgubio set!

Roger dominira! Monfils izmoren! Na Djokicu u polufinale, pa Nadala u finalu!! 8-) 8-) 8-)

GO ROGEEEER!
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

Puma
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Puma » 30 maj 2011, 18:23

Roger dominira! Monfils izmoren! Na Djokicu u polufinale, pa Nadala u finalu!! 8-) 8-) 8-)

GO ROGEEEER!
tako je abd :D
Call the coroner!
There's gonna be a lot of slow singin' and flower-bringin'
If my burglar alarm starts ringin'

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 30 maj 2011, 18:25

Trecu godinu zaredom gledat cemo Soderlinga i Nadala.
Soderling na kraju iskoristio tek ja mislim 6. mec loptu, i ako Nadal bude igrao kao ove godine na RG-u imat ce svoje sanse.
Danas Nadal ni blizu kako je izgledao u 1/8 i 1/4 finalima proslih godina.
Monfils je morao sve zakomplikovati kao i uvijek, ali na kraju zavrsio posao i mislim da se previse potrosio za Fedexa.
Inace mu odgovara Gael, dobio ga je samo jednom ja mislim i to u Parizu, kada je Fedex morao dobiti taj mec.

Soderling - Nadal
Federer - Monfils
Chela - Murray/Troicki
Nole vec u 1/2.

Nevjerovatno kako su se Murrayu poklopile stvari i stvarno bi za njega bilo steta ako ga ta povreda sprijeci da odigra 100% do kraja turnira. Volio bi da danas dobije Viktora, jednostavno nije za Viktora 1/4 jednog Slema na sljaci.
P.S Nije ni Andy izgubio set do sada. 8-)
Genius, outrageous, the best ever! RF!

Ted Mosby
Kontakt:

Post Postao/la Ted Mosby » 30 maj 2011, 18:31

I ja se nadam da će Murray pobijediti i tako nastaviti sjajni niz na ovom turniru, mislim da bi trebao lako proći i medu 4 i tamo pruziti sjajan otpor Nadalu
Only ONE UNITED
Kimi Raikkonen:"How does it feels to drive at 300 km/h? - It feels normal."
Srcu mome tiha patnja, oku mome radost i sjaj, Dinamo Zagreb najbolji si znaj
Podrška Jackyu

Edin TM87
Kontakt:

Post Postao/la Edin TM87 » 30 maj 2011, 18:42

retro je napisao/la:Trecu godinu zaredom gledat cemo Soderlinga i Nadala.
Soderling na kraju iskoristio tek ja mislim 6. mec loptu, i ako Nadal bude igrao kao ove godine na RG-u imat ce svoje sanse.
Kakva ce to mecina bit :o Soderling je doktorir'o ovaj turnir! Dobio Nadala u cetvrfinalu, pa izgubio od Rogera u finalu, zatim dobio Rogera u cetvrfinalu, ali je izgubio od Nadala u finalu... Znaci, zna kako ovde igrat i mislim da ce to bit veliki mec!
Danas Nadal ni blizu kako je izgledao u 1/8 i 1/4 finalima proslih godina.
Monfils je morao sve zakomplikovati kao i uvijek, ali na kraju zavrsio posao i mislim da se previse potrosio za Fedexa.
Inace mu odgovara Gael, dobio ga je samo jednom ja mislim i to u Parizu, kada je Fedex morao dobiti taj mec.
Upravo tako, Monfils je izmoren, ali ne toliko kako je izgledalo danas, k'o sto rece onaj komentator, Monfils nije umoran onako kako izgleda, mada, meni je drago sto ide na Monfilsa, a ne na Ferrera, jer Ferrer je danas igr'o konstantno dobro, sto pokazuje rezultat, dok je Monfils previse oscilovao, znaci, 6:4 Monfils igra sjajno, Ferrer konstantno dobro (1 brejk), 2:6 Monfils veliki pad u igri, Ferrer igra konstantno dobro (2 brejka), 7:5 Monfils igra sjajno, Ferrer igra konstantno dobro (1 brejk), 1:6 Monfils veliki pad u igri, Ferrer igra konstantno dobro (2 brejka), 8:6 Monfils igra dobro, Ferrer igra malo losije za razliku od cijelog meca... To je to. Znaci kad Monfils padne u igri, Roger ce ga razbit, ali eto, mislim da ce Francuz uzeti set...
Soderling - Nadal
Federer - Monfils
Chela - Murray/Troicki
Nole vec u 1/2.

Nevjerovatno kako su se Murrayu poklopile stvari i stvarno bi za njega bilo steta ako ga ta povreda sprijeci da odigra 100% do kraja turnira. Volio bi da danas dobije Viktora, jednostavno nije za Viktora 1/4 jednog Slema na sljaci.
P.S Nije ni Andy izgubio set do sada. 8-)
Ma njega sam zaboravio, sto se toga tice, on ne moze nesto vece napravit ovde, povreda+sljaka=murray nema sanse.... Ustvari, kad pogledas zrijeb, moze do polufinala, ali **** je Troicki, nije ni Chela los, ipak polufinale mu je max.... ;)
Roger Federer the greatest of all time!
Peyton Manning - the greatest QB of all time!

soba 39
Kontakt:

Post Postao/la soba 39 » 30 maj 2011, 18:55

Očekujem srpsko finale :mrgreen:
"Indija,Pakistan..."

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 30 maj 2011, 19:43

Kako servira Maria. 8-)
Servisom je uzela tie break prvog seta, iako je gubila na pocetku 1-4.
Udara jace od pola ATP Toura. :lol:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 maj 2011, 20:02

sarajlija89 je napisao/la:Licno, Federerov footwork i timing su nesto posebno... Govor tijela u trenutku udarca, daje takav utisak da se svaki udarac cini veoma lakim i jednostavnim, sa minimum napora, unaprijed predviđen udarac i izuzetno elegentno i lijepo za oko....Tu je sigurno nenadmasan.
Samo obrati pažnju na to koliko mu pogled ostaje na loptici i kakav je to fokus, za ne povjerovati. Najveći majstor poteza svih vremena.
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 30 maj 2011, 20:44

Sta je spasila Maria u drugom setu i na kraju zavrsila mec 7-6 7-5
Radwanska je imala 5-3 i dvije set lopte na Marijin servis, kasnije i tri vezane, 40-0.
Na 6-5 Sharapova je napravila break s nulom i zavrsila mec.
Viktor 2-0 ima, u 1/2 bi isao na Chelu. :o

sarajlija89
Kontakt:

Post Postao/la sarajlija89 » 30 maj 2011, 20:55

Gleda li ko Murraya??

Tek stigoh, jel povrijedjen ili ??? :roll:

@virtualni

To se opisuje sa POETRY IN MOTION :D 8-)

slika

:lol: 8-)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 30 maj 2011, 20:57

Ubij se Troicki ako te ovakav Murray pobijedi...
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

retro
Kontakt:

Post Postao/la retro » 30 maj 2011, 21:01

Uzet ce ovo Viktor.
Zamislite Viktora u finalu RG-a. :lol: 8-)

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.