mnogo_smo_jaki je napisao/la:Partizan,Crvena Zvezda,Rad,OFK Beograd,BSK Borča.-BEOGRAD(5)
Vojvodina,Spartak,Smederevo,Hajduk(4)-SJEVER,VOJVODINA
Sloboda Užice,Javor Ivanjica,Borac Čačak,Jagodina,Metalac,Radnički Kragujevac,Novi Pazar.(7)-uNUTRAŠNJOST
oD 16 imaćemo čak 7 iz unutrašnjosti Srbije,što je pohvalno...jer znalo se događati da imamo i po 7-8 bg timova,što nikako nije dobro za srpski fudbal.Iskreno po meni je 5 timova iz prestonice maximum za našu ligu od 16 klubova....Pa ja mislim da Francuska ima samo PSŽ iz glavno grada?A imaju 20 klubova.Svakako da bi bilo idealno bilo da u sezonama koje dolaze u 1.ligi vidimo i Radnički Niš,Napredak Kruševac,pa Banat Zrenjanin(bivši Proleter)....
Iskren da budem,što se samog kvalitete tiče,
mislim da bi ligu trebalo smanjiti na 12 klubova.....igralo bi se 33 kola...11. 12. bi direktno ispadali...a 10.bi igrao baraž sa trećeplasiranim timom Prve lige Srbije(16 timova maksimum).znači prvih 4-5 timova se bori za evrokupove a zadnja 3 bukvalno za opstanak....bilo bi tu borbe do zadnjeg kola...više kvalitetnijih protivnika,manje prodaje utakmica...Kvalitet bi se digao na veći nivo svakako....
Ove godine glavni favorit je naravno Partizan

...Zvezda i Vojvodina će da se bore za kotu 2.

....U borbu za eurokupove bi mogli Spartak,OFK,Rad i možda Novi Pazar....Iz lige bi lično volio da ispadne BSK...a drugi putnik bi mogaoda bude Javor ili Metalac.
Ne želim bit negativac,al dosta toga što si naveo nije korektno,odnosno loše bi bilo po srpski fudbal.
Krenimo redom, Smederevo nije u Vojvodini!
Dakle imamo situaciju od 5 prestoničkih klubova (kad se radi o gradu od 2 miliona,nije to previše ali po meni granica za ligu od 16 bi trebala bit 4 kluba iz Beograda).Uz to što bi ja prvi volio da je recimo u ligi Zemun (koji ima super stadion 10000 stolica,odlične navijače,za razliku BSK). Onda isto tako ako ćemo se bavit poredjenjima,jbg vidi u Premier ligi koliko imaš klubova iz Londona,u ruskoj iz Moskve,naravno ne možemo poredit jačinu takmičenja,al ispade i u Engleskoj londonizacija.
Naravno svakako sam protiv tramvaj lige,kažem nadam se da će BSK od iduće sezone 2012 bit drugoligaš. A već pomenuta 4 kluba od 16 iz Beograda bi značilo puno.
Složio bih se s tobom da su klubovi poput Radničkog Niša,Napredka,Banata,što ne reći i Sloge iz Kraljeva velike sredine,ali realno i timovi poput Radničkog Pirota,Dinamo Vranja,Dubočice Leskovca,Rudara iz Kosovske Mitrovice takodje.Medjutim realnost je da će se za titulu naredne godine boriti u drugoj ligi upravo ovi nabrojani osim Sloge.Tako da i sa te strane biće zanimljivo. Najmanje bi volio da Banat udje (jer u poredjenju sa Napredkom i Nišom imaju daleko najmanje publike i pristalica,pa i kad su uslovi u pitanju teško da su bolji od stadiona u Kruševcu,naravno Čair će spektakularan).
Ovo boldirano ti je ključna greška po meni. Igrao se i taj sistem po ugledu možeš mislit na Hrvatsku (pored toga što su zemlja sa duplo manjim brojem stanovnika) i šta se desilo,pa svak će ti reći da je to bio totalni promašaj,igrana su čak četiri vječita,a broj je enormno opadao svaki put. Liga praktično nikom nije bila zanimljiva,tim prije što je bila i svedena na bg klubove uglavnom. Posjeta u koju su se neki kleli je bila katastrofalna. Tako da daće Bog da se nikad više ne igra taj sistem. Dakle zemlji od 8 i kusur miliona stanovnika treba liga od 16 timova (naravno što više iz velikih centara).Jer Belgija koja je slične brojnosti ima ligu i sjajnu posjetu. Ako ćemo se ugledat na Sloveniju,Švajcarsku,Škotsku jbg onda.
Što se druge lige tiče mogla bi i ona imat drugačiji format tu se slažem od 16 timova takodje,uz to da na kraju ispadaju 3 a popunjavaju je šampioni Istoka i Zapada,te pobjednik duela bG I Vojvodina.