Iako je prilično teško pronaći podatak, vjeruje se da je mladi Haris Ribić, koji je jučer postigao gol Sarajevu ako već ne najmlađi, onda je sigurno jedan od najmlađih igrača koji su postigli gol u oficijelnim susretima Slobode.
Naime, šef stručnog štaba tuzlanske Slobode, Ibrahim Crnkić jučer je bio primoran na Koševo povesti nekoliko mlađih igrača pa je u timu Slobode jučer bilo samo tri igrača preko 19 godina.
Iako mnogi nisu bili optimisti, jučerašnja utakmica na Koševu je pokazala da Sloboda ozbiljno može računati na klince koji su dobili šansu.
Jedan od tih je i Haris Ribić, rođen 15. februara 1995. godine. Ribić je prošao svu omladinsku školu Slobode a trenutno je član kadetske selekcije tuzlanskog tima, međutim, zbog izrazitog talenta, Ibrahim Crnkić je ovog mladog napadača prekomandovao u prvi tim, a mladi Ribić mu se znao odužiti, postigao je prvijenac u dresu Slobode u jučerašnjem meču protiv Sarajeva na Koševu.
Ni sam Ribić nije krio oduševljenje zbog postignutog pogodka. Međutim, osim njegovog fudbalskog talenta moramo istaći i da nas je dojmio sam razgovor sa mlađahnim Ribićem pa je potpisnik ovih redova u trenucima imao dojam kao da razgovara sa igračem koji je na kraju svoje karijere a ne na samom početku, s obzirom na njegov bogati riječnik.
Hvala vam prije svega što ste me nazvali, govori Ribić za Sportin.ba te dodaje:
Osjećaj nakon prvijenca u dresu Slobode je sjajan, ono što sam doživio jučer je nešto što je teško opisati riječima. Dobio sam priliku sa 16 godina da počnem utakmicu protiv Sarajeva. Svjestan sam loše situacije u klubu i svega ali jučer sam na terenu sve zaboravio jer nije mala stvar nastupiti u prvom timu Slobode, to je oduvijek bila moja želja. Povrh svega toga je došao i gol, nisam mogao vjerovati kada mi se ukazala prilika, vidio sam gol koji je u tom trenutku izgledao kao kutija šibica, a i nalazio se na sjevernoj strani gdje su najvatreniji navijači Sarajeva, imao sam malu tremu, priznajem ali sam ipak sretan jer sam pogodio, govori Ribić za naš portal.
Iako je u prvom timu šansu dobio kao jak mlad, priznaje da se tome i sam nadao u proteklom vremenu.
Kao što sam već rekao, nastup u prvom timu je uvijek bila moja velika želja. Imao sam sreću da se sa trenerom Crnkićem znam još od pionira kada smo bili prvaci. I prije nego što će postati trener prvog tima smo zajedno sarađivali. Gospodin Crnkić je dobro upoznat sa mojim igrama i odlučio je da me uvrsti u prvi tim, na meni je sada da mu uzvratim i da pružim sve od sebe.
Sloboda je u jučerašnjoj utakmici nastupila bez nekolicine standardnih igrača, no, kako kaže ovaj dječak, konkurencije se ne boji i nada se da će se ustaliti u prvih 11.
Mislim da se sve može postići trudom i radom, ja jesam mlađi od ostalih igrača ali ću se truditi da budem standardan prvotimac. Sve je na meni, uostalom, mislim da sam uz Mešanovića jedini klasični napadač. Drago mi je zbog gola Sarajevu ali ne želim da ostanem na tome, prvenstvo je pred nama i želim postići još dosta golova u ovoj sezoni.
Iako mnogi mladi igrači jedva čekaju pobjeći iz Premijer lige u neke inostrane klubove, Ribić za sada ne razmišlja tako.
Mislim da je rano misliti o tome, ne želim što se kaže ići grlom u jagode, i ne razmišljam sada o nekim velikim timovima poput Barcelone i slično. Želim se dokazati u Slobodi. Sloboda je moj klub, Tuzla je moj grad, ovo su moje tribine i u dresu Slobode se želim izgraditi kao igrač a tek onda razmišljati šta dalje, kazao je na kraju razgovora za Sportin.ba, mladi prvotimac Slobode, Haris Ribić.
joj a jeste vi vise dosadni s tim navijacima i s tim gradovima ...svako ima svoj nacina navijanja ...samo sto su se fukare malo rasple u zadnjih par godina nije malo malo vise alll nisu jedini navijaci ....kao da se moraju fukare cekat da dodu bodrit Slobodu pa da bi i mi dosli ...ako imalo volite Slobodu svaku priliku bi koristili da dodete da ih bodrite ... ne moras ti bit Fukara da bi bodrio svoj tim ....dodi brate sjedi ,zapjevaj koju himnu i ne obracaj paznju na druge eee to se zove pravi navijac .....aaaa ove Sarajlije sto nesto pametuju ovdje bih zamolio da se malo spuste na zemlju ...par momaka im psovalo ii sad se pravo kao da su im ubili pola familije ...kao da vasi navijaci su svetinja ..sve nevinasci nikad nikom nisu psovali ....kao sto neko napisa sve je to je dio navijacke scene .