Međusobni skor dvojice tenisera nije relevantan primjer i na osnovu istog se ne može donositi zaključak ko je bolji i kompletniji igrač. Međutim, ako već uzimate H2H kao argument da je jedan igrač bolji od drugog onda morate uzeti u obzir i H2H tih igrača (u ovom slučaju Rogera & Rafe) protiv ostalih !
Evo recimo, Federer vs Davydenko 15-2, Nadal vs Davydenko 4-6
Federer vs Blake 10-1, Nadal vs Blake 4-3
Federer vs Youzhny 11-0, Nadal vs Youzhny 8-4
Federer vs Hewit 17-8, Nadal vs Hewit 6-4
Federer vs Roddick 20-2, Nadal vs Roddick 7-3
Federer vs Nalbandian 11-8, Nadal vs Nalbandian 3-2
Dakle, šta nam ovo govori ? Govori nam da Federer ima puno bolji skor protiv ostalih tenisera negoli Nadal, a ako se već vodite H2H statistikom kao mjerilom kompletnosti određenog igrača, onda morate uzeti u obzir i H2H dotičnog protiv ostalih igrača !
Glede kompletnosti Federera i Nadala, moram i ovo reči. Do prije ove sezone sam mislio da je Nadal kompletniji igrač čisto zbog toga što je pravio manje grešaka od Federera, imao puno sigurnije udarce i zato što se njegov način igre savršeno uklapao u podloge kakve imamo danas !
Međutim, pojavio se "novi Đoković" i uvjerio me/nas koliko je Nadal u stvari (ne)kompletan igrač i koliko sam bio u krivu ! Priznajem grešku, ljudi smo i svi griješimo !
Ključ pobjede protiv Nadala nije u tome da treba čistiti linije da bi se isti pobjedio, kao što je to Soderling uradio na RG 2009, već strpljiva i kontrolisana baseline igra. Ako uzmemo u obzir to da je Novak bolji baseliner od Rafe, a da je također talentovaniji teniser + bolja ofanzivna igra onda shvatimo da Nadal nema tu raznovrsnost da pobjedi ovakvog Đokovića !
Ukratko: Nadal navikao pobjeđivati sa defanzivnom baseline igrom, pojavio se "novi Novak" koji je riješio problem sa fizikalijama i koji je bolji baseliner od Rafe. Rafina igra protiv Đokovića ne pije vode i dotični shvata da mora igrati agresivnije, što je i sam dosta puta rekao !
Ali kako ? Kako sada promijeniti nešto što je nepromjenjivo ? Ravan forhend i bekend nema, a ravni udarci su ključ ofanzivne i agresivne igre. Vidjeli ste 3 set USO-a i Rafinu igru ! Čim je krenuo ofanzivnije, rezultat je došao, a i tada je dosta puta brejknut ! Šta se desilo u 4 setu USO-a ? Šta se desilo u 4-om setu WI-a ?
Nadal agresivno može odigrati jedan dio meča i to je to. Da mu to postane konstanta, čisto sumnjam !
Federer sa 30 godina je opasniji po Đokovića od Nadala sa 25 i puno više mu problema stvori. Zašto ?
Odgovorite vi sami !
MaGiCa je to dosta dobro objasnio u prethodnim postovima.
"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com