Grand Slam

Moderatori/ce: Monolog,Unofficialpage

MaGiCa
Kontakt:

Re: Grand Slam

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 11:45

Virtu4l je napisao/la: Postove jednodimenzionalnih istomišljenika, naravno.

Ne. Vec postove onih koji gledaju analiticki, a ne navijacki. I @Formance i @Valencia to rade, a da se pri tome razlikuju u pogledu na ista pitanja. Zato vredi citati postove i jednoga i drugoga. ;)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 11:57

S' tim da je fascinantno kako su se svi stručnjaci pojavili tek ove godine. Igrao se tenis i prije 2011. godine, diskutovali smo mi 2008., 2009. i 2010. na ovom istom mjestu, analizirali igru Federera i Nadala uz veliki respekt prema obojici... dotakli se svih mogućih i nemogućih parametara i onda dođe najbolji od najboljih...
Sretan rođendan, predsjedniče!
Voli te tvoje Sarajevo.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 12:04

Virtu4l je napisao/la:S' tim da je fascinantno kako su se svi stručnjaci pojavili tek ove godine. Igrao se tenis i prije 2011. godine, diskutovali smo mi 2008., 2009. i 2010. na ovom istom mjestu, analizirali igru Federera i Nadala uz veliki respekt prema obojici... dotakli se svih mogućih i nemogućih parametara i onda dođe najbolji od najboljih...
Ja sam od decembra prosle godine ovde, tako da ne znam o cemu ste diskutovali pre 3 godine. ;)
A glede najboljeg od najboljih, ne znam o kome pricas. Djokovic de facto jeste najbolji teniser sveta ove godine i njegova igra de facto jeste nesto sto konkurencija tek treba da dostigne, svidjalo se to tebi ili ne.
Glede njegovog istorijskog mesta, rekao bih da je tu negde - oko top 20 ikada. Federer je #1, eventualno #2 (iza Borga) u najgorem slucaju. A Nadal je oko top 10, a verovatno ce zavrsiti u top 10, a mozda i u top 5 svih vremena. Trenutno je daleko od toga. Toliko.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 12:09

Gdje ima ta lista najboljih svih vremena? Ili ćemo ovu tvoju proglasiti zvaničnom?
Voli te tvoje Sarajevo.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 12:13

Virtu4l je napisao/la:Gdje ima ta lista najboljih svih vremena? Ili ćemo ovu tvoju proglasiti zvaničnom?
Gde ima lista najboljih kosarkasa svih vremena ili najboljih fudbalera svih vremena :?:
Svako ko prati te sportove otprilike zna ko je gde i koliko visoko stoji na tim listama.
U tenisu je to malo teze, zbog evolucije igre. Ali, ubaci u racunicu trofeje, pobede, sedmice na mestu #1, dominaciju nad glavnim protivnicima, kvalitet igre i sl. pa ces i ti dobiti nekakvu listu, koja RFa stavlja daleko iznad RNa. Samo treba biti iskren i to priznati.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 12:22

MaGiCa je napisao/la:Ali, ubaci u racunicu trofeje, pobede, sedmice na mestu #1, dominaciju nad glavnim protivnicima, kvalitet igre i sl. pa ces i ti dobiti nekakvu listu, koja RFa stavlja daleko iznad RNa. Samo treba biti iskren i to priznati.
Samim tim stavlja Samprasa ispred Federera i recimo Borga? Dok vidim da kod tebe Pistol Pete nije ni u top pet.
Voli te tvoje Sarajevo.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 13:07

Virtu4l je napisao/la:
MaGiCa je napisao/la:Ali, ubaci u racunicu trofeje, pobede, sedmice na mestu #1, dominaciju nad glavnim protivnicima, kvalitet igre i sl. pa ces i ti dobiti nekakvu listu, koja RFa stavlja daleko iznad RNa. Samo treba biti iskren i to priznati.
Samim tim stavlja Samprasa ispred Federera i recimo Borga? Dok vidim da kod tebe Pistol Pete nije ni u top pet.
Nemoj da lazes.
MaGiCa je napisao/la: Zna se ko su top5 ikada: Federer, Laver, Borg, Gonzalez, Sampras. Onda slede Lendl, McEnroe, Connors, Agassi, Emerson i sl. Medju njima je i Nadal.
Cini mi se da je nadimak Samprasu bio Pistol Pete, koji mu je dat iako ga je jedan drugi covek srpskih korena nosio :?: :!: Taj covek je na mom avataru ;)

U ovim tvojim postovima postoji par stvari koje ja nisam uopste napisao, kao i par koje jesam napisao - ali ne tako kako si ih predstavio. Stoga, celu cu diskusiju uzimati kao da se macujes sa zamisljenim protivnikom i necu ti odgovarati sve dok ne repliciras na ono sto jesam napisao, onako kako sam napisao. U redu :?:

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 13:23

Kakve veze ima čovek srpskih korena i njegov nadimak sa ovom temom?
Voli te tvoje Sarajevo.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 14:25

Virtu4l je napisao/la:Kakve veze ima čovek srpskih korena i njegov nadimak sa ovom temom?
Zato sto je jedini pravi Pistol Pete bio Pete Maravich. A onog Pistol Pete-a sam vec pomenuo u nekom postu kao top5 svih vremena, ali ti to nisi video. A prozvao si me radi toga.

P.S. Ponestaju ti argumenti, kolega.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 14:29

Zar nekome trebaju argumenti da dokaže ono što je i slijepcu jasno? Rafael Nadal je veći igrač od Novaka Đokovića. Igrač je koji će se spominjati sve dok postoji ova planeta.
Voli te tvoje Sarajevo.

spielführer_21
Kontakt:

Post Postao/la spielführer_21 » 22 sep 2011, 14:34

Ne bih da se miješam, ponajviše što sam laik za tenis, ali koliko vidim vi raspravljate o "najboljima svih vremena". Realno, prateći nogomet zadnjih 15-tak godina, ne bih mogao reći ko je najbolji igrač kojeg sam gledao, a tek bi bio problem "najboljih 11" sastaviti. Vjerujem da je slična stvar i s tenisom iako je individualni sport. Toliko je elemenata u igri, plus vremenski jaz, da je suludo raspravljati.. ali vi opet kako hoćete :mrgreen:
Omiljena forumašica: http://forum.sportsport.ba/memberlist.php?mode=viewprofile&u=2
Omiljeni muzičar: http://www.youtube.com/watch?v=lbauVj2vLu4

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 14:36

Virtu4l je napisao/la:Zar nekome trebaju argumenti da dokaže ono što je i slijepcu jasno? Rafael Nadal je veći igrač od Novaka Đokovića. Igrač je koji će se spominjati sve dok postoji ova planeta.
Uspesniji - da. Veci - ne.
A od Federera nije ni uspesniji, a ni veci. Nije ni Djokovic veci od Federera, da ne bude zabune. ;)

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 14:49

MaGiCa je napisao/la:
Virtu4l je napisao/la:Zar nekome trebaju argumenti da dokaže ono što je i slijepcu jasno? Rafael Nadal je veći igrač od Novaka Đokovića. Igrač je koji će se spominjati sve dok postoji ova planeta.
Kada se gleda samo 2011. godina, definitivno je tako.
Voli te tvoje Sarajevo.

Monolog
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Monolog » 22 sep 2011, 14:50

Dok nisam otiš'o u krevet (nježni glas me poziva :mrgreen: ), moram vas upitati da l' više znate oko čega raspravljate. :mrgreen: Šalu na stranu, po ko zna koji put se ponavlja priča, a da se na kraju ne uvaži mišljenje suprotstavljenih strana. Ovdje se vode 3-4 diskusije, jbt. :mrgreen: Novako najbolji, Fedex najbolji svih vremena, Nadal (ni)je u top 5 (postoje i druge, al' ne mogu ih se sjetiti). :mrgreen:

Novak je ove godine pokaz'o da je najbolji. Najbolji = u najboljoj formi i pokazuje apsolutnu dominaciju. To ko ne želi prihvatiti, nikako mi nije jasno. Dva poraza (Fedex i Murray), te ova predaja protiv Del Potra (vidno povrijeđen) u ovoj godini. Šta je više potrebno? Fedex ga je u Parizu pobijedio i to zasluženo. Onakav Federer je nezaustavljiv i to je to. A, to je još bio period kada se Nole dušmanski odnosio prema igračima sa suprotne strane mreže. :mrgreen: Period kada je njihove skalpove gomilao na jednu veliku kamaru. :mrgreen: Moram priznati da ja ovakvu dominaciju nisam gled'o. Mentalno jak + fizički dotjeran do vrhunca + neosporan kvalitet + nenadyebiv talenat = savršena sezona. Novaku se ne može ništa osporiti. Neko k'o Nadala konstantno ubija u pojam je vrhunski teniser. Također, ne može se ova Noletova serija nazvati srećom. Tja, pa čovjek cijelu godinu igra na visokom nivou, nisu u pitanju 3-4 sedmice dobrog tenisa. Sad, sljedeća sezona će dosta toga reći. Da se razumijemo, ne vjerujem da je u stanju ovako nešto ponoviti, al' sam siguran da će i dalje njegova igra biti na visokom nivou. Dakako, odnosi se samo u slučaju da ga zaobiđu povrede.

O Rogeru je suvišno raspravljati. Čovjek je popularizir'o tenis, da je to za ne povjerovati. :mrgreen: Kada se moglo i misliti da će tenis možda ostati bez nekog jakog branda, došao je RF i učinio to što jeste. Prvo s te tačke gledišta bismo mu morali odati počast. A o rezultatima da ne govorim. :mrgreen: 16 GS-ova. :shock: Dosta. Znam da su pojedinci pisali kako ne možemo stavljati Noleta i Rafu u isti koš zbog (ne)osvojenih GS-ova. Federer ima 6 više od Rafe, a Rafa 6 više od Noleta. Samim tim ne možemo porediti ni Rafu i Rogera. :mrgreen: Roger je jedan od besmrtnika ovog sporta, ova dvojica će možda nekad to postati. Nekad, al' sada to nisu. ;)
"To repeat what others have said requires education. To challenge it requires brains.”

rogeRF
Kontakt:

Post Postao/la rogeRF » 22 sep 2011, 15:18

MaGiCa je napisao/la:
Daj ba covjece, pokazi bar malu dozu objektivnosti! Kako moze biti uspjesniji, a pri tom' ne bit' veci?! U cemu se to ogleda Novakova velicina? Da nije mozda po jednoj extra sezoni?
Koji god parametar uzmes u obzir, Nadal je (trenutno) znatno "VECI" igrac od Novaka, sto se tice svjetskog tenisa. Medjutim, ne znaci da ce i ostati veci (iako, ja ne sumnjam u to), ostaje nam da vidimo.
Izdržati, to je temelj vrline!

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 16:06

rogeRF je napisao/la:
MaGiCa je napisao/la:
Daj ba covjece, pokazi bar malu dozu objektivnosti! Kako moze biti uspjesniji, a pri tom' ne bit' veci?! U cemu se to ogleda Novakova velicina? Da nije mozda po jednoj extra sezoni?
Koji god parametar uzmes u obzir, Nadal je (trenutno) znatno "VECI" igrac od Novaka, sto se tice svjetskog tenisa. Medjutim, ne znaci da ce i ostati veci (iako, ja ne sumnjam u to), ostaje nam da vidimo.
Klinac, u trokoracima... Znas gde i znas kad.
Nadal u svom prime-u izgleda kao Djokoviceva kurvica, koja gubi na svakoj podlozi i u svakoj prilici i tome se ne vidi kraj. Prime Djokovic > Prime Nadal. I to Rafa vidi i zna, jer se nada da ce Djokoviceva igra pasti. U svakoj prilici kaze da "Djokovic ne moze da ponovi sve ovo iznova i iznova". To nam govori da sam Nadal nema odgovora na Djokovicevu igru.
To sto je Rafa sazreo pre i to sto je tada nabio razliku u trofejima i H2H - kapa dole. Ali, sada kada su obojica u prime-u njihovih karijera = Nadalova jednodimenzionalna igra se pokazuje u svoj svojoj jednostavnosti. Samim tim, jednodimenzionalni igrac ne moze da bude "veci" od visedimenzionalnog. Uspesniji - da. Veci - ne.
Jos jednom: ljudi, naucite da razlikujete dostignuca u karijeri i kvalitet igre pojedinaca.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 16:09

MaGiCa je napisao/la:Jos jednom: ljudi, naucite da razlikujete dostignuca u karijeri i kvalitet igre pojedinaca.
Isto kao što ti sebe smatraš kompetentnim da sudiš o kvalitetu igre pojedinaca iz 1950. godine, na osnovu par snimaka, i samim tim ih stavljaš ispred Samprasa, Nadala, ili nekog trećeg...
Voli te tvoje Sarajevo.

MaGiCa
Kontakt:

Post Postao/la MaGiCa » 22 sep 2011, 16:19

Virtu4l je napisao/la:
MaGiCa je napisao/la:Jos jednom: ljudi, naucite da razlikujete dostignuca u karijeri i kvalitet igre pojedinaca.
Isto kao što ti sebe smatraš kompetentnim da sudiš o kvalitetu igre pojedinaca iz 1950. godine, na osnovu par snimaka, i samim tim ih stavljaš ispred Samprasa, Nadala, ili nekog trećeg...
Nemoj mene da krivis sto ti ne razumes evoluciju sporta i cinjenicu da niko nije mogao da utice na vreme i okolnosti kad i gde je rodjen.
Gonzalez i Laver su dominirali igrom po 10ak godina, a njihov nivo igre je tada, sa tim reketima i na tim podlogama bio najveci, do pojave Borga. I jednog i drugog su konkurenti presisali samo zbog toga sto su ih stigle godine. A konkurencija u vrhu je tih godina bila jaca nego danas. Vise izuzetnih igraca, jer su karijere trajale duze.

Virtu4l
Kontakt:

Post Postao/la Virtu4l » 22 sep 2011, 16:21

Imali su jaču konkurenciju u od one koju je imao Sampras?
Voli te tvoje Sarajevo.

DANTES
Kontakt:

Post Postao/la DANTES » 22 sep 2011, 16:31

Virtu4l je napisao/la:
DANTES je napisao/la:
Virtu4l je napisao/la:Novak izrasta u sjajnog pushera.
tu je još svjetlosnim godinama iza Mareja..... :lol:
Dva posljednja meča to baš i ne pokazuju.
koja dva'????
IGRAJMO TAJ TANGO SMRTI

Odgovori

Natrag na “Tenis”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.