@alan_kardec
Ja ti naveo primjere koji govore o tome da ovima na vlasti nikako ne odgovaraju nemiri, neredi... a ti po svom. Neredi im ne odgovaraju jer je moć rulje nevjerovatna i oni nikad ne znaju na šta taj nered može da se izrodi. Što neko gore reče, neredi odgovaraju onima koji su opozicija vlasti. Recimo, evo ovih dana u njujorku se održavaju protesti koji su počeli prije skoro mjesec dana i koji su na početku bili potpuno bojkotovani od strane američkih medija. Međutim, svakim danom protest je sve brojniji, masovniji tako da se u medijima počelo pričati o tome. Bilo je i sukoba sa policijom, probijani su kordoni... i ko zna šta se sve može desiti u narenim danima kad rulja poludi.
Da me ne bi neko pogrešno shvatio, ja političare ne branim niti sam ih branio.
pazi, BiH nije isto SAD, i cilj ovog okupljanja nije isti kao i cilj okupljanja u New Yorku
kod nas na Blakanu masovne proteste mogu organizovati samo politicke stranke (primjer ti je Srbija i oni radikali) i vjerske zajednice kao npr. dolazak Pape
a i jasno je da i jednim i drugima nisu cilj masovni socijalni nemiri, politicarima zbog samih njih, jer koja bi budala jos sebe skidala, a hodzama i popovima jer su svi duboku umjesani u politiku i hajruju dobar dio para...
ovo sto se desavalo su nemiri manih razmjera, al dovoljno da se obicnim i lako povodljivim ljudima uvuce nemir u kosti, i da daju podrsku nacionalnim strankama bilo kojeg naroda...
Ljudi godinama unazad podržavaju jedne te iste likove, jedni te isti sa identičnom pričom uzimaju izbore i vlast tako da tuča navijača neće toliko uticati na razmišljanja ljudi, razmišljanja koja su godinama ista kao i ljudi koji dobijaju izbore.
A ta priča da se ne može skupa je skroz istrula. Bar meni ne može niko to reći jer mogu navesti milion primjera koji govore suprotno.
pa ne moze ni meni niko reci da neki musliman, Srbin i Hrvat ne mogu zajedno a ljudi do juce zajedno zivili...
neki od mojih najboljih prijatelja nisu muslimani, pa mi nisu nista ni drazi i mrzi od muslimana...
covjek se cjeni po tome kakav je on, a ne koje je boje koze, vjere, nacije, politickog opredjeljenja...
a sto se politickih partija tice, konstantno nacionalne stranke imaju manje glasova...SBiH pala je za 200%, SDA nije vise glavna Bosnjacka i Bosanska stranka, HDZ nije u vlasti u FBiH, SNSD nije na ovim izborima dobio isti broj glasova ko na proslim...
narodu je vise pun kur.ac ovih politicara, i sad se opet nekako mora dobiti njihova naklonost...a jedini nacin je da u drzavi zavlada osjecaj da niko ni skim ne moze...kod jednog dijela to nece proci, dok kod onih drugih to prolazi 100%, a pri tome su oni u vecini...
@Arnelinho
Onda imaš stalešku podjelu, tu je neko gore dobro napomenuo za nepismenost. Prosječan Francuz recimo u godini pročita oko 7 do 8 knjiga , a pitam se koliko naš prosječan čovjek?
Veća/velika cifra se nikad neće postići ako se ne izgradi jako intelektualno gnijezdo, a takvo može biti samo u gradovima. Zato sam ja zagovornik i jedva čekam da dočekam, samo zbog toga, autoputeve kroz BiH. Sve se prevozi preko autoputa pa čak i informacija u nekim oblicima.
po mom misljenju ovo je osnovni preduvjet za rjesavanje ovih problema...
evo uzimam za primjer djecu koja imaju 14-17 godina...
neki dan pricam sa komsijom, koji je sad prvi ili drugi razred srednje...
njegov glavni fazon je taj sto nije nesto naucio, nije procito lektoru i takve stvari...to ga cini velikim u njegovom drustvu...a ubjedjen sam da su sve to "pokupili" od svojih roditelja, jer su i oni manje-vise izbjegavali skolu i lakse je bilo ici raditi fizicke poslove, nego uhvatit se knjige..."odlican primjer djeci"
i jos bi se osvrnuo na skupinu ljudi koji su relativno stariji (20-35) koji su apoliticni, koje kao politika ne interesuje...njima je svejedno ko ce dobiti na izborima...
ta teza se cak u nasoj praksi moze uzeti kao poprilicno tacnom...al je negatina...
a ko je kriv za to sto ovi pobjedjuju...pa dobrim dijelom i ti ljudi...
jedan glas mozda nista ne znaci, al u globalu znaci...jer hiljade ljudi po jedan glas dodje do hiljadu glasova, koji mjenjaju situaciju...
uglavnom hocu reci da smo sami sebi krivi za ovakve stvari, a to politicari strasno dobro koriste...
@Arenlinho i Principatus
A što se tiče ovih ateista, oni umiru u utopijskom pacifizmu, pasivni, bez volje da sudjeluju, jer su osudjeni startati sa najniže pozicije- u BiH bi rekli nekonstitutivne.
To je jedan inherentni problem ateista i liberalnih ljudi. Taj pacifizam i liberalizam im oduzima snagu, da se probiju do vrha. Dok se druge, primitivnije struje, sa svojom inherentnom, arhaicnom agresivnoscu bolje sire.
ovo se moze uzeti kao tacno u nasem primjeru...
jer ljevicarske strane (ciji sam i ja pristalica) su trenutno vrlo slabe i iznutra rasturene da bi se suprotstavile nacionalistima...
a to je takodjer sve smisljeno uradjeno od strane istih, jos prije 20 i vise godina a pripreme su pocele i ranije, da bi se sami oni dugo zadrzali na vlasti, nebitno iz koje politicke opcije dolaze...
jer primjera radi, Haris Silajdzic je otiso od Alije Izedbegovica upravo da ne bi se rasuli ti glasovi, a na kraju je to ispalo vise nego dobro, jer je "100% Hare" dobio veliki broj glasova, dok ljevicari pokusavaju sklopiti sami sebi, al nikako im to ne uspjeva, djelom zbog samih njih i njihove organizacije i zbog stalnih podvala na ovaj ili onaj nacin od strane drugih...
do kad ce ovo trajati ja ne znam, al ono u sto sam ubjedjen je to da narod to nece prekinuti...jer vec ranije u postu sam napiso da obicni gradjani nece izaci na proteste dok ih ne pozovu politicke i vjerske vodje, a to se jos zadugo nece desiti, a i sto bi kad tim "vodjama " ovakvo stanje odgovara...
i nikakvo siromastvo i teski uslovi zivota narod u BiH, odnosno sve narode ne moze istjerati na proteste,
vjerovatno je takav menatlni sklop...
i jos bih se osvrno na rjesenje ovog problema...
tu se najbolje vidi da je politika jedan od najvecih krivaca svega ovoga...
donijeti zakon kao u Engleskoj, bukvalno kopirati, samo prilagoditi odredjene stvari nasim uslovima i problem je rjesen za pola sezone...
al to od rata niko nece ni da pokrene, a kamoli da uradi...
svi se pozivaju na nacionalne interese, a u tome nema nikakvog ugrozavanja Bosnjaka, Srba, Hrvata pa ni ostalih, cak naprotiv doslo bi do pomicanja naprijed naseg drustva...
al nekome jednostvano nije cilj da to uradi, da nase drustvo krene naprijed...
jer muka je upravljati pametnim i obrazovanim ljudima, za razliku od upravljanja usudio bih se reci ogranicenim ljudima, ili blaze receno lako povodljivim...
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club