Ko orkestrira navijačke nerede u BiH?

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Ko orkestrira navijačke nerede u BiH?

navijači
67
34%
uprave klubova
7
4%
političari
91
46%
kakvi neredi?
31
16%

Ukupno glasova: 196

cikac
Kontakt:

Re: Ko orkestrira navijačke nerede u BiH?

Post Postao/la cikac » 10 okt 2011, 09:34

alan_kardec je napisao/la: Političari, po mom mišljenju, nisu krivi za nerede, bar ne svjesno, jer prosto neredi, protesti ili bilo koje drugo organizovano masovno izražavanje stavova običnih ljudi ne odgovaraju onima koji su na vlasti, a primjer su egipat, libija, sirija, nešto ranije grčka i francuska, a evo odskora i njujork.
Možda nisi u toku, ali trenutno kod nas niko nije na vlasti.
to je vjerovatno i odgovor na pitanje "Zašto baš sada?"

također, postoje političari koji su opozicija. nemiri odgovaraju opoziciji, a ne odgovaraju poziciji.
na žalost, ako gledamo kompletnu BiH, uvijek imamo i opoziciju prosperitetnoj državi koja je u stvari na vlasti.

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 10 okt 2011, 16:47

I ja sam misljenja da je stanje u sportu odraz stanja u drustvu.Nazalost danas se sport kod nas poceo poistovjecivati sa divljim plemenima iz ko zna kojeg doba koji sebe nazivaju navijacima.Cinjenica je da jedan veliki postotak tih nasih nogometnih fanatika na sportske dogadjaje dolazi pod uticajem svih mogucih i nemogucih doping sredstava i jedva da znaju i da su bili na utakmicama.E pitanje je ko koristi tu lako zapaljivu masu i u kojoj mjeri.Svi smo mi svjesni da se stranacki podobni funkcioneri biraju i za predsjednike sportskih kolektiva a naravno i da onda ovi po naredjenju pretpostavljenih iz vrha koriste svoje funkcije da bi pravili politicke mitinge ,pa i nerede od sportskih desavanja.Najgore sto prosjecan navijac u Bosni to nikad nece priznati.Jer tesko je 'priznati da si necija marioneta a da ti tvoja inteligencija ne dozvoljava da toga budes ni svjestan.Pa i budala ovdje zna da su sve vodje navijaca i najuzi krug oko njh placeni na razne nacine od klupskih funkcionera.I to su na tribini glavne face koje svi slijepo salusaju,a u najvecem djelu klosari kriminalci i besposlicari koji bi svoju mater prodali za sitan novac i nikakav im problem nije da po potrebi pokrenu masu.
@ Arnelinho je lijepo obrazlozio snagu mase i sirenje nacionalizma kroz doba Hitlera.I slazem se da je socijalni problem najveca prepreka pomirenju kod nas.A nasim politicarima nije stalo do toga nego upravo suprotno.Kada bi obican radnik imao platu od otprilike 2000 km. koliko realno i zasluzuje ,onda bi on bio i egzistencionalno neovisan i mogao bi da razmislja svojom glavom.I kad dobro zivis ne moze se non stop potencirati taj fazon-neko ti je kriv za to jer onda bi svi drugacije razmisljali i ne bi im se bas u prvi plan mogle stavljati gluposti tipa ,e krivi su oni iz drugog djela drzave i druge nacije zato sto nece sa nama pa mi zbog toga lose zivimo, koje sada potenciraju politicari i koji stalnim pravljenjem incidenata koji se u zadnje vrijeme najvise desavaju na nogometnim stadionima drze zivom tu nakaradnu pricu.
I cim se to desi mi kokuzi i obicna raja se dignemo i to stavljmo u prvi plan.A odmah zaboravimo da ako smo bolesni ne mozemo otici doktoru ako necemo ponijeti 100eura i litar pica te steku cigareta,da sa 20 maraka.rjesavamo sve probleme sa policajcem koji nas zaustavi kad klepimo koju i vozimo 120 km na sat.I to ponovimo opet sutra
pa kad ubijemo nekog onda kukamo.A i ako ubijemo nekog ma nema veze vazno je da ima ko ako treba dignuti kredit i dati advokatu koju hiljadu za sudiju, tuzioca i nekog tamo koji treba promjeniti iskaz pa cemo opet za godinu dvije opet normalno hodati ulicom kao da se nista nije desilo.Mozda odemo i na Vlasic na Babanovac ili Jahorinu da uzivamo u prirodi i da se divimo velelepnim dvorima nasih politicara koje oni nazivaju vikendicama.
I opet cemo kad izbori dodju boze moj glasati za iste ljude jer ako to ne uradimo ,preglasace nas oni drugi i bicemo manjina u sopstvenoj drzavi.A oni drugi ce glasati za iste one svoje da ih mi nebi preglasali.I dalje cemo imati plate 400-500km. i mi i ovi i oni.Ne mozemo imati vise jer su nam ona druga dva naroda kriva .A ni oni ne mogu imati vise jer smo im mi krivi.I tako u krug.I nemoj da se slucajno dogovorimo o bilo cemu jer mi smo Bosnjaci ,Srbi i Hrvati i samo nasa politika je ispravna.
I kad dodjemo na tekmu hajdemo razbiti one druge jer oni su nam krivi za sve .Jer oni nisu ono sto smo mi.
I hajdemo otici tamo kod njih da napravimo pizdariju jer i ono tamo je nase da im pokazemo da ih se ne bojimo.
Jer ne nismo mi isti...
Kod njih nije kao kod nas plata 400-500km..
Kod njih penzije nisu 300km...
Kod nas se ne mozes izvuci kod drota ako mu das na cesti 20 km...
Kod nas mozes otici doktoru bez 100 eura ako si malo bolesniji...
Kod nas kad ubijes nekog ako das sudiji i ostalim par hiljada odlezaces 2 godine a kod njih ne kod njih ces 24 mjeseca...
Nasi politicari imaju vise kuca a njihovi vikendica ,nasi vozaju bolja auta a njihovi imaju bolje jahte...

IDEMO IH RAZVALITI JER MI I ONI NIKAD NECEMO BITI ISTO...
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 10 okt 2011, 18:35

ZELJO DO GROBA je napisao/la:mislim da grijesis to za politicare...
jer pazi, ovi navijacki neredi ne mogu njima nista prouzrokovati lose, mogu samo dobro, naravno odredjenim politickim opcijama, prije svega nacionalnim...
Ja ti naveo primjere koji govore o tome da ovima na vlasti nikako ne odgovaraju nemiri, neredi... a ti po svom. Neredi im ne odgovaraju jer je moć rulje nevjerovatna i oni nikad ne znaju na šta taj nered može da se izrodi. Što neko gore reče, neredi odgovaraju onima koji su opozicija vlasti. Recimo, evo ovih dana u njujorku se održavaju protesti koji su počeli prije skoro mjesec dana i koji su na početku bili potpuno bojkotovani od strane američkih medija. Međutim, svakim danom protest je sve brojniji, masovniji tako da se u medijima počelo pričati o tome. Bilo je i sukoba sa policijom, probijani su kordoni... i ko zna šta se sve može desiti u narenim danima kad rulja poludi.
Da me ne bi neko pogrešno shvatio, ja političare ne branim niti sam ih branio.

ZELJO DO GROBA je napisao/la:i po mom misljenju jedan od vecih problema kako ovih nereda, tako i ove drzave i svakognjjenog dijela je neobrazovanost ljudi...
Slažem se.

ZELJO DO GROBA je napisao/la:jer nerede napravili ovi Torcidasi i Manijaci...odma se govori kako Bosnjaci i Hrvati ne mogu zajedno...
odma vise ljudi podrzava politiku Dragana Covica i Sulejmana Tihica...

Ljudi godinama unazad podržavaju jedne te iste likove, jedni te isti sa identičnom pričom uzimaju izbore i vlast tako da tuča navijača neće toliko uticati na razmišljanja ljudi, razmišljanja koja su godinama ista kao i ljudi koji dobijaju izbore.
A ta priča da se ne može skupa je skroz istrula. Bar meni ne može niko to reći jer mogu navesti milion primjera koji govore suprotno.

cikac je napisao/la:Možda nisi u toku, ali trenutno kod nas niko nije na vlasti.
to je vjerovatno i odgovor na pitanje "Zašto baš sada?"

Ja ne znam gdje ti živiš, ali iz priče zaključujem da ne živimo u istoj državi. Koliko znam BiH ima i predsjedavajućeg Vjeća ministara, ima i ministra finansija,i odbrane, i ino. poslova.....
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Principatus
Kontakt:

Post Postao/la Principatus » 10 okt 2011, 19:10

alan_kardec je napisao/la: Ja ti naveo primjere koji govore o tome da ovima na vlasti nikako ne odgovaraju nemiri, neredi... a ti po svom. Neredi im ne odgovaraju jer je moć rulje nevjerovatna i oni nikad ne znaju na šta taj nered može da se izrodi. Što neko gore reče, neredi odgovaraju onima koji su opozicija vlasti. Recimo, evo ovih dana u njujorku se održavaju protesti koji su počeli prije skoro mjesec dana i koji su na početku bili potpuno bojkotovani od strane američkih medija. Međutim, svakim danom protest je sve brojniji, masovniji tako da se u medijima počelo pričati o tome. Bilo je i sukoba sa policijom, probijani su kordoni... i ko zna šta se sve može desiti u narenim danima kad rulja poludi.
Sad ne razumijem slicnost izmedju nereda i pobune ljudi u USA i New York-u, sa ovim "kvazi-pobunama" u BiH. Razlika je bar za mene uocljiva. U USA i polako u europskim zemljama (ovdje ce uskoro biti isti protesti) pojedini ljudi su polako ali sigurno razumijeli, da se neko bukvalno igra sa njihovom ekzistencijom. Da prave loto od ekonomije, stvaraju sistem i stocks-pakete koje sami vise ne razumiju, sakrivajuci se iza fraza koje zvuce bitno i komplikovano, novokomponovanih rijeci i lijepih odijela. Nastaju dugovi kod onih koji su kod nas zaduzeni, i inace je citav svijet u dugovima. Novac se zaradjuje pomijeranjem istog tog novca. Ljudi polako spoznaju da je nova odjeca cara ustvari laz i da je isti gol. Isti ti krivci ne budu kaznjeni, nego nagradjeni zahvaljujuci krizi koju su sami proizveli. A narod se izbacuje iz kuca, nema dovoljno za hranu ili za ljekarski pregled. Jedni rade citav zivot da bi zivjeli na rubu egzistencije, radeci poslove koji su konstruktivni i potrebni, dok drugi uzivaju radeci...ustvari...jedno veliko nista.

Dakle narod u ovim drzavama je spoznao da se mora dignuti protiv onih koji su ih doveli u tu situaciju, za svoje bolje i svoje djece. Za politicare to nemora biti definitvno negativno ili pozitivno. Jedan Obama ce to cak iskoristiti, da sprovede stvari koje je zelio i da pri tome zabije republikancima pred izbore jedan opasan udarac. Tu se dakle mora razlikovati.

Zasto to sve navodim?
Zato sto ovo budjenje mase nema nikakve veze sa vjecitim snom i letargijom u BiH i na prostoru ex-YU.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.

Barney Stinson
Kontakt:

Post Postao/la Barney Stinson » 10 okt 2011, 19:50

Ma sve je to do ljudi, ja osobno ne vjerujem da to netko zeli da se događaju takva sr.anja i da ih potice..
19 - ђ - 11
HKK Široki - Sportski ponos Hercegovine

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 10 okt 2011, 21:39

Barney Stinson je napisao/la:Ma sve je to do ljudi, ja osobno ne vjerujem da to netko zeli da se događaju takva sr.anja i da ih potice..
U svemu što je negativno ili pozitivno ljude potiče želja. Ja prvi želim da imam čim više svega, a ne vjerujem da postoji neko ko ne želi, po mom mišljenju je onda budala. :mrgreen:

Mi imamo bukvalno najveći mix slojeva na cijelom svijetu, a kako u kapitalističkoj ekonomiji imati ako drugi nema? To je prosto nemoguće.

Na jednoj strani su bogati, kojima je najlakše bogatiti se tako što će masu (radničku snagu) držati pod kontrolom, pri tom im dajući najniže dnevnice (/satnice). Kako to postići ako ne nacionalizmom? Svaka politika (izuzev socijalističke) traži oporište u nečemu odn. nekom.

Po drugoj strani imaš 3 "zatvorena" etnosa. BH Srbi,BH Bošnjaci i BH Hrvati (malo sam pojednostavijo sliku). Najlakši način da ih držiš zavadjene je da ih strpaš u kavez iz kojeg će moći saznati malo ili ništa o drugom etnosu (o nj. raspoloženju). I to još upakuju u priče za malu djecu, koje odašilju putem medija.

Po trećoj strani imaš i onu fluidnu podjelu -religijsku, gdje se svoji vjernici pumpaju kojekakvim bajkama o ispravnosti nj. ubjedjenja i pri tome im stavljajući u službu samog boga, koji je nekakva garancija. A što se tiče ovih ateista, oni umiru u utopijskom pacifizmu, pasivni, bez volje da sudjeluju, jer su osudjeni startati sa najniže pozicije- u BiH bi rekli nekonstitutivne.

Onda imaš stalešku podjelu, tu je neko gore dobro napomenuo za nepismenost. Prosječan Francuz recimo u godini pročita oko 7 do 8 knjiga , a pitam se koliko naš prosječan čovjek?
Veća/velika cifra se nikad neće postići ako se ne izgradi jako intelektualno gnijezdo, a takvo može biti samo u gradovima. Zato sam ja zagovornik i jedva čekam da dočekam, samo zbog toga, autoputeve kroz BiH. Sve se prevozi preko autoputa pa čak i informacija u nekim oblicima.

Kad bi podigli pismenost (bolje reći svijest o znanju ,jer je i Ajnštajn rek'o (parafraziram) : "Ja nisam toliko pametan, koliko slijedim osnovna načela fizike i zdravu logiku") to bi de facto značilo i usvajanje zdrave logike (o "preživljavanju",vlastitim planovima za budućnost itd.) i samo ta pobuda, gdje čovjek gleda samo sebe i samo sebi želi dobro bi nas dovela do toga da napredujemo. Napredovali bi po zaslugama, al' bi naši mehanizmi u glavama koji imaju izražen osjećaj za odgovornost spram drugih nam ukazali da radimo i za dobrobit (pr. radi) bolesnog komšije.

Ovo jesu malo komplikovana pitanja i ja sam ih prob'o na kratko preletjeti, al' u društvu gdje svaki pojedinac ima osiguran lagodan život ne može biti nereda. Nerede se dešavaju (pa i na stadionima) onda kada je vlastiti integritet/ličnost ugrožena. Iz čista mira nikad ni jedan čovjek (osim ako je mentol :mrgreen: ) ne bi napao drugog ili konkretno navijača, nego naprotiv svaki navijač (koji napada) vidi u cijeloj situaciji prethodni atak na sebe (bilo uznemiravanje nacionalnih/religijskih ili drugih osjećanja ili neka druga psio-fizična zlostavljanja).

Takodje, ni što se tiče izgreda na navijačkim tribinama ,po mom mišljenju, ne možemo praviti analizu -ići od navijača do navijača i pitati se zašto, jer je njih u globalu definisala jedna zajednička karakteristika-nj. okolina.

Za primjer mogu uzeti samog sebe: Nikad ne bih imao osjećaja prema domovini da me okolina nije tako definisala (i šira i uža). Isto tako navijač nikad se ne bi ponašao "ratnički" i "krvožedno" da ga nije okolina tako naučila- a okolina ga je naučila (pa na stranu ratna dešavanja, jer to nije problem samo kod nas) da mrzi onog drugog, više nego li voli sam sebe. Ovo je ,po meni ,ključno- mrzi onog drugog...

To je nešto što bi naš narod rek'o :"Nek' komšiji crkne krava". :mrgreen:

Jednostavno, za sada nemamo mehanizam (na psihološkoj ravni) kako samog sebe motivirati da pokušaš raditi za svoje dobro, idemo linijom manjeg otpora- mrziti drugog znači imati izgovor, ne treba pokušavati jer unaprijed znamo da ne može i tome sl.

I za sami kraj da dodam da ja što se politike tiče vidim samo jednu maHanu u prebacivanju isključive krivice na njih, a to je da svako od nas može postati političar.
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

alan_kardec
Kontakt:

Post Postao/la alan_kardec » 10 okt 2011, 22:16

Principatus je napisao/la:Sad ne razumijem slicnost izmedju nereda i pobune ljudi u USA i New York-u, sa ovim "kvazi-pobunama" u BiH. Razlika je bar za mene uocljiva. U USA i polako u europskim zemljama (ovdje ce uskoro biti isti protesti) pojedini ljudi su polako ali sigurno razumijeli, da se neko bukvalno igra sa njihovom ekzistencijom. Da prave loto od ekonomije, stvaraju sistem i stocks-pakete koje sami vise ne razumiju, sakrivajuci se iza fraza koje zvuce bitno i komplikovano, novokomponovanih rijeci i lijepih odijela. Nastaju dugovi kod onih koji su kod nas zaduzeni, i inace je citav svijet u dugovima. Novac se zaradjuje pomijeranjem istog tog novca. Ljudi polako spoznaju da je nova odjeca cara ustvari laz i da je isti gol. Isti ti krivci ne budu kaznjeni, nego nagradjeni zahvaljujuci krizi koju su sami proizveli. A narod se izbacuje iz kuca, nema dovoljno za hranu ili za ljekarski pregled. Jedni rade citav zivot da bi zivjeli na rubu egzistencije, radeci poslove koji su konstruktivni i potrebni, dok drugi uzivaju radeci...ustvari...jedno veliko nista.

Dakle narod u ovim drzavama je spoznao da se mora dignuti protiv onih koji su ih doveli u tu situaciju, za svoje bolje i svoje djece. Za politicare to nemora biti definitvno negativno ili pozitivno. Jedan Obama ce to cak iskoristiti, da sprovede stvari koje je zelio i da pri tome zabije republikancima pred izbore jedan opasan udarac. Tu se dakle mora razlikovati.

Zasto to sve navodim?
Zato sto ovo budjenje mase nema nikakve veze sa vjecitim snom i letargijom u BiH i na prostoru ex-YU.

Sličnost nereda na bh stadionima sa onima po svijetu je mala, ali ja nisam ni rekao da postoji neka veza. Ja sam nerede koji se dešavaju po svijetu samo naveo kao primjer kako i jedan mali protest, nered ili kako se to uopšteno kaže, dešavanje naroda, može izroditi u nešto ogromno za šta je najfriškiji dokaz ovo što se trenutno dešava u njujorku. prostim rječnikom govoreći, svaki nered i sukob sa organima vlasti može se uporediti sa recimo grudvom snijega koju zakotrljaš sa vrha planine i ako se ona dovoljno dugo kotrlja, u podnožje se ne dokotrlja grudva, već ogromna gromada. S tim u vezi, za svaku vlast je bitno da što prije prekinu ta dešavanja naroda, milom ili silom, a ne da ih podstiču i raspiruju jer tako prosto sami sebi skaču u stomak. Zbog toga smatram da u interesu akruelne bh vlasti nikako nije da se na ulicama dešava anarhija, mižda to odgovara opoziciji, ali vlasti sigurno ne.
Buka dobija nove decibele, bubne opne lete u komadiće, Crvena zvezda vodi sa 1:0!
RIP Adis Selmanović

Principatus
Kontakt:

Post Postao/la Principatus » 10 okt 2011, 22:55

Dobra analiza Arnelinho.
Arnelinho je napisao/la:A što se tiče ovih ateista, oni umiru u utopijskom pacifizmu, pasivni, bez volje da sudjeluju, jer su osudjeni startati sa najniže pozicije- u BiH bi rekli nekonstitutivne.
To je jedan inherentni problem ateista i liberalnih ljudi. Taj pacifizam i liberalizam im oduzima snagu, da se probiju do vrha. Dok se druge, primitivnije struje, sa svojom inherentnom, arhaicnom agresivnoscu bolje sire. :D

Dakle da tuzim sa Fincima zajedno? :D

@ Alan_Kardec

Tu sam drugacijeg misljenje. Kao sto sam naveo, mislim da ovaj (vise lijevo orijentisani pokret) vise koristi Obami (vladi), nego republikancima (opozicija). Problemi i neredi mogu biti korisni. Neredi mogu biti i korisni vladajucoj partiji, zavisi od okolnosti i njezinih ciljeva.
Freude, schöner Götterfunken, Tochter aus Elysium. Wir betreten feuertrunken, Himmlische, dein Heiligtum. Deine Zauber binden wieder, was die Mode streng geteilt: Alle Menschen werden Brüder, wo dein sanfter Flügel weilt.

ZELJO DO GROBA
Kontakt:

Post Postao/la ZELJO DO GROBA » 11 okt 2011, 00:07

@alan_kardec
Ja ti naveo primjere koji govore o tome da ovima na vlasti nikako ne odgovaraju nemiri, neredi... a ti po svom. Neredi im ne odgovaraju jer je moć rulje nevjerovatna i oni nikad ne znaju na šta taj nered može da se izrodi. Što neko gore reče, neredi odgovaraju onima koji su opozicija vlasti. Recimo, evo ovih dana u njujorku se održavaju protesti koji su počeli prije skoro mjesec dana i koji su na početku bili potpuno bojkotovani od strane američkih medija. Međutim, svakim danom protest je sve brojniji, masovniji tako da se u medijima počelo pričati o tome. Bilo je i sukoba sa policijom, probijani su kordoni... i ko zna šta se sve može desiti u narenim danima kad rulja poludi.
pazi, BiH nije isto SAD, i cilj ovog okupljanja nije isti kao i cilj okupljanja u New Yorku
kod nas na Blakanu masovne proteste mogu organizovati samo politicke stranke (primjer ti je Srbija i oni radikali) i vjerske zajednice kao npr. dolazak Pape
a i jasno je da i jednim i drugima nisu cilj masovni socijalni nemiri, politicarima zbog samih njih, jer koja bi budala jos sebe skidala, a hodzama i popovima jer su svi duboku umjesani u politiku i hajruju dobar dio para...
ovo sto se desavalo su nemiri manih razmjera, al dovoljno da se obicnim i lako povodljivim ljudima uvuce nemir u kosti, i da daju podrsku nacionalnim strankama bilo kojeg naroda...

Ljudi godinama unazad podržavaju jedne te iste likove, jedni te isti sa identičnom pričom uzimaju izbore i vlast tako da tuča navijača neće toliko uticati na razmišljanja ljudi, razmišljanja koja su godinama ista kao i ljudi koji dobijaju izbore.
A ta priča da se ne može skupa je skroz istrula. Bar meni ne može niko to reći jer mogu navesti milion primjera koji govore suprotno.
pa ne moze ni meni niko reci da neki musliman, Srbin i Hrvat ne mogu zajedno a ljudi do juce zajedno zivili...
neki od mojih najboljih prijatelja nisu muslimani, pa mi nisu nista ni drazi i mrzi od muslimana...
covjek se cjeni po tome kakav je on, a ne koje je boje koze, vjere, nacije, politickog opredjeljenja...

a sto se politickih partija tice, konstantno nacionalne stranke imaju manje glasova...SBiH pala je za 200%, SDA nije vise glavna Bosnjacka i Bosanska stranka, HDZ nije u vlasti u FBiH, SNSD nije na ovim izborima dobio isti broj glasova ko na proslim...
narodu je vise pun kur.ac ovih politicara, i sad se opet nekako mora dobiti njihova naklonost...a jedini nacin je da u drzavi zavlada osjecaj da niko ni skim ne moze...kod jednog dijela to nece proci, dok kod onih drugih to prolazi 100%, a pri tome su oni u vecini...

@Arnelinho
Onda imaš stalešku podjelu, tu je neko gore dobro napomenuo za nepismenost. Prosječan Francuz recimo u godini pročita oko 7 do 8 knjiga , a pitam se koliko naš prosječan čovjek?
Veća/velika cifra se nikad neće postići ako se ne izgradi jako intelektualno gnijezdo, a takvo može biti samo u gradovima. Zato sam ja zagovornik i jedva čekam da dočekam, samo zbog toga, autoputeve kroz BiH. Sve se prevozi preko autoputa pa čak i informacija u nekim oblicima.
po mom misljenju ovo je osnovni preduvjet za rjesavanje ovih problema...
evo uzimam za primjer djecu koja imaju 14-17 godina...
neki dan pricam sa komsijom, koji je sad prvi ili drugi razred srednje...
njegov glavni fazon je taj sto nije nesto naucio, nije procito lektoru i takve stvari...to ga cini velikim u njegovom drustvu...a ubjedjen sam da su sve to "pokupili" od svojih roditelja, jer su i oni manje-vise izbjegavali skolu i lakse je bilo ici raditi fizicke poslove, nego uhvatit se knjige..."odlican primjer djeci"
i jos bi se osvrnuo na skupinu ljudi koji su relativno stariji (20-35) koji su apoliticni, koje kao politika ne interesuje...njima je svejedno ko ce dobiti na izborima...
ta teza se cak u nasoj praksi moze uzeti kao poprilicno tacnom...al je negatina...
a ko je kriv za to sto ovi pobjedjuju...pa dobrim dijelom i ti ljudi...
jedan glas mozda nista ne znaci, al u globalu znaci...jer hiljade ljudi po jedan glas dodje do hiljadu glasova, koji mjenjaju situaciju...
uglavnom hocu reci da smo sami sebi krivi za ovakve stvari, a to politicari strasno dobro koriste...

@Arenlinho i Principatus
A što se tiče ovih ateista, oni umiru u utopijskom pacifizmu, pasivni, bez volje da sudjeluju, jer su osudjeni startati sa najniže pozicije- u BiH bi rekli nekonstitutivne.
To je jedan inherentni problem ateista i liberalnih ljudi. Taj pacifizam i liberalizam im oduzima snagu, da se probiju do vrha. Dok se druge, primitivnije struje, sa svojom inherentnom, arhaicnom agresivnoscu bolje sire.
ovo se moze uzeti kao tacno u nasem primjeru...
jer ljevicarske strane (ciji sam i ja pristalica) su trenutno vrlo slabe i iznutra rasturene da bi se suprotstavile nacionalistima...
a to je takodjer sve smisljeno uradjeno od strane istih, jos prije 20 i vise godina a pripreme su pocele i ranije, da bi se sami oni dugo zadrzali na vlasti, nebitno iz koje politicke opcije dolaze...
jer primjera radi, Haris Silajdzic je otiso od Alije Izedbegovica upravo da ne bi se rasuli ti glasovi, a na kraju je to ispalo vise nego dobro, jer je "100% Hare" dobio veliki broj glasova, dok ljevicari pokusavaju sklopiti sami sebi, al nikako im to ne uspjeva, djelom zbog samih njih i njihove organizacije i zbog stalnih podvala na ovaj ili onaj nacin od strane drugih...
do kad ce ovo trajati ja ne znam, al ono u sto sam ubjedjen je to da narod to nece prekinuti...jer vec ranije u postu sam napiso da obicni gradjani nece izaci na proteste dok ih ne pozovu politicke i vjerske vodje, a to se jos zadugo nece desiti, a i sto bi kad tim "vodjama " ovakvo stanje odgovara...
i nikakvo siromastvo i teski uslovi zivota narod u BiH, odnosno sve narode ne moze istjerati na proteste,
vjerovatno je takav menatlni sklop...

i jos bih se osvrno na rjesenje ovog problema...
tu se najbolje vidi da je politika jedan od najvecih krivaca svega ovoga...
donijeti zakon kao u Engleskoj, bukvalno kopirati, samo prilagoditi odredjene stvari nasim uslovima i problem je rjesen za pola sezone...
al to od rata niko nece ni da pokrene, a kamoli da uradi...
svi se pozivaju na nacionalne interese, a u tome nema nikakvog ugrozavanja Bosnjaka, Srba, Hrvata pa ni ostalih, cak naprotiv doslo bi do pomicanja naprijed naseg drustva...
al nekome jednostvano nije cilj da to uradi, da nase drustvo krene naprijed...
jer muka je upravljati pametnim i obrazovanim ljudima, za razliku od upravljanja usudio bih se reci ogranicenim ljudima, ili blaze receno lako povodljivim...
"Pobjednik nije uvijek dobar kao što ni gubitnik nije uvijek loš. U sportu postoji mnoštvo stvari koje nemaju veze s pobjeđivanjem i gubljenjem." - Pep Guardiola
Meho Kodro
Mes Que Un Club

trxel
Kontakt:

Post Postao/la trxel » 23 jan 2012, 12:28

Recu vam kratko i jasno,ko orkestrira?Narkomani,..
Dajte ljudi kanite se politike i tako tih stvari..Nacionali kljuc,je nekad igrao bitnu ulogu,a danas???Vidite jednu stvar,repka igra,svi smo slozni i niko ne kaze Miske ceto,ili Papac ustaso,ili Pjanke balijo,...Ima bolesnih ljudi,to ne osporavam...Druga stvar,pa pogledajte malo stadione sirom Evrope,eto necemo svijeta...Pa jeste li vidili maskirane navijace Herthe,koji ulaze sa palicama na stadion u jednom Berlinu,svjetskoj metropoli...Vidili ste sukobe u Rimu,eto izostavicemo Siciliju...Sta je problem?Ljudi se identifikuju sa klubovima,plus droga...Srce huligana je Engleska i u novije vrijeme Poljska...Samo sto,e tu ima razlike,vece zemlje izdvoje sredstava i sankcionisu situaciju..To se radi na razne nacine,a glavni je,sto se kod nas ne primjenjuje,dozivotna zabrana ulaska na stadion!!!Medjutim ,u BiH,nije u cilju upravi kluba/ova da izostanu pare od navijaca..Politika je toliko upetljana da uzima sredstva namjenjena fudbalu,i sportu uopste u neke druge svrhe,i to je druga tema,a ovo je jasno ko orkestrira navijacke nerede...
Sir Alex Ferguson´the greatest manager of all time´

Ferguson said: "United can do anything, believe me. They've got that great philosophy and history, they will always do well."

bambina
Kontakt:

Post Postao/la bambina » 27 jan 2012, 18:08

Klošari,delikventi, narkići,grupa huligana,nacionalisti-kratko i jasno!

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 28 jan 2012, 17:59

bambina je napisao/la:Klošari,delikventi, narkići,grupa huligana,nacionalisti-kratko i jasno!
Ovako misli vecina obicnih ljudi. Obicna predrasuda koja je meni razumljiva. Da nisam upoznat sa fenomenom 'fudbalski navijaci' imao bih isto misljenje kao i ti.

Covjek je najgora vrsta zivotinje, zahvaljujuci razvijenijem mozgu spreman uciniti najgnusnije stvari kako bi ostvario svoje ciljeve. Rijetki su oni koji moral i principe stavljaju ispred svoje koristi. Rijetki, vrlo vrlo rijetki,.. Ni sam se ne mogu pohvaliti, iako se svojski trudim uvijek biti pravedan. I Amerika ce uciniti sve da ostanu najjaca drzava svijeta. I Karlos Slim ce sve uciniti da ostane najbogatiji covjek na svijetu. Svako pleme ce se do kraja boriti za sto veci komad zemlje. Svaki pojedinac i svaka grupa ce se boriti da budu najbolji, najjaci, najbogatiji,.. Takva je ljudska priroda.

Navijacki rivalitet postoji od kada i klupski. Igraci se na terenu bore za klub svim dozvoljenim i ponekad nedozvoljenim sredstvima. Kod igraca postoje pravila pa se njihovi naleti agresivnosti cesto mogu kontrolisati. Kod navijaca nema tih pravila. Rivalitet cesto prouzrokuje mrznju, a iz mrznje proizilazi agrsivnost. Rivalitet je pocetni i osnovni motiv za navijacke sukobe.

Kada je 70tih doslo do renesanse navijackih grupa u ITA i ENG doslo je i do velikih navijackih nereda u te dvi zemlje i kasnije u cijeloj Evropi. Zasto!? Ranije je osnovni motiv za sukob bio fudbalski rivalitet, a sada je doslo i do rivaliteta izmedju navijackih grupa. 'Borbena moc' jedne grupe je u samom vrhu prioriteta. Za Ameriku je vazno da ima jaku vojsku, ekonomiju i ugled, za navijacku grupu je vazno da su jaci od protivnika, da najbolje navijaju i da imaju veliki ugled. Sasvim logicno ako se dobro razmisli.

U bivsoj Jugi je bilo dosta nereda prije pojave nacionalizma,.. Navijaci su se tukli radi klupskog i navijackog rivaliteta, radi mrznje prema odredjenim gradovima i regijama,.. Sa pojavom nacionalizma doslo je do jos zescih sukoba. Pored klupske i navijacke mrznje, pored regionalne, dobila se etnicka i vjerska mrznja,.. Sto vise razlicitih povoda za sukob to ce sukob biti zesci i masovniji.

Da se sada vratim na komentar koji sam citirao,.. U navijackim grupama ima svega nabrojanog i jos mnogo toga. Negdje sam procitao da zivis u Zagrebu pa cu ti navesti primjer BBB. U toj grupi zaista ima klosara, delikvenata, narkica, alkosa, nacionalista,.. Ali ima i visoko obrazovanih, poduzetnika, advokata, ljudi koji su uspjesni i uzorni gradjani, porodicni ljudi,.. Jedan Thomas Bauer je fakultetski obrazovan covjek, koliko znam uspjesan u svome poslu. I, zamisli, on podrzava navijacke obracune sa Torcidom ili Armadom. Dakle, nacionalizam mu u tom slucaju nije vodilja. Koji je njegov motiv!? Strast, potreba za adrenalinom, zelja da pripada grupi koja ce biti postavana kao najbolja i najjaca. Postoji mnostvo navijackih huligana koji imaju sve u zivotu, al' svoj zivot i svoje zdravlje rizikuju u navijackim obracunama. Da li ih treba osudjivati zbog toga!? Treba ako prouzrokuju povrede nevinih i prave materijalnu stetu na drustvenim i privatnim objektima. To sto se izmedju sebe povrjedjuju, ko im to moze zabraniti!? Ko moze zabraniti nekom da se bavi ekstremnim sportovima!? I navijacke obracune bez problema mozemo svrstati u ekstremne sportove, posebno Ruse i Poljake koji se lijepo nadju na livadi i dobro pomarisu ne ometajuci nikoga :mrgreen: .

Da se razumijemo, ja nisam u ovoj prici, ali imam za nju razumjevanja.

Ko orkestrira navijacke nerede u BiH?

Navijaci!!

Politika utice indirektno, navijaci prate vijesti, kupe mrznju u sebi, da bi sve to eskaliralo kada na suprotnoj strani ugledaju, klupske, navijacke, etnicke, vjerske i politicke neistomisljenike. Kod nas ima mnogo povoda za nerede, tako da nas ne treba cuditi sto do istih cesto dolazi. Kada se promijeni politika, kada prestane etncika i vjerska indoktrinacija, kada se normalizuje situacija u drzavi,.. prestat ce navijacki obracuni motivisani etnosom, vjerom i politikom. Onda ce nam ostati klupski i navijacki obracuni koji ce biti znatno rijedji i manje fatalni.

Dakle, siguran sam da se navijacki neredi ne desavaju po direktivi iz politickih krugova. Sve i da su politici u interesu navijacki neredi, oni nemaju potrebe slati direktive kada ce do tih nereda svako doci iz nabrojanih razloga. Ne iskljucujem mogucnost da se i to nekada desilo, ali sam siguran da su za nerede u 95% slucajeva odgovorni sami navijaci. Politika je kriva za posljedice, jer su oni stvorili ovakav ambijent.
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

bambina
Kontakt:

Post Postao/la bambina » 28 jan 2012, 18:26

Sve ti na ovo kažem VELIKI POTPIS,odličan post svaka čast ;) ali kad vidiš ekipu na stadionima strukturu ,ponašanje,izgled sve ti je jasno. Zadnji put u Zenici s Portugalom šta sa vidjela sramota !!!!!Ponavljam ljudi to rade s ciljem a tko je kriv osiguranje???? pijane,alkoholizirane,delikvnete s debljim dosijema se pušta i rade cirkus a ovo o nacinalizmu da ne govorim !
....stanje se neće promijenit dok se mi kao -Narod ne promijenimo !

VolimTz
Kontakt:

Post Postao/la VolimTz » 30 jan 2012, 19:08

Valencia je napisao/la: Kod navijaca nema tih pravila.
Vjerovatno si upoznat sa pojmom Mentalita Ultras, on dosta toga objašnjava i uvodi "kodekse" u taj svijet. Samim tim to je jedna vrsta pravila, svugdje ima ljudi koji to kontaju i drže se toga dok pak drugi dio ekipe to ne shvata. Idealna predstava o tome ti je tribina Robijaša danas (ispravite me ako griješim) tom tribinom trenutno upravljaju ljudi sa jakim Ultra Mentalitetom, dakle njima je bitan samo klub, grad i ništa više. A ostatak posta je odličan. ;)
"Brate, danas kad čuješ hardcore znaš da je begovska familija brate, begovska familija, Tvrtka kralja loza brate."

NeToBoLa
Kontakt:

Post Postao/la NeToBoLa » 30 jan 2012, 23:46

Složio bih se sa Valenciom i njegovom konstatacijom. Nema pravila. Može se pričati ovo, ono ali izađi na teren pa ćeš vidjeti ima li ih. Nismo bolesni kao Grci, Poljaci i Srbi ali neće ti ni u nas niko pružiti ruku ili te braniti ako te zatekne na svom teritoriju, skupo ćeš to platiti uprkos tome što si sam ili u mnogo manjoj grupici od protivnika. To je realnost, jeste žalosno ali tako je. Po meni je veći mangup onaj koji kaže, nećemo ga/ih dirati nego ti idioti što izgaze bezveze nekoga. Nisam nikad u životu učestvovao s grupom u gaženju pojedinca, to je dno dna ali ne možeš ti masu zaustaviti. Jednostavno se izmakne to kontroli i zdravo. Gledam da se ne nađem u obrnutoj situaciji i to je to, ko voli- nek izvoli.
Who dares, wins !

Valencia
Kontakt:

Post Postao/la Valencia » 31 jan 2012, 14:28

VolimTz je napisao/la:
Valencia je napisao/la: Kod navijaca nema tih pravila.
Vjerovatno si upoznat sa pojmom Mentalita Ultras, on dosta toga objašnjava i uvodi "kodekse" u taj svijet. Samim tim to je jedna vrsta pravila, svugdje ima ljudi koji to kontaju i drže se toga dok pak drugi dio ekipe to ne shvata. Idealna predstava o tome ti je tribina Robijaša danas (ispravite me ako griješim) tom tribinom trenutno upravljaju ljudi sa jakim Ultra Mentalitetom, dakle njima je bitan samo klub, grad i ništa više. A ostatak posta je odličan. ;)
'Mentalita ultras' je pojam sklon varijacijama i razlicitim tumacenjima. On nije precizan kao omerata ili '10 mafijaski zapovjedi'. Svaka grupa i svaki covjek na drugaciji nacin razumiju 'mentalita ultras'. Jedino sto ih objedinjava je ljubav prema klubu, odanost prema navijackoj grupi i spremnost na 'zrtvovanje' u svakom pogledu. Na koji ce se to nacin ispoljavati zavisi od grupe i svake individue.

Ultras je pojam nastao u Italiji. Nesto mi nisu poznati njihovi kodeksi :mrgreen: . Kodeksi zavise iskljucivo od grupe i pojedinca. Ne postoje tu nikakva striktna pravila.

Mentalita ultra je prije svega nacin zivota, kao recimo hipi pokret.

Evo kako to tumace ova dva autora. Tesko je razumjeti onima koji nisu iz te price.

http://pravda-za-navijace.--- SPAM ---/pos ... 83648.aspx

http://****/arhiva ... 16/1224379

NeToBoLa

Upravo tako. Sve je do grupe i pojedinca.

Sto se mene tice, protiv ravnopravne tuce koja ne ugrozava privatnu i drustvenu imovinu nemam nista. One koji razvaljuju privatnu i drustvenu imovinu trebaju troduplo platiti za svu stetu koji su nacinili. Oni koji ucestvuju u neravnopravnoj tuci zasluzuju prezir od drustva. Oni koji nemilosrdno gaze vec savladanog protivnika zasluzuju jos veci prezir. Oni koji koriste hladno i vatreno oruzje zasluzuju drakonske zatvorske kazne.

Nemam nista protiv bilo kakvog hobija :mrgreen: , samo se zalazem za umjerenost i kodekse :mrgreen: .
Nikad za nista ne krivi druge. Cim si u situaciji da ti sudbina zavisi od drugih, nesto si pogrijesio.

F.G.R. HARMANI
Kontakt:

Post Postao/la F.G.R. HARMANI » 03 feb 2012, 15:40

Sve je do politike. Da se niko ne uvrijedi. Ne proziva ponaosob nikoga, ali mislim da su Banja Luka i Zapadni Mostar najkriticniji.
MENI MOJE, A VAMA VASE

ANTIFA !
Kontakt:

Post Postao/la ANTIFA ! » 16 feb 2012, 12:27

Kako kad , nekada nacionalizam , posebno derbi Velez - Zrinjski ,ali vecinom su neredi radi zelje za dokazivanjem :D
neke navijacke grupe prave nerede radi politike , neke ne i tako u krug :D
MOSTAR U SRCU VELEŽ DO GROBA !

Rosas7
Kontakt:

Post Postao/la Rosas7 » 16 feb 2012, 14:36

F.G.R. HARMANI je napisao/la:Sve je do politike. Da se niko ne uvrijedi. Ne proziva ponaosob nikoga, ali mislim da su Banja Luka i Zapadni Mostar najkriticniji.
ma je li bas,realan si skroz,dva zadnja nereda su se desila tu i onda su oni i najgori je li :lol: :lol:
Volim ZRINJSKI,volim MOSTAR,svaki kamen ovoga grada,nek se zna da u njemu vojska ULTRASA vlada
Prvak BiH- 2004/2005, 2008/2009, 2013/2014
Pobjednik Kupa BiH-2007/2008
http://youtu.be/eg6aEePF5B4

dzonvejn
Kontakt:

Post Postao/la dzonvejn » 16 feb 2012, 17:31

nerede obično prave propaliteti, klošari, normalnom čovjeku kojem je želja napraviti nešto od sebe ne pada na pamet ići negdje i praviti nered ili napadati nekog samo zato jer je iz drugog grada ili druge nacionalosti.
dakle odgovor na pitanje ne postoji, tj. nije ni bitno dok takvih ima jer njima razlog nije uopće potreban.

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 2 gosta.