Književnost

Teme koje nemaju veze sa sportom

Moderatori/ce: insider,rio_Ferdy88

Tribalian
Kontakt:

Re: Književnost

Post Postao/la Tribalian » 17 sep 2011, 00:37

Neke preporuke :)

slika

slika

slika
.... nekad bol, nikad strah, nekad muk.....

Neutral
Kontakt:

Post Postao/la Neutral » 23 sep 2011, 22:03

slika
Danas Kupio, počeo čitati i ne mogu se zaustavit, knjiga me pojede svojom zanimljivošću, King je još jednom pokazao zašto je King i moj omiljeni pisac.

Senaid L.F.C
Kontakt:

Post Postao/la Senaid L.F.C » 28 sep 2011, 20:22

slika

ako je netko ovo citao neki mi napise kakva je knjiga
Web,Heysel,Clattenburg say it Scums who else?
20 golova u ss.ba ligi.
Utakmnica 38.
Liverpool we love you

bavarian_bk
Kontakt:

Post Postao/la bavarian_bk » 30 sep 2011, 11:41

Ma **** knjiga i sam naziv ti to kaže :lol:

Arnelinho
Kontakt:

Post Postao/la Arnelinho » 01 okt 2011, 20:58

slika
Odlična knjiga, evo završio upravo malo prije sa čitanjem iste. :)

Oduševila me je...Iskreno je preporučujem svakom ko voli intrige (o njima čitati naravno :mrgreen: ), historiju i vala filozofiju i psihologiju, jer je puno i o tome napisanog.

Jako dobar kraj priče, iznenadio me je, oduševio iskreno (nije fora reći kakav je :P ).

Inače je djelo koje je napis'o Harris (Robert) priča o Ciceronu kroz usta Tirona, njegovog roba i najboljeg prijatelja.

Ogromno prevrtanja i zapleta i iako sam mislio da će Cicero na kraju umrijeti (biti ubijen) jer tako i jeste (ako se ne varam), pisac priču prekida u nekom drugom vremenu, koje bar mene tjera (evo sad :D ) na razmišljanje.

Nije predebela, tačno 350 stranica , stim da je svaka cca. 20-ta stranica novo poglavlje. :)

A danas sam sebi kupio novu knjigu (radije kupujem nego posudjujem zbog male neodgovornosti i zaboravnosti, pa obično plaćam kazne za kašnjenje koliko košta jedna knjiga :D ) zove se "(engl. naziv knjige je) The Parable of the pipeline", autor Burke Hedges, koliko sam na prvu vidio vodi nas kroz 8 poglavlja (odnosno kako on naziva 8 časova (školskih) do toga kako steći "prvi milion" (para) i kako sebi osigurati budućnost (onog dana kad ostanete bez posla pr., 9 poglavlje je zaključak).

Pošto knjige ne čitam na bosanskom jeziku (a i nisu mi dostupne), evo kako izgleda engl. omot:
slika

Ako se ko odluči da knjigu potraži na Bosanskom jeziku neka proba pod "Financijska sloboda" -Burke Hedges. :)
Do zadnjeg dana života mog samo Saraj'vo!!!

"How do you know what is right and what is wrong? Well you just try to analyse the situation as well as you can." - Arsene Wenger

el-fighter
Kontakt:

Post Postao/la el-fighter » 02 okt 2011, 13:01

Jako volim citati i do sada sam procitao mnogo knjiga. Omiljeni pisac mi je Den Braun, a njegovo djelo "Da Vincijev kod" smatram za najbolje napisanu knjigu ikada. Bilo je tu jos dobrih knjiga, a izdvajam djelo "Tragom mrtve princeze".
Velež do groba života mi moga
Volim majko ja Zenico tebe i Veleža više nego sebe

Ne možeš postati tako brzo iza zadnjeg posta kojeg si postao/la.

neno#4
Kontakt:

Post Postao/la neno#4 » 02 okt 2011, 13:28

el-fighter je napisao/la:Jako volim citati i do sada sam procitao mnogo knjiga. Omiljeni pisac mi je Den Braun, a njegovo djelo "Da Vincijev kod" smatram za najbolje napisanu knjigu ikada. Bilo je tu jos dobrih knjiga, a izdvajam djelo "Tragom mrtve princeze".
Kenize Murad.
Nenad Markovic & Drazen Petrovic

Ostalo je samo ime.....

HOPLIT

Post Postao/la HOPLIT » 02 okt 2011, 13:42

el-fighter je napisao/la:Jako volim citati i do sada sam procitao mnogo knjiga. Omiljeni pisac mi je Den Braun, a njegovo djelo "Da Vincijev kod" smatram za najbolje napisanu knjigu ikada. Bilo je tu jos dobrih knjiga, a izdvajam djelo "Tragom mrtve princeze".
Pročitao sam ovu zadnja njegovo knjigu Izgubljeni simbol i mogu reći da sam se jako razočarao, čini se da polako gubi inspiraciju. Da Vinci Code i Andjeli i Demoni su mu dvije najbolje knjige, ostale ( Ledena prevara, Digitalna tvrdjava i Izgubljeni simbol) nisu u istom rangu.
YNWA!

el-fighter
Kontakt:

Post Postao/la el-fighter » 05 okt 2011, 09:45

HOPLIT je napisao/la:
Pročitao sam ovu zadnja njegovo knjigu Izgubljeni simbol i mogu reći da sam se jako razočarao, čini se da polako gubi inspiraciju. Da Vinci Code i Andjeli i Demoni su mu dvije najbolje knjige, ostale ( Ledena prevara, Digitalna tvrdjava i Izgubljeni simbol) nisu u istom rangu.
Pa dobro, o okusima se ne raspravlja ;) a Da Vincijev kod je jedina knjiga koju sam proocitao u "jednom dahu".
Velež do groba života mi moga
Volim majko ja Zenico tebe i Veleža više nego sebe

Ne možeš postati tako brzo iza zadnjeg posta kojeg si postao/la.

Nimla_RZ
Kontakt:

Post Postao/la Nimla_RZ » 18 okt 2011, 19:39

Ovako, davno sam čitao Zeleno busenje Edhema Mulabdića... Ono, dolazak Austro-Ugarske u BiH pa kako Ahmed ide braniti domovinu... Možel me neko samo podsjetiti šta simboliše zeleno busenje na Ahmedovom mezaru?
Čelik Zenica 1945

Makaveli
Kontakt:

Post Postao/la Makaveli » 18 okt 2011, 19:42

evo ovim malo ozbiljnijim da se obratim...umberto eco,spisi o moralu...dubokoumna rasprava o vaznim pitanjima ...usput ,prilicno zahtjevno stivo

underground
Kontakt:

Post Postao/la underground » 18 okt 2011, 19:48

Makaveli je napisao/la:evo ovim malo ozbiljnijim da se obratim...umberto eco,spisi o moralu...dubokoumna rasprava o vaznim pitanjima ...usput ,prilicno zahtjevno stivo

Super pisac, čitao od njega Ime ruže i Fukoovo klatno i mislim da su fantastične knjige/romani, posebno ovaj prvi
Hvala za prijedlog, podižem prvom prilikom, čim završim s ovom sad knjigom što čitam, u pitanju je Bukowski (Bludni sin) totalno lud pisac :D samo pije i yebe, znači kralj :mrgreen:
UNITED CONVICTS ! ! !

Plavo, ružno, utonulo u bijelo.
Ko je to, sta je to, kaži... kaži... ?!

Senaid L.F.C
Kontakt:

Post Postao/la Senaid L.F.C » 19 okt 2011, 07:51

Nimla_RZ je napisao/la:Ovako, davno sam čitao Zeleno busenje Edhema Mulabdića... Ono, dolazak Austro-Ugarske u BiH pa kako Ahmed ide braniti domovinu... Možel me neko samo podsjetiti šta simboliše zeleno busenje na Ahmedovom mezaru?
meni je to objasnjavala nastavnica iz bosanskog jezika ali bilo je to podavno tako da se ne sjecam ali ako se sjetim javim ti
Web,Heysel,Clattenburg say it Scums who else?
20 golova u ss.ba ligi.
Utakmnica 38.
Liverpool we love you

Makaveli
Kontakt:

Post Postao/la Makaveli » 19 okt 2011, 15:27

underground je napisao/la:
Makaveli je napisao/la:evo ovim malo ozbiljnijim da se obratim...umberto eco,spisi o moralu...dubokoumna rasprava o vaznim pitanjima ...usput ,prilicno zahtjevno stivo

Super pisac, čitao od njega Ime ruže i Fukoovo klatno i mislim da su fantastične knjige/romani, posebno ovaj prvi
Hvala za prijedlog, podižem prvom prilikom, čim završim s ovom sad knjigom što čitam, u pitanju je Bukowski (Bludni sin) totalno lud pisac :D samo pije i yebe, znači kralj :mrgreen:
i drugi put :)
ma bukowski je ludak...ja sam samo procitao "zene"....umorio me malo... :D iako je lako stivo...ono..****,pije ,pise :D a eco...majstor...ja jos nisam nijedan njegov roman probao....slusao sam o njima...pokusao i naci u biblioteci...ali nije bilo tada.....
cim zavrsim hajnrih bela...i kunderu jos jedan roman (oprostajni valcer..super stvar) ...idem na eca..pogotovo sam cuo da je genijalno fukoovo klatno :)

Nimla_RZ
Kontakt:

Post Postao/la Nimla_RZ » 19 okt 2011, 17:07

Znal' ko to u vezi zelenog busenja?
Čelik Zenica 1945

Blue_He4rt
Kontakt:

Post Postao/la Blue_He4rt » 19 okt 2011, 18:06

Procita li tko roman Alberta Kamija "Stranac" ? Molio bih da mi forumas dobre volje napravi nesto poput teza iz II.dijela knjige ;)
Chelsea F.C.

ŠB_Fidelis
Kontakt:

Post Postao/la ŠB_Fidelis » 20 okt 2011, 12:47

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

slika

Neki od osobnih favorita svih vremena.

Davno prosao segment ''klasicnih uradaka'', okruzen time bio u djetinjstvu. Sad je strogo najuzi spektar zanimanja.
...Život za Široki...

raul-zakon
Kontakt:

Post Postao/la raul-zakon » 20 okt 2011, 13:27

Jel' čitao možda neko Proces-Franz Kafka? Ako jest, može li mi ikako objasniti simbol vrata u toj knjizi? :? Treba mi za školu. :D
Ima drugih, ima boljih, ali nebo zna - SAMO TI SI MOJA MALENA ! 4.12.2008 - dan kad je počela čarolija !

Ko kaže da je svijet velik? Ja ga mogu zagrliti s dvije ruke !

* Samo jedan od 18 ljudi vjenča se sa svojom prvom ljubavi.

HALA MADRID !

Rizah
Kontakt:

Post Postao/la Rizah » 20 okt 2011, 13:44

raul-zakon je napisao/la:Jel' čitao možda neko Proces-Franz Kafka? Ako jest, može li mi ikako objasniti simbol vrata u toj knjizi? :? Treba mi za školu. :D
Čitao sam Proces i jako dobra knjiga. Kafka je bio pravnik u privatnom životu tako da mu nije bio problem napisati ovakav roman, jer u njemu je opisivao jedan čitav proces pred sudom. Koliko se sjećam vrata ima više simboličnih tajni kojima nas je Kafka duboko zainteresovao.
Prvo, on je bio jevrej, a svi znamo kako su jevreji nestajali u tom vremenu. Meni je posebno znimljiva njegova pogibija, tj. ubijaju ga ljudi na kraju koji imaju bradu. A svi dobro znam da stari jevreji nose bradu, pa da li je možda ubijen samo zato što nije bio dobar jevrej?
On je umro mlad, nikad nije planirao biti pisac. Njegova djela je objavio je prijatelj i ono što je najzanimljivije, Proces je napisao za jednu noć. Imaš ljudi koji osjećaju svoju smrt, ono što se na starom bosanksom jeziku kaže išaret. Mislim da su vrata upravo taj išaret, on je osjetio svoje putovanje sa ovog svijeta ( a kako je bio jevrej vjerovao je u budući svijet ), tako da su vrata prelazak iz jednog svijeta u drugi svijet. Prem tome, vrata su simbol posljednjih riječi umirućeg čovjek, njegov oproštaj sa nama. Sud je njegov obračun sa Bogom, a ubistvo je put ka Paklu. Sve je to simbolika.
There got to be something for Liverpool big number nine ...

raul-zakon
Kontakt:

Post Postao/la raul-zakon » 20 okt 2011, 13:48

Hvala drug,svaka čast,puno si mi pomog'o !
Ima drugih, ima boljih, ali nebo zna - SAMO TI SI MOJA MALENA ! 4.12.2008 - dan kad je počela čarolija !

Ko kaže da je svijet velik? Ja ga mogu zagrliti s dvije ruke !

* Samo jedan od 18 ljudi vjenča se sa svojom prvom ljubavi.

HALA MADRID !

Odgovori

Natrag na “Diskusije”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 4 gosta.