napisali smo sve prednosti ove formacije, spomenuli igrace itd. mislim da bi bio red navesti i nedostatke._________Begović
Mujdža_Jahić_Spahić_Papac
_____Zahirović_Salihović
Pjanić__Misimović__Lulić
_______Džeko
tacnije, radi se o jednom, a to je miralem pjanic. on je najslabija karika ovog tima. prinudjen je da igra na krilu - poziciji koja mu uopste ne odgovara.
on je klasicni srednji vezni kojeg vuce sredina tako da ga ima svugdje osim na krilu.
sad, to i neije toliki problem jer ne bismo bili jedina ekipa koja igra bez krila. njegov problem je sto previse ´luta´, tj. nemamo nikoga ko bi mu objasnio njegovu stvarnu ulogu, te dodjelio poziciju na kojoj bi pruzio najvise.
istina, odigrao je par dobrih utakmica dok mu je vecina bila losa. losa u smislu da igrac njegovog kvaliteta moze i mora mnogo vise.
mnogo vise kretanja, mnogo vise trke, mnogo vise duela. ovo je ostvarivo jedino tada kada pjanic nabaci 5 kg misica i bude u stanju pretrcati 15 km po utakmici.
uloge su vec podjeljene tako da je desetka rezervisana za misketa, a kreator igre moze biti samo jedan.
pjanic moze postati nas najvazniji igrac pod uslovom da preuzme ulogu allraunder-a koji ce pomagati svugdje istovremeno se ne fiksirajuci niti za jednu, jedinu poziciju. on je taj koji ce pomagati zadnjim veznim i prenositi loptu, on je taj koji ce se kretati od nekih 30-tak m od naseg gola, pa sve do protivnickog kaznenog.
u ovoj formaciji miske mora biti sto blize dzeki, gotovo kao drugi napadac - da igra ulogu koju aguero ima u sitiju.
ako nastavimo igrati u ovoj formaciji, onda miske, pjana i dzeko moraju dobiti zadatak da ´ganjaju´ protivnicke veznjake. nemaj oni sta traziti ispred naseg kaznenog. oni svoje odbrambene zadatke obavljaju na protivnickoj i dijelu nase polovine terena.
sto se tice formacije sa dva napadaca, u obzir dolazi samo 3-5-2 jer nam za klasicnu 4-4-2 nedostaje zadnji vezni rahimine kvalitete. jedino ako bi vranjes zaigrao u nekoj yebenoj formi pa da mujdzu gurnemo na desno, lulu na lijevo krilo, a saluhovica na rahiminu poziciju. ovdje treba napomenuti da salihovic ipak nije toliko jak na toj poziciji. cak sam ubjedjen da je nikada nije igrao. u formaciji sa 2 sestice, salihovic je ona ofanzivnija.
---------------------begovic-------------------
------jahic----------spahic--------papac-----
------------zahirovic-----salihovic-----------
mujdza------------------------------------lulic
---------------------misimovic-----------------
------------ibisevic-------------dzeko----------
sad, ako bi se rahimic zagicao

------------------begovic-------------------
mujdza-----jahic-----spahic--------papac
-------------------rahimic-------------------
lulic-------------misimovic------------sejo
----------ibisevic----------dzeko-----------
par rijeci o problemima i mogucim rjesenjima

mnogi su primjetili da je nas najveci problem nedostatak plana ´b´, tj. sta i kako kada nismo u stanju nametnuti svoj tempo, svoju igru. mislim da smo u prvoj protiv rumuna, te u dvomecu protiv bijelih rusa imali yebeno dobar posjed lopte, ok 65+ procenata. protiv rumuna na njihovom terenu, ali i u dvomecu protiv portugala nismo imali ni 50%. dakle, ljudi su nas ´procitali´, razbili nasu igru u sredini i ostavili nas na bjesomucnim ispucavanjima prema usamljenom dzeki.
rjesenje je u sto vecem broju utakmica. dokaz su dvije najjace reprezentacije - spanija i njemacka, cije kosture cine igraci koji su non-stop zajedno. jbg., okosnicu spanske reprezentacije cine barcini igraci. nazalost, znamo da tako nesto nikada necemo imati. moj prijedlog je da pape s treninga izbaci sva ona bjesomicna trcanja, sve vjezbe, te da svaki dan prva postava igra protiv druge. dakle, najmanje 3 X dnevno dva poluvremena po 15 minuta.
dakle, osnovno zagrijavanje i te kratke utakmice. dalje, mi ne smijemo propustati te prijateljske utakmice pa makar igrali protiv bh premijerligasa.
treba reci da ova safetova postavka igre prolazi protiv slabijih reprezentacija tako da je najpametnije da se protiv jakih vrati cvrstoj i stabilnoj 3-5-2 formaciji(primjer navedoh ovom postu).
da se ja pitam, da sam neki savjetnik, pozvali bi vranjesa, cocalica, ljevakovica, bukvu, mahmutovica, pa mozda i dialibu.
ove igrace sam gledao, a ponajvise mahmutovica. momak je strasan na krilu i nikako mi nije jasno zasto ga trener gura u vrh napada.
mislim da bi ovo bila pravo zayebana klapa: