S obzirom da sam ja svojim osvrtom na utakmicu Sarajevo-Zvijezda 3:2, pokrenuo ovu diskusiju oko ofsajda, iako mi to nije bila namjera, jer sam samo htio reći da je pomoćni sudija bio kriminalan i da su izvještaji sa BHT sporta veoma loši i u većini slučajeva služe da se domaćin prikaže u što boljem svjetlu.
Pomoćni sudija je napravio niz grešaka, ali nije pogriješio kod ofsajda kada je Zvijezda dala gol, iako sam nakon gledanja utakmice na RTV Vogošći to rekao.
Ofsajd je bio, jer je igrač Zvijezde koji je postigao gol, u trenutku udarca na gol drugog igrača Zvijezde bio u ofsajdu, a lopta se odbila iza golmana i on se aktivirao.
Ofsajd je bio zato što je igrač koji je postigao gol, svojom ofsajd pozicijom stekao određenu prednost, iako lopta nije bila njemu upućena.
U situacijama, kada se lopta odbije od prečke, stative ili protivničkog igrača (može biti i golman, a i ne mora), a igrač se prije upućivanja šuta nalazio u ofsajdu i aktivirao se je ofsajd.
Vidim da ovdje mnogi ne poznaju ta pravila i navode primjere Kojaševića i Suljića naspram Guše, a ja ću navesti još jedan primjer gdje se svira ofsajd.
____________________gol linija________________
_________Suljić__________________________
_________________________ Kojašević________
__________________Gušo__________________
Kojašević i Suljić su prošli Gušu i Kojašević dodaje Suljiću i to je ofsajd. Ukoliko je lopta kod Suljića i dodaje je Kojaševiću onda to nije ofsajd.
Bez obzira na sve, pored onakvog pomoćnog sudije, Zvijezda vas jednostavno nije mogla dobiti.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".