Ispratio sam meč Dolgopolov - Tomic, kojeg je Ukrajinac zaista nesretno izgubio. Obojica su nam pružili odličan tenis, niz sjajnih udaraca, ali i mnogo (zaista mnogo, pogotovo od strane Dolgopolova) neforsiranih greški. Nisam gledao prvi i drugi set (bijah na treningu

), al' sam ostatak meča odgledao i bio itekako zadovoljan ponuđenim. Tomić zaista nije bolji od Dolgopolova, otvoreno to govorim, a pobijedio je zahvaljujući greškama protivnika i padu koncentracije. Niko ne spori da je bio mentalno snažniji i duplo koncentrisaniji (ah, pa igra pred domaćom publikom

), no ljepota igre je bila na suprotnoj strani. Ključan je bio treći set i pobjeda
Ponosa Australije u tie-brake-u; tu su vraćena ukupno 3 mini-brejka kada uzmemo obje strane u obzir.

Na kraju, dvije lopte Dolgopolov šalje u mrežu odnosno u out, a Tomić to znalački koristi i, uz dobre prve servise, osvaja navedeni set. Nesreća, teška nesreća.

Kasnije je proračunati Tomić, pritom savršeno kalkulišući i odigravajući na sigurno svaki poen, uhvatio Dolgopolova na krivoj nozi u petom setu (prethodno ga je Ukrajinac pomeo u 4.

) i potrudio se da prođe dalje. Žao mi je Dolga, on je teniser kojeg zaista simpatiziram, slobodno mogu reći da mi je poslije RF-a mi je najdraži. Ovaj meč me je podsjetio na dvoboje Nadal (Dolgopolov) vs Đoković (Tomić). Jednostavno, obojica neodoljivo podsjećaju na Rafu i Novaka.
Međutim, da sve ne bude tako loše,
Tomo ide na megdan Rogeru, tako da mu se smiješi ispadanje u sljedećoj rundi. Bit će zanimljivo gledati publiku, koga li će favorizirati, šta mislite?

Bojim se da bi Fedex, u slučaju da je Dolgo prošao dalje, imao mnogo problema s paklenim udarcima Dolgopolova (još kad ga i servis krene...). Ovako, mislim da će lako izaći na kraj sa naturaliziram Australijancem (inače Tuzlakom). Ovaj možda osvoji jedan set, no teško.
Što se tiče ostalih mečeva, najbitnije je da su Nadal i Federer opet isprašili svoje rivale, te se tako plasirali dalje. Vrijedi izdvojiti i podvig Almagra protiv neprepoznatljivo lošeg Wawrinke. Kada bi upoređivali Stanislasa protiv Baghdatisa i protiv Nicolasa, razlika bi bila dosta velika. Naravno, i Čeh (Berdych) je obavio svoj posao, kao i Del Potro.