Nezadovoljan sam ishodom današnjeg polufinala, jako nezadovoljan. Ovako se nisam nervirao još od polufinala US Opena, kada je Federer izgubio od Novaka Đokovića. Naravno, za to je zaslužan prvenstveno katastrofalni Federer, ali i Nadal koji je vraćao nemoguće danas. Prošlost se još jednom ponavlja, svaki put na još bolniji način. Jednostavno, Roger ne može
izliječiti taj zadobiveni kompleks od Nadala na GS turnirima, nije se u stanju opustiti kao protiv ostalih tenisera i igrati kako on to zna (nisam mogao vjerovati da je svaki od 3 breaka rezultirao rebreakom). Siguran sam da bi, kad bi sredio stvari u glavi pred duel sa Špancem, mog'o igrati mnogo bolje i opuštenije, te praviti duplo manje grešaka negoli sad. Ovakve greške iz forehanda su neoprostive; čiste situacije je upropaštavao (il' je loptica završila u mreži, il' je završila u (dalekom) autu). Iako 6:7, 6:2, 7:6, 6:4 nije loše (barem ne kada govorimo u obimu katastrofe), to je daleko od rezultata koji zadovoljava Švicarčeve (i naše) apetite. Broj neforsiranih grešaka se popeo na 61, a to je previše za nekog ko je
pucao na pobjedu, bez obzira na sve postignute winnere. Njegove greške nastupaju jer Roger želi što prije završiti poen, a protiv Nadala je to nemoguće ako niste savršeni i maksimalno precizni. Tako on, u želji za dobrim udarcem, riskira maksimalno i u većini slučajeva doslovno
popuši (

). To je, valjda, svima jasno. Neko je rekao da je podsjećao i na Ferrera s ovim prebacivanjem mreže (mislim da se radi o drugu @kelneru

), što nije daleko od istine. U strahu od nepreciznog udarca i gubljenja poena, davao je Nadalu poklone i ovaj je to pretvarao u winnere. Također, uočljiv je odražaj umora na Federerovom tijelu - ne može više trčati i vraćati udarce kao nekada (mada, imao je nekoliko sjajnih udaraca u defanzivi). Upravo zbog toga treba raditi na snižavanju grešaka na razuman nivo. Razumljivo s obzirom na godine, ipak ima 30 ljeta.

Ni servis mu danas nije bio ubitačan kao nekad (ok, možda je na početku prvog seta radio kako treba, no kasnije sigurno nije), a to mu je zadavalo muke za vrijeme servis gameova, samim tim i olakšavalo posao protivniku. Još kada dodamo i neuobičajene duple servis greške, šta da kažemo. Mnogo toga danas nije funkcioniralo kod RF-a, a Nadal, koji još uvijek nije igrao kako zna (ubijeđen sam da može i bolje), je to znalački iskoristio. Isprva je forsirao Rogerov backhand, a u trenucima kada nije išlo - brzo je prelazio na forehand stranu, što je, kako smo i sami vidjeli, davalo rezultata Rogerovim greškama. Uglavnom, Španac je zasluženo apsolvirao prvu veliku prepreku, da li je dorastao za drugu - vidjet ćemo. A vjerujem da će u finalu navijati za Murrayja.
Eh, sad je vrijeme da se pozabavim(o) i sutrašnjim susretom Andyja i Novaka. Kao i većina ovdje na forumu, i ja se slažem da je Britanac još uvijek nepoznanica, još nije imao pravi test svoje snage i volje otkako ga je Lendl preuzeo. Nije se mučio u prethodnim rundama, ali nije imao ni bogzna kvalitetne rivale da bi imao potrebu za dodavanje gasa. S druge strane, Srbin je savladao i Davida Ferrera u 3 seta, bez većih problema u većini meča. Bilo je i situacija gdje su vidni bili problemi za No.1, ali ih je uspio odagnati i zasluženo slaviti. Je li i dalje u ritmu, ili i on postepeno pada, vidjet ćemo sutra protiv Murrayja. Ne znam šta da prognoziram, al' imam osjećaj da bismo mogli vidjeti meč od 5 setova i dosta uzbuđenja. Simpatije su mi na strani Škota, bilo bi lijepo da osvoji svoj prvi Grand Slam u karijeri i začepi usta zajedljivim britanskim (i svjetskim) medijima. Mora se naučiti nositi s pritiskom, s tim da će veće breme nositi Nole jer se očekuje još jedno finale s Rafaelom Nadalom.