Prejako!
Moderatori/ce: ribery,Monolog,geronimo,hammers,BoixosNois1899
najavio je guardiola tu formaciju i puno prije, mislim to je vec bilo i vidjeno puno prije, alves je i godinu pa i dvije godine prije vise igrao desnog midlefieldera ili wingera, sto je dakle znacilo da su u odbrani ostajala trojica, i tak osmo dolazili do te 3-4-3, ili 3-5-2 formacije, zavisno od toga koliko messi igrao vise u vezno redu ili napadu, caj je i lijeva strana s abidalom ili adrianom znala biti jako ofanzivna, a pozadi su dakle ostajali dva stopera pojacani sa povucenim sergiomValencia je napisao/la:Romario
Gvardiola je najavio formaciju 3-4-3 prije nego je iko bio povrijedjen. Dakle, promjena formacije nije prouzrokovana spletom otezavajucih okolnosti, vec Gvardiolinim drugacijim taktickim idejama.
Meni je to otpocetka bezveze zazvucalo.
Aj mi ti napisi/nacrtaj kako bi izgledala formacija 3-4-3 sa najboljim igracima koje u ovom trenutku ima Barselona!??
naravno, slazemo se, puno je faktora koji uticu, ja samo kazem da guardiola ni kao covjek koji bira taktike, niti na bilo koji drugi nacin nije krivac za ovaj zaostatak, neke manje krivice vjerovatno ima, neke greske sigurno je pocinio koje mi vidimo a mozda i ne vidimo, al iz svega vidjenog mislim da nije realno proglasiti ga krivcem nekim, osim jedino sto nije prosirio igracki kadarStevieM je napisao/la:@Valencia
Pa zar se ne sjecas da je Barca imala sve vrijeme 3-vs-2 u sredini protiv ManUtd u finalu? Pored toga sto se tehnicki ne mogu ni uporedit, na Barcu su izasli sa varijatnom 4-4-2 formacije (samo sa nesto povucenim Rooneyom) i u startu izgubili. Vidim i oko ove nove formacije neke trivijalne stvari ti nisu legle, meni se stvarno vise ne ponavlja, al je iznenadjujuce puno ti stvari promaklo za jednog fudbaleraPogledaj ovaj klip koji je postavio xaviesta, dobar je primjer - samo bih na allasove opaske dodao da i Fabregas ima slobodnu rolu, obrati paznju na njegovo kretanje. I ako ti nije problem, pokusaj se sjetit te Youngove utakmice, zaista bi volio da pogledam.
@Romario
Da, mnogo faktora utice na utakmicu, formacijska postavka je samo jedan dio. Da se razumijemo, Guardiola je napravio nekoliko i taktickih gresaka, recimo nije najadektvatnije reagovao na Mourinhove izmjene u drugom poluvremenu zadnje utakmice protiv Reala (nije imao viska covjeka u odbrani zadnjih pola sata), mogao je i bolje prilagodit sastav formaciji u nekim utakmicama, ekipa se zna i opustit - recimo utakmicu protiv Betisa niko ne spominje iako je bila ispodprosjecna predstava dobar dio utakmice, al ljudi gledaju samo rezultat. Al treba bit realan pa rec da je tempo zaista izmrcvario igrace Barcelone, Fabregas je krepavo u onom Klasiku kad ga je vadio, Puyol je crko sad protiv Villarreala, Messi se zali na umor ima mjesec dana, zatim nekoliko uvezanih povreda. Pad forme za Barcu se inace desava u ovom periodu i bice zanimljivo kako ce odradit ovu seriju izuzetno nezgodnih utakmica u februaru.
I kako je Pep zamislio ugurati Fabregasa u ovu ekipu!? Siguran sam da nije mislio izbaciti Alevasa, kao ni Cavija i Iniestu. Dakle, zrtva je neko iz napada, Sancez ili Pedro/Vilja. Gvardiola je vjerovatno zamislio Fabregasu dozvoliti potpunu slobodu u igri, koristiti ga u vezi i napadu po potrebi, ovisno o situaciji na terenu i rezultatu. Problem je sto dodatni veznjak nije potreban, a u napadu sigurno ne moze odigrati kvalitetno kao Sancez, Pedro ili Vilja. Zbog toga se desava da je Barsa u vezi podjednako jaka, a u napadu znatno slabija. To je poenta cijele price. Bezveze je potrosen jedan igrac. To se posebno osjeti protiv slabijih protivnika koji se zgusnu na sredini, a po krilu nema ko probiti. To ste morali primjetiti ako gledate Barsu na gostujucim terenima. Nou Kamp je nesto drugo, to je teren maksimalnih dimenzija. Tu se nemoguce zgusnuti u sredini, sto Barsa mora iskoristiti. Problem su travnjaci manjih dimenzija, stadioni poput Mestalje i stadiona Getafea. Kroz sredinu tesko proci, a po krilu nema ko..........................valdez.......................
.......puyol(maskerano).pike..abidal(maskerano)
.........................sergio...............
...alves.................xavi.........iniesta........
....alexis............messsi...........pedro(vilja)
Ne ide to bas tako. Barsa je igrala formaciju 4-3-3 sa izrazito ofanzivnim bekovima. Normalno je da se formacija transformise kada se igra napad i odbrana. Ako bi posmatrali na tvoj nacin, onda se isto tako moze reci da Evra i Rafael u MU igraju vezu ili krilonajavio je guardiola tu formaciju i puno prije, mislim to je vec bilo i vidjeno puno prije, alves je i godinu pa i dvije godine prije vise igrao desnog midlefieldera ili wingera, sto je dakle znacilo da su u odbrani ostajala trojica, i tak osmo dolazili do te 3-4-3, ili 3-5-2 formacije, zavisno od toga koliko messi igrao vise u vezno redu ili napadu, caj je i lijeva strana s abidalom ili adrianom znala biti jako ofanzivna, a pozadi su dakle ostajali dva stopera pojacani sa povucenim sergiom
Malo si se prebrojao druzeRomariooo je napisao/la:ako cemo gledati jos dublje, nase formacije najvise zavise od dva igraca, messija i alvesa. zavisno od toga kako se krece alves u odbrani su tri ili cetiri igraca, a messijeve kretnje i sloboda jos i vise uslovljavaju ono sto vidimo, on nekad igra u sredini, nekad po krilu, nekad u sredini napada, zavisno kud on ode postave se i drugi igraci i onda mozemo govoriti i o 3-4-4, 4-3-3, 4-4-3,4-5-1,3-5-2, sve ove formacije ponekad vidimo na terenu, i sve djeluju dobro dok se igra maksimalno ozbiljno
sta mislis stevieM, onako da gledamo malo i unaprijed, dal su recimo Bale i Neymar najbolja dva moguca pojacanja koja bi barca mogla dovesti na ljeto, uz naravno tiaga silvu, ili recemo vidis li neke druge igrace koji bi mogli jos i vise unaprijediti igru
sastav totalno iznenadjujuci, nadamo se dovoljno dobar za 1 1, 2 2 ilineku pobjeduDesimaL je napisao/la:Pinto; Piqué, Puyol, Abidal; Mascherano, Sergio, Thiago, Cesc; Messi, Alexis i Cuenca
Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.