Da, ali ipak je tesko porediti švicarsku ligu sa Bundesligom (po kvaliteti, organizaciji , uslovima za treniranje...). Recimo iz generacije u21 Njemačke koja je osvojila Ep dobili smo Neuera,Boatenga, Hummelsa, Khediru,Howedesa, Ozila, Aoga, Beck, Schmletzera...amerosm je napisao/la:Nisam gledao utakmicu pa teako ne mogu reci koje bolje izgledao na terenu i imao kontrolu nad utakmicom - mada i to nije tesko predpostaviti. Inace Elf na ovom prvenstvu ima fenomenalnu odbranu, ali napad je katastrofalan i nije u stanju da realizuje odlicne prilike.FRANK RIBERY je napisao/la:U -17 reprezentacija Njemačke plasirala se u finale EP pobjedom nad Poljskom od 1:0.Njemačka u četiri susreta nije primila nijedan gola pa i ovaj podatak dovoljno govori koliko su ispred ostalih reprezentacija.Pobjednički gol dao je Goretzka.**** Ozila, Khediru, Podolskog kad ih se 10 novih rodi.
U finalu ce igrati protiv Holandije i mislim da su u ovoj utakmici apsolutni favoriti i nadam se da ce im se osvetiti za poraz iz prosle godine.
Sto se tice ovog boldiranog dijela mislim da ne treba trcati pred rudu, jer rijetko koji ce igrac uspjeti na visikom nivou. Sjetimo se samo Svicarske iz 2009.godine kada su uzeli SP do 17 godina i jedino Xhaka je napravio koliko toliko uspjesnu karijeru - a ostali igraju u nizerazrednim klubovima. Ovim zelim reci da je trnovit put do toga da skinu danasnju i buducu okosnicu repke sa trona.
Istina da neke generacije ne isplivaju na površinu, ali mladi igrači u Bundesligi dobivajuu šansu mnogo prije nego u nekoj drugoj ligi.KAd je otišla sjajna generacija sa Mateusom, Effenbergom, Schoolom mnogi su mislili da će Njemački nogomet dozivjeti krah no to se nije dogodilo.Pogledaj samo šta se novih mladih igrača pojavilo u zadnje 2-3 godine u Bundesligi.Biće ih sve više u godinama koje slijede jer se recept pokazao dobrim.NAravno da iz ove generacije neće uspjeti svi, ali igrači poput Benkarita, Meyera, Dittgena, Dudziaka će sigurno isplivati svojim talentom jer se nalaze u klubovima koji svojoj djeci daju šansu u 18 -19 godini (Schalke i BVB).
Što se tiče realizacije na ovom Ep-u ona je slaba sobzirom na broj prilika u utakmicama.Prije prvenstva ja sam izrazio čuđenje zasto neki od najboljih strijelaca omladinske lige nisu pozvani i bio sam u pravu (bez obzira na mozda drugačiju viziju selektora).
U utakmici protiv Poljske imali su 14 suteva (6 u okvir) i 7 kornera.Poljaci nisu imali nijedan sut u okvir gola ( 6 suteva pored gola) te tek 3 kornera.
U utakmici sa Gruzijom omjer suteva je bio 13-5, portiv Islanda 17-4 , a u meču sa Francuskom su se malo popravili 15-7 (3:0) . Odbrana im je stvarno dobra predvođena Suleom iz Hoffenheima i Sarrom iz BAyera.Dudziak je sa pozicije zadnjeg veznog prebacen na lijevi bek, a Itter je desni bek iako je u početku igrao više u sredini ,a Akpoguma na beku.