Večeras jako dobra partija Njemačke. Mislim jasno je da je puno kvalitetnija njemačka repka od Grčke, ali i Rusi su kvalitetniji kada gledaš pa su izgubili.
Elf je od početka krenuo hrabro, ofanzivno, s velikim pritiskom, a jedino što se moglo prigovorit što bolje nisu šanse već i prije iskorištene. Lahm ga je zabio i pokazao još jednom svoju klasu. Lahm u nekim utakmicama nije bio toliko zapažen, ali većinom svoj posao dobro odrađuje i sviđa mi se što je danas stalno bio aktivan, stalno prema naprijed pokušavao, vršio je taj pritisak jer je stalno pokušavao da probije grčku odbranu. To mu je onda na kraju prvog dijela i pošlo za rukom ili ti nogom, pa je zabio odličan gol.
Vrlo bitno je i to što ekipu nije pokosilo izjednačenje Grka, nego se krenulo opet hrabro naprijed da se opet što prije zabije pogodak i onda je uslijedila ta fantastična i fenomenalna golčina Khedire. Khedira mi se nekako čini kao pravi vođa ovog tima, on pokazuje prezentnost na terenu, povlači loptu, danas zabije bitan pogodak, prilazi kad je kakva frka, nekad da smiri, nekad da malo zaprijeti, da pokaže malo mangupluka i da protivniku pokaže koje gazda. Schweinsteiger je često bio taj koji je predvodio tim, ali sada se Khedira nekako više ističe i nekako je on meni za sad najbolji igrač Njemačke na ovom turniru. Naravno da su tu odmah i Hummels, Lahm, pa Ozil večeras konačno pokazao svoju klasu, jer on je taj graditelj igre i čak vjerovatno i najkvalitetniji igrač ovog tima (iako je više kvalitetni igrača na istom nivou). Boateng je večeras mogao biti i bolji. Reus je zabio efektan gol i bio dobar, Schurlle solidan, ali on se puno ispucava, to mi se malo ne sviđa. On mora malo više loptu dodavat, biti efektivniji.
Klose ga je konačno zabio, to je jako bitno, da i on proradi. Inače je Miro odigrao dobru utakmicu u kojoj se mnogo trudio, radio, trčao i na kraju je stigao gol kao nagrada.
Lijepo svakako što je Goetze dobio priliku. 17 igrača je tako do sada igralo i mnogi su od tih igrača dobili dovoljno vremena da se iskažu. Niko od tih igrača nije podbacio. Od igrača koji su nastupili najmanje je vremena provodio Kroos koji je imao samo te kratke nastupe.
Osjeti se velika širina u kadru, na skoro sve fudbalere može Loew ozbiljno računat, a svaki puta sa svakim igračem i promjenom u timu pogodi.
Po meni je jedna posebna krampa na terenu večeras bio sudija Damir Skomina, ali sudijskim diletantima nigdje kraja na ovom EURO-u. Kao prvo lik sporo reaguje na samom početku kod grubih startova Grka, neke čak nije ni vidio, pa onda na kraju stavi šlag na tortu dosudivši penal koji je smiješniji vic nego neki vic o Muji i Hasi.
Njemačka reprezentacija je tako postavila večeras i rekord od 15 uzastopni pobjeda u utakmicama takmičarskog karaktera i to je sada svjetski rekord. FENOMENALNO.
Njemačka definitivno ima najširi kadar na prvenstvu, ali ipak ko god bude bio protivnik u polufinalu, bit će gusto. Protiv Engleza je tradicija na strani Elfa, protiv Italije nije (protiv njih pobjede koje su ostvarivane su one u prijateljskim utakmicama, na velikim takmičenjima remiji i porazi, jedan taj remi bio bolan za Talijane u grupi na Euro 1996. god jer su izletili u grupnoj fazi). Ta tradicija u određenom postotku može igrat ulogu, ali je činjenica da je teško tu izabrat protivnika, jer i Englezi ne igraju ko prije i možda su zato jedna od opasniji selekcija. Talijani opet igraju sad ofanzivnije nego prije, tako da bi kako god bilo protiv oba protivnika bilo veliko nadmudrivanje na terenu.
A za sad treba uživat u ovoj velikoj i lijepoj pobjedi večeras, a polufinalu se svakako radujemo

Abteilung Attacke...
FC Bayern - Champions of Europe - 6X Champions league
Željo, FC Bayern
BiH, Deutschland