Paradoksalna je činjenica da je ovaj forum oduvijek fercerao po nekom specifičnom sistemu. Uvijek se kroz nazovi diskusije osporava jedan igrač, a uzdiže drugi sve to 100x ponovljenim frazama, argumentima i postovima.
Koliko je to forumašima ušlo u glavu često su se i normalne diskusije i kritike uzimale kao blaćenje i vrijeđanje, jer je jednostavno to raji ušlo u glavu, pa se na svaki post, bio on normalan ili ne, konstruktivan ili ne, odgovara istim, već unaprijed poznatim "tonom", nekad ironijom i sarkazmom (to često upali

) nekad direktnim vrijeđanjem i provociranjem, a nekad i prozivanjem, sve u zavisnosti od situacije.
Ovaj je put tema Roger Federer, a ustvari kad nije ?! Otkad sam aktivnije počeo pisati na ovom forumu (ovaj nick je koristilo više osoba) oduvijek je bilo osporavanja njegovih rezultata, tezama poput "slaba konkurencija je glavni razlog njegove dominacije, Nadal ga je pobijeđivao na svim podlogama te je zato bolji igrač, Roger bi osvojio 5 GS titula da je vršnjak Nadala i Novaka" itd (Raja očigledno zaboravila da je Rafa #2 postao 2006, a Novak u TOP 10 ušao 2007 i da je u tom periodu Roger osvojio 7 GS-ova). No dobro, sve bi to nekako bilo udure da to govore osobe koje su istinski zaljubljenici u ovu igru i koji na tenis gledaju kao, prije svega zaljubljenici u taj sport, pa tek onda kao navijači ili da su to osobe koje poznaju ovu igru, koji su upoznati sa historijom tenisa, jer je ona ogledalo svakog sporta, osobe koje znaju kako se tumače i posmatraju rezultati svakog igrača i određuje njihovo mjesto u teniskoj historiji ili jednostavno da su to obični teniski simpatizeri, zaljubljenici ili kako se to voli reči stručnjaci.
To je sve što je potrebno da bi se krajnje objektivno i realno govorilo o ovoj igri i igračima kao nosiocima iste.
Ne, sve to govore navijači drugih igrača i to baš navijači, jer njihova zaluđenost njihovim idolom je takva da se vjerujem i njima samim povrača kada kliknu na ikonicu "Pošalji" i pročitaju svoj post i gluposti napisane u njemu. Zbog čega sve to ? - Neki vjerovatno lakše funkcionišu kada blate tuđe, jer im je namjera na indirektan način uzdizati svoje ili im je to jednostavno izgovor za loše rezultate njihovog pulena ?! Obje varijante su moguče i često upotrebljive, to je uostalom i odlika ovog foruma. Uvijek je važno omaložavati nekog tenisera, to je vrhunac teniske stručnosti večine forumaša, jer pobogu ne znaju drugačije, a željeli bi se na neki način isticati, ma kakav god on bio.
Sve to rade osobe koje su upućene u tenis ko ja u heklanje, likovi koji misle da je tenis nastao pojavom njihovog igrača, a koji ne znaju recimo vrednovati i poštovati igrače iz drugih vremenskih era, jer je pobogu tenis toliko uznapredovao da se "kvalitet" istog ogleda u podcjenjivanju igračkih kvaliteta i rezultata jednog Lavera, Borga ili Samprasa. Svi se busaju u prsama pričom da je Rafa jedan od najboljih ikada, a nisu pogledali nijedan meč prethodno spomenutih tenisera koji su postavli standarde kako u igračkom, tako i u rezultatskom poimanju ovog sporta. Pardon, jesu, pogledali su highlightse na Youtubeu i donose zaključke na osnovu toga. Znalački, nema šta.
- Šta i kako odgovoriti na takve nebuloze ?! Ne znam, nisam dovoljno pametan da kažem, iako sam prvom dijelu posta napisao potencijalne odgovore, najbolje je to okrenuti na ironiju i sarkazam, nekako je najlakše. Brzo, kratko a učinkovito. 3 u 1 - full kombinacija.
Razlog zbog kojeg sam privremeno napustio ovaj forum je upravo leglo takvih forumaša, čije mi se postove gadi i citirati. Pa prelistajte posljednje stranice ove teme i uporedite sa diskusijama vođenim na AO-u ove godine i primijetićete ogromnu razliku. Postova Magičnog, Valencie, Monologa, Virtu4lnog, Kuke, retra ili nema nikako, ili su se pogubili usljed ovolikog broja besmislenih postova prepunih raznih smajlija i sličnih gluposti.
Čemu sve to ?! Zar nije bolje napisati neku analizu, prognozu i neki smislen i konsntruktivan post, a ne pozetati istu priču koja je davno apsolvirana i zapečaćena u prethodnim stranicama ove i drugih tema sa ovog pdf-a.
Kad jednom shvatite da tenis nije nastao 2008 ili 2011, već mnogo ranije, kada shvatite da Rogerovo mjesto kao GOATA nije ugroženo zbog negativnog H2H sa Nadalom, već u najgorem slučaju zbog određenih ATG igrača iz prethodnih teniskih era i konačno kada naučite kako se vrednuju i posmatraju rezultati, dostignuća i kvaliteti određenih igrača i određuje njihovo mjesto u samoj teniskoj historiji, onda svratite da prodiskutujemo o tome u duhu mira i tolerancije.

Dotad, bukvar u ruke i čitati, jer nekad će vam biti smiješno kada vidite kakve ste gluposti znali pisati, a osporavanje Rogerovih rezultata zbog konkurencije je jedna od najviše ponovljenih nebuloza napisanih ovdje i vrijeme je da se tome stane u kraj.
Ipak je za malo kompleksniju diskusiju o tenisu potrebno biti potkovan znanjem, a ne staviti ružićaste naočale na oči i praviti se stručnjak. Ne ide to tako.

"I think for me the most talented of all times was Rios. But unfortunately he doesn't want to continue his tennis career, because when it's too easy for you, then it's boring. For me, tennis is not so easy" - Marat Safin
Profesionalnitenis.com