A šta je u stvari tačna definicija navijača? Prvo to da riješimo.
Konkretno, Sarajevo intenzivno pratim dobrih 15 godina i više, jednostavno način života. Kao dječak išao sa ocem, kasnije sam bio na sjeveru Koševa, trošio grlo i dlanove, a sad fino gledam sa zapada, jer mnogo više uživam gledajući fudbal na miru sa zapadne tribine, nego najvijajući na sjeveru.
Da povučem jednu paralelu sa te strane.
Recimo dok sam na tribini, u kopu, od silnog navijanja, nemaš ti vremena ni da se nerviraš, ni da gledaš tekmu kako treba, ništa. Skači, urlaj, udaraj dlanovima. Ovako, sad kad gledam utakmice, mnogo više se nerviram, psujem, bliži sam samoj utakmici, više dajem sebe psihički itd...
Jesam li zbog toga veći navijač ili onaj što pola tekme ne gleda? Jesam li uopće navijač, kad samo gledam utakmicu i nerviram se ili simpatizer?
Ovo pitam, jer sve isto, prolazim sa Juventusom, koji pratim isto toliko godina, pa makar i na TV-u. Gledam, nerviram se, uživam, tugujem, jer volim taj klub zato što je poseban po mnogim stvarima i na taj način sam se identifikovao.
Navijačka identifikacija ne mora čak ni imati veze sa samim sportom i fudbalom, nego to mogu biti neki ostali faktori i ideali i o čemu onda govorimo???
@Portillo vjerovatno zna o Realu više, jer vidim da je veliki navijač, nego pola vas o vašim lokalnim klubovima, a koji ga kritikujete i kako može neko reći da nije navijač, čovjeku koji živi za tak klub na taj način?
Momak prati Real, sve zna, postalo mu svakodnevnica... Naprotiv, meni je to fascinantno i veća je ljubav za mene tako intenzivno pratiti klub, znati historiju, nego nešto po tribini raditi, što i nema baš veze sa samim klubom.
Strani klubovi imaju više navijača van svojih zemalja, jer je to normalno. Identifikuješ se iz ovoga ili onoga razloga. Vjerovatno da imamo bolju ligu, klubove, ne bih imao razloga da podržavam neki strani klub, ali šta ćeš ti u ovom čemeru očekivat?
Takve stvari, jednostavno, ne poznaju granice.... identifikujes se zbog boje, zbog slave, zbog ovoga, onoga...
Isto tako, tom logikom, oni koji nemaju lokalne klubove, ne trebaju ni pratiti fudbal, jel?. Kako neko može za Želju navijat iz Krajine, za Čelik, za Sarajevo? Prema toj logici, ne može, jel?
Druga je stvar što si ti u prednosti, kad aktivno možes dati doprinos, nešto o čemu Monolog govori, ali to je već nešto što ne možeš birat i uslovljen si rođenjem, što opet ne može umanjiti tvoj entuzijazam. Ipak, postoje udruženja navijača, nešto što pola naših klubova nema ili nije imalo i ako sam ja npr. u udruženju navijača Juventusa, zvanično priznatog od Juventusa, kojeg Čelik ili neki drugi tim recimo nema i plaćam članarinu, šta sam ja koji plaćam članarinu, a ovaj ne plaća?
Ne razumijem, kako neko može osporavati nekome tu "ulogu" na način da ga uslovljava odlascima na utakmicu ili nečim drugim i umanjivati taj neki osjecaj povezanosti?