Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Lyon,Real....

Aktuelna dešavanja na domaćoj i međunarodnoj sportskoj sceni.

Moderatori/ce: ribery,insider,rio_Ferdy88

Federer
Kontakt:

Re: Smatrate li normalnim da neko navija za Barcu, Lyon,Real

Post Postao/la Federer » 09 jul 2012, 18:12

:roll:

A šta je u stvari tačna definicija navijača? Prvo to da riješimo.

Konkretno, Sarajevo intenzivno pratim dobrih 15 godina i više, jednostavno način života. Kao dječak išao sa ocem, kasnije sam bio na sjeveru Koševa, trošio grlo i dlanove, a sad fino gledam sa zapada, jer mnogo više uživam gledajući fudbal na miru sa zapadne tribine, nego najvijajući na sjeveru.

Da povučem jednu paralelu sa te strane.

Recimo dok sam na tribini, u kopu, od silnog navijanja, nemaš ti vremena ni da se nerviraš, ni da gledaš tekmu kako treba, ništa. Skači, urlaj, udaraj dlanovima. Ovako, sad kad gledam utakmice, mnogo više se nerviram, psujem, bliži sam samoj utakmici, više dajem sebe psihički itd...

Jesam li zbog toga veći navijač ili onaj što pola tekme ne gleda? Jesam li uopće navijač, kad samo gledam utakmicu i nerviram se ili simpatizer?

Ovo pitam, jer sve isto, prolazim sa Juventusom, koji pratim isto toliko godina, pa makar i na TV-u. Gledam, nerviram se, uživam, tugujem, jer volim taj klub zato što je poseban po mnogim stvarima i na taj način sam se identifikovao.

Navijačka identifikacija ne mora čak ni imati veze sa samim sportom i fudbalom, nego to mogu biti neki ostali faktori i ideali i o čemu onda govorimo???

@Portillo vjerovatno zna o Realu više, jer vidim da je veliki navijač, nego pola vas o vašim lokalnim klubovima, a koji ga kritikujete i kako može neko reći da nije navijač, čovjeku koji živi za tak klub na taj način?

Momak prati Real, sve zna, postalo mu svakodnevnica... Naprotiv, meni je to fascinantno i veća je ljubav za mene tako intenzivno pratiti klub, znati historiju, nego nešto po tribini raditi, što i nema baš veze sa samim klubom.

Strani klubovi imaju više navijača van svojih zemalja, jer je to normalno. Identifikuješ se iz ovoga ili onoga razloga. Vjerovatno da imamo bolju ligu, klubove, ne bih imao razloga da podržavam neki strani klub, ali šta ćeš ti u ovom čemeru očekivat?

Takve stvari, jednostavno, ne poznaju granice.... identifikujes se zbog boje, zbog slave, zbog ovoga, onoga...

Isto tako, tom logikom, oni koji nemaju lokalne klubove, ne trebaju ni pratiti fudbal, jel?. Kako neko može za Želju navijat iz Krajine, za Čelik, za Sarajevo? Prema toj logici, ne može, jel? :roll:

Druga je stvar što si ti u prednosti, kad aktivno možes dati doprinos, nešto o čemu Monolog govori, ali to je već nešto što ne možeš birat i uslovljen si rođenjem, što opet ne može umanjiti tvoj entuzijazam. Ipak, postoje udruženja navijača, nešto što pola naših klubova nema ili nije imalo i ako sam ja npr. u udruženju navijača Juventusa, zvanično priznatog od Juventusa, kojeg Čelik ili neki drugi tim recimo nema i plaćam članarinu, šta sam ja koji plaćam članarinu, a ovaj ne plaća?

Ne razumijem, kako neko može osporavati nekome tu "ulogu" na način da ga uslovljava odlascima na utakmicu ili nečim drugim i umanjivati taj neki osjecaj povezanosti?
30 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
ALESSANDRO DEL PIERO #10

Vivo Per Lei - Juventus
AHHHHHHHH come gioca DEL PIERO!!!

D10S
Kontakt:

Post Postao/la D10S » 09 jul 2012, 18:17

Monolog@ E to je vec retoricko razmisljanje. Otkud ti znas da ja ne bi recimo isto postupao da je Real i slicnoj situaciji da zivim tamo? Dalje, ako je tako, onda mozemo doci do zakljucka da nijedan navijac Reala na svijetu, bez obzira nalazio se on u Sarajevu, u Bogoti, Madridu ne moze voljeti Madrid kao Celik samo iz razloga koje si ti tu nabrojao? Ja razmisljam o tome na nacin kakve su ti emocije, kako ih ispoljavas prema klubu. Ako ja nisam u mogucnosti na takav nacin pomoci Madridu kako onda da dodjem na nivo takve ljubavi? Mozda osnivanjem "penje", odnosno fan kluba Reala na Balkanu? Realu nije potreban takav nacin ljubavi. Ucinio sam dovoljno "zrtve" za Real da bi ti tu nekog navijaca Celika mogao nazvati vecim madridistom od mene.
"Izabrao sam Real Madrid ispred Barcelone zato sto sam ja pobjednik, a ne gubitnik" - Alfredo Di Stefano

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 09 jul 2012, 18:22

po mom nekom viđenju, navijač je osoba koja ide na preko 75% domaćih utakmica i što više može gostujućih. i tu mi nije bitna tribina na koju ide. redovno dolazi, plača kartu i živi uz klub.

naravno da svako ima pravo da gleda i prati nogomet, ma odakle bio. samo što ja ne mogu prihvatiti da je neko navijač ma koliko je on pasioniran klubom, ako nije tu. zato takve osobe vidim više kao simpatizere.
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

Emir ZENICA
Kontakt:

Post Postao/la Emir ZENICA » 09 jul 2012, 18:24

E problem je sto ti ne zivis u Madridu ;)
Volim te Celik ! ! !

"Njega vole samo njegovi navijaci. Ostalima nije ni simpatican, naprotiv mrze ga i to najvise zahvaljujuci bas onima koji ga vole!"

Federer
Kontakt:

Post Postao/la Federer » 09 jul 2012, 18:29

D10S je napisao/la:Monolog@ E to je vec retoricko razmisljanje. Otkud ti znas da ja ne bi recimo isto postupao da je Real i slicnoj situaciji da zivim tamo? Dalje, ako je tako, onda mozemo doci do zakljucka da nijedan navijac Reala na svijetu, bez obzira nalazio se on u Sarajevu, u Bogoti, Madridu ne moze voljeti Madrid kao Celik samo iz razloga koje si ti tu nabrojao? Ja razmisljam o tome na nacin kakve su ti emocije, kako ih ispoljavas prema klubu. Ako ja nisam u mogucnosti na takav nacin pomoci Madridu kako onda da dodjem na nivo takve ljubavi? Mozda osnivanjem "penje", odnosno fan kluba Reala na Balkanu? Realu nije potreban takav nacin ljubavi. Ucinio sam dovoljno "zrtve" za Real da bi ti tu nekog navijaca Celika mogao nazvati vecim madridistom od mene.
Upravo tako. To je stvar emocija i njihovog tumačenja.

Za nekoga je veća emocija i ljubav, ispoljavati se na tribini navijanjem recimo, za mene je opet mnogo jače biti vezan sa samim klubom i identifikovati se na taj način, tako da čak i emotivno doživljavaš pobjede i poraze.

Jbo navijanje, ako ti ne osjecas nista osim toga i ako ti je sve to što daješ klubu, a ovaj ovamo zna i suzu pustiti recimo, jer voli klub.. Ko je tu veći navijač?

Za mene je navijač, onaj koji zivi sve pobjede i poraze kluba, ma gdje bio.

Oko toga se ne može diskutovat, tj. to se ne može osporavati.

Ja bih ipak zaključio ovu diskusiju jednim afirmativnim navijačkim stavom, sa kojim ćete se složit. :mrgreen:

Samo je ljubav prema klubu vječna i nepromjenjiva u životu i ne može se ni sa čim poredit. Imaš ti curu, voliš je i obrnuto, ali prođe i sve tako, ali ljubav prema klubu uvijek ostaje, intenzivna je i kad je teško i kad je lijepo, ničim uslovljena i to se ne mijenja.

Živio fudbal. :mrgreen:
30 SCUDETTI VINTI SUL CAMPO
ALESSANDRO DEL PIERO #10

Vivo Per Lei - Juventus
AHHHHHHHH come gioca DEL PIERO!!!

D10S
Kontakt:

Post Postao/la D10S » 09 jul 2012, 18:41

Bravo, slazem se. Ako ti stvarno iskreno volis klub, bez obzira bio u Caracasu, Madridu, Tripoliju, ti si navijac, osjecas isto ono sto osjecaju oni ljudi koji se nalaze na tribinama.

I ima i ona "cini se da je laske promijeniti zenu, nego klub za koji navijas" :D
Emir ZENICA je napisao/la:E problem je sto ti ne zivis u Madridu ;)
E onda iduci tom zadrtom logikom, Real na cijelom svijetu kada sagledamo sve ima odprilike osamdesetak hiljada navijaca. Dakle samo oni koji stanuju na adresi "Concha Espina", pored stadiona. I to nije slucaj samo sa Realom nego i svakim drugim klubom. Vi tu rijec "navijac" shvatate previse bukvalno, ona je puno vise od obicnog navijanja. Zar nije moja clanska karta Reala (clan sam kluba pod brojem 85 532) dovoljan argument za to? Zar nije moje znanje o klubu dovoljan argument za to? Ispade ovo hvalisanje, ali tako je.

Sumnjam da sam pomjerio sa mrtve tacke ove sto misle da navijac kluba ne moze biti iz grada iz kojeg je, ali drago mi je da smo razmijenili misljenja. Bilo je grubih rijeci, ali eto, Balkan je :D
I Emire. Nestalo mi je struje 2005 kada su igrali Madrid i Juventus, bio sam vidno iznerviran. To je nesto najgore sto mozes pozeliti jednom navijacu :lol: :lol:
"Izabrao sam Real Madrid ispred Barcelone zato sto sam ja pobjednik, a ne gubitnik" - Alfredo Di Stefano

Emir ZENICA
Kontakt:

Post Postao/la Emir ZENICA » 09 jul 2012, 18:55

Zar je bitno koliko klub ima navijaca ? Meni nista ne predstavlja sto si ti clan kluba,i ja sam pa jesil ti bolji od mene ? Nisi.Ti nikad neces biti upravu,mozda u drugim zemljama ali ovdje neces.Kao sto kazes ovo je Balkan.I da ne znam da li sam ja ikoga uvrijedio,ali ti sigurno jesi.Kako,ne bitno skontat ces i sam,da o tome vise ne pisemo.A sto se struje tice,nadam se da ce opet nestati :mrgreen: :mrgreen:
Volim te Celik ! ! !

"Njega vole samo njegovi navijaci. Ostalima nije ni simpatican, naprotiv mrze ga i to najvise zahvaljujuci bas onima koji ga vole!"

mandraX
Kontakt:

Post Postao/la mandraX » 09 jul 2012, 19:08

Emir ZENICA je napisao/la:E da ti hoce nestati struje kad bude el clasico :lol:
Ovo je najjača na zadnjih par stranica. :lol: :mrgreen:

Inače, bravo @Monolog, objasnio momak, po ko zna koji put.

messilla
Kontakt:

Post Postao/la messilla » 09 jul 2012, 20:49

Ne bih da ulazim u neku raspravu (a i nemam vremena) :D.
Samo bih da se složim sa D10S-ovim razmišljanjima na temu : "Da li se može voljeti i podržavati strani klub?"
O ovome navijač/simpatizer ne bih, jer svako ima različito mišljenje na ovom forumu. :lol: :D

Support your local club ?

Jašta :lol: , nemam pametnija posla nego da se nerviram i idem na utakmice NK Ilijaša ili ,recimo, NK Gubera, koji su odavno na dnu.
Inače, ovim (support...) se najčešće vode navijači premier ligaških klubova, što je veoma zanimljivo.

Šta ja znam, eto , mogu reči da sam navijač Sarajeva (jer odem ponekad na tekmu Sarajeva), ali više volim Barcelonu. :roll:
Now the old king is dead! Long live the king!

2nd#Tripl3t

London! Paris! Rome! London! Berlin!
1992 2006 2009 2011 2015

legenda reala
Kontakt:

Post Postao/la legenda reala » 09 jul 2012, 21:54

Joj ma kaki oni navijači idu na utakmicu a ne znaju ni skim igraju :mrgreen: :mrgreen:

Emire šta ću ja za ovo navijanje, ne mogu biti navijač Želja, Sarajeva,Čelika, Reala :roll: :roll: pa za kog ja da navijam jbt :x :x
Španski bijeli vuk, neprevaziđeni El Matador. Anđeo Madrida. Šef lob udaraca. Njegovo istinsko kraljevsko visočanstvo. Raul Gonzalez Blanco.

Pasha
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Pasha » 09 jul 2012, 22:03

pa imaš Goražde.

sjećam se ekipe Radničkog iz Goražda u onoj sezoni kad je Čelik igrao u 3. ligi Yu. glavni konkurent Čeliku su bili. u Zenici bilo 0:0 i izvodili se famozni penali(stariji znaju o čemu pričam). doduše, jeste da je Čelik nekih 5 kola do kraja obezbjedio expresni povratak u 2. ligu, al' igrao je Radnički dobro.

ja sam sretan kad odem na utakmicu Rudar Zenica - Borac Tetovo koja se igrala u okviru kantonalne lige i kad sam vidio 350-400 ljudi na tribinama došlo da gleda, iako su se plačale karte. ili kad odem u Tetovo, a tamo se okupilo 250 ljudi da gleda Borac, a također se plačaju karte. ili kad sam saznao da u Žepču svi sa nestrpljenjem očekuju ponovno pokretanje seniorskog tima.

sve se može kad se hoće. samo je pitanje gdje se vi u tome svemu vidite?
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', nikakvi crnjaci i ružne stvari,
ništa mi neće ovaj dan pokvarit', ni umišljene ćurke, ni zli komentari!

Vraćamo ti staru slavu, ne damo te zaboravu!

Zeman
Kontakt:

Post Postao/la Zeman » 09 jul 2012, 22:09

Federer je napisao/la::roll:

A šta je u stvari tačna definicija navijača? Prvo to da riješimo.

Konkretno, Sarajevo intenzivno pratim dobrih 15 godina i više, jednostavno način života. Kao dječak išao sa ocem, kasnije sam bio na sjeveru Koševa, trošio grlo i dlanove, a sad fino gledam sa zapada, jer mnogo više uživam gledajući fudbal na miru sa zapadne tribine, nego najvijajući na sjeveru.

Da povučem jednu paralelu sa te strane.

Recimo dok sam na tribini, u kopu, od silnog navijanja, nemaš ti vremena ni da se nerviraš, ni da gledaš tekmu kako treba, ništa. Skači, urlaj, udaraj dlanovima. Ovako, sad kad gledam utakmice, mnogo više se nerviram, psujem, bliži sam samoj utakmici, više dajem sebe psihički itd...

Jesam li zbog toga veći navijač ili onaj što pola tekme ne gleda? Jesam li uopće navijač, kad samo gledam utakmicu i nerviram se ili simpatizer?

Ovo pitam, jer sve isto, prolazim sa Juventusom, koji pratim isto toliko godina, pa makar i na TV-u. Gledam, nerviram se, uživam, tugujem, jer volim taj klub zato što je poseban po mnogim stvarima i na taj način sam se identifikovao.

Navijačka identifikacija ne mora čak ni imati veze sa samim sportom i fudbalom, nego to mogu biti neki ostali faktori i ideali i o čemu onda govorimo???

@Portillo vjerovatno zna o Realu više, jer vidim da je veliki navijač, nego pola vas o vašim lokalnim klubovima, a koji ga kritikujete i kako može neko reći da nije navijač, čovjeku koji živi za tak klub na taj način?

Momak prati Real, sve zna, postalo mu svakodnevnica... Naprotiv, meni je to fascinantno i veća je ljubav za mene tako intenzivno pratiti klub, znati historiju, nego nešto po tribini raditi, što i nema baš veze sa samim klubom.

Strani klubovi imaju više navijača van svojih zemalja, jer je to normalno. Identifikuješ se iz ovoga ili onoga razloga. Vjerovatno da imamo bolju ligu, klubove, ne bih imao razloga da podržavam neki strani klub, ali šta ćeš ti u ovom čemeru očekivat?

Takve stvari, jednostavno, ne poznaju granice.... identifikujes se zbog boje, zbog slave, zbog ovoga, onoga...

Isto tako, tom logikom, oni koji nemaju lokalne klubove, ne trebaju ni pratiti fudbal, jel?. Kako neko može za Želju navijat iz Krajine, za Čelik, za Sarajevo? Prema toj logici, ne može, jel? :roll:

Druga je stvar što si ti u prednosti, kad aktivno možes dati doprinos, nešto o čemu Monolog govori, ali to je već nešto što ne možeš birat i uslovljen si rođenjem, što opet ne može umanjiti tvoj entuzijazam. Ipak, postoje udruženja navijača, nešto što pola naših klubova nema ili nije imalo i ako sam ja npr. u udruženju navijača Juventusa, zvanično priznatog od Juventusa, kojeg Čelik ili neki drugi tim recimo nema i plaćam članarinu, šta sam ja koji plaćam članarinu, a ovaj ne plaća?

Ne razumijem, kako neko može osporavati nekome tu "ulogu" na način da ga uslovljava odlascima na utakmicu ili nečim drugim i umanjivati taj neki osjecaj povezanosti?
Mrzim kad neko citira duge postove, ali sad i ja moram učiniti isto jer imam osjećaj da mnogi nisu pročitali što je @federer napisao. Ako neko poslije ovog posta ne shvati da nema smisla dalje diskutovati i nastavi tupiti kako su u pravu navijači domaćih ili stranih klubova, onda je zbilja glup i bolje mu je da kupi kakav dobar kramp nego što plaća internet.
NAPRIJED NARODE!

chily-rz
Kontakt:

Post Postao/la chily-rz » 09 jul 2012, 23:05

Ja sam u nedoumici,na koju stranu da nagnem,mislim konkrentno na postavljeno pitanje..

Prije svega volim nogomet kao igru,rekao bi da je za mene sastavni dio života,.Igram,gledam,navijam,u svakom slučaju uživam..

Arsenal je klub koji strašno simpatišem,zavolio sam tu igru kratkih pasova i napadački fudbal,.Ako nemam obaveza budite sigurni da sam uz TV(za vrijeme utakmice,naravno),pivo,čips,Vermalen i društvo,.Dakle,Arsenal sam zavolio isključivo zbog njihovog načina igre,nekad bilo,danas se spominjalo ali to je več druga priča..

Čelik je ipak drugi svijet,.Bio sam prvi razred osnovne škole Mak Dizdar,stari me je tad po prvi put trebao voditi na utakmicu ali zbog "j.ebene" škole to nije bilo moguče..Sjedio sam u klupi nadajuči se nekom čudu,stari če doći i izvuči me sa nastave a onda pravac na stadion..Vrijeme prolazi a starog nema,u učionici mrtva tišina samo se učiteljica Briga Jelica čula :mrgreen: Onda,kao grom iz vedra neba začu se : Čeeliiiikkkkkk,Čeeeeliiikkkkk..Trnci kroz tjelo,razočarenje,trebao sam biti dio toga ali nisam,mogao si me pljuniti u facu,uzeti mi "brazilku" i probušiti,ili oteti omiljenog "mjesečara" reakcije nebi bilo..

Čelik je život koji živim evo več dvadeset i kusur godina i budite sigurni,živim ga svaki dan..Od prve utakmice,Čelik-Turbina(mislim da se tako zvao tim),za prvaka BiH pa sve do danas ja živim Čelik i to je nešto što nebi mogao preboliti,bez njega više ništa nebi bilo isto,.

S Arsenalom je fudbal ipak sam igra,ali Čelik,Čelik je život..

[youtube][/youtube]

I nije potreban Park Prinčeva,kad jutra bude dan,Kamberovića,..več je pobuda sretno Bilino,mala pobjeda i sve je savršeno..

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 09 jul 2012, 23:42

K.O.
NA KRAJU SVIJETA ILI SUNČEVOG SISTEMA
PRATIĆE TE NAŠA PJESMA IL' IMA DA NAS NEMA!

Nail for Real
Kontakt:

Post Postao/la Nail for Real » 09 jul 2012, 23:51

Pasha je napisao/la:po mom nekom viđenju, navijač je osoba koja ide na preko 75% domaćih utakmica i što više može gostujućih. i tu mi nije bitna tribina na koju ide. redovno dolazi, plača kartu i živi uz klub.

naravno da svako ima pravo da gleda i prati nogomet, ma odakle bio. samo što ja ne mogu prihvatiti da je neko navijač ma koliko je on pasioniran klubom, ako nije tu. zato takve osobe vidim više kao simpatizere.
Znaci sve ispod 75, donji si.
My thoughts wandered to Santiago Bernabeu, the Temple, a ground struck terror into opponents. Bruised & battered slaves at the king's banquet.

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 09 jul 2012, 23:54

Navijac je onaj koji je manje vise redovan na tekmama, ostali su simpatizeri i to je to.

messilla
Kontakt:

Post Postao/la messilla » 10 jul 2012, 00:03

legenda reala je napisao/la:Joj ma kaki oni navijači idu na utakmicu a ne znaju ni s kim igraju :mrgreen: :mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
Toga ima najviše.
Za mene nisu navijači oni koji odu na tekme da divljaju ili da se napuše tako da ne znaju za sebe.
Zadnja izmjena: messilla, dana/u 10 jul 2012, 00:07, ukupno mijenjano 1 put.
Now the old king is dead! Long live the king!

2nd#Tripl3t

London! Paris! Rome! London! Berlin!
1992 2006 2009 2011 2015

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 10 jul 2012, 00:05

Sarajlijc@ je napisao/la:Navijac je onaj koji je manje vise redovan na tekmama, ostali su simpatizeri i to je to.
jel to ima neki pravilnik il nešto slično,il neko sebi uzima za pravo da bude tumač svega i djelitelj pravde,
možda negdje postoji ustav navijača gdje su striktno podijeljeni simpatizeri i navijači, smiješno, ne znam ni za koji se qrac pravdam i kome ovdje.
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Sarajlijc@
Kontakt:

Post Postao/la Sarajlijc@ » 10 jul 2012, 00:08

madridist je napisao/la:
Sarajlijc@ je napisao/la:Navijac je onaj koji je manje vise redovan na tekmama, ostali su simpatizeri i to je to.
jel to ima neki pravilnik il nešto slično,il neko sebi uzima za pravo da bude tumač svega i djelitelj pravde,
možda negdje postoji ustav navijača gdje su striktno podijeljeni simpatizeri i navijači, smiješno, ne znam ni za koji se qrac pravdam i kome ovdje.
Jel logicno da budemo na istom nivou mi koji radimo nesto za klub(placanje karata,kupovina proizvoda i slicno) i vi koji samo preko tv-a pratite? Mozemo li biti isti? Mislim da ne.

madridist
Kontakt:

Post Postao/la madridist » 10 jul 2012, 00:12

Sarajlijc@ je napisao/la:
madridist je napisao/la:
Jel logicno da budemo na istom nivou mi koji radimo nesto za klub(placanje karata,kupovina proizvoda i slicno) i vi koji samo preko tv-a pratite? Mozemo li biti isti? Mislim da ne.
naravno da možemo,to što moj komšo voli svake druge subote istresat frustru hebavajući sudiji mater na stadionu Gradine a o fudbalu zna nizaqrac ga nikako ne može činiti većim navijačem od mene,kažem da je ljubav prema klubu bitna a to što neko pješe može do stadiona a nekome doskora viza trebala nismo mi krivi.
“We are all born ignorant, but one must work hard to remain stupid.”
Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales
Don Alfredo Di Stefano

Odgovori

Natrag na “Aktuelne teme”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 1 gost.