BeyKopites je napisao/la:Al' si pretjerao i to totalno !
Da razjasnimo necu da ulazim u neke rasprave al' ovo sam morao komentarisati, tako da mi ne moras replicirati !!
Pa, objasni čovjeku gdje je pretjerao. Ali, pošto nećeš (i prije bih rekao ne možeš jer ne nalaziš protuargumente) raspravljati, onda...
Ja koliko vidim i znam čitati, @MaGiCa je ubo srž u svemu što je rekao, negdje više-manje zbog same činjenice da ne preferira Rafu uopće kao tenisera (njegov stil igre još manje

), ali napisao je ono što je većinom istina, a to i statistika te svi podaci vezani za ATP Tourove i Grand Slamove potkrepljuju.
Dakle, Nadal je GOAT što se tiče šljake i zemljanih podloga, slobodno ću reći najbolji svih vremena na tom području (da, ispred Borga i Mustera, jednih od najboljih šljakaša/teškaša u svijetu tenisa), no daleko od toga da je najbolji na svim podlogama i da je ispred Federera i Đokovića (pa čak i Andyja ponekad na Masters 1000 turnirima) na travi ili ne daj Bože HC-u.

Jednostavno, usporavanje mu je godilo najviše u odnosu na ostatak četvorke, te je mogao razviti taj
solid defence sistem i igru iza osnovne linije do krajnjih granica, čak i na neomiljenim podlogama, dok je na šljaci naravno dominirao. Međutim, šta u dvoranama? Šta na turnirima gdje je brža podloga i gdje agresivnost dobiva na značaju? Gdje je onda Nadal? Pa on ima tek 2 GS titule na hardu, a mi pričamo o njemu kao najboljem svih vremena.

Neki će reći da i RF ima tek 1 titulu na RG-u (Novak niti jednu), a da Rafa ima 2 na WB-u, ali i taj podatak upravo pokazuje činjenično stanje koliko je RN igrač koji najbolje pokazuje na jednoj podlozi, a rijetko (ne kažem "nikad") na ostalim.
On je možda bolji u H2H mečevima od svakog i svih, ali igranje u kontinuitetu tokom cijele kalendarske godine mu nikad nije išlo, niti neće. Imao je nekoliko blistavih sezona, što se desi svakom vrhunskom teniseru u Open Eri i prije (čitaj prvenstveno Nole i Fedex), no na osnovu toga bi bilo nepravedno reći da je Rafael "najbolji koji je ikad kročio na teniske terene" (što @legenda voli reći), ili da je talentovaniji više od Federera, Đokovića, pa i Murraya, Gasqueta, Nalbandiana i Haasa rekao bih... On ima vjerovatno najbolje atletske sposobnosti, ima i talenta te jak repertoar udaraca, no treba biti realan i reći da mu
fast running donosi mnogo i uveliko ga drži na vrhuncu.