Kao neko ko iskreno više ne prati našu košarku i uopšteno sport u BiH radi određenih razloga (KK Bosna, RK Bosna, baraži reprezentacija) želio bi napisati par riječi onako što sam zapazio kroz izvještaje sa portala iz ovih uvodnih priprema.
Prije svega mogu zaključiti da ova reprezentacija napokon na nešto liči. Ne samo timom, već i organizacijski vidi se da sekretar Harun M. se dosta potrudio i napravio par dobrih stvari. Naravno uvijek može bolje, ali sada repka ima dosta dobre uvjete za rad i pripreme. Nema više kukanja po medijima kako se nema para, nego se zasuku rukavi i potrudi se, dobrih ljudi i spremnih da prepoznaju neki projekat kao ovaj sa Acom je bilo i biti će. Imamo mi mnogo patriota spremnih da pomognu, ali od lopovluka ne smiju da ulože novac.
Uglavnom dobili smo pravog selektora, vizionara i jednog od rijetkih kojem nije stalo do money i zarade, već da nešto napravi i ostvari neki trag. Aco je svakako jedno od velikih pojačanja za ovu reprezentaciju i sigurno će uspjeti da od nekih igrača izvuće maksimum što nisu/ne bi mogli Sabit ili Mensur. Pripreme se odrađene onako kako i treba, sa puno pažnje posvećene fizičkoj spremi, igrači pucaju od snage i nema da se neko povrijedi kao što je bio slučaj ranijih godina. Posebno mi se dopada što je svemu posvećena pažnja i nema ništa da se prepusti slučaju, kao što jedan čovjek spomene "Kod Sabita se znalo i remija baciti, kod Ace se gine na treninzima".
Posebno sam zadovoljan što je uradio napokon podmlađivanje igrača, zahvalio se nekim igračima kao što je sirovina Keno Bajramović. Svaka njemu čast i nemam ništa protiv njega, ali koliko je valjao duplo nam je više muke i glavobolje zadavao. Dobar je svakako izbor Zack-a Wrighta na mjesto Amera i do sada se dobro pokazao. Drago mi je vidjeti da se pozivaju i igrači iz reda aktuelnog prvaka BiH jer onda i liga dobija na značaju i kvaliteti svakako što će biti motiv više svakom igraču da se kroz dobre partije može do reprezentacije. Naravno glavna nada i uzdanica nam je svakako Mirza Teletović i tu nema nikakve priče, međutim za pohvaliti je i da čovjeka ohrabri što i kad nije u igri drugi momci dosta pružaju i zalažu se.
Ja sam iskreno zadovoljan i vjerujem da će ovo vremenom biti još puno bolje dok se dosta stvari posloži. Ipak je ovo sve novo nanovo treba svi da se naviknemo, da i Aco odradi još malo skautinga u potrazi za novim igračima. Pripremne utakmice svakako nisu mjerilo kvalitete i ne možemo sad očekivati da ginu i daju 100%, naravno sad se ima i taktika, postavke igre što svakako ranije bio bio slučaj kad su igrači doslovno iz kluba donosili akcije i tokom igre nešto pokušavali da naprave. Samo je bitno da podržimo ove momke i ne bude rafalne paljbe ako se desi neka lošija utakmica ili pad koncentracije u nekoj završnici. Vjerujem da je prošlo vrijeme fobije od treće četvrtine, da su igrači spremni da daju sve od sebe i da konačno zaigramo kako treba. Ne očekujem da se složite sa mnom, ali eto onako sam napisao subjektivno i kroz zapažanje dosadašnji tijek priprema repke.
Živjeli i vidimo se u Skenderiji ako Bog da.