kimbo je napisao/la:Vec poslije dva kola se jos jednom potvrdjuje da mi nismo organizacijski , mentalno , sigurnosno i politicki spremni da organizujemo navijack gostovanja. Iditski potez saveza ovo treba samo onome tko zeli stanje haosa i neartikulisanoj omladini zeljnjoj ferijalnih putovanja..
Ovo se u potpunosti slazem i momentalno treba vratiti zabranu na snagu, iako i ja hodam po gostovanjima doduse 4-5 u sezoni, ali ovo situacija trenutno kod nas nije nimalo bezazlena, a politika je i preduboko u ovom segmentu i koristice ovaj instrument manipulisanja za "vece"svrhe.
U nastavku posta pokusat cu da navedem neke pluseve i minuse sa svog gledista na PLBiH i organizaciju, kvalitet, sudjenje itd.
- Broj gledalaca je manji
Prije svega ocigledno je da je publike sve manje na stadionima, iako nemam podatak za zadnje tri sezone(ukljucujuci i ovu) samo za prva dva kola, ali vecerasnju utakmicu Zeljo-Borac je prosle i predprosle sezone gledalo daleko vise ljudi.
U svrhu privlacenja sire i sarenije publike na stadione, uveo bi rigoroznije kazne za klubove ako se vec zeli i tezi ka tome da se iskorijeni ta pirotehnika, pa fino prvo uslovnu kaznu izreci dvije utakmice bez publike, u slucaju ponavljanaj postupka fino slozis 5 tekmi bez publike, i sve tako progresivno i automatski udaras i klubove po djepu, jer ovo 2-3k nema smisla. NPR u vecerasnjem slucaju Zelje(baklje), Sarajeva(topovski na zalost sa kobnim ishodom), Veleza(petarda na protivniskog igraca) - ovu su mi posljednji svjezi primjeri.
Kad moze na evropskim utakmicama da se ne pali i ne baca moze vala i na svim ostalim.
- Sudjenje, sudijska organizacija
Sudjenje, hm pa sta reci, popravilo se utoliko da se domacinu ne navlaci toliko pa sad imamo situaciju da dobije kuci i crveni karton, gostima se omogucava igra i koliko-toliko zasticeni su, ali po meni sudijska organizacija nije nikako smjela dozvoliti, opet cu navesti posljednji primjer, da sudija T. Cuic koji je vec bio kaznjen, veceras sudi istim akterima, pa pogrjesio ne pogrjesio ali ovo je po meni propust i ne znam je li smijesno ili zalosno. (Da se ko ne nadje prozvanim od forumasa, ali da se ovo desilo ovako na stetu nas, tj Zelje pisalo bi se mislim i u narednoj sezoni).
I treba istaci da su sudije stvarno, al stvarno lose, bez osjecaja za igru, bez pravog kretanja i autoriteta na utakmicama pa zato imamo utakmice sa 50 faulova i 10tak zutih, i svako kolo imamo situaciju da se neko(trener, navijaci po forumu) zale, veceras Borac, Gradina, proslo kolo mi trazimo penale i jos masu slicnih primjera.
Po meni sudijska organizacija ne prati ovaj razvoj same organizacije takmicenja.
+Sponzor
Liga ima sponzora, mali(finansijski) ali u jednu ruku i veliki dobitak jer sljedeci moze biti samo bolji i unosniji ugovor i za ligu i klubove opcenito.
+/- Infrastruktura/ licenciranje/ tereni
Takodjer malim koracima ide ka boljem, ali ne u smislu da se popravlja kvalitet samog terena/travnjaka, rade se tribine zbog uslova o licenciranju min 3.000 sjedecih mjesta i ovo sto sad imamo po stadionima su nesklade gradjevine na koje se samo ljuljaju te potrebne stolice, uz par izuzetaka u gradnji.
Ali u principu travnjaci su u izuzetno losem stanju, i nemoguce je gledati normalan fudbal.
+Tv prenosi
BHT 1 utakmica po kolu, a sad i Arena 1 ili 2 utakmice.
-Kvalitet
Sa svim pobrojanim, da dodam i to da se kvalitet samog fudbala i nije nesto popravio, publike je manje i to su cinjenice, a u evropi idemo i dalje na kratkorocne izlete i svaki nas uspjeh je slucajan (Sa-Levski).
I nakon vecerasnje utakmice i gledanje naseg navijaca, ako ga mogu tako nazvati, kako cupa stolicu na sjeveru Grbavice, smucilo mi se i nikad ne bi povjerovao u ovo da mi je to neko pricao, a mi bi jso da gradimo zapad i istok...
Malo nevezano za temu, ali morao sam i to izbaciti iz sebe, ukakio mi je dan, sedmicu..
i opet na kraju strast prema fudbalu i ljubav prema Zeljeznicaru ostaju, ali sam dobrano razocaran poslje ove utakmice veceras, a da napomenem da nikad nisam takav otisao sa grbavice, razocaran cjelokupnim ambijentom, nama kao domacinima, fudbalom kao igrom u nasoj drzavi i sudijama koji sve to sprovode ili bi to trebalo da rade(a i nas kradu kao i sve druge) i dobro cu ovih dana razmislit da li da branim teze ovo je nase i najbolje od toga sto imamo, i hocu li i dalje svoje vrijeme podredjivati ovim ublehasima... ili cu pak se okrenuti od derbija do derbija, i evrope kakve takve..
Mogao bih jos svasta nesta pisati no dosta za vcs, moglo bi se i na spavanac, pozdrav.