Ako ste pocetnici, onda da vam kazem ugrubo samo osnovne stvari.

Za trening vam je potreban dobar trener.Trenere imas sa ocjenema 1-7, za dobar trening minimum je trener lvl5 bar, kosta nekih 300k i da nema previsoku platu, ne preko 30k, mislim da se moze naci uz malo strpljenja, a za pocetak moze i lvl4, nije skup i gledajte sa sto manjom platom, i kod mene je lvl4, stekam pare pa mi se neda bacat na trenera, pa sam uzeo nekakvog dzabalabarosa lvl4, i neke jeftine trenirce samo da et treniram i ne ide lose.Kad su igraci sa 18-19 godina razlika izmedju trenera lvl 4 i lvl 5 nije velika, to je otprilike 1-2 skill, ali nakon nekoliko sezona se to osjeti vec.
Da bi igrac dobio puni trening mora odigrati sedmicno vise od 48 minuta, ali nemojte da mnogo igraju, inace im je onda forma losa.Otprilike oko 70 minuta podjela minutaze igracima u timu.
I sto se tice samih igraca.I njihov napredak zavisi od njihovog potencijala.Igraci mogu imati potencijale od 1 do 10+ , najbolji su naravno oni sa 9, 10 i 10+ , ali se ne ispalti trenirati igraca kome je potencijal ispod 7.
Bekovima trenirate vanjske skilove (skok sut, vanjski sut, vanjsku odbranu, dodavanje, itd.), centrima unutrasnje skilove a krilima je potrebno sve, samo zavisi jel unutrasnje ili vanjsko krilo.
Sutra cu postaviti jos neke uslove o napretku igraca, koliko zavisi od visine za koju poziciju, itd itd.
I takodje ulazite u draft, na draftu dobijate 3 igraca na kraju sezone, a birate u zavisnosti od plasaman u ligi, sto bolji plasman losije mjesto za biranje na draftu i obrnuto.
Imate skautovanje i interviuisanje, kao i grupno.
Mozete ulagati sedmicno da dobijate od 1 do 4 poena, za 1 poen je trosak 5k, za 2 10k, za 3 poena 20k i za 4 poena 40k.Ja stavim da dobijam 3 poena, jer je to 20k, a 4 poena je 40k, tako da taj jedan poen izmedj 3 i 4 vrjedi sam 20k, sto je nelogicno, tako da ja ulazem 20k sedmicno.
Sa poenima tim mozete skautova (kosta 1 poen) i interviju (kosta 2 poena, i dobijate informaciju koliko ima loptica za potencijal i rejting kao i godine i visinu), i uvjek stavljajte igrace sa 18 godina na vrh liste, jer onaj od 19 godina je vec izgubio jednu godinu treninga.
Igraci na spisku za draft su ocjenjeni lopticama, potencijal i rejting (plata igraca, sto veca plata, bolji igrac i pocetni skilovi), a evo koliko znace te loptice:
Rejting po ocenama
5 lopti = $3,700 i vise
4 lopte = $2,800 - $3,700
3 lopte = $2,300 - $2,800
2 lopte = $1,900 - $2,300
1 lopta = $1,900 i manje
Potencijal
5 lopti = 9 - 11 (MVP – all-time great)
4 lopte = 7 - 8 (Perenial Allstar - Superstar)
3 lopte = 5 - 6 (star-all star)
2 lopte = 3 - 4 (Role player- 6th man)
1 lopta = 1 - 2 (annoucher-bench warmer)