Navijački dijalog i međuljudski odnosi

matetaraba
Kontakt:

Re: Navijački dijalog i međuljudski odnosi

Post Postao/la matetaraba » 07 okt 2009, 15:58

došli su bez oružja,pa kako ti znaš bolan,kad su naknadno došla 3 busa nepregledana sa oružjem,kamenjem vidi malo snimke i onda pričaj

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 07 okt 2009, 16:01

matetaraba je napisao/la:došli su bez oružja,pa kako ti znaš bolan,kad su naknadno došla 3 busa nepregledana sa oružjem,kamenjem vidi malo snimke i onda pričaj
I kombiji puni oružja palica,pušaka,ručnih bombi ? I vidio sam da je vas 10 stalo na crtu njima svima(njih 500) i golim rukama ste odbranili grad od podivljalih hordi zla ! :lol:

Znam dobro,imam pouzdane izvore. ;)

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 07 okt 2009, 18:04

Stone Island je napisao/la:
matetaraba je napisao/la:došli su bez oružja,pa kako ti znaš bolan,kad su naknadno došla 3 busa nepregledana sa oružjem,kamenjem vidi malo snimke i onda pričaj
I kombiji puni oružja palica,pušaka,ručnih bombi ? I vidio sam da je vas 10 stalo na crtu njima svima(njih 500) i golim rukama ste odbranili grad od podivljalih hordi zla ! :lol:

Samo jedna ispravka! 10 golorukih mladica iz Sirokog je stalo na prve crte obrane grada i suprostavili su se grupi od cca 110 do zuba naoruzanih, divljih i rusilacki nastojrnih huligana iz Sarajeva! Uspjeli su ih zadrzati DESET minuta i onda su se strateski povukli dok nije doslo pojacanje! Znaci da se jedan goloruki mladic iz Sirokog DESET minuta tukao sa cca jedanaest divljaka iz Sarajeva! Golemo, nema sta .. 8-)
AMAR OSIM

1921 - JAČI OD RATOVA, REŽIMA I PARTIJA!

Stone Island
Kontakt:

Post Postao/la Stone Island » 07 okt 2009, 18:43

Stole iz Bora je napisao/la:
Stone Island je napisao/la:

Samo jedna ispravka! 10 golorukih mladica iz Sirokog je stalo na prve crte obrane grada i suprostavili su se grupi od cca 110 do zuba naoruzanih, divljih i rusilacki nastojrnih huligana iz Sarajeva! Uspjeli su ih zadrzati DESET minuta i onda su se strateski povukli dok nije doslo pojacanje! Znaci da se jedan goloruki mladic iz Sirokog DESET minuta tukao sa cca jedanaest divljaka iz Sarajeva! Golemo, nema sta .. 8-)
Onda je mladi Naletilić(koji je dao intervju,usput koji je fizičke građe kao međed) pomogao svojim drugovima jer je on bio najbrži i pretukao tih cca 11 navijača Sarajeva koji su kao i on fizičke građe kao međedi. :lol:

fazlaaaa
Kontakt:

Post Postao/la fazlaaaa » 07 okt 2009, 18:50

Stone Island je napisao/la: Samo jedna ispravka! 10 golorukih mladica iz Sirokog je stalo na prve crte obrane grada i suprostavili su se grupi od cca 110 do zuba naoruzanih, divljih i rusilacki nastojrnih huligana iz Sarajeva! Uspjeli su ih zadrzati DESET minuta i onda su se strateski povukli dok nije doslo pojacanje! Znaci da se jedan goloruki mladic iz Sirokog DESET minuta tukao sa cca jedanaest divljaka iz Sarajeva! Golemo, nema sta .. 8-)
Onda je mladi Naletilić(koji je dao intervju,usput koji je fizičke građe kao međed) pomogao svojim drugovima jer je on bio najbrži i pretukao tih cca 11 navijača Sarajeva koji su kao i on fizičke građe kao međedi. :lol:[/quote]

ahhahahaha to kad sam procitao...kaze lik: njih 10-ak ovakve gradje kao i ja. k'o međedi... :lol: :lol: :lol:
Zemljo tisucljetna ,na vjernost ti se kunem
Od mora do Save ,od Drine do Une

Jedna i jedina.....

Stole iz Bora
Kontakt:

Post Postao/la Stole iz Bora » 08 okt 2009, 13:05

Generacija koju je vaspitavalo nasilje

Beograd, Temišvar i Široki Brijeg. Ta tri grada simboliziraju eskalaciju "navijačkog" nasilja u jugoistočnoj Evropi. Tragičan ishod divljanja „najljepše sporedne stvari na svijetu“ su: dvoje mrtvih i deseci ranjenih.

Neredi i smrt navijača u Širokom Brijegu, tučnjava u Beogradu uoči utakmice Partizana i Toulousa, divljanje navijača Dinama u Rumunji. Posljednjih dana iz regije stižu zabrinjavajuće i tragične "sportske" vijesti. Nogomet u Srbiji, Hrvatskoj i u BiH očito je u raljama nekolicine nasilnika, koji nogomet - zloupotrebljavaju, a navijačima manipuliraju.

U igri novi „elementi“

Posebice u BiH postoji bojazan da bi nasilje moglo destabilizirati stanje u zemlji i dovesti čak do novih etničkih sukoba.

"Najljepša sporedna stvar na svijetu" na Balkanu sve češće pokazuje svoju najružniju stranu. Količina nasilja u Širokom Brijegu iznenadila je i Uga Vlaisavljevića, profesora sociologije na Sveučilištu u Sarajevu: „Kao i svi građani i ja sam bio šokiran onim što se dogodilo u Širokom Brijegu. Odjednom su u igri novi elementi, odjednom se u navijačkom nasilju pojavljuje oružje - a to će promijeniti i naš odnos prema sportu!"

"Slučaj Široki Brijeg" nije izuzetak u regiji, kako su nam pokazali i dokazali nedavna tučnjava u Beogradu, u kojoj je od zadobivenih ozlijeda preminuo jedan francuski navijač, ili divljanje Dinamovih "fanova" u Temišvaru. Na utakmici u Rumuniji bio je i Tomislav Židak, poznati sportski novinar iz Zagreba:

„Ta brutalnost ima "nacionalni" predznak i nacionalistički karakter. Tako je to oduvijek bilo na Balkanu, a tako će to biti i još neko vrijeme."

Odrasli s nasiljem

Za sociologa Vlasiavljevića je ono što se događa na i oko stadiona odraz stanja u balkanskim društvima: „Razlog nasilja su rat, siromaštvo, frustracije mladih, koji danas vrlo nervozno reagiraju i na najmanje provokacije. A tu je i sveprisutno vatreno oružje, koje je na dohvat ruke."

Nasiljem je bio šokiran i predsjednik UEFA-e, Michel Platini, a reagirali su i političari. Srbijanski predsjednik Boris Tadić zaprijetio je nasilnicima "odlučnom reakcijom državnih organa". Je li represija u ovom slučaju najbolje sredstvo za iskorijenjivanje navijačkog nasilja?

To smo pitali jednog od vođa "Grobara", zloglasne navijačke skupine beogradskog Partizana, koji je želio ostati anoniman: „Donedavno je na ovim prostorima divljao rat. Mlada generacija je odrasla s nasiljem. Naš sustav vrijednosti se raspao, isto onako kako se i Jugoslavija raspala. I mi sad od tih mladih ljudi očekujemo da se ponašaju kao akademici?! Ne, to se neće dogoditi sve dok se u našim zemljama nešto ne promijeni. Represija prema navijačima nije rješenje. Nasilje se sputava u školi, u obitelji, u okvoru državnih programa... a to se ne događa ni u jednoj zemlji u regiji! I zato je nasilje tako brutalno."

Mediji raspiruju vatru...

Ne zabrinjava samo količina nasilja, već i uloga (neprofesionalnih) medija na Balkanu. Umjesto da objektivno izvještavaju o ekscesima, stječe se dojam da neki dolijevaju ulje na vatru, kaže profesor Vlaisavljević. Novinar Tomislav Židak je još drastičniji: „Naši su mediji pristrani i oni su na svoj način također huligani! Naši su mediji gladni senzacija, a to je jedan od razloga navijačkog ponašanja. Kod nas su navijači medijske zvijezde, a ne sami igrači!"

Što bi moglo riješiti problem? Upitno je da li bi navijački projekti, zabrana putovanja za huligane ili pojačane sigurnosne kontrole mogle obuzdati nasilje, smatra Židak: „Ne postoji čarobni štapić. Bojim se da ne bi pomogli ni stroži zakoni. Taj problem nisu riješili ni Nizozemci, Poljaci ili Englezi..."

Zakazala je i politika i zakonodavstvo, a zakazali su i navijači. Naš sugovornik iz "Grobara" priznaje da njegova skupina ne radi sistemski na edukaciji svojih članova - ali i naglašava kako fanovi ne mogu biti jedini "krivci" za nasilje.

Kazne ne impresioniraju divljake

Posljednji neredi bi i za Dinamo i za Partizan mogli imati ozbiljne posljedice. Beogradski je klub 2007. bio izbačen iz Kupa UEFA nakon nereda "Grobara" na gostovanju kod mostarskog Zrinjskog.

Dvojbeno je hoće li eventualne kazne od strane Evropske nogometne federacije impresionirati nasilnike. Stručnjaci u regiji nemaju rješenje za problem navijačkog nasilja, ali rijetki to žele priznati javno.

Tomislav Židak pak kaže kako je izgubio svaku nadu: na naše pitanje može li si zamisliti da jednog dana izvještava o utakmici Dinama i Partizana, a da utakmicu ne obilježi divljanje "fanova", on rezignirano kaže: „Bojim se da ja sa svojih 57 godina to više neću doživjeti."
AMAR OSIM

1921 - JAČI OD RATOVA, REŽIMA I PARTIJA!

ipsa
Kontakt:

Post Postao/la ipsa » 08 okt 2009, 13:17

ja sam bio u sirokom i znam kako izgleda grad....pa da je 500 dusa (dobro opremljenih svim i svacim) prohutkalo tom carsijom, pa ne bi nista ostalo kako od centra tako i od okolice...tako da je sva prica suvisna na tu temu...drotovi su pustali navijace u fazama u grad tako da sacekusa ipak ima smisla....tragedija koja se desila bi imala mnogo drugaciji epilog da je 500 ljudi uletilo u carsiju i napravilo lom....
I feel devotion!!

Ivann
Kontakt:

Post Postao/la Ivann » 08 okt 2009, 13:57

Nemojte Tomislava Židaka uzimati kao čovijeka koji je mjerodavan da nešto pametno kaže i pridonese
smirivanju stanja na nogometnim terenima .On je često sa svojim komentarima pridonosio da mržnja
izbije u prvi plan i kao takav nije mjerodavan i ne zaslužuje pozornost .Teško je u ovim vremenima
ostati uopće pametan i trezveno razmišljati po pitanju nogometa i svega onog što ovaj sport čini
najpopularnijom sporednom stvari na svijetu.Većina novinara radi za nekoga i dobro naplaćuje svoje članke i
kao takvi su uopće upitni i oni i njihovi tekstovi .Inače sam Hrvat i živim u Hrvatskoj i odgovorno tvrdim
da mi ne mrzimo nikoga a pogotovu Bošnjake .Ne poznajem nikoga ko se ne raduje možebitnom plasiranju
BiH repke na svijetsko prvenstvo i što mi to govori ,da ljudi u dubini svoje duže ne mrze i da su za dijalig
i suživot, a pitanje je da li su za dijalog dežurni kritičari i ljudi koji nam moraliziraju iz dana u dan i pridonose
svojim tekstovima da se mržnja ispoljava na sportskim terenima .Moje skromno mišljenje ja da bi češće
morali poslušati svoj unutarnji stav o svemu a manje vijerovati medijima i mislim da bi rezultat bio puno
bolji od onoga što imamo danas.Veliki je problem što recimo vi iz BIH vijerujete našim novinama i mislite da je to mjerodavno ,a mi ili većina nas ne cijeni tog isto novinara i znamo da je plaćen da piše i pljuje po svemu ,isto tako to se odnosi i na nas u Hrvatskoj kad su u pitanju vaši novinari.Prolazim često kroz BiH i nisam imao nikakvih problema i isto tako koliko znam da obični ljudi nemaju nikakvih problema i da normalno odlaze iz grada u grad diljem cijele BiH.Mislim da bi svi mi trebali početi od one narodne ... volimo svoje a poštujmo tuđe ....
To bi nam trebala biti osnova za suživot, a ne da nasijedamo na medijske dezinformacije i da sud donosimo na osnovu medijskih napisa .Nesmijemo imati predrasude prema ničemu i prema nikomu ,svako ima pravo živjeti onako kako želi a da pritom ne ugrožava onog drugog i sva je filozofija u tome . Sve vas dobronamjerne pozdravljam sa nadom da će se stvari normalizirati i da više nećemo gledati kako se ubijamo i nanosimo štetu jedni drugima .Usput da ne bi stekli krivi dojam o meni i ovom tekstu ,želim reći da imam 40 god ida sam bio pripadnik Hrvatske vojske i da sam ponosan na to i da sam ponosan što nisam počinio nikakave gluposti za vrijeme rata .Ovo možda i nije bitno za temu ,ali sam htio zo napisati da ne mislite da sam neki klinac koji nije opterećen proslošći i da mislite da je moj stav o svemu rezultat godina koje imam .Obožavamsvoju državu ali isto jako poštujem i vašu i rado odlazim u istu i nemm predrasuda o ničemu i nekome .I za kraj želim reći da ću svim srcem navijati za vašu repku u susretu protiv Estonije i nadati se plasmanu na svijetsko prvenstvo .Vidimo se na svijetskom prvenstvu ali kao prijatelji koji će si pružiti ruku i pošteno navijati za svoje i poštivati druge .
Veliki pozdrav .

Brane
Kontakt:

Post Postao/la Brane » 08 okt 2009, 14:23

Svaka cast legendo. Kao Bosanac(Banja Luka,Sarajevo) i Hrvat(Dalmacija) boli me kad vidim kakvi su odnosi medju moja dva naroda i svaki dan molim bogu da se ne vide u barazu zbog nereda koji bi se desili. Drago mi je cut da ima ljudi kao ti (sto su vecina ali se manje cuju po forumima) i svaka ti je na mjestu.

P.S. Zelim svima srecu u subotu pogotovo mojoj Bosni :D Vidimo se na svjetsko
Muftic,Brozovic,Biogradlic,Fazlagic,M.Bajic,Muzurovic,Siljkut,Prljaca,Prodanovic,Antic,Ferhatovic,V. Musemic,S.Vujovic,Musovic,Vidovic,Susic,Sljivo,Pasic,Jozic,Janjos,Kapetanovic,H.Musemic,Hadzibegic,Turkovic

ipsa
Kontakt:

Post Postao/la ipsa » 08 okt 2009, 15:22

svaka cast na postu Ivann..
I feel devotion!!

kad_kako
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la kad_kako » 08 okt 2009, 17:52

Ivann je napisao/la:Nemojte Tomislava Židaka uzimati kao čovijeka koji je mjerodavan da nešto pametno kaže i pridonese
smirivanju stanja na nogometnim terenima .On je često sa svojim komentarima pridonosio da mržnja
izbije u prvi plan i kao takav nije mjerodavan i ne zaslužuje pozornost .Teško je u ovim vremenima
ostati uopće pametan i trezveno razmišljati po pitanju nogometa i svega onog što ovaj sport čini
najpopularnijom sporednom stvari na svijetu.Većina novinara radi za nekoga i dobro naplaćuje svoje članke i
kao takvi su uopće upitni i oni i njihovi tekstovi .Inače sam Hrvat i živim u Hrvatskoj i odgovorno tvrdim
da mi ne mrzimo nikoga a pogotovu Bošnjake .Ne poznajem nikoga ko se ne raduje možebitnom plasiranju
BiH repke na svijetsko prvenstvo i što mi to govori ,da ljudi u dubini svoje duže ne mrze i da su za dijalig
i suživot, a pitanje je da li su za dijalog dežurni kritičari i ljudi koji nam moraliziraju iz dana u dan i pridonose
svojim tekstovima da se mržnja ispoljava na sportskim terenima .Moje skromno mišljenje ja da bi češće
morali poslušati svoj unutarnji stav o svemu a manje vijerovati medijima i mislim da bi rezultat bio puno
bolji od onoga što imamo danas.Veliki je problem što recimo vi iz BIH vijerujete našim novinama i mislite da je to mjerodavno ,a mi ili većina nas ne cijeni tog isto novinara i znamo da je plaćen da piše i pljuje po svemu ,isto tako to se odnosi i na nas u Hrvatskoj kad su u pitanju vaši novinari.Prolazim često kroz BiH i nisam imao nikakvih problema i isto tako koliko znam da obični ljudi nemaju nikakvih problema i da normalno odlaze iz grada u grad diljem cijele BiH.Mislim da bi svi mi trebali početi od one narodne ... volimo svoje a poštujmo tuđe ....
To bi nam trebala biti osnova za suživot, a ne da nasijedamo na medijske dezinformacije i da sud donosimo na osnovu medijskih napisa .Nesmijemo imati predrasude prema ničemu i prema nikomu ,svako ima pravo živjeti onako kako želi a da pritom ne ugrožava onog drugog i sva je filozofija u tome . Sve vas dobronamjerne pozdravljam sa nadom da će se stvari normalizirati i da više nećemo gledati kako se ubijamo i nanosimo štetu jedni drugima .Usput da ne bi stekli krivi dojam o meni i ovom tekstu ,želim reći da imam 40 god ida sam bio pripadnik Hrvatske vojske i da sam ponosan na to i da sam ponosan što nisam počinio nikakave gluposti za vrijeme rata .Ovo možda i nije bitno za temu ,ali sam htio zo napisati da ne mislite da sam neki klinac koji nije opterećen proslošći i da mislite da je moj stav o svemu rezultat godina koje imam .Obožavamsvoju državu ali isto jako poštujem i vašu i rado odlazim u istu i nemm predrasuda o ničemu i nekome .I za kraj želim reći da ću svim srcem navijati za vašu repku u susretu protiv Estonije i nadati se plasmanu na svijetsko prvenstvo .Vidimo se na svijetskom prvenstvu ali kao prijatelji koji će si pružiti ruku i pošteno navijati za svoje i poštivati druge .
Veliki pozdrav .
potpis... i veliki respect, za post...

slazem se sa tvojom konstatacijom, kako pisani a i elektonski mediji su samo gledali kako da izvuku maksimum za sebe u ovoj situaciji... ali i mnogim drugim, ovakvim slicnim situacijama iz proslosti. Imaju u ovome i politicari masla. Sad ce jos malo, izbori u BH. I raja je se previse opustila. Valja malo nacinaliste i patriote dignuti na noge.

pozz iz Zenice, od Bosanca, Islamske vjeroispovjesti.
Postovanje treba zaraditi.

belaj_bager
Kontakt:

Post Postao/la belaj_bager » 08 okt 2009, 20:51

Ivann je napisao/la:Nemojte Tomislava Židaka uzimati kao čovijeka koji je mjerodavan da nešto pametno kaže i pridonese
Veliki pozdrav .
e prijatelju svaka cast predobar post, evo ti drugi pozdrav iz Zenice od Bosanca katolicke vjeroispovijesti ;)

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 08 okt 2009, 21:13

Drago mi je sto ima sve vise i vise ljudi bez obzira na predznak koji mislimo pozitivno i slicno. Hvala svima koji su komentirali i koji ce komentirati ubuduce ovu temu. Hvala Ivann-u i ostalima koji dokazuju jednu stvar: postoji ČOVJEK!!
Samo, molim vas jos jednom, ne komentirajte ovdje dogadaje vezene za Siroki Brijeg, jer stvarno ovu temu sam htio otvoriti i prije tih tragicnih dogadanja koje su se dogodile dole, i nevezano za te dogadaje.

Evo, ako se nitko ne moze sjetiti, spomenut cu jedan hvalevrijedan dogadaj koji se dogodio prije nekoliko tjedana pa nek nam to bude vodilja za pisanje komentara na ovu temu ubuduce. Iako sam to cuo iz izvjestaja od drugih (jer zivim u zg), ukratko cu ispricat dojmove sa te utakmice. Naime, prije par tjedana, Velež je igrao u Trebinju i ono sto se dogodilo dole prije i uoci utakmice je za svaki respekt! Veležovi navijaci su docekani kao najveci prijatelji, samo navijanje za vrijeme i nakon utakmice je za samu pohvalu. NIjedna ruzna rijec nije se ni spomenula. Svaka pohvala i Trebinju i Red Army! To znaci, da ipak ima pozitivnih stvari i da ne moramo duboko kopati da ih pronademo.
da citiram Ivanna- VOLI SVOJE, POSTUJ TUĐE
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

dubrava
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la dubrava » 08 okt 2009, 21:27

Kolko vidim po postovima, drago mi je sto je moja Zenica bila i ostala tolerantna i multikultiralna sredina :)
"Stvarna veličina kluba ne mjeri se trenutnim rezultatima, trofejima ili novcem, nego time koliko ga ljudi doživljava kao svoj – kao nešto bitno u svojim životima"

zeljko78
Kontakt:

Post Postao/la zeljko78 » 08 okt 2009, 22:28

evo nisam pisao ovih dana ali zelim da kazem ili napisem da vas pozdravljam iz banjaluke da ovu tragediju mislim na vedrana vise nikad se ne ponovi i da se nesmije zaboraviti.drugo tesko je zaboraviti kad znas da su ljudi u 21 vijeku pucali na navijace .to zakljucujem iz sve vise dokaza kako snimaka tako raznih svjedoka.pitanje se namece dali je nekome smetalo sve vise gostujucih navijaca na nasim terenima zar to nije dobra stvar da covjek navija za svoj klub bilo gdje naravno u normalnim okvirima.zato poruka navijajte za svoje klubove i docekujte goste normalno i izbacite politiku iz sporta

mostar_mo
Kontakt:

Post Postao/la mostar_mo » 09 okt 2009, 11:14

ja iz poštovanja prema ubijenom Vedranu od danas prestajem komunicirati sa Širokobriježanima na forumu , ne želim dizati tenzije niti se svađati ali je to ono što osjećam da mogu najmanje učiniti u znak protesta zbog bezrazložnog ubistva nevinog momka ...neka se dopisuju s kim hoće ali ja vise ne ucestvujem u diskusiji sa onima koji ne pokazuju nimalo kajanja zbog izgubljenog života ...
Nek se naše pjesme ore pjevat ćemo cijelu noć
nek Mostarom baklje gore s Veležom ću u smrt poć
i kad žarko sunce sija i kad hladne liju kiše
mi pjevamo našu pjesmu volim Velež nikog više

nisko
Kontakt:

Post Postao/la nisko » 09 okt 2009, 14:25

Ivane svaka cast na postu.Problem je druze sto ces ti postat sada prodana dusa u ocima ovih nazovimo ih "veliki hrvata". Oni se cak i hvale sto je pala mrtva glava.
JA VOLIM SAMO VELEŽA ALKOHOL I ŽENE NIŠTA VIŠE U ŽIVOTU NE ZANIMA MENE!!!

ultras
Kontakt:

Post Postao/la ultras » 12 okt 2009, 12:26

Na mnogim tribinama u BiH ima i katolika i pravoslavaca i muslimana,al oni nisu problem
problem su huskaski mediji i njihovi politicki nalogodavci.Ja kad krenem na utakmicu
jedino sto zelim jeste da bodrim svoj klub,nevazno s kim igra dal to bili Celik ili Sarajevo.
Tek kada pocnemo postovati i uvazavati goste ili domacine bit ce ok,ne kazem da ce se
navijacke grupe lizat ali doza respekta mora postojati.Koliko znam mnoge se BH grupe
kristalizuju lagano istjeruju se uljezi koji pridonose incidente i nerede koji nama nisu potrebni.
Rad sa mladima navijacima od strane starijih momaka mora postojati,neka se jednom za sva vremena
izbace nacionalisticke parole,pjesme neka se bodri svoj klub pa nek pobjedi bolji.Pruzi ruku
pobjedniku isprati goste na adekvatan nacin pa i ako dodje do ne suglasica tu su momci sa zdravim
i navijackim razumom da to rijese na najbolji nacin,da nam se nedesava da nam murija kroji gostovanje
i tjera u 75oj min sa stadiona.Nije svaki navijac huligan to mi znamo al novine jedva cekaju da nas tako
okarakterisu,u drugi plan stave smrt a u prvi huligane jadno i sramotno.Ljudi nedajmo da nam se ponovi
ovo sto se desilo hordama,jer svi smo mi Vedran Puljic.

R.I.P VEDRAN PULJIC
ultra nije od danas do sutra ultra je vječno

hooligan_SA
Kontakt:

Post Postao/la hooligan_SA » 12 okt 2009, 13:04

čamac je napisao/la:Čini mi se da ste ozbiljni ljudi, ali ne mogu da shvatim da ne vidite da ovo nije problem navijača. Ovo je mnogo dublje, fudbalske utakmice su samo vrh ledenog brijega. Ovo što se dešava u našem društvu nema veze sa sportom. Sportska borilišta su samo manifestacija. Ovo što se je dešavalo u Lištici je nešto sasvim drugo. Nešto što će se teško iskorijeniti. Shvatate li vi da su dole zločinci kako iz drugog svjetskog rata tako i iz ovog našeg narodni heroji. Shvatate li vi da je dole (kad kažem dole mislim na tih nekoliko opština koje predstavljaju tu tzv. škutoriju) policija manje-više proustaški orijentisana? Shvate li vi da dole nikad niko nije javno osudio ustaške zločine po Herecegovini? Ulice po zapadnom Mostaru i drugim škutorskim dijelovima Hercegovine nose ime zločinaca i fašista. Dole nikakva pravna država ne funkcioniše. Dole je i bivši totalitarni režim jedva uveo kakav takav red. Ljudi nije to Zagreb, Split ili Sarajevo. Dole ljudi na kućama drže zastave kao dokaz klasičnog seljačkom kompleksa. Dole je centar sistematičnog kriminala. Jednostavno dole treba otići i vidjeti, džaba je pričati. Vidjeli ste kako se dole ponaša vlast i kakve laži se plasiraju. Vidjeli ste kakve laži mediji plasiraju. Dole je opasno po život drugačije misliti. To je sredina u kojoj teško da se išta može nabolje promijeniti u nekom realnom vremenskom periodu. Dole ljude decenijama hrane medijski orkestriranim lažima i mitovima. Dole su bili logori u kojima su ljude na najgori način zlostavljali. Naravno, ima i dole i to vjerujem u solidnom broju normalnih ljudi, ali oni nikad neće biti neka kritična masa koja može donijeti promjene. Mnogi ljudi nakon drugog svjetkog rata su utopistički mislili da je parola "Smrt fašizmu sloboda narodu" stvar prošlosti. Nažalost ona je danas u ovoj državi aktuelnija nego ikad.
Potpuno si u pravu, mislim da je ovih dana tesko naci i procitati bolju socio-politicku analizu tog zatucanog coska BiH. Slucaj Siroki Brijeg treba u savezu objektivno preispitati, ali stvarno izricito zahtijevati na tome! Treba iznijeti ocigledne i nepobitne dokaze o zlocinu koji je se desio dole, i onda klub izbaciti u nizi rang takmicenja ili drugacije kazniti na veoma drastican nacin. To ce ih puknuti i po glavi i po dzepu, pa ce imati dovoljno vremena da razmisle o svemu, ili da barem pocnu razmisljati. Ako ih i to ne dovede pameti, onda ce stvarno pokazati svoju pravu cud, a drzava i sportski organi ce samim tim imati puno vise aduta da izadje na kraj s takvim ljudima.

Sto se tice svega sem sporta u tom gradu...BOJKOT, BOJKOT I SAMO BOJKOT! Po mom misljenju, nakon izvjesnog vremena, to bi dovelo do lagane emacipacije kroz emigraciju u gradove. Samo to u Bosni pomaze: osjetiti multikulturalizam, cijeniti ga i prenositi na mladje generacije. Kad ono vidi da "balija" i "cetnik" u stvari i nisu tako losi ljudi, onda cemo postati Svicarska u malom. Do tada smo samo...Ruanda.

čamac
Kontakt:

Post Postao/la čamac » 12 okt 2009, 14:06

To je to.
http://fkzeljeznicar.com/ Najbolji portal za najbolji klub!

Odgovori

Natrag na “Ostalo”

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 5 gostiju.