FCS je napisao/la:U mladoj reprezentaciji kojoj je falio gol za ulazak u baraž za uero do 21 godine, je 90% igrača ili igralo ili igra u našoj ligi.
90%?? Od 22 igraca koji su bili pozvani za posljednje dvije utakmice kvalifikacija (Grčka i Njemacka), bilo je 12 igraca iz nase lige, jedva preko 50% i kada pogledas samo ih je 4 bilo relativno standardno tokom kvalifikacija (Benjamin Čolić, Josip Kvesić, Toni Markić i Srđan Grahovac) + golman koji je najcesce bio Semir Bukvić. Dupovac i Mešanović su se znali pojaviti ponekad takodjer, eto da nezaboravimo i Brekala koji nije igrao posljednje utakmice te mozda i Bekića koji je izostao posljednju godinu. Jos tri igraca su nekada igrali u nasoj ligi, dva kao pozajmnica (Stevanović i Bilbija) sto ne brojim bas da su igrali u nasoj ligi, te Višća. Znaci od 33 igraca koji su igrali u barem jednu utakmicu od Juna 2011 do Oktobra 2012 za U-21, 10 igraca je kao igralo za nasu ligu i bio igrac nekog naseg kluba (bez pozajmnica), a da je igralo vazniju ulogu u U-21 reprezentaciji. To je naspram Srbije i Hrvatske smjesno, tamo imaju maksimalno 5 igraca da ne igraju u njihovoj ligi kada je prozivka... To moze i mora mnogo bolje kod nas.
Mislim, nije ni U-19 puno bolji jer od 18 igraca koji su igrali ove prve kvalifikacije cak su 8! (ustvari 9 jer Hodžić trenutno igra kao pozajmnica iz Liverpoola za Željezničar) iz klubova koji nisu iz ove drzave, sto je porazavajuce. Ali eto, barem je skoro konstantno bilo minimalno 6 igraca iz prve postave a da su iz nase lige, ponekad cak 7...
Bistrik je napisao/la:evo u neku ruku došli su novi ljudi u vrh našeg saveza i polago daolzi do određenih promjena kao npr. da imamo samo jednog predsjenika. e sad kad če doči na red u savezu priča o PL i njenom eventualnom smanjenju vidječemo i kakav če biti njihov prijedlog. ja bih volio jedinstvenu PL i prvu ligu sa recimo 12 i 16 klubova. ali kažem dok savez nepočne pričati o ovome nema neke velike svrhe pričati jer nema koristi.
Posto je smanjenje lige, uz ujedinjenje Ženske i lige malog nogometa (Futsal) na državni nivo, bila na repertoaru Komiteta za normlizaciju smatram da nebi trebali cekati predugo da se opet ova prica aktualizira jer je ocigledno prioritet. Naravno, bilo bi glupo odmah pola godine nakon negativnog odgovora otvarati istu tematiku, nek' se bar saceka jedna godina no kao sto kazes doslo je do relativnih promjena unutar saveza pa nema razloga da se opet ne pristupi ovome uskoro.
Sto se tice broja klubova, ja sam za PL sa 10 klubova (x4 - 36 utakmice), a Prva liga sa 12 (x3 - 33 utakmice), no mogao bi zivjeti i sa tvojim prijedlogom.