Ljudi sanjao sam sinoc ruzan san, jako sam se obradovao kada sam se probudio i vidio da od toga nema nista....
Sanjao sam da smo tijesno izgubili u Portugalu, jedan razlike,cini mi se bilo 1-0 za njih.. Nakon toga od subote uvece u BIH nastala totalna euforija. Atmosfera se pogrijala do usijanja. Nastao totalni socijalni nemir u drzavi. Svi nervozni, zamisljeni, iscekivanja su prevazisla sve granice. Pucali su brakovi i veze u tih par dana, bebama niko nije mijenjao pelene danima, djeca nisu isla u skolu, rudnici stali sa radom, zeljezara obustavila i ono malo pogona..Uvukla se nervoza u narod, sve poludilo i podivljalo...Polupano pola Centrotransovih poslovnica zbog nepravilne podijele karti za utakmicu u Zenici...Narod totalno ostao i bez ono malo pameti sto je imao....
Na Bilinom Polju u srijedu uvece doslovno sibicu nisi mogao da spustis na tribine..Pored sve te nervoze, guzva na ulazu, guranje, psovanje, pljuvanje..Cak se i novinari pogurali i potukli na parkingu ispred stadiona zbog nedostatka akreditacija..Neki celnici UEFE takodje nisu mogli uci na stadion zbog nedostatka karti...Narod se nalozio kao nikada do tada...Na Kamberovic Polju skupilo se skoro 20.000 ljudi koji su ostali bez karti..Bio prenos na velikom ekranu..Spojio se tada i prvi maj, i nova godina, i cimburijada, dan nezavisnosti, Bajram, Bozic, uskrs...Sve je bilo u tom danu..Pocinje utakmica, sudija se doslovno ne moze ni cuti kakva je bila atmosfera i navijanje..No na terenu horor. Nasi igraci kao ukopani, zaledile se noge..Mi navijamo, bodrimo, lupamo, skacemo, udaramo se glavama medjusobno, grizemo mreze..Sa obliznjih zgrada pale se baklje, gori sve oko stadiona..Cak su iz zeljezarskih dimnjaka pustili neke zuto-plave dimove kao podrsku reprezentaciji..No nista, ne pomaze, dzaba sve..Igracima se noge zaledile od straha..Portugalci kao da igraju pred praznim tribinama..Poceli da igraju svoju igru, bas kao i Spanija prije mjesec dana. Nista im ne mozemo..Zvizdimo im, galamimo, pljujemo ih..No nista ne pomaze...Igra se 7. minuta..C.Ronaldo uzima loptu na centru,neka polukontra, izbacuje Bajramovica, Rahimicu provlaci kroz noge, dolazi na 25 metara, Nadarevic izlijce na njega,uklizava na loptu, on loptu prebacuje preko njega, preskace Nadarevica i prilazi na sesnesterac ka juznoj tribii gdje je totalno covjek na covjeku..Spahic izlazi iz naseg sesnesterca i ide na sve ili nista, ide na faul i da ga zaustavi..Ronaldo gura loptu lijevo, Spahic se zalijece tamo da ga odnese, no ovaj loptu povlaci brzo desno, Spahic prolijece u prazno..Na tribinama muk...Vrijeme stalo..Sekunde, ma kakve sekunde, stotinke su duge kao godina...Ronaldo izlazi ispred Hasagica, sam, oci u oci, Keno zatvara ono sto se zatvoriti moze, izlazi na njega, no opet ostaje praznina na golu ko u bescarinskoj zoni..Ronaldo gleda i namjesta se u sekundi na suprotni ugao,vara Hasagica, baca ga u tu stranu a loptu gura u suprotnu..Lopta u mrezi i bosanski snovi padaju u vodu...(nastavljam dole u drugom postu)..