Normalno je da u životu sve napreduje, pa i metodologija. Ti kažeš da bi Pele bio 20% slabiji, a ja kažem da je Pele Messijevo godište da bi bio bar 20% bolji igrač od Messija.Eborg je napisao/la:Mislim da smo debelo zabasali u offtopic sad...![]()
Znam metode Milana Ribara s obzirom da je isti bio trener Čelika vrlo uspješno i čitao sam dosta o tome šta im je sve radio. Sve je to OK.
I ponavljam još jednom - ja ne tvrdim da su današnji igrači bolji, daleko od toga. Ne tvrdim ni da je današnja taktika nešto bolja, samo je drugačija.
Ekipa koja igra fudbal iz '75. jednostavno ne bi mogla te svoje akcije provesti na pravi način. Džaba ti akcije koje završe golom ili kornerom kada ovdje ne bi došli u priliku ni da ošutaju po golu, danas se kombinacija zonsko-individualne odbrane koristi mnogo češće nego tada kada je sve bilo čovjek na čovjeka. Tada nije bilo ludih zadnjih veznih kao danas. Danas je dovoljno da ti jedan takav zalijepi tadašnju desetku i centarfori bez prave lopte mogu remija samo da igraju. Jednostavno nisu bili naučeni da se bore za loptu, njihovo je bilo da čekaju loptu od veznog reda i šutaju po golu.
Pele je bio igračina. Ali sam uvjeren da bi Pele u današnjim uvjetima sa tom metodologijom igre bio minimalno 20% slabiji igrač.
Normalno je da bi sadašnja ekipa Barce pobiedila ekipu Barce od prije 25-30 godina, jer je fudbal kao igra napredovao, ali sam siguran da su ti igrači igrali u ovo doba da bi se ravnopravno borili protiv te iste Barce.
neko spomenu da Bolić i Hibić, ne bi bili igračine da nisu otišli vani tako mladi. Pa kako je Pape postao veća igračina nego što je bio, a otišao sa 28 godina i milion drugih primjera.
Čamac je u pravu. Haris Škoro je sa svojim znanjem i fizičkim predispozicijama bio što je danas ili nekoć bio Kaka, ako ne i bolji igrač od njega. Vi niste gledali Pelea, Žaerzinja, Krojfa, Necera, Gerda Milera i zbog toga pričate to što pričate.
U ono doba nije mogao svako igrati lopte. Moglo je od hiljadu probanih, jedno dijete uletjeti u Pofalićki, a danas igra samo ono dijete čiji roditelji imaju novac da plaćaju njegovo treniranje. Znači da svako može igrati, a hiljade talentiranijih i fizički predizpoziciraniijih ne može, jer roditelji ne mogu plaćati njihovo fudbalsko obrazovanje.
nekada se u svakoj mahali i ulici igralo lopte po 20 sati dnevno, a danas kada jednom u pola godine vidiš da djeca pikaju loptu na ulici zaprepastiš se.
Ko je želio mogao je skontati poentu.