Transferi, igrači Premijer Lige BiH

avlami97
Kontakt:

Re: Transferi,igrači Premijer Lige BiH

Post Postao/la avlami97 » 19 jan 2013, 14:07

Eborg je napisao/la:Mislim da smo debelo zabasali u offtopic sad... :roll:

Znam metode Milana Ribara s obzirom da je isti bio trener Čelika vrlo uspješno i čitao sam dosta o tome šta im je sve radio. Sve je to OK.

I ponavljam još jednom - ja ne tvrdim da su današnji igrači bolji, daleko od toga. Ne tvrdim ni da je današnja taktika nešto bolja, samo je drugačija.

Ekipa koja igra fudbal iz '75. jednostavno ne bi mogla te svoje akcije provesti na pravi način. Džaba ti akcije koje završe golom ili kornerom kada ovdje ne bi došli u priliku ni da ošutaju po golu, danas se kombinacija zonsko-individualne odbrane koristi mnogo češće nego tada kada je sve bilo čovjek na čovjeka. Tada nije bilo ludih zadnjih veznih kao danas. Danas je dovoljno da ti jedan takav zalijepi tadašnju desetku i centarfori bez prave lopte mogu remija samo da igraju. Jednostavno nisu bili naučeni da se bore za loptu, njihovo je bilo da čekaju loptu od veznog reda i šutaju po golu.

Pele je bio igračina. Ali sam uvjeren da bi Pele u današnjim uvjetima sa tom metodologijom igre bio minimalno 20% slabiji igrač.
Normalno je da u životu sve napreduje, pa i metodologija. Ti kažeš da bi Pele bio 20% slabiji, a ja kažem da je Pele Messijevo godište da bi bio bar 20% bolji igrač od Messija.
Normalno je da bi sadašnja ekipa Barce pobiedila ekipu Barce od prije 25-30 godina, jer je fudbal kao igra napredovao, ali sam siguran da su ti igrači igrali u ovo doba da bi se ravnopravno borili protiv te iste Barce.

neko spomenu da Bolić i Hibić, ne bi bili igračine da nisu otišli vani tako mladi. Pa kako je Pape postao veća igračina nego što je bio, a otišao sa 28 godina i milion drugih primjera.

Čamac je u pravu. Haris Škoro je sa svojim znanjem i fizičkim predispozicijama bio što je danas ili nekoć bio Kaka, ako ne i bolji igrač od njega. Vi niste gledali Pelea, Žaerzinja, Krojfa, Necera, Gerda Milera i zbog toga pričate to što pričate.

U ono doba nije mogao svako igrati lopte. Moglo je od hiljadu probanih, jedno dijete uletjeti u Pofalićki, a danas igra samo ono dijete čiji roditelji imaju novac da plaćaju njegovo treniranje. Znači da svako može igrati, a hiljade talentiranijih i fizički predizpoziciraniijih ne može, jer roditelji ne mogu plaćati njihovo fudbalsko obrazovanje.

nekada se u svakoj mahali i ulici igralo lopte po 20 sati dnevno, a danas kada jednom u pola godine vidiš da djeca pikaju loptu na ulici zaprepastiš se.

Ko je želio mogao je skontati poentu.
Goethe: "Zabludi korisnoj, uvijek pretpostavljam istinu štetnu. Ako i probudi bol istina nosi i lijek".

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 jan 2013, 14:12

vidovitadjemila je napisao/la: Sine imas li ti tatu .sada ja vidim da ti imas maximalno 20 godina.Pitaj njega za neke stvari.Ti ces nekog porediti sa Korejom.Pa vi nikada necet danas dostici standarde i nivo zivota i nikda necete biti sretni i nasmijani kako smo mi to nekada bili.Ti u zivotu treba da naucis puno i cini mi se pojma nemas sta su to prave vrijednosti.
Sada se kao igraci vise placaju.Pa svaki igrac Travnika u ono vrijeme koji je ista vrijedio dobio je stan od drzave i posto je bio amater u tim ligama stalno zaposljenje te hranarine ,premije za svaku pobjedu itd itd.I mogao je kada je iza istog stajao gigant poput Travnickog Borca koji je zaposljavao 14000 radnika.O cemu to pricas pa smiju ti se svi koji su zivjeli u onom vremenu.
Navedi mi jednu socijalisticku ili komunisticku drzavu trenutno u Svijetu?
Da vidimo koja to jos nije propala?

Proizvode iz BiH nece niko kupovati jer su skupi, a nekvalitetni i kao takvi ne mogu da budu konkurencija proizvodima iz Kine.
Kvalitet nikada nece imati, a na cijeni mogu dobiti samo ako otpuste visak radnika.
Za vrijeme Jugoslavije visak radnika je bio u svakom preduzecu.
To ti je nesto osnovno iz ekonomije.

vidovitadjemila je napisao/la: Evo ti primjer ,oko transvera.Najbolji.
Cjena najskupljeg igraca svijeta u to vrijeme Dragana Piksija Stojkovica priliko prelaska u Marsej bila je 10 miliona maraka kao i transver malo kasnije Prosineckog u Real.Piksi je u to vrijeme bio najskuplji na svijetu.Zamisli nasu ligu danas da ima najskupljeg igraca svijeta koji ide iz nje.Iti se usudjujes porediti ligu onda i sada
Znas li za podatak da je jedan relativno osrednji igrac poput Modrica za prelazaku Real dobio vise nego pazi sada u svoje vrijeme Prosinecki ,Suker i Jarni zajedno.
Samo budala nece reci da je svaki od ovih igraca bio za 3 klase ispred Modrica.Sada se igraci vise placaju ali kvalitet nije bolji naprotiv.Da bi to znao trebao si da zivis u onome vremenu i bespotrebno je raspravljati s tobom oko toga.
A ova za danasnji i prijeratni Dinamo ti je za 10 nemam rjeci :lol: ,to bolan niko iole ozbiljan nebi napisao...
Ja zavrsavam s ovim jer stvarno ko ista zna o nogometu sve mu je jasno.Pozdrav...
Svi igraci koji su valjali u bivsoj Jugoslaviji su se zadrzavali tu samo zato sto je bio zakon da ne mogu ici prije 27.godine.
To je krsenje ljudskih prava, inace bi svi otisli kao i danas.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 jan 2013, 14:14

avlami97 je napisao/la:

Znam metode Milana Ribara s obzirom da je isti bio trener Čelika vrlo uspješno i čitao sam dosta o tome šta im je sve radio. Sve je to OK.

I ponavljam još jednom - ja ne tvrdim da su današnji igrači bolji, daleko od toga. Ne tvrdim ni da je današnja taktika nešto bolja, samo je drugačija.

Ekipa koja igra fudbal iz '75. jednostavno ne bi mogla te svoje akcije provesti na pravi način. Džaba ti akcije koje završe golom ili kornerom kada ovdje ne bi došli u priliku ni da ošutaju po golu, danas se kombinacija zonsko-individualne odbrane koristi mnogo češće nego tada kada je sve bilo čovjek na čovjeka. Tada nije bilo ludih zadnjih veznih kao danas. Danas je dovoljno da ti jedan takav zalijepi tadašnju desetku i centarfori bez prave lopte mogu remija samo da igraju. Jednostavno nisu bili naučeni da se bore za loptu, njihovo je bilo da čekaju loptu od veznog reda i šutaju po golu.

Pele je bio igračina. Ali sam uvjeren da bi Pele u današnjim uvjetima sa tom metodologijom igre bio minimalno 20% slabiji igrač.
Normalno je da u životu sve napreduje, pa i metodologija. Ti kažeš da bi Pele bio 20% slabiji, a ja kažem da je Pele Messijevo godište da bi bio bar 20% bolji igrač od Messija.
Normalno je da bi sadašnja ekipa Barce pobiedila ekipu Barce od prije 25-30 godina, jer je fudbal kao igra napredovao, ali sam siguran da su ti igrači igrali u ovo doba da bi se ravnopravno borili protiv te iste Barce.

neko spomenu da Bolić i Hibić, ne bi bili igračine da nisu otišli vani tako mladi. Pa kako je Pape postao veća igračina nego što je bio, a otišao sa 28 godina i milion drugih primjera.

Čamac je u pravu. Haris Škoro je sa svojim znanjem i fizičkim predispozicijama bio što je danas ili nekoć bio Kaka, ako ne i bolji igrač od njega. Vi niste gledali Pelea, Žaerzinja, Krojfa, Necera, Gerda Milera i zbog toga pričate to što pričate.

U ono doba nije mogao svako igrati lopte. Moglo je od hiljadu probanih, jedno dijete uletjeti u Pofalićki, a danas igra samo ono dijete čiji roditelji imaju novac da plaćaju njegovo treniranje. Znači da svako može igrati, a hiljade talentiranijih i fizički predizpoziciraniijih ne može, jer roditelji ne mogu plaćati njihovo fudbalsko obrazovanje.

nekada se u svakoj mahali i ulici igralo lopte po 20 sati dnevno, a danas kada jednom u pola godine vidiš da djeca pikaju loptu na ulici zaprepastiš se.

Papetu je trebalo devet godina da osvoji titulu Francuske dok je Dzeko sa Wolfsburgom za par sezona uzeo titulu.
A da ne govorimo koliko je Salihamidzic trofejniji.

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 19 jan 2013, 14:24

Navedi mi jednu socijalisticku ili komunisticku drzavu trenutno u Svijetu?
Da vidimo koja to jos nije propala?

Proizvode iz BiH nece niko kupovati jer su skupi, a nekvalitetni i kao takvi ne mogu da budu konkurencija proizvodima iz Kine.
Kvalitet nikada nece imati, a na cijeni mogu dobiti samo ako otpuste visak radnika.
Za vrijeme Jugoslavije visak radnika je bio u svakom preduzecu.
To ti je nesto osnovno iz ekonomije.
Ovdje pricamo o sportu.Rekao sam ti da pitas tatu ,mamu ,amidje i dajdje,ako imas dedu majku ,njihove brace i setre.Kontaktiraj 20 ak ljudi iz tog doba i pitaj ih kada je bilo bolje onda ili sada.Ako dobijes i jedan odgovor da je sada bolje ja priznajem da si u pravu.Moze... :D
Svi igraci koji su valjali u bivsoj Jugoslaviji su se zadrzavali tu samo zato sto je bio zakon da ne mogu ici prije 27.godine.
To je krsenje ljudskih prava, inace bi svi otisli kao i danas.
Aha a ovo je danas demokratija.Znaci kad postujes ljudska prava onda si najlosiji u evropi,a kada ih ne postujes onda si najbolji.Negdje tu ne vidim logiku.
A ovo je danas demokratija kada sa djecom sa 12 godina koja tek pocinju igrati trguju kao sa bjelim robljem i potpisuju robovlasnicke ugovore.E to ti je cuveni slucaj Bocman koji je napravljen posto su u Evropskoj Uniji vidjeli da ih pocinju nabijati Steaua ,Zvezda i timovi iz ist. Evrope.Toliko demokratiji...
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 19 jan 2013, 14:48

Izvini, ali lupaš gluposti. Bosman nema apsolutno nikakve veze sa trgovinom djecom (koja jeste problem ali sve više i više se regulira) niti odnosom istok-zapad. Taj slučaj je jedna od najboljih stvari koja se desila u fudbalu. A da je ta zabrana transfera prije 28. godine kršenje ljudskih prava - jeste. I nema se tu šta pričati.

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 19 jan 2013, 15:15

Eborg je napisao/la:Izvini, ali lupaš gluposti. Bosman nema apsolutno nikakve veze sa trgovinom djecom (koja jeste problem ali sve više i više se regulira) niti odnosom istok-zapad. Taj slučaj je jedna od najboljih stvari koja se desila u fudbalu. A da je ta zabrana transfera prije 28. godine kršenje ljudskih prava - jeste. I nema se tu šta pričati.
Nisam ni rekao da taj slucaj ima veze neko sta se poslije toga desava.Za mene je vece krsenje ljudkih prava kada neko u ime djece potpisuje ugovore koje ih prave robovima dok god igraju nogomet.
Ja ti nesto ne vjerujem u iskrenost zapadnjackih prava kada smo mi u pitanju a najmanje u nevladine organizacije koje ko bajagi promoviraju pravila Evropskog drustva ovdje a zapravo su produzene ruke onih koji su donjeli svo zlo svjeta ,na kraju krajeva i rat itd.Da li je dobro ili ne da igraci idu prije 28 godine sa ovih prostora najbolje je pokazalo vrijeme i kvalitet nogometa na ovim prostorima prije i sada .
I nemoj molim te da meni tzv.evropljani govore sta su LJUDSKA PRAVA a sta ne jer mi smo jarane moj imali takav stupanj ljudskih prava o kojima i oni samo sanjati mogu.Ono u cemu sam ja odrastao bila je EVROPA za njihovu Evropu.Kod nas postoji itekako poremecen sistem svih mogucih vrijednosti druze u svim segmentima pa i u sportu.A to nam se pocelo desavati onda kada smo se odrekli svega sto je nase ,a poceli se furati na ono tudje....Bez obzira da li je ono nase dobro...
OTKAKO JE STARI TRAVNIK NASTAO,OVAKAV SVJET JOS NIJE RASTAO A MENE DUGO BILO NIJE...

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 19 jan 2013, 15:21

Vidis sa tom decom od 12 godina u ime njih pregovaraju roditelji jer logicno ako se vodimo logikom punoletstva dete nema pravo da sam potpisuje to.
Ako je to pogresno onda mozemo i da pricamo da je punoletstvo krsenje ljudskih prava,tj.daj onda klincu od 10 godina ista prava kao sto ima i covek od 30,40,50,70 da budemo svi jednaki. ;)
Jednostavno lose zakljucivanje. ;)
Pozdravlja vas Cika Devil. Secajte me se. :)))

Crni gavran
Kontakt:

Post Postao/la Crni gavran » 19 jan 2013, 15:24

avlami97 je napisao/la:

Bravo majstore, pa sve si reko sto sam ja mislio reci. Ja cu reci samo ovo: Prijeratni Zeljo bi ubio sadasnjeg Zelju 10:0(realno). Zasto, pa ovi prvi su ono laicki znali igrati lopte igrali su cijeli dan, ovi danas su vise izvjestaceni. Ovi prijeratni igraci bi se veoma lako uklopili u danasnji sistem igre. Ne vidim npr. sta to moze danas moze Mesi, a sta nije mogao npr. Diego Maradona(uzmimo elemente trcanje, tehnika, igra glavom...). Ili npr Marco Van Basten bi se mogao porediti sadasnjim bilo kojim centarforom na svijetu danas i po mom misljenju bi bio bolji od njega.

Neko rece da su prijeratne odbrane bile slabije od danasnjih. Pa takvi nemaju pojma. Onda sigurno nisu vidjeli kako je igrao Franc Bekenbauer, ili iz nase lige Velimir Zajec ( Dinamo Zagreb), Belodedic (C.Zvezda), iz nasih timova Davor Jozic i Faruk Hadzibegic(Sarajevo), Vlado Capljic i Mirsad Baljic(Zeljeznicar) i mnogi drugi. Postoji youtube pa se moze vidjeti kako su neki od gore pobrojanih igrali. Zao mi je sto tog video materijala nema vise.

@Camac, ispricacu ti jednu anegdotu vezanu za Ivicu Osima i treninge. Zapalo me da za vrijeme zimskog raspusta budem u Baskim Vodama, a bas Zeljo bio tamo na pripremama a trener bio Ivica Osim. I tako on ti podijelio dvije ekipe da igraju jedna protiv druge. U jednom trenutku jedan odbrambeni igrac krenuo u napad, kad ce ti Svabo(Ivica Osim): " A YEBNOG NAPADACA, BRISI NAZAD" :D . I dan danas kad se toga sjetim crknem od smijeha. Drugaciji je Ivica od Amara, nije bilo bahatosti, bas je bio covjek iz raje. Jednom igrala reprezentacija tadasnje Jugoslavije sa reprezentacijom novinara(koja je sastavljena mahom od igraca iz prve lige Jugoslavije koji ne igraju u reprezentaciji), a selektor novinarske selekcije bio Ivica Osim, koji je tada vodio Zelju. Svi bili smjesteni u hotelu Internacional Zenica. Ja volio da skupljam autograme od igraca i trenera ovih boljih naravno. Dolazi Ivica Osim pred Internacional, vozio neku krntiju(bio je inace jako skroman covjek), zatvara vrata auta i otvara haubu :mrgreen: . Podijelio nam je autograme bez rijeci.
"Dao sam po dva i po tri gola na jednoj utakmici i to golmanima koji su bili reprezentativci bivše Jugosl,, Pantelić, Svilar i dr., svojim sam pogocima odlučivao pobjede Čelika u mečevima protiv timova velike četvorke" - Mehmed Buza - Majstor

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 jan 2013, 15:28

vidovitadjemila je napisao/la: Ovdje pricamo o sportu.Rekao sam ti da pitas tatu ,mamu ,amidje i dajdje,ako imas dedu majku ,njihove brace i setre.Kontaktiraj 20 ak ljudi iz tog doba i pitaj ih kada je bilo bolje onda ili sada.Ako dobijes i jedan odgovor da je sada bolje ja priznajem da si u pravu.Moze... :D
Posto znam i sam kako se zivjelo u to vrijeme reci cu da je bilo bolje.
Samo, to nije moglo biti zauvijek neo samo do pada Istocnog bloka, onda se i citav socijalizam srusio.
Tako je bilo i u sportu.

vidovitadjemila je napisao/la: Aha a ovo je danas demokratija.Znaci kad postujes ljudska prava onda si najlosiji u evropi,a kada ih ne postujes onda si najbolji.Negdje tu ne vidim logiku.
Ti da si najbolji u Evropi, nebi ti igraci jedva docekali da odu vani.
Samo za razliku od tog vremena, danas igraci vrlo mladi mogu otici vani pa uspjeti,a tada je bilo tesko uspjeti pa biti medju najboljim igraciam na Svijetu.

vidovitadjemila je napisao/la: A ovo je danas demokratija kada sa djecom sa 12 godina koja tek pocinju igrati trguju kao sa bjelim robljem i potpisuju robovlasnicke ugovore.E to ti je cuveni slucaj Bocman koji je napravljen posto su u Evropskoj Uniji vidjeli da ih pocinju nabijati Steaua ,Zvezda i timovi iz ist. Evrope.Toliko demokratiji...
Robovlasnistvo je ako prisiljavas igraca da igra kod tebe.

ASD
Kontakt:

Post Postao/la ASD » 19 jan 2013, 15:32

vidovitadjemila je napisao/la: Nisam ni rekao da taj slucaj ima veze neko sta se poslije toga desava.Za mene je vece krsenje ljudkih prava kada neko u ime djece potpisuje ugovore koje ih prave robovima dok god igraju nogomet.
Ja ti nesto ne vjerujem u iskrenost zapadnjackih prava kada smo mi u pitanju a najmanje u nevladine organizacije koje ko bajagi promoviraju pravila Evropskog drustva ovdje a zapravo su produzene ruke onih koji su donjeli svo zlo svjeta ,na kraju krajeva i rat itd.Da li je dobro ili ne da igraci idu prije 28 godine sa ovih prostora najbolje je pokazalo vrijeme i kvalitet nogometa na ovim prostorima prije i sada .
I nemoj molim te da meni tzv.evropljani govore sta su LJUDSKA PRAVA a sta ne jer mi smo jarane moj imali takav stupanj ljudskih prava o kojima i oni samo sanjati mogu.Ono u cemu sam ja odrastao bila je EVROPA za njihovu Evropu.Kod nas postoji itekako poremecen sistem svih mogucih vrijednosti druze u svim segmentima pa i u sportu.A to nam se pocelo desavati onda kada smo se odrekli svega sto je nase ,a poceli se furati na ono tudje....Bez obzira da li je ono nase dobro...
Druze, meni se Zapad ni najmanje ne svidja, ali ako mi se ne svidja ja ne bih da se prisiljava nekoga da nesto radi nego da sam odlucuje o sebi.
Tako i ovi igraci, ako hoce da idu vani neka idu.

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 19 jan 2013, 15:39

Devil je napisao/la:Vidis sa tom decom od 12 godina u ime njih pregovaraju roditelji jer logicno ako se vodimo logikom punoletstva dete nema pravo da sam potpisuje to.
Ako je to pogresno onda mozemo i da pricamo da je punoletstvo krsenje ljudskih prava,tj.daj onda klincu od 10 godina ista prava kao sto ima i covek od 30,40,50,70 da budemo svi jednaki. ;)
Jednostavno lose zakljucivanje. ;)
E vidis po meni ,mozda grijesim ,ne bi trebalo uopste djetetu ni bilo kome od roditelja i staratelja davati pravo da uopste potpisuje bilo kakve ugovore dok onaj o kome se radi nestekne zrelost da to moze sam uraditi.
Otkuda molim te roditelj zna da ce djete nezrelo kome je tek 12. uopste htjeti da igra nogomet.Mozda se predomisli pa htjedne biti doktor,pilot menadjer.Ja licno svome djetetu to nikada nebi uradio da ga obavezujem u tom dobu . Zato je to lose sto je to dozvoljeno i treba to ukinuti.
Znas nije djabe izmisljeno punoljetstvo.ja bih licno tu granicu za potpisivanje bilo kog ugovora potavio na 19 -20 godina kada se koliko toliko dozivljava igracka pa i ljudska zrelost i kada se moze trezveno odlucivati o svojim postupcima i ne dozvoliti da niko nista ne potpisuje za maloljetnu djecu pa ni roditelji.
Znam je da je tu sada problem u prepoznavanju talenata i da mnogi misle da je tada kasno ,ali sam maloprije pricao da je sistem vrijednosti u danasnjem svjetu izvrnut i da je smo jedna stvar postala vrijednost a to su PARE...

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 19 jan 2013, 16:42

Ali pazi ovo,ti bi pomerio granicu potpisivanja ugovora na 19-20 godina ali isto tako smatras da je potpisivanje nekog "ugovora" u toj fazi od 12 godina vrsta krsenja ljudskih prava.Malo mi nelogicno deluje.Onda kazem tom logikom bi trebali da se ukine punoletstvo totalno i da dete od 10 godina i za ubistvo,i za bilo kakav krivicni prekrsaj odgovara apsolutno kao i ostali ljudi u drzavi.Nije mi to bas nacisto,a jos manje smatram realnim i opravdanim.

Klubovi procenjuju da li je dete talentovano ili ne i da li mogu da ga izbruse do kraja ili ne i naprave od njega odlicnog igraca.Zakonom je zabranjeno da dete napusta klub pre 18 godine u svakoj drzavi u smislu da Barcelona da neki kes lupam Crvenoj zvezdi za tog igraca.Ali na osnovu promene mesta stanovanja roditelja,kojima klub obezbedi smestaj i taj klinac nastavlja zivot u Barceloni i samim time igra za taj klub.E sad vecina klinaca apsolutno zeli da igra u vecim klubovima i nikome nece smetati sto roditelji potpisuju za njih.Naravno desavaju se neke lose stvari kada su roditelji zeljni necega i zele da obezbede sto brze sebi egzistenciju a ne klubu upropaste detetu karijeru,ali na srecu toga je u dosta manje slucajeva.

TzBulevar87
Kontakt:

Post Postao/la TzBulevar87 » 19 jan 2013, 16:49

Ja stvarno ne znam, mozda grijesim, ali ruku na srce stvarnoooo nikad nisam u zivotu cuo da je fudbal bolji sada nego prije 10-ak godina ili da ne pricamo prije rata.. Ne znam zasto je ovoliko ovaj ASD zapeo ali liga jacih od nase je jako jako mnogo i u najmanju ruku smijesnih primjera ima koja je liga jaca od nase. Uredu, sad se igra takticki fudbal.. igra se on gospodo, ali gdje?? na ovim prostorima sigurno ne.. pozdrav
075

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 19 jan 2013, 17:12

Devil je napisao/la:Ali pazi ovo,ti bi pomerio granicu potpisivanja ugovora na 19-20 godina ali isto tako smatras da je potpisivanje nekog "ugovora" u toj fazi od 12 godina vrsta krsenja ljudskih prava.Malo mi nelogicno deluje.Onda kazem tom logikom bi trebali da se ukine punoletstvo totalno i da dete od 10 godina i za ubistvo,i za bilo kakav krivicni prekrsaj odgovara apsolutno kao i ostali ljudi u drzavi.Nije mi to bas nacisto,a jos manje smatram realnim i opravdanim.

Klubovi procenjuju da li je dete talentovano ili ne i da li mogu da ga izbruse do kraja ili ne i naprave od njega odlicnog igraca.Zakonom je zabranjeno da dete napusta klub pre 18 godine u svakoj drzavi u smislu da Barcelona da neki kes lupam Crvenoj zvezdi za tog igraca.Ali na osnovu promene mesta stanovanja roditelja,kojima klub obezbedi smestaj i taj klinac nastavlja zivot u Barceloni i samim time igra za taj klub.E sad vecina klinaca apsolutno zeli da igra u vecim klubovima i nikome nece smetati sto roditelji potpisuju za njih.Naravno desavaju se neke lose stvari kada su roditelji zeljni necega i zele da obezbede sto brze sebi egzistenciju a ne klubu upropaste detetu karijeru,ali na srecu toga je u dosta manje slucajeva.
Ne obrnuo si ono sto sam rekao totalno.Ja tvrdim da je djete nezrelo sa 12 godina da odlucuje o bilo cemu ,a pogotovo o tako ozbiljnim stvarima i da ne treba dozvoliti manipulacije.Ja upravo zagovaram punoljetstvo kao granicu za postavljanje nekih vaznih stvari u zivotu.Ja nisam rekao samo da ne treba da roditelji potpisuju za djete nego ni samo djete ,pa normalno da nije logicno da 12 -sto godisnjak potpisuje ugovor.
Ne znam mozda ti smatras da je to u redu da djetetu sa 12 godina roditelji, koji su u dosta a ne malo slucajeva zasljepljeni visinom iznosa ,odredjuju sudbinu .Ja licno smatram da nije i da svaki covjek na svijetu odredi sam svoj put.Mislim da je to najbolji put na koji covjek moze da usmjeri djete.Znaci da ono samo nauci da se bori a ne dati mu sve na gotovo ,i da mu ja kao roditelj namecem sta ce raditi.
I kada takva djeca ne uspiju sa nogometom sta onda.Nista drugo ne znaju ,nisu dovoljno obrazovani ni fleksibilni da se snadju.Tada u vecini slucajeva dolazi do razocarenja i ta djeca krenu stramputicom..Znam odlicnih primjera za to .
Ja cak mislim da su to slucajevi gdje puno vise djece ne uspije, nego sto postanu zvjezde.Danas uglavnom uspjevaju bar u ovome nasem vilajetu Bosni ,djeca stituiranih roditelja.Mogao bi sada nadugo o tome.Ali to seze u sasvim druge segmente.
Ovo je moje misljenje...

TzBulevar87
Kontakt:

Post Postao/la TzBulevar87 » 19 jan 2013, 17:39

vidovitadjemila je napisao/la:
Devil je napisao/la:Ali pazi ovo,ti bi pomerio granicu potpisivanja ugovora na 19-20 godina ali isto tako smatras da je potpisivanje nekog "ugovora" u toj fazi od 12 godina vrsta krsenja ljudskih prava.Malo mi nelogicno deluje.Onda kazem tom logikom bi trebali da se ukine punoletstvo totalno i da dete od 10 godina i za ubistvo,i za bilo kakav krivicni prekrsaj odgovara apsolutno kao i ostali ljudi u drzavi.Nije mi to bas nacisto,a jos manje smatram realnim i opravdanim.

Ne obrnuo si ono sto sam rekao totalno.Ja tvrdim da je djete nezrelo sa 12 godina da odlucuje o bilo cemu ,a pogotovo o tako ozbiljnim stvarima i da ne treba dozvoliti manipulacije.Ja upravo zagovaram punoljetstvo kao granicu za postavljanje nekih vaznih stvari u zivotu.Ja nisam rekao samo da ne treba da roditelji potpisuju za djete nego ni samo djete ,pa normalno da nije logicno da 12 -sto godisnjak potpisuje ugovor.
Ne znam mozda ti smatras da je to u redu da djetetu sa 12 godina roditelji, koji su u dosta a ne malo slucajeva zasljepljeni visinom iznosa ,odredjuju sudbinu .Ja licno smatram da nije i da svaki covjek na svijetu odredi sam svoj put.Mislim da je to najbolji put na koji covjek moze da usmjeri djete.Znaci da ono samo nauci da se bori a ne dati mu sve na gotovo ,i da mu ja kao roditelj namecem sta ce raditi.
I kada takva djeca ne uspiju sa nogometom sta onda.Nista drugo ne znaju ,nisu dovoljno obrazovani ni fleksibilni da se snadju.Tada u vecini slucajeva dolazi do razocarenja i ta djeca krenu stramputicom..Znam odlicnih primjera za to .
Ja cak mislim da su to slucajevi gdje puno vise djece ne uspije, nego sto postanu zvjezde.Danas uglavnom uspjevaju bar u ovome nasem vilajetu Bosni ,djeca stituiranih roditelja.Mogao bi sada nadugo o tome.Ali to seze u sasvim druge segmente.
Ovo je moje misljenje...
Aha znaci po tvojoj logici djeca sama silaze sa stramputice, jedino ako ih roditelji puste da sami rade sta zele i kroje svoje sudbinu.. Ne znam samo onda sta tu znaci pojam RODITELJ, po tvojoj logici oni samo trebaju bit ono bioloski a nadgledat djetetovo odrastanje i birat ono najbolje za njeh.. mah :!:
075

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 19 jan 2013, 18:02

A sta ti mislis da li je nekom detetu od 12 godina bolje da se skolu je u La Masiji,u Carringtonu ili nekim drugim trenaznim centrima velikog kluba ili da do 20 godine tumara po terenima u Srbiji,BIH,Hrvatskoj ili tako nekoj osrednjoj fudbalskoj velicini ?
Ja ipak mislim da mu je bolje da ide da se skoluje u vece klubove,i da tamo bude od 12-13 godine,nego da tek sa 17-18 ode tamo i izgubi se u prelasku sa juniorskog na seniorski nivo. ;)

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 19 jan 2013, 18:23

Aha znaci po tvojoj logici djeca sama silaze sa stramputice, jedino ako ih roditelji puste da sami rade sta zele i kroje svoje sudbinu.. Ne znam samo onda sta tu znaci pojam RODITELJ, po tvojoj logici oni samo trebaju bit ono bioloski a nadgledat djetetovo odrastanje i birat ono najbolje za njeh.. mah :!:
Sigurno je da ih roditelj treba usmjeravati u dobrom pravcu.Ali puno roditelja hoce da im djeca budu njihova kopija ,i da ostvare njihove zelje ni sekunde ne razmisljajuci dali se djete ima afiniteta i interesovanja za te stvari.I to uglavnom puca u odredjenoj fazi,kada djete nemoze vise odgovoriti zahtjevima.Svaki roditelj zeli najbolje svom djetetu i cesto puta bira ono pogresno, bira ono sto mu se cini da je najbolje zapravo za njega samog.
Ja sam jednostavno za to da se profesionalni ugovori dozvole potpisivati tek kada igrac postane punoljetan,iz razloga koje sam naveo.To je moje misljenje ,neko mozda misli drugacije i to je normalno njegovo pravo...
Evo @ devill,ti sada govoris o jedan posto djece koji imaju takve uslove i dodju do toga da to pohadjaju.Hajde budi iskren pa priznaj koliko djece dodje do kako ti kazes La Masije ,Karingtona itd.
Evo u mom komsiluku imam djete ,koje je bilo najtalentovanije u Travniku ,otislo u Grashopersovu skolu u Svicarsku svi se obradovali.Evo ga nije bio ni 4 mjeseca vratio se,roditelji izludise ne znaju sta ce s njim...Nije isto djete vise.Prevelik pritisak ocekivanaja i eto.Znas koji je to sok za djete.lako je pricati o fazon uspjesima kojih je jedan posto...

Eborg
Kontakt:

Post Postao/la Eborg » 19 jan 2013, 19:02

Pa ako je maloljetan zar nije otišao sa roditeljima?

Devil
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Devil » 19 jan 2013, 21:37

vidovitadjemila je napisao/la:
Sigurno je da ih roditelj treba usmjeravati u dobrom pravcu.Ali puno roditelja hoce da im djeca budu njihova kopija ,i da ostvare njihove zelje ni sekunde ne razmisljajuci dali se djete ima afiniteta i interesovanja za te stvari.I to uglavnom puca u odredjenoj fazi,kada djete nemoze vise odgovoriti zahtjevima.Svaki roditelj zeli najbolje svom djetetu i cesto puta bira ono pogresno, bira ono sto mu se cini da je najbolje zapravo za njega samog.
Ja sam jednostavno za to da se profesionalni ugovori dozvole potpisivati tek kada igrac postane punoljetan,iz razloga koje sam naveo.To je moje misljenje ,neko mozda misli drugacije i to je normalno njegovo pravo...
Evo @ devill,ti sada govoris o jedan posto djece koji imaju takve uslove i dodju do toga da to pohadjaju.Hajde budi iskren pa priznaj koliko djece dodje do kako ti kazes La Masije ,Karingtona itd.
Evo u mom komsiluku imam djete ,koje je bilo najtalentovanije u Travniku ,otislo u Grashopersovu skolu u Svicarsku svi se obradovali.Evo ga nije bio ni 4 mjeseca vratio se,roditelji izludise ne znaju sta ce s njim...Nije isto djete vise.Prevelik pritisak ocekivanaja i eto.Znas koji je to sok za djete.lako je pricati o fazon uspjesima kojih je jedan posto...
Prvo se postavlja ocigledno pitanje ko je i @Eborg napisao,sta ce taj maloletni klinac u Svicarskoj bez roditelja ?
Drugo,ne mora se pricati o La Masiji,Carringtonu pricajmo o bilo kojem klubu koji ima super uslove za mladje kategorije a ima tih klubova milion i bez najjacih liga na svetu.Ali samo ti velikiu klubove dovode igraca sa 12-13 godina jer oni imaju zelju,nameru i sto je najvaznije finansije da ga izdrzavaju do jedno 19-20 i da vide da li ce opravdati ono sto je klub ulozio u njega.
Kada se radi o malo starijim e tu je vec malo veci problem.Deca sa 16 godina vec imaju snagu da pravilno rasudjuju i u saradnji sa roditeljima odlucuju sta je najbolje za njih.Sada problem je sto ti koji nesta vrede vecinom dolaze iz ne bas finansijski jakih porodica i zelja im je prvo da obezbede njoj egzistenciju pa tek onda misle na karijeru,e u tome i nastaju greske.Stigne ponuda jakog kluba i oni misle e odo' tamo,ali niko ne shvata da je za klinca od 16,17,18 pa i 19 godina pogubno da sedi na klupi.On tada mora igrati ako planira nesta u buducnosti da uradi.Milion je takvih primera. ;)

vidovitadjemila

Post Postao/la vidovitadjemila » 19 jan 2013, 22:17

Momak ponikao u nogometnoj skoli Bubamara ,nastavio u Dinamovom kampu u Zagrebu ovi ga poslali u Svicarsku ,tamo mu obecali da je kao prosao.Momak se nafuro i na kraju nista.Evo ga sada ovdje i ne znam dali ce i za Travnik moci igrati.Roditelji nisu bili s njim.To da su roditelji sa igracima mozda jest slucaj u Barsi ,Interu itd,ali nasa je realnost malo drugacija.U ogromnoj vecini slucajeva djeca su samo u papirima s roditeljima.Vi to kao ne znate.
Pa kako se trguje s tom djecom to je tragedija.@ Devil pa eto ti primjer kluba ciji si navijac.Gotovo svi Zvjezdini juniori potpisuju neke ugovore i bjeze iz kluba,i to na nagovor MENADJERA sumnjivog porjekla koji ih vode ko zna gdje i ko zna pod kakvim uvjetima.Reci mi svoje misljenje o tome.Jeli i to smatras normalnim da djeca iz tvog kluba bjeze zbog para a da nisu ni odigrala ni tekmu za prvi tim.Eto dokle ide to sto pokusavate reci da je dobro.To je samo jedan od brojnih primjera...

Odgovori

Natrag na “Premijer liga BiH”

Trenutno korisnika/ca: Jadnimi, jurisicduska, Predatod, Vanja8 i 22 gosta.