Nema potrebe da mi iko salje pravilnik, procitao sam ga. Nisam ja nista duzan, ali stvari stoje otprilike ovako:storm_raider je napisao/la:A ti si dosao da ispravis tu "nepravdu" i neko je duzan tebi da salje pravilnik? Da, istina je, nije puska jedini nacin da se neko "natjera" (ucjeni) da igra za neku reprezentaciju.
Kada je u pitanju Savovic, postoji to pravilo koje kaze, da mozes u slucaju promjene reprezentacije da igras ili za zemlju u kojoj si rodjen ili za zemlju u kojoj se ocijeni da taj igrac moze da doprinese razvoju kosarke u toj zemlji. Prva teza je precizna i jasna, ali druga apsolutno nije precizna i nigdje nisu navedeni kriterijumi po kojoj se ta teza odredjuje i na kojoj se zasniva. Drugim rijecima ostavlja slobodan prostor igracu u odabiru reprezentacije ne vezujuci ga striktno za zemlju rodjenja, pa je tako doticni Preldzic bez problema mogao da dobije dozvolu da nastupi za Tursku. Istim rezonom znaci i da bi Savovic na isti nacin mogao da obuce dres Srbije. KSS moze u svom zahtjevu FIBA da navede sasvim prost razlog i da bez problema dobije dozvolu da Savovic zaigra za Srbiju ako ovaj to zeli, a da pri tome uopste ne ovisi od toga da li KSS ima kakav sporazum sa Podgoricom, jer Pavicevic je vec rekao da nece Savovicu praviti smetnje u odabiru buduce reprezentacije. Dovoljno je navesti da je Savovic dugo igrao u Srbiji (uz to Srbin), da je clan KK Crvena Zvezda, da ce biti (ako se odluci za Srbiju) vjerovatno jedini igrac iz tog kluba koji ce se naci na sirem spisku reprezentacije Srbije pred EP, a Crvena Zvezda spada medju vodece klubove u Srbiji koji ima uz Partizan najvecu ulogu u popularizaciji kosarke u toj zemlji. I na kraju mogu navesti da je u interesu da se u reprezentaciji nadju i igraci iz domace lige, koji mogu da odgovore zahtjevima velikog takmicenja i konkurenciji koja ce tamo biti prisutna, takodje zbog interesa domace lige i popularizacije kosarke u Srbiji. Prema tome ovim teza da Savovic ne moze da igra za Srbiju pada u vodu, i to vecina zna, nije mi jasno samo kako neko moze da tvrdi da to nije moguce? Prema tome odluka za koga ce igrati Savovic u Sloveniji lezi iskljucivo na njemu, s tim sto je preduslov da se Petrovic odnosno Ivkovic uopste odluce da ga uvste na siri spisak, tj. da planiraju s njim za reprezentativne akcije. Sve ostalo je u domenu da Savovic podize sebi cijenu i ocekuje rasplet na kraju sezone, kada pocinje realizacija priprema reprezentacija pred veliko takmicenje.
A ovo sto se tice sankcionisanja igraca, ja nigdje nisam nasao podatak da je igrac duzan da uplati na racun savez 50.000 evra ako se ne odazove reprezentativnim akcijima. Pronasao sam samo da u roku od 30 dana kada se reprezentacija nalazi na pripremama i kada igra na takmicenju pod okriljem FIBA isti ne smije igrati zvanicne meceve za klub. To u principu i nije slucaj jer u avgustu i pocetkom septembra reprezentativna kosarka je ta koja okuplja sve kosarkase, a klubovi uopste ne igraju zvanicne meceve. Tako da mi ovo primoravanje Bremera, ako sam dobro razumio, uopste nije jasno. Je li on htio da igra u tom periodu za neki klub u nekom takmicenju? I gdje? Aziji mozda? Filipinima, Jordanu, Libanu, Japanu, ako je tamo tada aktuelno ligasko takmicenje? Ovo pravilo moze efektivno da stupi na snagu samo u slucajevima ako bi se kvalifikacioni mecevei ponovo uveli u toku sezone, kao nekada, s tim sto bi npr. NBA opet morao biti izuzetak, jer su tamo igraci tokom sezone vezani cvrstim finansijskim ugovorima i u interesu kosarke je da igraju tokom sezone. Na kraju krajeva, savez licno bi sebi takvim potezom vise nastetio nego sto bi dobio. Imao bi najgoru mogucu reklamu u skautingu igraca. Kako da privolis igraca da igra za tebe ako mu takvim primjerom das do znanja da ako se ne odazoves pozivu, odmah tuzba i cijepaju ti 50.000 evra. Tom metodologijom bi rijetko koji igrac danas bio spreman da igra od takvim uslovima, a koliko vidim nigdje ti uslovi nisu navedeni u FIBA-pravilniku, bar ih ja nisam nasao.