Ciro starta kvalifikacije sa Spanijom u gostima, a Safet sa Lihtenstajnom u gostima...Toliko sa pricom o startu kvalifikacija
Ciro je uzeo u reprezentaciju u puno tezim okolnostima, nego sto je uzeo Safet... Ciro, je u savezu imao bandite tipa Kuresa, Usanovica i slicnih, iako je i sam Ciro se u tim okolnostima sigurno dobro opario, ali s druge strane je Ciro odradio jos nekih par stvari:
On je sa svojom lafinom, digao naciju na noge i uvjerio nas da imamo dobru ekipu, te sa malo sistemskog rada i malo vise motivacije, nam je dao do znanja da mi imamo mogucnosti da napravimo dobar rezultat, Ciro je vratio na Bilino polje, koja puno vise godi nasim igracima,
Pobjeda protiv Estonije u Zenici od 7-0 nas je sve zagolicala, a onda u kljucnom dvomecu protiv Belgije, je izvukao iz nas najbolje i trasirao nam dananji put...
Za vrijeme njegovog mandata, prvenstveno je afirmisao Dzeku, kao reprezentativnog golgetera,
Za njegovog mandata, za nas su zaigrali, Pjanic, Begovic i Medunjanin....
Odveo je nas u baraz, gdje smo u dvomecu (pogotovo, u prvoj utakmici pokazali da se mozemo koliko-toliko nositi sa velikim ekipama)... Na kraju sa njim ipa nismo vidjeli prvenstvo
Na osnovu ovih rezultata, Pape je trebao da podigne repku za jos jedan nivo, imao je olaksavajuce okolnosti, sto je prvo u savezu imao komitet za normalizaciju, predvodjenu Osimom, sad ima reofrmisani i savez po mjeri UEFE, imao je okosnicu tima, koja jedan ciklus provela zajedno, gdje su se igraci vec dovoljno upoznali, tako da neke stvari nije morao da radi od temelja... Odveo nas je baraz, i to je opet cisto njegova zasluga kroz kvalifikacije, halalim poraz na Kosevu od Francuza, halalim i penal Spahica, medjutim njegova su cista odgovornost metla od Rumunije u gostima, i remi sa Albanijom u Tirani.... To gubljenje bodova, nas je kostalo da svoju kozu spasavamo protiv Francuza u Parizu.... Dosli smo do baraza, gdje nas je Portugal u drugom mecu, otresao k'o dijete slinu.... U ovim kvalifikacijama, ja mu jedino priznam kao dobar rezulat x iz Atine, gdje postavio sasvim solidnu formaciju, ali opet su nas vile pronosale u Atini...
Sa ovom ekipom, Pape ako imalo ima trenerski sposobnosti odvesce nas prvenstvo, za sad je jedno profulao, vidjecemo za ovo...
S druge strane, za vrijeme njegovog mandata, ustalio je Pjanica i Lulica, te otkrio Zukanovica, Vranjesa i Stevanovica, sto je dobar posao, medjutim s druge strane oko nas se vrti tona potencijalnih reprezentativaca, a on glumi francusku sobaricu, kao da mu nista nije jasno, zamjene su nam Vrsajevic, Svraka i Sesar... Ovdje on moze snositi dosta odgovornosti, posto nam neki kljucni igraci dolaze pozne godine, tako kad dodje odredjena smjena generacije, mi ako ne budemo nasli odredjene igrace kao zamjene, on ce imati jedan dio odgovornosti, jer je dosta igraca u opticaju...
Tehnicki gledano, kad analiziramo Cirin i Papetov mandat, nijedan nisu napravili konkretan rezultat, medjutim kad se stvari ne gledaju bash crno-bijelo i kad se ukljuci jos nekih stvari.... Moja prevaga ide na Ciru, Pape ima sansu u ovim kvalifikacijama, mada je mene razocarao u prethodnim, jer nije bio dovoljan kapacitet da nas digne za jos jednu stepenicu...
Vrijeme ce pokazati....
Pravda za Papeta!