slazem se sa svime sto si rekao,i zaista kakvi god pomaci bili ako su naprijed dobri su,Nikada necu zaboravit a ovi sto pametuju kako je nesto lose ili tad nisi bili ili su jednotavno zaboravili to kako je prije bilo.Znao sam da pobjegnem iz skole da bi otisao gledati zelju i kada bi dosao sa jedno 500 ljudi bi gledao razna posusja i brotnja kako se poigravju sa nama.To su svi ocigledno zaboravili,lako je sad bit pametan i srat ,kad je zeljo posto trend a sta je bilo kada puskom ljude nisi mogo tjerat,kad si svaki dan sluso recenicu **** nasu ligu zar se to jos igra ccc.kako je da je zlatno je.crown je napisao/la:Kad je V.Halilhožić dosao na klupu Dinama, ne jednoj od pressica nakon samog predstavljanja, gdje je govorio zasto je dosao u Dinamo, kakvi su njegovi planovi i sl., jedan od novinara ga je upitao (vjerujem zbog toga sto Vaha ima veliko trenersko iskustvo, uspjesno, sticano i u Ligi prvaka), koliko je potrebno da se jedna ekipa, sa manjim promjenama u igrackom kadru, plasira i igra ozbiljan fudbal u grupnoj fazi nekog europskog takmicenja? Vaha je rekao 4 godine.
Iza te njegove kratke izjave, postoji mnogo vise. Jedan covjek sa novcem i sposobnoscu, njegovi ljudi u savezu, grad koji je odvajao/odvaja ogromna sredstva za nase uslove, sponzori (tada HEP, neka banka, pa neki telekom)financijska stabilizacija kluba, dovođenje trenera kojeg zeli, igraca iz njihove lige ili ovih prostora kojeg zeli, juniora, djece
rezultatska dominacija, europa, prodaja igraca i krug se zatvara sa novcem.
Kratko viđenje situacije kluba u nama najblizoj zemlji, sa slicnim problemima, slabijoj ligi, slabom infrastrukturom i sa relativno poznatim cinjenicama.
Zasto spominjem Europu? Zato sto izlaskom u europska takmicenja uzimamo "siguran" novac, veci izlog za igrace, pravo mjerilo rezultata i rada, ali i to sto moramo ispuniti uslove za taj "izlazak", porezi, izmirene obaveze i ne znam sta sve jos.
Recimo da nas navijace zanima "samo" rezultat, igracki kadar...znajuci sta je sve u pozadini toga (sve sto je potrebno za funkcionisanje neke organizacije ili kluba), misljenja sam da nas trebaju zanimati i ti ostali aspekti u postojanju naseg kluba...da bi razumjeli trenutacnu situaciju (kupovina/prodaja igraca, rekonstrukcija ili popravci na stadionu, razvijanje marketinga, omladinskog programa, mozda skautinga i sl.) i da bi se mogli adekvatno ponasati prema njoj.
Sposobnog covjeka imamo (ukljucujuci i ugled i utjecaj Ivice Osima), sada novu garnituru ljudi u Predsjednistvu i cini mi se da tu prestaje sve...grad ili Kanton nedaju nikakva ili simbolicna sredstva, sponzori koliko ko moze u danasnjoj teskoj situaciji (ne znam tacno koliko, nemam nikakvih podataka), nemogucnost dovođenja najboljeg sto nudi liga (koja je među najlosijim u europi, svijetu) ili iz okruzenja, stadion i cjelokupnu losu drustvenu situacijusimbolicni nastupi u Europi, slabija potraznja za igracima (iako je ima, slabe cifre), na kraju malo, manje ili jedva se zaradi novca da se u plusu zatvori krug.
Kada realno sagledam situaciju (u drzavi i drustvu koje je najmanje "drustvo" i "drzava"), zadovoljan sam minimalnim pomaci naprijed (prvi put je realno da neko u nasoj ligi odbrani titulu prvaka zemlje, suska se oko stadiona, oko marketinga nesto, fan shop i on line trgovina...), koji su zaista mali, ali ipak su pomaci...ali s druge strane nisam iznenađen podacima porezne, jer mnogo je duze Zeljo bio u g.ovnima, a premalo je 4 godine da se iz njih izađe, ali bice i to
to za dinamo je specificna situacija,jer to sto je dinamo uspio ja sam jos jedino vidio kod celzia.Dinamo je prije svega privatni klub iako nije mozda zvanicno,kao drugo dinamo je potpomognut svim mogucim i ne mogucim sredstvima od drzave,kantona,zupanije,grada,opstine sta ti ja znam cega vec.Ali taj dinamo je poceo od toga da bude najjaci u drzavi,prvo je dovodio sve sto je valjalo u HRV ligi pa je dovodio placenije malo starnce,pa je prodo jednog modrica za 20 mil(ispravite ako grijesim),mozda jednog dana i mi budemo dinamo ali treba realno gledati da za to sto je dinamu trebalo 4 5 godina ,i puno jacim sredinama drzavama i klubvima bi trebalo bar 20 30,a TEK NAMA ....