_dreamer_ je napisao/la:Dufresne je napisao/la:
Ispravljam se, htio sam da kazem da je prvenstveno kao selektor los, a pozicija selektora nije samo da crtanje akcije i strategije... Mada se ne moze pohvaliti plaho sa svojim trenerskim sposobnostima, to njegova trenerska karijera govori... Pape je na pocetku, kad je preuzeo BiH rekao da je njemu pozicija selektora BiH odskocna daska u trenerskoj karijeri, to mi se ne svidja...
Rezultati nase reprezentacije u zadnje 2-3 godine, su prvenstveno zasluga igrackih sposobnosti (individualnih) nasig igraca, cinjenica da imamo igrace koji su zajedno vec odredjeno vrijeme zajedno, poznaju su dovoljno dobro, znaju prednosti i mane jedne drugih...On kako je postao selektor on licno nije uveo nikakvu vidljivu promjenu da se igra podigne na jedan veci nivo...
Sto se tice konkretnih rezultata, za mene je razocarenje sto nismo otisli na prethodno EP, prvenstveno jer smo imali priliku, jer su Francuzi takodjer izgubili dosta bodova neplanirano, tu je prilika propustena...
Pape, je dobio jos jednu sansu, za sad ide dobro, ali tek sad idu teze utakmice, vidjecemo na kraju kvalifikacija, ako propustimo ove kvalifikacije, jedne generacija fudbalere ce biti bacena, bez konkretnog rezultata... Najiskrenije se nadam da do toga nece doci... Ali ako se ne plasiramo na SP, sa ovakvim igracima i ovakvoj grupi, to ce biti neuspjeh!
Koji su Papetovi motivi vodjenja reprezentacije je potpuno irelevantno kada pricamo o njegovim kvalitetima. Te subjektivne kriterije ne mozes koristiti kao argument da tvrdis bilo sta vezano za njegov kvalitet vodjenja reprezentacije. Ti kao neko pismen i ocigledno obrazovan momak/covjek bi to trebao da znas.
Ne mozes tvrditi da su rezultati iskljucivo zasluga igraca, primjera ima mnogo, ali cu navesti samo par stvari jer sam ogranicen vremenom.
Pape je napravio malu evoluciju u igri nase reprezentacije. Ciro je igrao poprilicno staromodno, sa 3 stopera nazad, najcesce u formaciji 3-5-2 ili 3-6-1, sa akcentom na polukontre, koje su, mora se priznati, bile tada odlicne. No takva formacija je protiv trkacki jakih reprezentacija na sredini terena donosila ocigledan deficit.
Pape je promijenio taj sistem, stavio je cetvoricu nazad, ucinio vezni red i napad mnogo mobilnijim, stavio akcenat na kratka dodavanja, sto veci posjed lopte, i igru kroz sredinu, no ne zanemarujuci igru sa bokova. Ovaj tim igra daleeeko agresivnije neko bilo koji B&H tim kada nije u posjedu lopte, nasi stoperi stoje jako daleko od naseg gola, nasa veza i napad vrse presing cim se izgubi lopta. Naravno, fali tu kvaliteta pa se desi da ispadnu nasi itd. No nije to poenta. Poenta je da Pape slijedi potpuno drugaciju filozofiju fudbala od one koju je Ciro implementirao, a ti to zanemarujes, odnosno aludiras na to da su to igraci nesto samo od sebe... Igraci da su sami od sebe nesto radili, onda bi vjerovatno nastavili igrati onako kako su naucili pod Cirom, a ne bi radili nesto sasvim drugo. Ti druze ako ne vidis ove ocigledne promjene u nasoj igri, onda ja ne znam sta dalje da kazem..
Sto se tice proslih kvalifikacija, samo cu spomenuti da nas je 15 tak minuta dijelilo od plasmana i da smo Francuzima ocitali u prvom pol lekciju iz nogometa, a sam znas na koji smo nacin primili gol.
Slazem se da sada idu teske utakmice, ali ne najteze, jer smo najtezu vec prebrodili, i ne mozemo reci da smo nezadovoljni rezultatom. Vidjet cemo, za god dana cemo obojica po ovom pitanju biti "pametniji"...